Ik laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dan bestrooi ik het met zout en peper en daarna smeer ik het in met een dikke laag grove mosterd. In een braadpan smelt ik 200 gram boter en daarin bruin ik het vlees op middelhoge temperatuur. Dan voeg ik heet water toe tot het vlees onder staat, en sluit de pan. Ik laat het sudderen voor 3 uur, en tussendoor vul ik het vocht aan met heet water. Op het einde laat ik het inkoken tot het meeste water verdampt is, dat geeft een heerlijke jus. Als het vlees na 3 uur nog niet uit elkaar valt laat ik het langer staan, maar eerlijk gezegd is dat nog nooit gebeurd
Je Moet friet zeggen! Ik (import limbo) ben er gek op. Met kerst maak ik de uitgebreide variant. Oja... Ernaast moet een bokbiertje
Inderdaad haha. Als wij vroeger in Twente waren (ivm familie aldaar) dan vroegen ze ook nog 'bedoellie ptat?' bij het halen van friet. Nou daar word ik echt recalcitrant van! Het is gewoon friet. Ik kom trouwens uit Zeeland.
Beetje off-topic, maar... ik heb nog nooit van draadjesvlees gehoord Is dat het NL voor stoofvlees? Of gaat het om nog iets anders?
Ja kennelijk noemen ze stoofvlees gewoon zo. Ik vind het ook niet bepaald smakelijk klinken eigenlijk, net als zuurvlees... Maar dat zal wel aan mij liggen.
Ik denk dat met draadjesvlees echt lappen vlees klaargemaakt worden. Stoofvlees is dan weer in blokjes. Princiepe is eigenlijk hetzelfde maar het ene is lappen en het anderen blokjes? Ook denk ik dat in BE we vaker bier gebruiken om stoofvlees te maken al zijn er de laatste jaren ook veel recepten zonder bier.
Als je een gietijzeren pan hebt kan je die ook in de oven zetten op 85 graden voor ongeveer 8 uur lang.
Ik neem een braadpan. Vervolgens stap ik in de auto om naam mijn moeder(of mijn oma, ligt eraan wie het heeft gemaakt) te gaan. Daaraan gekomen vul ik mijn pan met de juiste hoeveelheid en ga terug naar huis. Meestal nadat ik eerst daar heerlijk mee eet. Oke heel flauw sorry
Dit us mijn basis. Recept verschilt in detail per keer en is afhankelijk van dat specifieke stuk vlees (vooral bij rund: structuur en smaak verschilt per leeftijd rund, spiermassa, lichaamsdeel) Over het algemeen is mijn basis: - vlees laten rusten oo kamertemperatuur - insmeren met een beetje mosterd; - zout, peper en tijm toevoegen aan bloem en grove stukken runderlap hier doorheen halen; - olijfolie in de braadpan: vlees goed aanbakken/ uithalen; - flinke hoeveelheid fijngesneden rode ui, knoflook, wortel, pastinaak en wat ik nog meer heb aan knollen langzaam laten fruiten in het braadvet. Daarna vlees weer toevoegen. - flink glas rode wijn erbij, laten opnemen - dan goed kruiden, wat ik toevoeg verschilt per keer, blokje runderboullion; - laagje kokend water dat het vlees net bedekt en dan in de oven schuiven voor 2h op 150-170graden. Tussentijds af en toe roeren. - laatste half uur groente naar wens erbij
Nou... ze liggen op kamertemp. te komen. Ben benieuwd! Bijna kunnen ze in de pan. Vanmiddag om 16.15 moet het vuur uit ivm zwemles. Lang genoeg toch?
Dit zag er zo goed uit, dat we het vanavond eten Ik heb het vlees wél een nachtje gemarineerd én ik stoof langer dan aangegeven. Tijdens het stoven af en toe geproefd, mán, het is GODDELIJK!!
Wat goed dat je het nog eerst gemarineerd hebt! Langer stoven doe ik ook, en ontbijtkoek en appelstroop voeg ik toe op smaak. Veel proeven tot de balans precies goed is. Wat een straf hè Fijn dat het gesmaakt heeft!
Jaaa! Was heerlijk!! Vlees viel al uit elkaar als je het alleen maar aanraakte! Had kruidnoten door de jus gedaan, om te binden en voor de smaak. Echt superlekker!!
Draadjesvlees en stoofvlees is hetzelfde. Als het lang genoeg stooft, trek je het vlees zo uit elkaar met een vork. Je ziet dan een soort van "draadjes", de structuur van het vlees. Daar komt de naam vandaan.