Mij motiveert het niet, wel doet het me nadenken en heb ik wat dingen aangepast in mijn routines door topics als deze. Zo ben ik van minimaal 15 wassen per week naar 10 of soms minder per week. Ik heb mijn handdoeken vervangen voor witte en zwarte en was deze nu met de kleding mee. Ik draai niet dagelijks meer een kookwas maar nog maar 1x per week. Ik gebruik mijn eigen handdoek nu soms 2 of 4 x (droog mezelf en dochter dan 2x op 1 dag af met 1 dezelfde handdoek). Ik heb vandaag mijn fles bleek laten staan en vervangen door schoonmaakazijn, dat was geen succes ben nog steeds benauwd van de lucht en heb er een kriebelhoest aan overgehouden. Ik ben bewust de droger minder gaan gebruiken, hang wat meer op en combineer 2 wassen in 1 droger. Ik zeg haast geen lege trommels was meer aan, nu heb ik bijv. 3 kleine wasjes in de wasmanden zitten. Normaal had ik die vandaag weg gewassen om lege manden te hebben nu spaar ik nog 1 dag of misschien 2 dagen door. Ook ben ik door dit soort dingen begonnen met minimaliseren in huis en daardoor al 3 a 4 weken bewust niets aan het kopen wat we eigenlijk niet nodig hebben en zal ik in het vervolg alleen nog dingen kopen die ik echt nodig heb en als ik dat dan koop van goede kwaliteit zodat het ook echt lang gebruikt word. In andere dingen zal ik makkelijk blijven en gemak boven mileu kiezen maar ik heb tov een half jaar geleden veel aanpassingen gedaan in mijn dagelijkse slechte gedrag tov het milieu.
Jij bent inderdaad op veel gebieden veranderd. Vind het echt super. Ook ben je lekker eerlijk (milieu boeit je niet) en sta je tegelijk ook open voor verbeteringen. Ik zie u nog vegetariër worden binnen nu en 5 jaar . En roep nu niet dat dat nooit gaat gebeuren, dat zei ik anderhalf jaar geleden ook.
Haha, moest even glimlachen met het stukje over je fles bleek (omdat ik eerst de discussie daarover gelezen had in het schoonmaaktopic). Had niet gedacht dat je het toch eens ging proberen
Als je iets niet probeert weet je ook niet of het een optie is voor in het vervolg. In dit geval voor mij niet maar het had zomaar gekunt dat ik overtuigt was daarna.
- Wij kopen thuis geen vlees meer, maar eten het wel buiten de deur. - we hebben een wormen bak voor gft afval - we scheiden papier, glas, pmd, gft (maar niet heel strikt) - proberen weinig papier te gebruiken. De nee-nee stikker is alleen nu even van de brievenbus af omdat we gaan verhuizen ( foldertjes voor inpakken van breekbare dingen) - ik heb een "abonnement" op een kledingwinkel. Je krijgt voor x euro per maand een x aantal punten. Elk kledingstuk heeft een aantal punten dat het waard is. Ik kan voor dat bedrag vaak 3 shirts lenen, of een broek en een jurkje. Je kan daar zo vaak ruilen als je wil of er voor kiezen om het kledingstuk te kopen. Scheelt heel veel miskopen, geen grote uitgaven voor bruiloften en toch vaak iets nieuws. Winkeltje zit vlak bij mijn werk dus kan in de pauze zo even iets nieuws uitzoeken. Toch fijner dan online.
We reizen met OV of fiets, niet met eigen auto. We hebben eco vriendelijke schoonmaakartikelen en vaatwastabletten We douchen 3x per week We hebben de verwarming alleen als het extreem koud is aan We koken ons water eerst, voor we het gasfornuis aan zetten (scheelt gas) We hebben de vaatwasser altijd op eco stand staan Ik eet veganistisch, uit gezondheidsoverweging maar ook uit oogpunt van milieu en dierenwelzijn. Plastic proberen we te minimaliseren
Ik ben ook geen vegetariër maar als ik uit eten ga juist wèl. Terwijl koks normaal hard hun best doen op het vlees, omdat dat de hoofdmoot is, kunnen ze dat bij bij een vegetarische maaltijd simpelweg niet en doen dus veel meer hun best om de groenten en andere ingrediënten goed tot hun recht te laten komen. En dat proef je echt!
Wij vonden vlees ook altijd erg lekker. Ik dacht echt dat ik er moeite mee zou hebben. We gingen daarom eerst minder vlees eten. Na 3 maanden waren we volledig vegetarisch (kinderen eten wel af en toe vlees. Kippensoep en vleeswaren) we gingen meteen een stuk avontuurlijker koken! Kan echt zeggen dat ik het totaal niet mis. Maar dat is voor iedereen anders natuurlijk. Mijn vader en zijn vriendin zijn ook minder vlees gaan eten. Daar viel Mn mond van open want Mn vader is echt iemand die van huis uit het liefst aardappels, groente en een “goed stuk vlees “ at. En nu eten ze nog maar 2x per week vlees!
Wat mij opvalt aan al die ecologische webshops, is dat ze vooral gericht zijn op het verminderen van afval en gebruik van plastic. Echter, het is onduidelijk of ze ook kijken naar duurzaamheid in het algemeen. Je ziet nergens in die webshops plastic, maar toch is dat soms een milieuvriendelijker oplossing. Voor die bijenwasdoeken bijvoorbeeld moet het katoen ook opgekweekt worden met veel water, moet het behandeld en vervoerd worden. Dan ook de bijenwas die ergens vandaan komt. Of metalen bakjes: er wordt ontzettend veel gif gebruikt voor de winning van metaal. En al die bakjes gaan vervolgens in de vaatwasser, waardoor die ook veel vaker moet draaien.
