Eigenlijk niet genoeg, dit is wat we wel doen: -Afval scheiden. Wordt ons makkelijk gemaakt door de gemeente. Glas, papier, blik, bijna alles wordt 1x per week in 1x opgehaald. -Zonnepanelen op het dak. -Veel groen in de tuin, niet alles betegeld. Ook bloemen die goed zijn voor bijen en vlinders. -Probeer zoveel mogelijk was op te hangen. -Proberen zo goed mogelijk eten te kopen zodat we niet iets weg hoeven te gooien. Gaat niet altijd even goed. Qua verpakkingen niet altijd keus. In de toekomst zouden we nog een groen dak willen op onze garage.
Een kritische, maar niet aanvallende, noch veroordelende vraag: ben je als vegetariër echt zoveel beter voor het milieu als een niet-vegatariër (alle andere zaken buiten beschouwing gelaten, m'n vraag dus enkel gebaseerd op het kopje "voeding")? Ik vraag me af of alle vleesvervangende producten etc. echt zoveel beter zijn voor het milieu.
Bel Iphone. Te zot voor woorden dat er ieder jaar een nieuwe op de markt wordt gebracht. Nog zotter dat er mensen zijn die ieder jaar die nieuwe versie kopen. O, en denk maar niet dat ze die nieuwe produceren omdat ie energiezuiniger is. Nee, dit gaat gewoon om inkomsten voor Iphone zelf.
Heb ik ook wel eens gehoord ,niet alleen om meer te verdienen maar ook om de economie op gang te houden en de werkeloosheid tegen te gaan.Het was duidelijk een korte termijn gedachte....en er is niet nagedacht over de gevolgen voor het milieu.
De bio-industrie levert voor zowel de volksgezondheid als het milieu enorme schade op. De mest en urine zijn erg schadelijk in deze onnatuurlijke hoeveelheden, niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de productie van bonen die nodig zijn om vleesvervangers te maken. Maar vegetarisme op zichzelf heeft niet superveel zin, want als je andere dierlijke producten eet hou je nog steeds de bio-industrie in stand. Voor het maken van kaas is naast melk ook stremsel nodig, wat weer uit de maag van een kalf komt. Alles met gelatine wordt uit botten gemaakt. Ook voor andere dierlijke producten dan vlees moeten dieren het leven laten. Veganisme zet meer zoden aan de dijk, maar daarmee loop je weer het gevaar zelf tekorten te krijgen.
Er zijn heel veel artikelen die erop wijzen dat plant based echt duurzamer is dan vlees. Het hangt er wel vanaf wat je door wat vervangt... als je kip vervangt door vleesvervangers op basis van melk/kaas dan schiet je er niet mee op. Als je met mate rund eet die graast op land ongeschikt voor akkerbouw ben je beter bezig dan iemand die bergen sojaburgers eet waar amazone voor afgefikt is. Maar in de grote lijnen is plantaardig beter.
Ik doe eigenlijk veel te weinig. Het enige dat echt zode aan de dijk zet is geen vlees eten. Of althans alleen als we uit eten zijn. Zelf vlees in de pan gebeurt misschien 5 keer per jaar. Scheiden van afval gebeurt niet in het complex waar ik woon met een ondergrondse container. Alleen glas/papier en plastic verpakkingen. Pak te vaak de auto Vlieg regelmatig kleinere stukken 800 km (is overigens wel beter dan met de auto) laatst met de trein gegaan en dat is niet te doen op dat traject. Oh en ik heb een kind
• Afval scheiden • Niet met het vliegtuig • In eigen land op vakantie • Menstruatie cup • Eco programma wassen en afwassen • zonnepanelen • Herbruikbare wattenschijfje • Blok zeep ipv fles vloeibare zeep • Katoenen zakjes voor fruit en groentes ipv plastic •Geen speelgoed van de action kopen •Eigen draagtas in mijn handtas •Geen gras sproeien in de zomer • Snoep in een zak en niet nog weer los verpakt per snoepje. • Overal zuinige lampen in, led toch? •Een nee nee sticker op de brievenbus Regenton staat nog op het lijstje. En inderdaad fabrikanten zijn spullen zo gaan maken dat het minder lang meegaat Kijk maar eens naar een Miele stofzuiger van vroeger en naar die van tegenwoordig.
