Goedemiddag, Vast wel iemand die dit weet. Mijn man wil stelselmatig elke maandag 2 uur eerder stoppen. Deze uren hebben wij privé nodig. Graag wil hij deze 2 uur elke week wel werken. Dus zijn voorstel was maandag en dinsdag een uur eerder beginnen. Mag zijn baas dit tijd voor tijd voorstel weigeren?
Ja dat mag hij. Dit is geen tijd voor tijd regeling. Dit is alleen maar werktijden aanpassen. ligt er bv ook echt wel aan wat voor functie je man heeft.
Kun je iets meer context geven? Het is nogal afhankelijk van het soort werk bijvoorbeeld. Een leidinggevende hoeft dit niet toe te staan wanneer hierdoor bijvoorbeeld problemen ontstaan met minimale bezetting. Verder is het ook altijd de vraag wat de cao erover zegt. Maar in de basis heb je recht op flexibele arbeidstijden als het dus geen problemen oplevert voor de werkgever (wet flexibel werken).
Volgens mij kunnen ze dit zeker weigeren. Het moet namelijk wel mogelijk zijn binnen de functie en met de andere collega’s, wij weten hier niet voldoende van de situatie, de enige manier om er achter te komen is door het te vragen. Eventueel ook aan de HR afdeling als deze er is.
Ik denk dat het er een beetje aan ligt wat je werk is en hoelaat hij weg wil. Mijn man zit op kantoor en als er iets is kan hij echt wel een keer wat eerder weg. Maar het is niet structureel de bedoeling dat hij elke maandag om 3 uur vertrekt zeg maar. Ook niet als hij 2 dagen structureel een uur langer zit. Het gaat er om dat hij tot 5 uur bv daar te bereiken is, voor collega's, baas en klanten.
Als je het structureel elke week wil, dan heb je het over een verschuiving van arbeidstijden. Tijd voor tijd is bijvoorbeeld bij overwerk en dat je dat inzet als vrije uren.
Volgens mij is het een tijd voor tijd regeling als je meer uren werkt dan in je contract staat in plaats van geld krijg je daar 'tijd' voor. Ik werk 32 uur per week, werk ik een keer 40 dan krijg ik niet die 40 uur uit betaald maar ik krijg 32 uur uitbetaalt en die andere 8 uur krijg ik in de vorm van tijd. Dan kan ik een keer een extra dag vrij nemen bijvoorbeeld. Wat jouw man wil is zijn werktijden aanpassen en daar mag een werkgever nee op zeggen.
Tijd voor tijd bij ons was als je overwerkte door verplichtingen. Dus ik had op het kdv een contract van 18 uur en als ik bijvoorbeeld een cursus dag had of een vergadering dan gingen die uren tijd voor tijd. Die cursus en vergaderingen waren verplicht dus ik had geen keuze daarin.
Dit is geen tijd voor tijd, dit is werktijd verschuiving. Tijd voor tijd zijn uren welke over gewerkt zijn en op een ander tijdstip als vakantie uren weer opgenomen worden. Wat je man nu heeft aangegeven is wertktijd verschuiving, eerder beginnen en eerder weg. Een werkgever mag dit weigeren. Als je googled op wet flexiebel werken en dan leest bij "aanpassing van werktijden" staat precies waarom een werkgever dit mag weigeren.
Tijd voor tijd is overwerken wat niet uit betaald wordt in geld maar in vrije dagen. Jouw man vraagt verschuiving van werk tijden.
Oké iets meer info. Mijn man is lasser/ijzerwerker . Wat hij maakt is hoofdzakelijk om een buiten ploeg aan de gang te houden. Hij bepaald zelf wat wanneer gedaan word aan de hand van orders. In die zin kan hij dus precies inschatten wat nodig is. Een hr is er zeker want er zijn een paar 100 man in dienst. Hij zou ipv 16.30 om 14.30 willen stoppen.
Zoals de andere dames al aangeven: TVT is een keuze soort als je meer werkt dan contractueel is vastgelegd. Je kunt deze uren uit laten betalen of er tvt voor nemen deze uren neem je dan later een x op. wat jouw man wilt is echt zijn werktijden aanpassen.