- kort douchen - verwarming niet snel aan en ook niet hoog - alleen lampen aan in de vertrekken waar we zijn - zonnepanelen - geen droger - weinig eten weggooien - weinig tot geen vlees eten - lokale producten - veel fietsen en lopen - herbruikbare tassen voor de boodschappen - geen wegwerpflesjes of kartonnen bekers gebruiken - letten op koopgedrag - spullen die weg kunnen geven we vaak weg op zetten we op marktplaats - nooit adapters in het stopcontact laten zitten - natuurlijke schoonmaakmiddelen Plastic apart inzamelen doen ze bij ons niet, maar soms breng ik het naar mijn ouders waar het wel wordt gedaan. Karton en glas gaat uiteraard wel in de daarvoor bestemde bakken. Helaas geen tuin, anders zou ik graag eigen groenten en fruit willen en een composthoop. In de toekomst willen we graag een duurzaam huis bouwen. Voor de liefhebber nog een leuke website waarop je kunt zien wat je direct kunt doen om bij te dragen aan een betere leefomgeving en bij kunt houden wat je die dag al hebt gedaan voor het milieu: https://www.un.org/en/actnow/
Tja daar heb je wel een punt. Het water wat we nu drinken heeft een dinosaurus misschien ooit uitgeplast. Het wordt telkens gebruikt en gezuiverd. Het water is even oud als het leven op aarde is, dus dankzij komeetinslagen. Maar hoe meer water we verspillen hoe meer gezuiverd moet worden, hoe meer machines gebruikt moeten worden, hoe meer energie verbruikt wordt,... Dat is dan ook weer slecht voor het milieu. Hierdoor krijg je plekken van droogtes waar zelden regen valt en plekken zoals Nederland waar nog genoeg regen valt. Niet alleen door slecht waterverbruik maar door alle milieuvervuiling.
@hummeltje5 daarom zei ik ook 'niet per se' Ik reageerde daarbij niet specifiek op jou, maar las er in dit topic gewoon meerdere keren over. @Duma uiteindelijk moet het opnieuw gezuiverd worden en daarbij kost het opwarmen van het water het meeste energie.
Nou nee. Het gaat over het totale energieverbruik van de wereld. Er wordt hard geroepen dat we meer moeten investeren in zonnepanelen als consument want dat is beter voor het milieu. Je denkt dan dat de energie die jij nu opwekt op je huis dus van het totale fossiele energieverbruik wordt afgetrokken. Dus dat er minder fossiele energie wordt gebruikt omdat mensen zonnepanelen nemen. Als een aftreksom. Blijkt dus niet zo te zijn. Er wordt wereldwijd nog even veel fossiele energie gebruikt. Die energie gaat waarschijnlijk naar het produceren van goederen, vliegtuigen etc
Zou je denken maar is niet helemaal waar. Boven de plastic afvalbergen bijvoorbeeld wordt nogsteeds een magneet gehouden om het ijzer eruit te vissen.
Het is niet enkel het water hè waar het om gaat. Dat water moet toch ook ergens mee verwarmd worden om maar wat te noemen. Tenzij iedereen koud doucht
Jaja ik weet het (en voelde me daarnaast ook niet aangesproken) Was enkel bedoelt als een nadenkpuntje voor iedereen die dit topic leest
Dingen die goed gaan: + ik doe vrijwel alles met de bakfiets en de trein. Ik rij 1x p maand auto ofzo, alleen als het echt niet anders kan. + mijn man en ik zijn vegetariërs, kinderen krijgen 2x p week biologisch vlees + ik koop zo min mogelijk spullen en ben heel zuinig op spullen en dat leer ik mijn kinderen ook. Ik geloof dat ze 2x een pak stiften hebben gekregen op hun verjaardag en ik heb nog nooit nieuwe hoeven kopen, klei idem... mijn mond valt soort van open als ik lees hoe vaak mensen klei kopen. + spullen die we nodig hebben zoek ik eerst tweedehands, spullen die we niet meer nodig hebben brengen we altijd naar de kringloopwinkel + afval scheiden + energie zuinige apparaten + tuin sproeien met slootwater Dingen die minder goed gaan: - mijn man vliegt meerdere keren per jaar voor zn werk. Ik probeer hem over te halen hiermee te stoppen, maar hij heeft sterk het gevoel dat het zo hoort - ons dak is niet geschikt voor zonnepanelen - mijn oudste zn hobby is douchen - kleding wil ik toch graag nieuw hebben en koop ik altijd teveel, vooral voor de kinderen. Gelukkig kan ik het altijd doorgeven aan vriendinnen die tweedehands niet erg vinden..
