Het belangrijkste wat ik doe is in het bestuur van het IVN zitten (lokaal als vrijwilliger). Het instituut voor milieu en natuureducatie. We doen veel verschillende dingen maar het belangrijkste is kinderen leren hoe mooi de natuur is en hoe we deze kunnen behouden door scholenprojecten, nacht vd nacht, slootjesdagen, buitenlesdag etc. Verder afval scheiden. Cup. Groene energie. Zuinig met gas, benzine en electriciteit. Groene tuin met egelhoek, bijen en vlindergedeelte. Biologische groenten en minder vlees (lokaal van een scharrelboer). Nooit kiloknallers. Wel gebruik ik wegwerpdoekjes om de wc te poetsen en snoetenpoetsers voor de kids .
Er was niet voor niets ooit (in de jaren '90) de slogan (van de overheid) 'Een betere wereld begint bij jezelf'
Ja mee eens. Je kunt allemaal wel wijzen naar de industrie, veelteelt en het buitenland, maar als je zelf niet goed bezig bent (als land), dan zal dat weinig effect hebben. Het belerende heeft m.i. ook weinig effect. Wel met elkaar in gesprek gaan. Voorbeeld over niet elke dag douchen. In het begin durfde ik dat niet te vertellen. Bang dat ik als vies werd beschouwd. Toch voorzichtig over begonnen her en der en dan blijk je niet de enige te zijn. Ik merkte dat steeds meer af gingen stappen van de norm elke dag douchen. Er viel een druk weg dat het echt niet elke dag hoeft.
Doe ik ook niet. Mijn nogal vlug vette haar heeft er baad bij als ik het elke 48 uur was. Daarnaast kan ik ivm. mn haar ook maar beter in de ochtend douchen zodat het nog genoeg tijd heeft om te drogen aan de lucht. Als ik vóór het slapen gaan douche en mn handdoeknatte haar dan op mn kussen ligt, is het de volgende morgen weer vet op de plek(ken) waar mn hoofd het kussen heeft geraakt (en dus niet kon drogen aan de lucht). Sommige mensen zullen het vast vies vinden dat ik vrijwel nooit in de avond douche, maar dat kan me weinig boeien.
Ik had het hier toevallig nog over met mijn man vandaag. Heb nooit iemand gekend die schoner en frisser rook dan mijn oma. Zij douchte dus helemaal nooit. Had wel een douche voor als wij kwamen overnachten maar ivm meerdere fobieën wastte ze zich enkel bij de kraan.
Wasbaar luieren, doekjes, zoogcompressen (inmiddels niet meer nodig) Wasbaar maandverband en wattenschijfjes Afval goed scheiden Niet elke dag douchen (kids ook niet, tenzij echt nodig) Shampoo bar i.p.v. fles Goed geïsoleerd huis met zonnepanelen Zuinig wassen (goede wasmachine en droger waar veel tegelijk in kan en die zelf doseert dus minder verspilling van wasmiddel) Op energielabel letten bij aankoop auto, apparaten e.d.
Oh shampoobars! Die gebruiken we ook. Hoewel het beter op het haar van mijn man werkt dan het mijne (dun haar) maar ik blijf proberen tot ik de juiste gevonden heb.
Die heb ik sinds kort ook, maar nog niet geprobeerd. Eerst mijn fles nog opmaken. Ik doe zeer lang met een fles, dus op jaarbasis valt dat afval wel mee.
-We scheiden afval -we drinken water uit herbruikbare flessen -Ik probeer bewuster kleding te kopen voor zowel mijn dochter als voor mij - ik eet praktisch geen vlees (mijn man en dochter ook steeds minder, maar dat hebben ze niet eens door) En aanstaande zaterdag doen mijn dochter en ik mee aan world clean up day! Jullie kunnen je allemaal nog aanmelden. https://invites.worldcleanupday.org/
Hahahahaha Tof dat je meedoet aan world clean up day! Zodra de kindjes op de basisschool zitten wil ik dit ook met ze gaan doen.
Afval scheiden, papier, GFT en rest hebben we hier. Glas, textiel en frituurvet in de bakken bij de supermarkt. Kleding van de oudste heeft de middelste gedragen (zij wilde jongens kleren, begint nu wat met jurkjes en roze/glitter dingetjes) en de jongste draagt het nu ook weer. Zelf draag ik mijn kleding tot het echt af is, ik ga niet mee in modetrends. We hebben 20+ zonnepanelen en een enorm goed geïsoleerd huis, wtw unit. Maar daardoor misschien wat minder zuinig. Ruimte voor verbetering. Wasbare luiers en billendoekjes, later ook wasbaar maandverband mocht mijn cyclus ooit terug komen Ik fiets niet naar school, moet 15km rijden en met een baby wil dat nog niet. Wie weet ooit. Okay wie houd ik voor de gek... Een keer per week boodschappen doen, planning maken wat wanneer te eten en me daar aan houden zodat er weinig onnodig weggegooid wordt. Ik ben vegetariër, de rest van het gezin eet de helft van de tijd vegetarisch. Maar dat is omdat ik het vertik telkens dubbel te koken. Ik kook wel op gas. Tweedehands meubeltjes zoeken om ze een tweede leven te geven, scheelt weer wat omgekapte bomen en gedode dieren. Even het topic doorlezen om te zien of ik nog meer voor mijzelf vanzelfsprekende dingen ben vergeten...
Boodschappen haal ik wel met de auto maar 1x per week gelijk als ik van mijn werk kom. Ik heb het wel eens op de fiets gedaan maar de fietstassen vol en 2 tassen erbij is niet zo handig, en als ik per 2/3 dagen doe dan komt er toch extra's wat niet de bedoeling is. Ik wil trouwens wel minder vlees gaan gebruiken bij de maaltijden. Bij pasta's en rijst gebruik ik al minder (man en kinderen hebben het niet door ). En wasbaar maandverband en menstruatiecup wil ik nog aanschaffen. Zijn er ook wasbaar inlegkruisjes??
Oh ja, niet vliegen, vakantie doen we amper aan haha. Iets met tijd en geld nodig om huis te bouwen. Geen wegwerp artikelen, eigen tasjes mee, netjes voor groenten en fruit. Zo veel mogelijk plasticvrij of verpakkingsvrij kopen Niet-statiegeld flesjes en blikjes worden ingeleverd (initiatief van de ah). Één auto, wel een diesel, maar vriend fietst elke dag 17km enkel naar werk, dat dan weer wel.
Inlegkruisjes Normaal Midi Maxi Kraamverband Webshops van wasbare luiers hebben ze meestal wel in het assortiment: Bumaround Lieveluiers Nappys Kaatje Katoen AliExpress heeft ze trouwens ook, maar, of dat ecologisch verantwoord is, is discutabel.