Nou ja ik kan me niet voorstellen dat ik uit van dat zachte plastic of papier ga drinken hoor. Haha. Vind drinken eigenlijk alleen lekker uit een glas. Maar toch vind ik het wel een beetje vreemd als het zou kloppen. Uiteindelijk doe je toch de afwas (of zet je de vaatwasser aan, voor degenen die een vaatwasser hebben) dus dan was je zo'n beker/glas gewoon even mee, lijkt me.
Dat laatste van die vaatwasser klopt. Als wij hier uit plastic bekers gaan drinken gaat alsnog aan het eind vd dag die vaatwasser vol met pannen borden en bestek aan. de ruimte besparing van die 4 bekers en 4 glazen zal misschien als je wacht met aanzetten tot de vaatwasser vol is, 1 x draaien in de 2 weken schelen dan.
Hier geloof ik niks van eigenlijk. Ook als het bekertje uiteindelijk niet in zee beland maar op de stort. De hele dag hetzelfde koffiebekertje vind ik vies. Ja het kost meer energie om een mok te maken. Maar die gaat wel jaren mee. Stel ik werk 3 dagen in de week, en gebruik 2 bekertjes per dag. Dan zijn dat er 6 per week. Als ik dan 45 weken per jaar werk, dan zijn dat 270 bekertjes. Als mijn mok 3 jaar mee gaat dan praten we over 810 plastic bekertjes.
Ik geloof het ook niet. Inderdaad omdat een mok jaren mee kan gaan. (Mijn moeder heeft nog mokken die ze voor haar uitzet kreeg toen ze 16 was)
Het gaat in dat artikel niet om de levensduur van die mok maar dat het alleen omspoelen zelfs met koud water al belastender is dan het produceren van 1 platic bekertje. Ik geloof het ook niet helemaal hoor maar het heeft niets met de levensduur te maken.
Over de bekertjes. Dat heb ik laatst voor mijn werk uitgezocht. Het is milieuvriendelijker om een dag lang hetzelfde wegwerpbekertje te gebruiken dan een mok die je tussendoor afspoelt en dagelijks in de vaatwasser zet. De mok wint het van elke keer een nieuw bekertje pakken. Ze gaan uit van een levensduur van 5 jaar. Veel ecosites zijn alleen gericht op het afval en die bieden daarom niet altijd de juiste informatie. Ik gebruik milieucentraal als onafhankelijke bron.
En daar zit volgens mij de crux: mensen herbruiken zo'n wegwerpbekertje niet (de meesten niet althans). Dus drink je 8-10 glazen water/sap/koffie/thee op een dag, is de kans groot dat je 5-10 keer een nieuw bekertje pakt tov. één mok over de hele dag (5 even als minimum genomen omdat ik me nog wel voor kan stellen dat je eerst water uit zo'n bekertje drinkt en daarna koffie, mits er niet teveel tijd tussen zit althans..).
Kennelijk heeft Milieu Centraal alleen naar de CO2-uitstoot gekeken en op basis daarvan conclusies getrokken. Normaal gesproken vind ik Milieu Centraal wel betrouwbaar en daarom vond ik dit ook zo gek.
Dat klopt. Ik las eens dat Bea Johnson (als je die kent tenminste... Bekend van haar zero waste levensstijl) een oude 2ehands wasmachine had gekocht; dat was de enige manier om verpakking te vermijden. Maar dan zit je wel weer met een wasmachine die veel verbruikt, dus met enkel naar afval/plastic kijken sla je m.i de plank echt mis. Dit was slechts een voorbeeld hoor, zie zulk soort dingen vaker gebeuren.
Maar in dit voorbeeld speelt productie van een nieuwe en afvoer van een oude wasmachine ook nog mee, hoe staat dat dan weer tov het minder zuinige verbruik? dus het totaalplaatje?
DQueen, dat klinkt paradoxaal, maar als witgoed een bepaalde leeftijd (8 of zo) heeft bereikt, dan is een nieuwe kopen (wel A+++) beter dan repareren.
Wij hebben in ons nieuwbouwhuis een grijswatersysteem, we vangen regenwater op om de wc door te spoelen. Van te voren was ik bang dat het water niet helder zou zijn maar je ziet er niks van. Doe nog meer hoor, maar dit vind ik erg fijn.
En als je die mok niet steeds tussendoor omspoeld, vind ik nogal vreemd om elke keer te doen namelijk. Oh ik krijg er zo veel vragen van! En heet drinken in zo’n plastic bekertje is ook niet alles. Soms vervormen die dingen helemaal. Lijkt me ook niet erg gezond. Heeft dan niks met duurzaamheid te maken maar met gezondheid