Als ze de klanken van de letters leren, dan kunnen ze daarna de stap naar het lezen van klankzuivere woorden maken. Bee-aa-el is geen ‘bal’, buh-ah-l is dat wel, zeg maar. Dubbele medeklinkers is hier nooit een probleem geweest, dat hadden ze snel door. Qua schrijven zou ik gewoon blokletters (dus niet aan elkaar) aan leren en vooral lekker vrij laten schrijven als ze zo jong zijn, dus gewoon op een groot vel papier met stift. I.p.v. ze ge beperken met zo’n schrijfspeelgoedding, waarbij ze gedwongen worden klein te schrijven en waar iedere letter gelijk moet zijn. Als peuter of kleuter zou ik ze vooral laten experimenteren, netjes schrijven komt daarna wel.
Ik vermoed dat ze kleine letters bedoelt. In groep 3 leren ze kleine letters lezen en schrijven, hoofdletters worden pas in groep 4 aangeboden. Eigenlijk alles wat jonge kinderen tekenen, kun je zien als voorbereidend schrijven. Bied ze lekker grote vellen papier aan inderdaad en laat ze op jonge leeftijd werken met dikke potloden (voor de juiste pengreep). Een krijtbord is ook leuk, om bv met twee handen tegelijkertijd cirkels te tekenen. Kleien is ook goed voor de motoriek, schrijven/tekenen in zand of scheerschuim is ook leuk
Mijn zoontje deed dit inderdaad. Ik merkte dat hoofdletters lastig aan elkaar plakken was. Dus ik deed zijn naam spellen met kleine letters. En dat werkte want toen begreep hij het. (Hij kon alleen de letters van zijn naam oplezen en plakken hoor , tis geen wonderkind dat met net 2 vreemde woorden kan lezen )
hier ook een zoontje die dat kon op die leeftijd. Hij las eind groep 2 op niveau eind groep 4, dus de interesse is wel gebleven. wij gingen er gewoon in mee. Samen onderweg letters en cijfers aanwijzen, woordjes kleien en woordjes leggen met magneetletters. Vooral omdat zoon verder qua communicatie flink achter lag/ligt (ASS) was meegaan in zijn interesse een goede manier om contact te maken. jonger broertje van nu bijna 4 heeft totaal geen interesse in hoe een cijfer en letter eruit ziet maar zegt wel: Mama, 2 en 3 en 2 en 3 is samen tien he. Dus die is er weer op een heel andere manier mee bezig, mooi om dat verschil te zien.
Dit is heel herkenbaar. De enige manier (of 1 van de weinige manieren) om contact te krijgen met hem was via cijfers, tellen en sommetjes. Dus ja, dan ga je dat niet ontmoedigen want je bent allang blij dat je kind eindelijk eens naar je kijkt, haha.
Bij onze dochters in de klas leren ze juist weer eerst de hoofdletters. (Groep 1/2) Dus dat is ook weer heel verschillend.
De letters die ze gebruiken bij de eerste leesboekjes.maar ook op school bij de werkboekjed Makkelijker te lezen.als je daar mee start maakt het lezen van beginnende boekjes makkelijker. Anders moet je het daarna nog een keer leren
Mijn zoon kan dit idd ook al, is ook net 2,5. Hij legt de letters op volgorde, en benoemt al een aantal. Ook telt ie naar twintig en kan de cijfers op volgorde leggen. Hij maakt de puzzels vlotter dan zijn zus van 5,5. En ik vond haar al slim Maar goed ieder heeft zijn eigen talenten. Hij spreekt nog geen vloeiende zinnen, daarin was zijn zus weer vlotter. Ik zou hem ook gewoon volgen, spelenderwijs. Het is juist fijn voor die kleintjes als ze een beetje uitdaging hebben lijkt me.