Wat vervelend! Zou fijn zijn wanneer je dan gelijk goede tips krijgt. Zal niet een makkelijk proces worden voor beide maar misschien met begeleiding wel makkelijker.
Sorry, ik breek even in met een vraag, ben daarna weer weg hoor, maar dan hoef ik geen nieuw topic te openen Is een HB onderzoek anders dan een "standaard" intelligentie onderzoek zoals de WISC? Moet erbij zeggen dat het onderzoek gedaan wordt door iemand die veel ervaring heeft met MB/HB. Weet niet of dat uitmaakt?
HB onderzoek houdt bij ons in dat ze breder kijken dan alleen het IQ meten. Ze letten daarbij wel extra op kenmerken van HB en bijkomende problematiek. Maar er wordt ook gekeken of aan autisme gedacht moet worden, dus niet alleen HB bij ons. Een IQ test gaat meestal wel samen met een hulpvraag, dus het zou me niet verbazen als bij alle tests breed gekeken wordt, met welke invalshoek je ook begint.
Ik denk dat de tester door de bril van de hulpvraag kijkt waarmee je binnen komt, maar altijd met een schuin oog mee zal kijken naar andere dingen als het een goede tester is.
hier is de orthopedagoog al vrij snel betrokken en heeft ook dochter getest. We zijn op dit moment zelfs aan het overwegen of deze orthopedagoog op school basis ggz kan gaan starten, omdat de wachtlijsten voor speltherapie (of eigenlijk voor het wijkteam, hier heel lang zijn).
Hier hadden ze een orthopedagoog via het samenwerkingsverband ingeschakeld voor een observatie en adviezen voor school. Prima mens, herkenbare rapportage en goede adviezen, maar school heeft er bijna niets mee gedaan. Het heeft dus niets uitgehaald in ons geval, maar dat lag dus niet aan de orthopedagoog.
Hier is er wel alleen een WISC gedaan door de orthopedagoog via school. Er zou eigenlijk ook een breder onderzoek gedaan worden, omdat we het eigenlijk niet goed wisten en we niet specifiek aan HB dachten, maar de uitslag van de IQ test was voor de orthopedagoog en de IB-er verklarend genoeg. Achteraf denk ik dat het misschien beter was om te verder te kijken, al weet ik ook niet wat daar uit had gekomen. Het had ons misschien destijds meer handvatten gegeven of het was makkelijk geweest om hulp te krijgen. Inmiddels sinds juni op de wachtlijst bij het wijkteam voor speltherapie en dat gaat nog maanden duren. De IB er opperde nu een basis ggz traject via de orthopegagoog op school. Lastig allemaal.
Hier gelukkig andere ervaringen. School neemt de advieswn van de orthopedagoog en ook van de ambulant begeleider die we via een arrangement hebben mee. De orthopedagoog heeft ook input gegeven voor de aanvraag van het arrangement.
Zoals hierboven al gezegd, worden er vaak meerdere onderzoeken gedaan, ook vragenlijsten die je als ouder/leerkracht moet invullen, een tekening e.d. Verder kan het heel veel uitmaken dat iemand die bekend is met HB een autonoom kind meer de ruimte geeft tijdens het onderzoek om bijvoorbeeld te gaan staan of achterstevoren op de stoel te gaan zitten, zodat het kind zich op zijn gemak blijft voelen en dus beter in staat is antwoord te geven. Ook is het zo dat veel HB-kinderen op creatieve antwoorden komen, die volgens het antwoordmodel fout zijn. Iemand met HB-ervaring herkent dat eerder, kan vragen waarom een kind tot dat antwoord is gekomen en dat meenemen in het testverslag. Het afnemen van de test is gestandaardiseerd (een tester mag bijvoorbeeld bij sommige onderdelen 1 of 2 keer doorvragen, met een voorgeschreven vraag), dus de IQ-score kan bij zulke antwoorden minder hoog uitvallen dan verwacht. Alleen kan de tester dan in het verslag duidelijk zetten dat een kind buiten de kaders van de test denkt en dat als die antwoorden wel meegerekend mochten worden, het kind hoger zou scoren bijvoorbeeld. En het levert vooral veel op qua tips voor thuis en school.
Even een vraagje over de wisc. Vandaag de uitslagen van de onderzoeken van mijn middelste gehad en ik snap haar TIQ niet. Ik dacht dat hiervoor het gemiddelde werd berekend van de verschillende indexen die zijn getoetst. Dit is bij mijn oudste wel gedaan. Maar bij Fiene komt haar TIQ hoger uit dan het gemiddelde. Iemand een idee hoe dit zou kunnen? Conclusie luidt: ‘hoogbegaafd, maar sociaal aangepast kind.’ Werk aan de winkel
Nee, het is geen gemiddelde. Er wordt per onderdeel bekeken hoe hoog de score is. Stel dat er vijf onderdelen zijn, en eentje is torenhoog en de andere vier gemiddeld, dan zul je rond het gemiddelde uitkomen. Hoe meer er bovengemiddeld zijn, hoe hoger je uitkomt. De kans dat je op alle vijf de onderdelen (ver) boven het gemiddelde uitkomt is kleiner dan dat je op 1 of 2 onderdelen goed scoort. Dus ook als je op alle vijf de onderdelen niet maximaal scoort, kan het wel zo zijn dat het TIQ aan de bovengrens van de test zit. En die conclusie verbaast me niets, gezien jouw posts over haar, dat ze niet 'school' opvalt. Klassiek gevalletje meisje, zonder te willen generaliseren natuurlijk
Snap ik (denk ik )Maar bij ons zijn er 4 onder de TIQ en slechts maar 1tje (net) boven de TIQ. Gevoelsmatig moet ze dus gemiddeld lager zitten. Het verandert de conclusie overigens niet, maar ik wil het zo graag snappen Ik dacht dat het gemiddelde van Verwerkingssnelheid, visueel ruimtelijk, verbaal etc etc het totaal Iq (TIQ) was. Niet?
Nee, zo wordt de berekening niet uitgevoerd. Je kunt je voorstellen dat iemand verbaal heel erg goed is, en voor de rest gemiddeld scoort. Dan wordt het TIQ ietsje hoger dan gemiddeld, want er is op één onderdeel hoog gescoord. Maar als iemand op alle afzonderlijke tests bijvoorbeeld 135 scoort, dan is dat heel uitzonderlijk. Het totale IQ wordt dan hoger dan 135. Ik heb er ooit een heel duidelijke uitleg over gelezen, maar die kan ik even niet vinden. Haha, dezelfde uitleg als hierboven, maar duidelijker kan ik het even niet maken.
Belangrijk om te weten: het IQ is een vergelijking met leeftijdsgenoten. Als je evenveel vragen goed beantwoordt als je leeftijdsgenoten (per drie maanden bij elkaar gezet), heb je een IQ-uitslag van 100. Hoe vaker je (ver) boven het gemiddelde zit ten opzichte van wat je leeftijdsgenoten kunnen, hoe hoger je totale IQ, want dat betekent dus dat je op meerdere vlakken tot meer in staat bent dan je leeftijdsgenoten. Maakt dat het wat duidelijker?
Wat vervelend dat je een behulpzaam persoon aanwezig hebt maar de school er niks mee doet. Maar nog wel tevreden hoe school het nu aanpakt?
Ze uiteindelijk halverwege groep 3 betrokken. Men dacht eerst dat de overvang van groep 0 naar groep 2 afdoende zou zijn, maar dat was niet het geval. In groep 3 kwamen ook de problemen op school.