Ik weet niks van pgb en wanneer iemand daar recht op heeft. Maar wat ik mij nu afvraag; stel iemand verhuist met kind vanuit amerika naar nederland (categorie grenzeloos verliefd). Het kind waar de kwestie over gaat kent een lichamelijke beperking (rolstoel, speciale verzorging noodzakelijk etc.). Komen zijn dan ook in aanmerking voor een pgb hier? In het thuisland kregen zij dit wel of een soortgelijke uitkering/voorziening.
Het beste kun je dit navragen/aanvragen bij het sociaal team van de gemeente waar ze ingeschreven staan.Je kan ook informeren bij bv MEE (mee.nl) ,ze kunnen helpen bij het aanvragen hiervan.Het kan ook zijn dat het Zorg in natura word (ZIN).Bereid je wel vast voor op lange wachttijden...Voor andere aanpassingen is er het wmo loket ,weer een apart loket.Soms is het zo geregeld,soms niet.Succes!
Ik weet er wel het een en ander van. Via de gemeente krijgen we zorg voor onze dochter, dit is geen pgb, maar ZIN (zorg in natura). Onze zoon zit in de WLZ (Wet langdurige zorg), hij heeft wel een pgb, dit is geen geld dat je krijgt, maar je kunt rekeningen van de zorgverleners declareren bij de svb. Wat je wel kunt krijgen qua extra geld is dubbele kinderbijslag. En de zorgverleners worden dus betaald via ZIN of PGB. En inderdaad voor aanpassingen (denk aan duofiets oid) is er de wmo. Of de zorgverzekering (onze zoon heeft een bedbox en krijgt luiers vergoed).
Als deze beperking niet overgaat, dan kom je dus in aanmerking voor de WLZ, ze kunnen al op de website van het CIZ kijken, daar staat veel uitgelegd over de aanvraag.
Zolang je geen Nederlands staatsburger bent heb je geen rechten. Een visum of verblijfsvergunning is onvoldoende.
Inderdaad de WLZ als er aantoonbaar is dat het kind de rest van zijn/haar leven 24 uurs zorg nodig zal hebben. Vanuit de WLZ kan zorg ingekocht worden via PGB of ZIN. WLZ is een lang traject, ik zou hun aanraden alvorens dit te starten, bij de gemeente de zorg in PGB of ZIN aan te vragen. Dit kan ook, alleen zijn de budgetten veel beperkter. Via PGB vanuit de WLZ kun je eigenlijk alle zorg in kopen zelf die nodig is. Bij de gemeente zal deze bepalen welke zorg het kind nodig heeft en heb jij hier geen/weinig inspraak in.
Dit is nog wel verschillend per gemeente, onze zoon is nog best lang bij de gemeente gebleven, terwijl hij best duur werd, onze gemeente kijkt echt naar individuele kinderen. Ook kwamen wij met zelf uitgezochte zorg en ging de gemeente daar een contract mee aan (wel goed onderbouwd uiteraard en een organisatie waar meer kinderen baat mee zouden hebben). Maar uiteindelijk werd wel duidelijk dat onze zoon alleen maar duurder ging worden, dus zijn we overgestapt naar de wlz (dat duurde hier een paar maanden, niet heel erg lang)
Dankjulliewel voor de antwoorden! Op dit moment ontvangen zij zorg in de vorm van taxi vervoer naar school e.d. vanuit de gemeente.
Dit dus. Ik dacht ook dat er op basis van alleen verblijfsvergunning geen rechten zijn behalve dan de voorzieningen die vanuit de gemeente komen zoals taxi vervoer e.d. Nu gaat het stel binnenkort trouwen (redelijk snel en ook onverwacht) en begint iedereen te roepen dat dit dus duidelijk is vanwege pgb voor het kind kunnen ontvangen. Maar volgens mij is dit dan alsnog onmogelijk en kan dit pas op zn vroegst over 5 jaar veranderen. Edit: iedereen verklaart mij nu voor gek.. omdat ik denk dat de bruiloft gewoonweg niks te maken heeft met het pgb. Dus eigenlijk wil ik weten of ik nou gek ben of goedgelovig zoals om mij heen word gezegd.
Vervoer naar school is weer een ander loket, dit is om het makkelijk te maken . Maar, ze wonen dus al wel hier? En wat voor andere zorg is er nodig en hoe hebben ze dat dan nu geregeld?
