Ik vind mezelf niet super milieubewust. - We rijden auto en vliegen. OV als ‘t kan, maar realiteit is dat dat vaak toch niet practisch is door waar we wonen (met name kortere afstanden, lange reizen zijn beter te plannen). + Ik scheid afval (plastic, blik, glas, statiegeld, oud papier, batterijen, lampen, electronica en overig. Gft is hier niet apart, maar we hebben kippen). Maar met het wonen in Zweden zijn er een aantal goede dingen automatisch bijgekomen. + Zo verwarmen we ons huis op bergwarmte. Kost amper electriciteit. We hebben zonnepanelen. Ook een eigen waterbron en afvoersysteem. Dus we zijn nagenoeg “zelfvoorzienend” wat betreft deze dingen. + Veel eigen groente en fruit. Bosbessen en paddestoelen zoeken in ‘t bos en invriezen. Maar lang niet genoeg om echt van te leven. + Wel koop ik graag van locale boeren en let ik in de winkel op vlees/zuivel/groente uit of zo dichtbij eigen land mogelijk te kopen. En heb van die herbruikbare groentetasjes (die ik ook regelmatig vergeet). + de meeste dingen gaan in papieren tassen (die ik vervolgens gebruik voor het afval scheiden). Vast nog dingen die ik vergeet. Bijv lampen uit doen enzo vind ik soort van normaal. Daar denk ik niet eens over na. En de meeste lampen zijn LED tegenwoordig.
Dit schiet mij zo te binnen: Afval scheiden Energiezuinige apparaten kopen Was zo veel mogelijk buiten drogen of op zolder Korter douchen Verwarming lager Zonnepanelen en zonneboiler Vaker de fiets pakken ipv de auto
Wij hebben geen auto. Mocht het ooit nodig zijn lenen we de pickup truck van schoonvader. Ik heb zelf niet eens een rijbewijs trouwens, mijn man wel. Ledlampen in huis. Ik probeer vaak even tussendoor te vegen ipv stofzuigen, droger en vaatwasser hebben we niet (vaatwasser is niet per se zuiniger dan met de hand al ligt het er wel aan hoe je de afwas dan doet, een gootsteen heeft iig wel een langer leven dan vaatwasser), was is gemiddeld 2x per week, ook geen airconditioning wat hier redelijk standaard is, ik vind een ventilator in de zomerse hitte tot nu toe te doen (nu weer opgeborgen omdat het herfst wordt). We hebben geen CV, wel een gaskachel in de woonkamer. 's Winters is het dan 18 a 19 graden in de woonkamer. We douchen niet dagelijks en koken doe ik vaak voor 2 dagen. Het meeste voedsel kopen we verpakkingsvrij, niet zozeer bewust maar dat is hier gewoon stukken goedkoper en redelijk normaal. Vind het wel een mooie bijkomstigheid dat het veel plastic scheelt. Groenten en fruit grotendeels lokaal en alleen seizoensgebonden. Ik probeer ook veel zelf te maken, zo heb ik laatst een grote hoeveelheid jam van perziken gemaakt. Scheelt toch weer veel verpakkingen. Olijfolie van de plaatselijke boer per 20 liter e.d. Binnenkort komen de eerste dadels weer en dan zullen we weer meer daarvan gaan eten. Probeer wegwerpproducten zoveel mogelijk te vermijden. Dus geen babydoekjes, antibacteriële doekjes, allesreinigerdoekjes en wattenschijfjes/rietjes etc. Mijn enige zwakte is make-up reinigingdoekjes (niet voor make-up; dat haal ik weg met olijfolie maar vind het op schoonmaakgebied een handige ontvetter. Ik heb nu nog 3 pakjes liggen en heb me voorgenomen dat ik ermee stop zodra die op zijn...) Ook gebruik ik veel wasbaar zoals zakdoekjes en maandverband. Zeep niet uit een pompje maar gewoon een blok olijfoliezeep. Mijn man maakt veel dingen zelf zoals bepaalde meubels en dergelijke. Ik probeer ook zoveel mogelijk zelf te maken qua eten, is deels ook noodzaak omdat ik anders bepaalde producten uit Nederland teveel mis. Vlees eten we wel, maar dan zelf geslacht uit eigen tuin en zeker niet dagelijks. Of anders kopen we het van de buurman, die kippen houdt. En nagenoeg alles wordt dan ook echt gebruikt. Vis die we eten is lokaal gevangen (ok, we wonen niet aan zee dus niet echt lokaal... Maar iig geen zalm uit Noorwegen oid). Ben vast nog e.e.a vergeten. Voordat er nu allerlei conclusies getrokken worden haha, we hebben ook echt wel onze slechte dingen (bepaalde schoonmaakmiddel, vliegreis ivm familiebezoek etc) en ik probeer zeker geen milirudrammer te zijn.