Nou, ik heb zelf heel erg het gevoel dat regeringen en bedrijven heel erg naar de consument wijzen zodat zij niks hoeven te veranderen. Ik denk dat die verandering van alle kanten moet komen. Dat was eigenlijk mijn punt. Inderdaad door als consument aan te geven dat er minder geproduceerd moet worden maar ook vanuit de regering doormiddel van beleid
Absoluut, hier ligt een hele grote taak voor de overheid. Niet duurzame-productie, de bio-industrie en vliegreizen kunnen stukken zwaarder belast worden en in sommige gevallen zelfs verboden worden.
Zeker wel. Voor 1 kilo rundvlees wordt bijvoorbeeld al 15000 liter water verbruikt. In Nederland worden dagelijks 1.7 miljoen dieren geslacht. Nederland he, in België 800 000, wereldwijd 150 miljoen per dag. Al die dieren hebben onderdak nodig, water, moeten 'verzorgd' worden. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit goedkope soja waarvoor de wouden nu afbranden, stallen hebben onderhoud nodig, moeten naar de slacht vervoerd worden, worden geslacht, moeten vervoerd worden naar de winkels. Mensen krijgen er ziektes door waar ze weer operaties voor nodig hebben, medicatie wat geproduceerd moet worden,... Vegan voeding bevat ook vaak soja. Die soja wordt voornamelijk verbouwd in Europa. Check de vegetarische slager en Alpro. 98% van de sojaverbruik in Nederland is voor de veeteelt. Wereldreis is dat 70/80% Ook deze massa dieren is slecht voor het milieu. Alleen de koeien zijn al verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgassen. Ze stoten enorm veel methaan uit,... Als mensen minder vlees zouden eten zouden we enorm veel natuur terug kunnen geven aan de natuur want je hebt ook veel minder landbouwgrond nodig. En zo kan ik nog een uur door typen maar ik moet zoon gaan halen.
Puur als vegetariër niet, sommige mensen vinden wel als je met alles stopt wat dierlijk is, maar dat vind ik totaal niet haalbaar. Bovendien is het nu een trend om de veehouderij de schuld te geven maar in die aantijgingen klopt weer een hele hoop niet. D'66 die wil dat veehouderij met de helft verminderd vanwege stikstof vergeet heel veel feiten te vertellen of er zelfs over liegt. Dat bv niet de landbouw voor 70% verantwoordelijk is voor stikstof uitstoot zoals zij beweren maar in werkelijkheid is dat maar een kleine 20%. En zo zijn er nog heeeel veel voorbeelden.
* Afval scheiden * Wasmachine op eco stand * Was buiten ophangen (in de winter binnen) * Vaatwasser 2x per week draaien ipv dagelijks * Indien mogelijk en het weer het toelaat pakken we altijd de fiets (werk, restaurants, boodschappen, etc.) * Heb altijd een eigen draagtas bij me en koop geen plastic zakken * Voor groente- en fruit katoenen zakjes * In het gehele huis LED verlichting * Zonnepanelen op het dak * Speciale zonnecollectoren voor verwarming van jacuzzi * Buitenplanten krijgen water uit de sloot * Vlees eten beperkt tot 3x per week ipv dagelijks * De verwarming gaat in de winter omstreeks 20:30 uit (huis is goed geisoleerd en warmte blijft lang genoeg hangen voordat we naar bed gaan) * Waterbesparende douchekop * Wij douchen dagelijks, maar even kort
Al is er nu wel een nieuwe overheidscampagne gestart met als doel mensen te stimuleren om meer te repareren