Maar als we geen zonnepanelen hadden geplaatst was het aandeel fossiele brandstoffen dus nog groter geweest. We moeten dus (wereldwijd) zowel zuiniger worden met energie als meer gebruik maken van duurzame energiebronnen. En aangezien wij als individuele consumenten weinig invloed hebben op wat er wereldwijd gebeurt zullen we ons moeten concentreren op waar we wel invloed op hebben. En dat is de energie die we zelf gebruiken. Minder door bewust te kiezen voor zuinige verlichting/apparaten. En door het gebruik van die apparaten te beperken. En beter door te kiezen voor duurzame energie (zonnepanelen op je eigen dak en de keuze voor groene energie bij je leverancier)
Nou...sinds ik eens heb gelezen/gezien hoeveel bacteriën er op klei groeien ben ik er wel sneller klaar mee. Nu zijn de kinderen niet meer echt in de klei leeftijd...maar vroeger kocht ik echt wel nieuwe na verloop van tijd.
Dingen die wij goed doen voor het milieu: - afval scheiden - vliegen nooit - gooien zo min mogelijk eten weg - douchen niet te vaak en niet te lang - fietsen zo veel mogelijk - kopen veel tweedehands - minimaliseren qua spullen - trekken eerst een vest aan voordat de verwarming hoger gaat - geen wegwerpplastic - geen droger - veel natuurlijke schoonmaakmiddelen Wat wij minder goed doen: - hebben 2 auto's waaronder 1 diesel - hebben ook niet natuurlijke schoonmaakmiddelen - kopen veel online
Ja daar heb je gelijk in. Dat is ook wat er moet gebeuren: we moeten met z’n allen minder energie gaan gebruiken. Maar het meeste energieverbruik komt niet van uit je huis. Maar uit de landbouw, industrie en vervoerssector. Dus het helpt zeker als je zonnepanelen hebt, maar andere aanpassingen hebben meer effect: het kopen van spullen en wat je eet.
Helemaal mee eens! Wat ook nog niet op mijn lijstje stond: bij boodschappen opletten waar het spul vandaan komt. Hoe dichter bij huis, hoe minder vervoer. Voorkeur voor biologische streekproducten. Vaak ook nog eens het lekkerst. En zo kun je bij alles wat je koopt nadenken over waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Ik doe het wel. Maar met mate. Kan mezelf anders helemaal in de stress werken.
Wat verder ook zou helpen is om de producten kwalitatief beter te maken ,een nu nieuwe tv gaat misschien 5 jaar mee, vroeger tot in de eeuwigheid (bij wijze van natuurlijk) ,dit scheelt ook al een berg afval!Mobiele telefoons ,tv's ,koelkasten ,wasmachines....de levensduur is niet meer zo als vroeger.Reparen word haast niet meer gedaan omdat het te duur is en omdat een nieuw apparaat nog energiezuiniger is.
IK heb ooit eens gelezen dat er in de jaren 50 beleid werd gemaakt vanuit bedrijven om producten zo te gaan ontwerpen dat ze sneller stuk gingen, zodat er meer verdient zou worden. Eerst dacht ik, ja ja lekker complotdenken. Maar er bleken echt briefwisselingen gevonden te zijn waar het in stond!
Wilde mn post nog aanpassen en er 'deels' tussen zetten. Snapte al wel dat je m.n. doelde op de maatschappij an sich en niet zozeer op de consument. Wat ik alleen niet snap is waarom je dit naar boven haalt in een topic waar het gaat over waar wij als consumenten bij stilstaan om het milieu te ontlasten, terwijl uit jouw post vervolgens blijkt dat het niet de schuld is van de consument dat er nogsteeds evenveel fossiele brandstoffen worden gebruikt? Kortom: ik snap je punt niet helemaal. En om je voorbeelden van het produceren van goederen en vliegtuigen te nemen: als er vanuit de consument minder vraag zou zijn naar bijv. vluchten, zouden er ook minder vliegtuigen geproduceerd worden. Dat bedoelde ik dus ook met mn punt 'daar ben je dus als consument dus (deels) zelf bij'. Kijk, dit snap ik dan weer wèl
Ik ben niet zo heel goed in dingen doen voor het milieu, want ik voel me daar niet per se mee begaan. Een hoop dingen die ik doe komen vooral voort uit het feit dat ik niet van verspilling en nutteloos consumeren houd. Maar het feit dat andere mensen zich heel druk maken over het milieu en daar veel voor doen en laten, motiveert mij wel om er ook bij stil te staan. Ik scheid het afval en ik probeer niet te veel onzin te kopen. Ik gebruik kleren en spullen totdat ze op zijn. Meubels zijn bij ons vaak tweedehands en die worden pas vervangen als het nodig is en niet omdat er nieuwe trend is of omdat ik mezelf heb wijsgemaakt dat ik "er op uitgekeken" ben zoals ik dat wel eens hoor. Ik ga niet op vakantie met het vliegtuig. Ik ga sowieso niet elk jaar op vakantie. Ik stop niet alles in plastic zakjes. Ik koop apparaten die zuinig zijn en gebruik LED-lampen. Dat was het wel zo'n beetje. Autorijden doe ik bijvoorbeeld ook gewoon voor de lol, terwijl ik net zo goed zou kunnen fietsen.