Tomatensoep dikker maken

Discussie in 'De lounge' gestart door Koraal82, 5 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.278
    1.441
    113
    Ik ben niet zo goed in koken maar probeer zo nu en dan iets zelf te maken. Nu had ik laatst tomatensoep zelf gemaakt en hij smaakte op zich prima maar ik zou hem liever iets romiger/dikker willen hebben.
    Hoe krijg ik de soep dikker? Ik dacht misschien wat creme fraiche erin maar wist niet of dat werkt?

    Ik maak de soep als volgt: 750 gram tomaten, 1 ui, 2 tenen knoflook en een klein blikje tomatenpuree, 2 eetlepels kookroom en 2 groentenbouillon blokken.

    Iemand tips?
     
  2. Panter

    Panter VIP lid

    14 mrt 2011
    13.710
    4.559
    113
    Of kook room, of maizena, of creme fraiche... Maar dat laatste maakt het ook wat zurig dus dat moet je willen.
     
  3. Linda86

    Linda86 VIP lid

    Of een aardappel of een witte boterham toevoegen. Of een beetje bloem na het fruiten van de ui.
     
  4. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.994
    6.744
    113
    zuid-holland zuid
    Hoeveel water doe je er dan nog bij?
    Ik voeg altijd op het laatst pas extra vocht toe, zodat ik eerst een dikke tomatenbrij heb en het daarna pas ga verdunnen tot de gewenste dikte.
    Het scheelt ook nog wat voor tomaten je gebruikt. Meestal gebruik ik van die lekkere grote trostomaten, die zijn wat vleziger en minder waterig.
     
    HappyRabbits vindt dit leuk.
  5. Lana1986

    Lana1986 Fanatiek lid

    2 okt 2014
    1.194
    400
    83
    Vrouw
    Ik doe er vaak ook nog 2 grote winterpenen in. Eventueel zou je i.p.v. winterpeen ook zoete aardappel kunnen gebruiken.
     
  6. Patatje1982

    Patatje1982 Actief lid

    31 dec 2014
    449
    229
    43
    Vrouw
    Naast de ui en knoflook doe ik er ook altijd een winterwortel in hele kleine stukjes bij. En idd op het laatst pas extra vocht toevoegen. Beter eerst te dik dan meteen te dun. Succes!
     
  7. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.273
    25.745
    113
    Beetje bloem meebakken met de groentes.
    De tomaten flink voor bakken dat er wat vocht uit verdampt.
    Mascarpone of crème fraïche toevoegen.
    En voeg je nog water toe bij die bouillonblokjes? Want dan kan je dus ook minderen met water.
    Maizenapapje toevoegen (1 el maizena + 2 el water en met mate toevoegen)

    Maar persoonlijk zou van mij een soep niet dikker hoeven als de smaak van de soep goed is. Soep mag best dun zijn imo.
     
  8. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    3.278
    1.441
    113
    Bedankt voor jullie tips. Ik doe er 750 ml water bij. Ik fruit eerst de ui en knoflook, daarna voeg ik de tomaten toe en als dat allemaal gebakken is dan doe ik het water, bouillonblokken en tomatenpuree er door. Ik heb het recept precies opgevolgd maar zou idd ook minder water kunnen toevoegen.
    Aardappel had mijn moeder het ook al over maar leek me raar haha.
    Ik ga met jullie tips aan de slag!
     
  9. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.184
    10.755
    113
    Ik gebruik helemaal geen water in tomatensoep. Tomaten (trostomaten, liefst wat groter want dat scheelt werk bij het ontvellen) en bouillonblokjes, that's it. Dan is hij al lekker dik van zichzelf. Aan tafel voegen we nog gemalen kaas toe, je kan er ook bv pesto of room door doen.

    We maken vaak soep van 4-5 kilo tomaten tegelijk. Als de tomatenstukken in de pan zitten, voeg ik pakweg 1 bouillonblokje per kilo plus 1 blokje extra toe.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  10. Heartofhope

    Heartofhope Fanatiek lid

    14 mrt 2019
    1.027
    1.224
    113
    Dat lijkt mij heel veel water. Ik denk dat ik hooguit een halve liter water gebruik op ongeveer een kilo tomaten. En dat is eigenlijk alleen om de kippenpoten in te koken, die staan dan net niet helemaal onder, dat water gebruik ik daarna om de tomaten e.d. te koken.
     
  11. Heartofhope

    Heartofhope Fanatiek lid

    14 mrt 2019
    1.027
    1.224
    113
    Ik zet er de staafmixer in dus hoef geen velletjes te plukken;)
     
  12. Libelle82

    Libelle82 VIP lid

    26 jun 2008
    5.081
    372
    83
    Gezinsbegeleider
    Zeeland
    Aardappel of banaan
     
  13. KleineMama15

    KleineMama15 Bekend lid

    27 feb 2019
    521
    219
    43
    Vrouw
    Gouda
    Wij doen het altijd met maïzena
     
  14. floppie888

    floppie888 Bekend lid

    3 sep 2014
    793
    549
    93
    Ik doe er vaak een bloempapje in en laat dat even meekoken.

    Je kan ook beginnen met een roux.
     
    Zulema vindt dit leuk.
  15. Kukido

    Kukido Fanatiek lid

    16 jun 2016
    2.365
    2.962
    113
    De allesbinders uit de supermarkt zijn vaak op basis van aardappelzetmeel. Dus een aardappel in kleine stukjes doet hetzelfde. Als je de soep maar lang genoeg laat pruttelen vind je niks terug van de aardappel.
     
  16. loetje

    loetje VIP lid

    6 jun 2006
    7.445
    1.843
    113
    Eetlepel bloem met wat water, goed mengen. Soep opwarmen tot kookpunt en dan langzaam, al roerend het bloempapje erin doen. Goed blijven roeren tot de soep mooi gebonden is en de bloem onzichtbaar.
     
  17. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    23.658
    27.305
    113
    Vrouw
    Roux

    Of wat ik doe; aardappelpuree poeder

    Of bloem goed oplossen (eventueel beetje boter erbij doen, krijg je ook geen klonten)
     
  18. MissFluffy

    MissFluffy Fanatiek lid

    25 aug 2016
    2.218
    870
    113
    Vrouw
    Je kan ook de tomaten eerst ontpitten voor je ze gebruikt. Dat sap maakt het heel vloeibaar. Het scheelt ook om roma tomaten te gebruiken, die hebben in verhouding meer vlees dan andere tomaten en wel lekker veel smaak
     
  19. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.319
    17.217
    113
    Zo doe ik het ook.
    Laagje water en dan de tomaten kapot koken. Staafmixer erin en op smaak maken
    banaan nooit gehoord. Klinkt goed om te proberen. In welke verhouding doe je dat?
     
  20. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik gooi er vaak nog wat rode linzen door.
     

Deel Deze Pagina