Tsja. Soms zijn regels nou eenmaal regels en heeft iemand het daar maar mee te doen. zolang men denkt zonder enige vooropleiding voor de klas te kunnen zal er niks verbeteren. Zelfs onze minster roept het: geen leerkracht? Zet dan de eerste de beste ouder/tuinman/wat dan ook voor de klas! waarom zou je de pabo gaan doen als het blijkbaar ook zonder opleiding mag van de minister van onderwijs? belachelijk.
Wat sneu dat je hier nu weer over begint. Ik heb respect voor de leerkracht en ga in overleg als ik vind dat ze een beslissing nemen waar ik het niet mee eens ben ( en dat gebeurt zelden tot nooit). Dat kan nl gewoon samengaan. Ik stamp niet, ik gil niet, ik dreig niet. Ik houd mijn kinderen één keer per schooljaar een dag thuis om een dagje naar de Efteling te gaan. Hier lieg ik niet over en de leerkracht wenst ons altijd veel plezier. Op onze school werd ingevoerd dat fruit eten verplicht is. Er mochten geen koekjes of iets anders dan water of thee mee. Hier waren sommige ouders het niet mee eens. In overleg is besloten dat het aanbevolen wordt, maar geen verplichting. Dit is zonder gestamp of gegil gegaan. Gewoon in goed overleg. Met respect is deze discussie gevoerd. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Daar vind ik niks mis mee. Onze kinderen groeien op in een mondige maatschappij. Daar kan je van alles van vinden, maar dit is nu eenmaal zo en zal ook zomaar niet meer veranderen. Er komt geen tijd meer van : je doet het, omdat ik het zeg! Ze zullen dus zelf kritisch en mondig moeten worden. Dat kan dus ook op een respectvolle manier.
Dat is helemaal niet sneu. Ik zie die ontwikkeling ook hier in de omgeving en ik vond dat precies passen bij waar we het hier over hadden.
Ik ben het met je eens! En vind absoluut dat overleg moet kunnen, met elkaar kan je toch komen tot een punt dat het voor iedereen haalbaar is.
En ik vind het dus gewoon respectloos om tegen regels in te gaan. Of dit nou met overleg gaat of niet
Helemaal mee eens, maar de opvoeding op school is daar onderdeel van. Als ik naar onze school kijk zijn leerkrachten 'met ballen' op één hand te tellen. Meestal wordt les gegeven door poeszachte juffen die het prima doen in een kleuterklas, maar in de bovenbouwklassen helemaal geen autoriteit uitstralen. Waar komt die houding vandaan? Waarom stellen de dicenten geen vaste regels en houden zichzelf en de groep daaraan? Bij ons werkt er welgeteld één meester op school, en als hij 'stilte' roept kun je de ademhaling van de kinderen in de klas horen. En niemand protesteert, die man heeft volledige overgewicht in elke klas waar die staat. Dezelfde groepen hebben bij andere juffen veel meer issues en gedragsproblemen. Onafhankelijk van hoe individuele kinderen thuis opgevoed zijn, in een grote groep zonder volwassen overgewicht is de balans snel zoek.
nou wat jij beschrijft herken ik echt totaal niet. Nu schrijf je alsof een vrouw geen bovenbouwgroep aan zou kunnen. Wat jij beschrijft lijkt mij meer een schoolprobleem dan een algemeen probleem. Ik ken zat juffen die de bovenbouw echt goed draaien. overwicht is meer dan alleen je geslacht. Veel meer. En inderdaad, zonder volwassen overwicht is de balans zoek. School moet inschatten welke leerkracht voor welke groep kan. En daarmee kijken naar de kinderen in de groep.
Mijn dochter had vorig jaar zo'n meester. Nou nou, het commentaar van de ouders Hij was er van ma-do, op vrijdag hadden ze een juf die totaal geen overwicht had, 1 zootje. Volgens de ouders (waaronder een kleuterjuf) was hij te strikt en te streng en moesten de kinderen hun ei kwijt op vrijdag
Dan ben ik blij dat jij niet op onze basisschool werkt. Daar gaat alles in fijn overleg en in goede harmonie. De problemen zoals hier geschetst komen mij dan ook totaal vreemd voor. Er is geen hoge werkdruk, de ouderbetrokkenheid/ participatie is heel goed en de school staat goed bekend bij de VO scholen. Ondanks dat er niet zo strak met regels wordt omgegaan, zijn er toch hele brave, fijne mensen uit ontstaan die wonder boven wonder heel goed met gezag om kunnen gaan. Iedereen blij en tevreden.