Eigen (stoffen) zakjes meenemen naar de winkel (voor groente, fruit, … en ook enkele grote zakken om alle boodschappen aan het einde van de rit in te laden) Zonnepanelen/zonneboiler Bewust ‘maar’ 1 auto (benzine) Twee afzonderlijke spoelknoppen aan de wc’s Geregeld biologische producten/eco-producten kopen Wij eten twee tot drie dagen per week vegetarisch (totaal geen opgave, want ik vind goed bereide vegetarische gerechten over het algemeen heerlijk. Ben altijd al meer een groente-eter geweest dan een vleesboer); ook op onze vlees- of visdagen blijft het vlees of het vis het kleinste deel van ons bord in beslag nemen (behalve met gourmet ) Ik probeer meer en meer met de fiets naar het werk te gaan (al lukt dit owv praktische redenen nog niet elke dag); man neemt elke dag de fiets Laatste 7 jaar maar 1 keer gevlogen (maar dat heeft eigenlijk met andere redenen te maken dan het milieu. Moesten die redenen niet spelen, zou ik er nog wel steeds voor zorgen dat ik geen 5 keer per jaar op de vlieger zit. Waarschijnlijk max. 1 keer per jaar dan) PMD, restafval, tuinafval, papier/karton en glas scheiden Te kleine kleertjes van kinderen/’afgedankte’ huishoudspullen of speeltjes proberen door te geven of tweedehands aan een prikje verkopen (onze kinderen dragen zelf ook geregeld iets dat we doorgekregen hebben > al is dit laatste wel vooral tijdens hun eerste levensjaren. Die spullen worden zó kort gedragen... zien er vaak nog bijna nieuw uit) Geen wegwerpbordjes of -bestek PMD, restafval, tuinafval, papier/karton en glas scheiden In de tuin verschillende soorten planten & bloemen (en een bijenhuisje), geen volledig 'steriele' tuin dus Ook een belangrijke: mijn kinderen milieubewust opvoeden! De oudste is al aardig op de hoogte van verschillende issues die vandaag spelen, en hoe wij ons steentje kunnen bijdragen (niet alleen wat betreft milieu, maar ook wat betreft armoede, …) Waarschijnlijk vergeet ik nog wel wat Mijn 'zonde': ik koop de laatste tijd te veel online... Zo gemakkelijk, djuh toch @TS: ik vroeg me hetzelfde af! Waarschijnlijk n.a.v. dezelfde topics
Gelukkig is er in de gewone supermarkt ook heel veel kaas van vegetarisch stremsel! Maar ja de kalfjes he die die melkkoeien krijgen, daar moet ook weer iets mee... zo ben je indirect als vegetarier toch verantwoordelijk voor dode dieren. Maar goed het zijn er in elk geval minder dan wanneer ik iedere dag spareribs zou eten...
-Tado's in huis, zodat alle kamers individueel ingesteld kunnen worden. Niet warmer dan 19 graden de thermometer. Dan maar een extra dekentje of trui aan. -13 zonnepanelen -afval scheiden, glas, papier, batterijen etc. -achter in onze tuin hebben wij de boel de boel gelaten wat resulteert voor veel insecten. Onze tuin is over het algemeen best groen. - kleding naar de kringloop/2de hands spullen aanschaffen als dat kan -zo veel mogelijk eco wassen -geen plastic tassen kopen maar herbruikbare. Mocht het wel een keer voorkomen gebruik ik dat tasje weer voor andere doeleinden. - zo veel mogelijk op de fiets. Helaas moeten wij wel 2 auto's hebben maar als ik in onze stad moet wezen zo veel mogelijk op de fiets. - led lampen overal. - wij zijn van stort douche naar een besparende douche gegaan. Even wennen in het begin maar het scheelt best veel. Dingen wat ik kan verbeteren is misschien: - minder vlees eten.
Mee eens. Maar dan opnieuw het En En verhaal. Er ligt een taak bij de overheid, maar ook bij de consument. Op wat de overheid doet heb je als individu maar heel weinig invloed op. Op wat je zelf doet heb je wel invloed. En door het juiste te doen en uit te dragen heb je weer (een beetje) invloed op je omgeving. Zo heb ik al een paar reacties gelezen in de trant van 'ik zou meer kunnen doen'. Dan is er dus nu al een positieve invloed alleen door dit topic. Ik heb zelf ook alweer wat nieuwe inspiratie. En hoe verder de gedachte zich verspreid. Hoe groter de kans dat die ook in Den Haag gaat aankomen. En bij andere regeringen in andere landen. En bij producenten.