Toch bewaar ik mijn overgebleven voedsel wel in een (glazen) bakje of bord met een schoteltje er op. Met name omdat ik het weggooien van eten echt heel zonde vind. Dat dat bakje dan ook afgewassen moet worden neem ik voor lief. Maar het maakt alles enorm complex. Je weet als consument gewoon niet meer waar je goed aan doet! Ik denk dat veel mensen daarom ook maar niets/weinig doen. Zo kun je op dit moment beter een Spaanse paprika kopen ipv een Nederlandse die uit een kas komt.
Ja, het is altijd een afweging. Voor productie belast je het milieu, dat is simpel zat. Maar vergeet niet dat 1) voor het produceren van plastic ook veel water gebruikt wordt (ik zag wel eens een schatting van 30 liter per luier, dat is ongetwijfeld een overschatting, maar zelfs met de helft is watergebruik geen argument voor herbruikbare alternatieven) en 2) dat de milieubelasting voor producten gewogen moet worden tegen aantal keer gebruiken; een stalen bakje kan in het jaar 3019 ook nog gebruikt worden mits goed onderhouden, en dat is belangrijk om in het oog te houden, en natuurlijk op aan te sturen. Uiteindelijk is zo weinig mogelijk materialen gebruiken het duurzaamst. Zoeken naar hoe je dat het best aanpakt is een uitdaging. En ik denk dat jouw woorden hier ook aan bijdragen; die discussie moet gaande blijven. Mijn lijstje (ik vergeet vast dingen): - Die nee/nee sticker - Herbruikbare zakjes voor bijvoorbeeld groenten in de supermarkt - Wasbare luiers (deeltijd tegenwoordig, maar vooruit) - Herbruikbare damesartikelen - Mokken en brooddoos voor op het werk in plaats van wegwerpplastic - Ecologische schoonmaakmiddelen - Deels biologische groenten (ja, ik ken de afweging) - Minder vlees en vis op tafel (een keer of twee per week) - Rekening houden met printen en papiergebruik - Kort douchen, weinig shampoo en zeep, zeep van een blokje
Op dit moment ben ik in mijn ogen heel slecht voor het milieu.... Ik pak noodgedwongen altijd de auto. Dus naar de supermarkt om de hoek kinderen van en naar school etcetc. Afval scheid ik wel maar niet genoeg. Verwarming blijft sowieso uit tot 1 oktober waarschijnlijk langer. Electra lampen is alles led. Maar heb wel allemaal witgoed uit de middeleeuwen. De kringloop is mijn beste vriend. Kleding voor mezelf en de kinderen Dingen die ik nodig heb in huis of voor de kinderen.
Ik vind het ook heel complex.. Bijv dat boeren veel klagen (en terecht denk ik), niet alleen over de regelgeving maar ook dat de consument 'het niet begrijpt' (dat wij bijv onterecht zouden denken dat biologisch beter is) maar wat wij als consument dan concreet kunnen doen is mij ook nog niet duidelijk en mis ik een beetje in hun verhaal...
Vanmiddag op kantoor 6 bekertjes gebruikt en weggegooid. Tijd voor een kantoormok! Dus ik ga morgen even langs de action Minder vlees eten ben ik ook mee bezig, maar lukt nog maar half. Laatst heb ik een pastagerecht gemaakt van een veganistische site. Ben een beetje afgeweken omdat ik had bedacht dat een beetje parmezaanse kaas erbij lekker zou zijn. Was een heerlijk maaltje, maar tijdens het eten bedachten man en ik al dat de smaak nog enorm opgehaald zou kunnen worden door er wat krokant gebakken serranoham door te doen. Ehm tja... Dan is het niet echt veganistisch meer Maar ik gebruik wel vaak wat minder vlees per persoon als ik een bepaald gerecht maak. Dus bijv spaghetti saus voor 4 personen met 250 g gehakt IPV 400. En dan wat extra champignons en groenten.
Plastic, papier, glas, batterijen apart aanbieden. Douchen doe ik iedere dag en ben ook niet van plan minder vaak te douchen. Maar ik was m'n haar, zeep mij in, spoel mij af en klaar. Ik blijf niet nogeens langer onder de douche staan omdat dit fijn is. Wasmachine draait wanneer deze vol is. En ik draai bij niet vuile was een kort programma. Ik gooi mijn troep buiten netjes in een prullenbak en gooi geen zooi op straat en laat het strand schoon achter. Ik eet niet iedere dag vlees. Gebruik spaarlampen. Ik pak niet voor alles een schoon glas of beker maar spoel deze even om.
Ik lees een paar keer iets over een (koffie)mok gebruiken in plaats van wegwerpplastic. Ik dacht ook altijd dat dit beter was, tot ik dus dit las: https://sprokkelen.blog/2015/09/03/plastic-bekertje-of-eigen-koffiemok/ nou weet ik niet zeker of het klopt, maar als het écht klopt, dan is dat toch iets dat tegen mijn gevoel in gaat. Vind dat soms echt van die dilemma's.
Alsndat waar is, dan moet je kiezen wat jij belangrijker vind. De belasting voor het milieu of de zeeen vol plastic. Kan me haast niet voorstellen dat het waar is trouwens.