En over rustige discussies: natuurlijk zijn er ouders die dit kunnen. Dat is heel fijn! Leerkrachten/directeuren hebben ook niet de wijsheid in pacht en het is fijn om het echt samen met ouders te doen. maar er zijn helaas genoeg ouders die wel stampen en gillen. En schelden. Men denkt vaak de regie over te kunnen nemen en dat werkt niet. zolang men denkt zonder diploma een klas/school goed te kunnen runnen heeft het onderwijs een imagoprobleem.
Fijn dat het op jullie school wel goed gaat qua werkdruk etc. Misschien maakt dat ook wel verschil wat betreft de regels naleven? Al zou ik er niet anders in staan. Regels zijn voor mij regels. Ik werk trouwens niet meer in het basisonderwijs
Maar je zal toch ook moeten toegeven, dat ondanks dat sommige mensen keurig hun diploma hebben, het vak niet echt in de vingers hebben. Daarnaast hebben wij bijv een hele lieve/ goede klasse assistent die regelmatig zelfstandig de kleutergroep draait, waarbij alles gladjes verloopt. het zit hem dus echt niet alleen in een diploma. Mijn ervaring is dat als een leerkracht open staat voor de mening van ouders ( en ik geloof zeker dat er uitzonderingen zijn), er veel meer mogelijk is. Juist door goed overleg, maatwerk en afstemming met thuis, zal een kind beter functioneren op school.
Eens. Er zal ook goed overleg moeten zijn om alles goed te laten verlopen. Maar ik heb het niet over die rustige discussies. Ik heb het over agressie en geweld dat steeds vaker komt. Ik ben het ermee eens dat een goede klassenassistent best een groep kan draaien. Maar ik vind het wel jammer dat er vaak (niet door jou nu) wordt geopperd dat de kleutergroepen dan maar allemaal door assistenten gedraaid moeten worden om de leerkrachten voor 3 tm 8 te zetten. Alsof je als kleuterjuf minder waard bent ofzo. en nee, een diploma is zeker geen garantie van kundigheid. Maar dat is het bij niemand in een enkel vakgebied. Wil dat zeggen dat ik zonder diploma maar mensen moet gaan opereren, omdat ik dat ‘in een film heb gezien’? Nee zeker niet.
Het werkt mi precies andersom. Door ouders serieus te nemen, een goede band met ze op te bouwen, willen ouders een stapje harder lopen en zullen ze bijv eerder willen helpen op school. De werkdruk bij ons op school is zo laag, omdat ouders heel veel doen. Schoonmaken ( geen schoonmaker nodig, dus dat bespaart geld), niveau lezen, secretariaat ( dus geen betaalde secretaresse nodig), technische commissie ( dus geen conciërge nodig. Alleen bij een acuut probleem bijv een ontstoppingsbedrijf), tussenschoolse opvang, enz, enz Door zo een heleboel geld te besparen, kan de klasse assistent vaker worden ingezet, is er een vakleerkracht voor gym aangenomen en heeft de IBer meer tijd vrij.
wij hebben een conciërge, iemand die 1 dag in de week de administratie doet, een vakleerkracht gym en 3 onderwijsassistenten. Als school het geld goed verdeeld, is het allemaal mogelijk. Moet het bestuur natuurlijk wel het geld goed verdelen. edit: en we hebben een eventmanager. Iemand die alle activiteiten als kerst, sint, koningsspelen ed organiseert! Scheelt enorm in de werkdruk.
Bij ons regelt een feestcommissie (ook ouders) al dat soort activiteiten. Daar hebben de leerkrachten ook geen omkijken naar
Fijn! Hier hebben we wel een oudercommissie die enorm helpt! Maar het aansturen en coördineren ervan ligt bij een leerkracht. Deze leerkracht krijgt hier uren voor dus voor haar geen extra uren qua werk.
Huh als je in overleg gaat met als gevolg dat de regels versoepeld worden of er mee ingestemd wordt, dan ben je absoluut niet respectloos bezig! Het zou wat zijn als we allemaal als niet zelf denkende makke lammetjes alle regels volgen die ons opgedragen worden. Gelukkig kunnen de meeste van ons logisch denken/redeneren en een dialoog aangaan....
Zo denk ik er ook over. Ik verbaas me juist dat zoveel mensen zeggen: regels zijn regels! en daar heb je je aan te houden! Ik heb niks tegen regels. Ze zijn vaak nuttig. Op het moment dat ik het nut van een regel niet zie, ga ik graag in gesprek, want alleen "omdat het nu eenmaal een regel is", vind ik niet acceptabel. Dat wil ik mijn kinderen ook graag meegeven: kritisch zijn en zelf nadenken. Dat kan mi gewoon respectvol en zonder schreeuwen of drammen.