Zonnepanelen Afval scheiden Plastic hergebruiken Achter elkaar plassen Probeer zo veel mogelijk te fietsen Gebruiken afbreekbare zakken voor de kliko Houtkorrels voor de kattenbak Meerdere keren met een handdoek doen voor die in de was gaat
Ik eet geen vis en vlees. Okay, dit doe ik voornamelijk omdat ik tegen dierenleed ben, maar het is een leuke bijkomstigheid . De veeteelt is een enorm vervuilende en in mijn ogen zeer nutteloze en wrede industrie. Ik ben spaarzaam met water. Sta niet iedere dag onder de douche, tenzij het bloedheet is.. Scheid afval. LEDverlichting.
-witgoed met een hoog energielabel -geen gas -zonnepanelen Als gevolg van dat (en meer maar dan wordt het zo’n lange lijst) betalen wij 10 euro pm aan de Nuon. -voor de kinderen veel tweedehands kleding -zelfde wat betreft speelgoed -geen vliegreizen -breng de kinderen overal op de fiets naar toe (ik heb geen rijbewijs) - afval scheiden Denk dat ik nog wel wat vergeet. Klinkt allemaal heel milieubewust. En natuurlijk denken we daar ook aan. Maar eigenlijk doen we het ook voor een groot deel omdat we het niet zo breed hebben.
Het huis zo zuinig mogelijk in gebruik (led lampen, A+ of zuiniger apparatuur, koken op inductie, isolatie, goed glas enz.) Ook leuk voor de energie rekening Afval scheiden (papier, glas, blik, plastic, GFT en rest) Niet elk jaar vliegen om op vakantie te gaan 1 auto weggedaan en electrische fiets voor terug (man fietst naar zijn werk) Overal vogelhuisjes opgehangen om de vogelstand te verbeteren en zo ongedierte te bestrijden i.p.v. met gif (mezen zijn bv gek op eikenprocessierupsen). Ze zijn allemaal bezet geweest afgelopen voorjaar Bomen planten. Goed voor de luchtkwaliteit en weer de vogeltjes.
- afval scheiden, maar dan ook echt grondig - zo min mogelijk de droger gebruiken - kleding en speelgoed voor de kids en ook meubels zoveel mogelijk tweedehands (of derdehands-tiendehands) lenen of als het moet kopen én resp. terug- of doorgeven zodra we het niet meer nodig hebben - de kleding vd kids díe we kopen, is nagenoeg allemaal uniseks zodat eerst de oudste (jongen) het aan kan en daarna de jongste (meisje). Of als het ècht voor de jongste gekocht moet worden ook uniseks zodat het weggegeven kan worden aan neefje - tijdschriften krijg ik en geef ik ook weer door - boeken leen ik bij de bieb - neem altijd zelf een (stoffen) boodschappentas mee en koop nooit een plastice - als ik een dagje weg ben geweest en de waterflessen zijn nog niet leeg, gooi ik dat in de waterkoker ipv. door de gootsteen te spoelen - koop producten op de datum of bijna op de datum zodat ze niet weggegooid worden (al gebeurt dat laatste gelukkig steeds minder door winkeliers!) - broekzakken en soms ander plastic hergebruiken - bepaalde glazen potjes gaan naar de buuf zodat zij ze kan hergebruiken voor haar zelfgemaakte jam - kindjes gaan nauwelijks in het kinderbadje omdat het minder water kost als ze met ons mee douchen - als er meerdere mensen achter elkaar naar de wc moeten, trekt de laatste door (bij plas) - lichten staan overdag altijd uit - vaatwasser - inductie koken - hebben zonnepanelen (ter info: wij verbruiken met een gezin van 4 man al jaren op rij minder dan een gemiddeld 1-persoonshuishouden!) Verder ben ik wel een ongelooflijk lange doucher en heb ik tegenwoordig ook een eigen auto waardoor ik soms zelfs mn zoontje met de auto naar de psz breng als het regent omdat het nou eenmaal fijner is om droog en onbezweet te blijven. Maar als ik eerlijk ben zou ik daar nog wel op kunnen besparen. Vliegen naar een vakantiebestemming doen we niet, maar dat is puur een praktisch en financieel punt dan dat we dat laten vanwege het milieu. In bad gaan we niet omdat we die niet hebben. Zou ik wel doen als ie in dit huis zat. Nu genieten we er extra van als we een weekendje weg gaan en een bad erbij boeken
Te weinig doe ik denk ik. Geen zonnepanelen, koken en stoken op gas, rijden 2 auto’s, gaan op vliegvakanties, douchen vaak, gebruik een droger, eten vlees, niet overal led(wel steeds meer). Koop nieuwe kleren. Gebruik plastic zakjes. Wel, biologische producten uit de supermarkt, hebben weinig lampen aan, nieuwere energie zuinige apparaten, goed geïsoleerd huis, waardoor we minder hoeven te stoken. Douchen met elkaar, of kort. Vroeger liet ik water lopen met tandenpoetsen enzo, dat doe ik niet meer. Kleding gaat van de oudste naar de jongste. Een tuin met veel groen en bloeiende planten. Ik lees wel veel dingen waarvan ik denk, ah, dat kunnen wij ook wel doen, zoals de regenton. afval scheiden kan hier bijna niet anders meer met alle afval wat apart opgehaald wordt, papier, gft en plastic.
