Bevallen na 2x subtotaal ruptuur.

Discussie in 'De bevalling' gestart door Emm27, 5 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Emm27

    Emm27 Fanatiek lid

    24 mrt 2013
    1.801
    351
    83
    Hoi meiden,

    Uiteraard bespreek ik dit ook met mijn verloskundige, maar dat duurt nog even...
    Ik ben zwanger van mijn derde kindje en ik besefte me ineens dat ik de vorige 2 x een subtotaalruptuur heb gehad en natuurlijk nu weer moet bevallen. Heeft iemand daar ervaring mee?

    Mijn littekenweefsel voelt zo stug, nu nog en ben zo bang helemaal uit te scheuren straks.
     
  2. Muisje2016

    Muisje2016 Fanatiek lid

    18 jan 2016
    3.004
    5.077
    113
    Ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee maar wel als verloskundige. Dit is zeker iets om tijdens je zwangerschap met de gynaecoloog te bespreken en het kan ook een reden zijn om een keizersnede te doen. Dat ligt er ook een beetje aan wat jouw eigen voorkeur heeft.

    Een andere mogelijkheid kan zijn om preventief een knip te zetten tijdens het persen, met de gedachte dat dat beter te hechten is en netter geneest dan weer een (sub)totaalruptuur. Dat laatste is overigens iets waar de meningen over verdeeld zijn, of je met een knip een nieuwe ruptuur kan voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek hierover is niet eenduidig en het zal per gynaecoloog verschillen of ze dit wel of niet adviseren.

    Maar zeker iets om serieus te bespreken en waar (in mijn ervaring) ook echt iets mee gedaan wordt. In een gesprek met de gynaecoloog zal ook gekeken worden naar jouw specifieke situatie, bijvoorbeeld of je nu nog pijn- en/of incontinentieklachten hebt. Denk er alvast over na wat jij zou willen en bespreek dit bij je eerste afspraak met de vk.
    Succes!
     
  3. Vogelmeisje

    Vogelmeisje Fanatiek lid

    3 mei 2010
    1.003
    284
    83
    Ik Kan je alleen mijn ervaring vertellen na 1x subtotaal ruptuur bij de oudste.
    Haar broertje kwam (12 mnd later) zonder scheurtje bij mij ter wereld.
    Maar zou het zeker noemen , altijd goed en voor je eigen geruststelling.
     
  4. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Ik heb het bij de eerste gehad, bij de 2e en 3e hebben ze een knip gezet.
    Ik zou het ook benoemen.
     
  5. Emm27

    Emm27 Fanatiek lid

    24 mrt 2013
    1.801
    351
    83
    Dank voor de reacties. Ik vind het zo spannend. Ik ben zo bang dat ik weer scheur, ik weet gewoon niet of het uberhaupt gaat zonder te scheuren.

    Zonnebloem, was de knip niet heftig? Ik ben daar zo bang voor.
     
  6. Asley

    Asley Actief lid

    4 apr 2018
    492
    156
    43
    Vrouw
    Ik heb alleen ervaring met een knip en voelde er niets van. Ze verdoven je van te voren en hechten je voordat de verdoving is uitgewerkt. Tenminste dat was bij mij zo.
     
  7. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.644
    7.429
    113
    Vrouw
    Ik heb bij de eerste een preventieve knip gehad om uitscheuren te voorkomen. Heeft niet geholpen, kreeg een totaal ruptuur. Ik had overigens meer last van de knip dan van de ruptuur. Knip deed er langer over om te helen. Volgens de gynaecoloog en de verloskundige ws dit normaal. Knip is onnatuurlijk en een ruptuur geneest sneller.
    Bij de 2e was ik als de dood voor de bevalling en weer voor een totaalruptuur. Volgens de verloskundige was er niks over te zeggen.
    Het kon weer op het oude litteken gaan scheuren OF de boel was door de 1e keer zo opgerekt dat het wel zou passen/het geen grote ruptuur zou worden.
    Er kon gekozen worden voor een preventieve knip maar hun waren daar geen voorstander van omdat die er langer over zou doen om te genezen.
    Tijdens bevalling heeft ze geen preventieve knip gezet maar het z'n gang laten gaan. Het was weer op het oude litteken gescheurd. Nu was het een subtotaal ruptuur. En eerlijk? Ik heb er totaal geen last van gehad. Ik zat een uur later in kleermakerszit op bed, heb trap gelopen enz.
    Geen pijn gehad. Hoogstens iets gevoelig.
    Bij start bevalling ben ik arnica druppels of pilletjes genomen wat voor betere doorbloeding/geen zwellingen zou moeten zorgen. En dat is ook niet gebeurd. Nauwelijks bloedverlies, geen zwellingen en het was super snel genezenm
     

Deel Deze Pagina