Volgens mij heeft een kind altijd recht op zorg, ook als ze geen nederlands staatsburger zijn. Op de behandelgroep van mijn dochter zat een syrisch jongetje bijvoorbeeld, die waren nog niet zo lang in Nederland. En hadden zeker geen geld om het zelf te betalen, want ik heb hem en zijn moeder een keertje thuis gebracht. Overigens zou het dus best kunnen dat je geen pgb kunt krijgen, maar dus wel ZIN.
Ja lekker makkelijk is het allemaal. Ja ze wonen hier bij haar en haar zoon ib huis. Zij werkt, beide kinderen gaan naar school en hij is thuis. En voor zover ik het helder heb blijft dit ook zo. Hij wordt huisman. Vandaar misschien ook de achterdocht van jan en alleman..
Maar je kunt tegenwoordig echt niet meer zomaar frauderen hoor, en wat is er mis met huisman zijn? Ik ben ook thuis, ik heb 2 kinderen met een beperking en heb een dagtaak aan alle zorg regelen enzo.
Ja niks dus in mijn ogen. Maar om mij heen beweert iedereen dat er meer achter zit en dat er niks van klopt. Ik ben dus de draad kwijt. Iedereen verwijst naar dat huisman zijn en pgb voor zijn zoon. Dus wat zie ik niet wat de mensen om mij heen wel zien of denken te zien?
Ik weet wel zeker dat het trouwen niets met pgb te maken heeft, aangezien het dus niet zo werkt. Dus ik denk zeker niet dat je goedgelovig bent. Ik denk dat je een goede vriendin (of kennis of familielid ) bent.
Ja ik ben er gewoon ondersteboven van Iemand kreeg het zelfs voor elkaar om het cadeau wat ik voor de bruiloft heb belachelijk te maken.. in de trant van wat een moeite voor een nep huwelijk Terwijl ik gewoon oprecht denk dat ze de bruiloft vervroegd hebben onder het mom van.. waarom wachten? Nouja en daarbij vind ik ook nog.. ook al krijgen ze wel pgb. Goed recht Ik zou voor geen enkel bedrag in zijn schoenen willen staan.. ik bedoel er is toch geen bedrag wat die zorgen, verdriet en enorme druk eigenlijk kan doen verdwijnen lijkt mij.
Wat een ander al schrijft, er zal zeker zorg beschikbaar zijn in de vorm van voorzieningen en vooral heel basis want je kunt je (nog) niet verzekeren als NL staatsburger. En ja, er is altijd iets van te vinden. Op papier roept dat emoties op maar als je een kind in de ogen kijkt maakt afkomst of handelen van de ouders niet uit. Ik snap dat ouders het beste wensen voor hun kind, dat het onze maatschappij geld kost, het is dan maar zo. Maar een royaal PGB potje in eigen beheer zie ik niet gebeuren.
Ja, dit dus. Jij ziet dat, maar reken maar dat er een hoop mensen dat niet zien. En wat er achter het huwelijk zit, ik zou gewoon uitgaan van liefde, maar misschien heeft het te maken met de verblijfsvergunning, en wat dan nog? Dan trouwen ze nu ipv volgend jaar om de boel makkelijker te maken. Maar nogmaals, ieder kind heeft in Nederland recht op zorg, ook als ze geen staatsburger zijn, dus dat is in ieder geval niet de reden. En die zorg is meestal Zorg In Natura, als je een pgb wilt, dan krijg je (in het geval van de wlz) een bewuste keuze gesprek, niet zelf het beheer over het geld, alle contracten moeten vooraf goedgekeurd en alle rekeningen ingediend en je krijgt huisbezoeken ter controle. Mensen weten gewoon niet waarover ze praten, een pgb is veel meer werk dan zorg in natura en alleen aan te raden als je niet de geschikte zorg kunt vinden bij gecontracteerde zorgverleners.
Alsof je voor de lol PGB /hulp voor je kind aan wil vragen....ik vind het wel fijn om te lezen dat hij thuis wil blijven, een zorgintensief kind vraagt gewoon veel van je.En waarom ook niet?Als zij een goede baan heeft en het voor hem moeilijk is om een baan te vinden bv dan hebben ze op deze manier meer financiële zekerheid en er is iemand thuis die voor het kind(eren) kan zorgen, als het andersom was geweest dan had niemand er wat van gevonden...