Hier normaal gesproken de monddoekjes die we toch altijd al mee hebben (jongste gebruikt ze als ze haar rust zoekt). Wegwerpzakdoekjes gebruiken we op dit moment alleen omdat ze al jaaaren in huis liggen en ik ze gewoon eens een keer opgeruimd wil hebben. Ik moet zeggen dat voor mn gevoel ik liever bij wegwerp zou blijven, omdat dat hygiënischer op mij over komt. Maar aan de andere kant: die voor snottebellen gebruikte monddoekjes gaan hier wel meteen de was in na thuiskomst dus echt onhygiënisch is het niet. Voordeel van de monddoekjes vind ik tevens dat ze zachter zijn voor de neuzen en dat als je ze goed vouwt één zo'n doekje voor meerdere snotneuzen gebruikt kan worden. Win-win-win dus Oh, en nòg een milieuontlastende 'win' erbij omdat we dus niet speciaal stoffen zakdoeken kopen (die vaak ook nog eens in plastic verpakkingen worden verkocht). Plùs een 'win' omdat we de monddoekjes allemaal gekregen hebben en dus niet zelf hebben hoeven kopen.
Klimaatfeitjes: wisten jullie dat we (wereldwijd) op dit moment 80% meer steenkool verstoken dan in het jaar 2000? De laatste 25 jaar de kosten voor het produceren van zonnepanelen met 80% is gedaald, maar in die zelfde 25 jaar het aandeel duurzame energie verbruik niet is gestegen? Dit komt omdat we deze energie nu naast de fossiele brandstoffen gebruiken en niet er voor in de plaats. Dit komt omdat ons mondiale energieverbruik enorm is gestegen
Ik lees hier al een paar keer iets over biologische groenten maar dit is niet per se beter voor het milieu. https://www.ad.nl/nieuws/milieuactivist-en-ecoloog-stop-met-bio-producten~a3e6d1b4/
Je kan de meeste toilette wel een beetje door laten lopen zonder dat die stortbak echt afgaat. Dat doe ik ook wel eens als zoon vergeet door te trekken en ik erna ook moet. Dan is het niet helemaal doorgetrokken maar in elk geval wel van het plateautje af.
Het is ook zo dat afval scheiden nog niet echt beter is, plastic afval werd verscheept naar China ,na een verbod word het nu verscheept naar o.a. Vietnam ,Turkije en Indonesïe.Ik weet niet of het nog steeds zo is maar "vroeger" werd al het afval gewoon in dezelfde verbrandingsoven gegooid.Glas moet je bv op kleur in de container gooien maar het gaat allemaal in dezelfde vrachtwagen dus weer bij elkaar... Ik ben absoluut voor milieubewust bezig zijn maar voor mijn gevoel is dat wat we doen een druppel op de gloeiende plaat zolang de industrie er niet aan meewerkt, nieuw plastic bv is nog goedkoper dan gerecycled plastic en producenten hoeven gerecycled plastic niet opnieuw te gebruiken, waar blijft dit dan? Zelf heb ik "nul op de meter" woning, zonnepanelen op het dak ,geen gas en lage temperatuurverwarming ,het warme water word nooit warmer dan 50/55graden ,scheelt electriciteit. Afval scheiden doe ik wel ,mijn zoon moet er in mee doen natuurlijk. Ik koop alleen wat ik nodig heb en neem mijn eigen boodschappen tas mee. Verlichting is allemaal LED en blijft zoveel mogelijk uit. Apparaten allemaal energie/water zuinig. "groene" tuin ,voor de insecten en afwatering ,regenton komt volgend jaar. Ik heb geen auto,vliegen doe ik niet en ik fiets zoveel mogelijk overal heen.Mijn zoon gaat wel dagelijks met de taxi naar school (speciaal onderwijs) maar hij zit met meerdere kinderen in de auto. edit; link naar een artikel https://www.trouw.nl/opinie/gescheiden-inzameling-van-plastic-schaadt-het-milieu~bb5e8de5/
@sannever klopt idd allemaal. Dat maakt het ook zo lastig. Maar niets doen voelt voor mij ook niet ok. Mijn zoon gaat trouwens ook met de taxi naar speciaal onderwijs.
Waarom is lang douchen eigenlijk slecht? T is dan nagenoeg schoon water dat naar de zuivering gaat, makkelijk te zuiveren dus en wordt dan geloosd op de rivier. Gewoon een kringloop toch?
Wel als het wordt geteeld in eigen moestuin, niet wordt bewerkt noch verpakt en met de benenwagen of de fiets naar huis wordt verplaatst. Niet als het wordt geteeld in Mexico, wordt bewerkt, wordt verpakt omdat dat nou eenmaal nodig is door o.a. de reisafstand, wordt gevlogen naar NL, daar ook nog een hele (vrachtwagen-)reis af legt om in de winkel te belanden, er stroom etc. moet worden gebruikt om het product koel te houden en de consument met de auto dat product op komt halen. Inderdaad niet persé altijd beter, maar kreeg de indruk alsof de reacties hier vooral gebaseerd waren op mijn 1e alinea en niet op de 2e..