Nee nog niet, we hebben tot nu toe ook nog geen advies vanuit school gekregen (bedoel tl/havo etc) We hebben hier een grote school in het dorp zitten waar bijna iedereen naar toe gaat, voor havo niveau zou ze daar de eerste 2 jaar naar toe kunnen , vanaf de derde moet ze dan naar een dorp verderop fietsen. 1 Dorp verder zit ook een school waar ze naar toe zou kunnen. En dan is er nog een kleinere school hier in het dorp die ook vanaf havo geeft. Maar heb me er nog niet heel erg in verdiept, wilde eigenlijk eind november aan juf vragen waar we het beste kunnen kijken , hier zijn in januari vaak de open dagen (wachten tot volgend jaar wil ik dan weer niet, dan moet je binnen een zeer korte tijd kiezen)
Onze oudste zit in groep 7 en die gaat komende maand alvast naar de open lessen van de middelbare scholen. Eigenlijk is dat alleen voor kinderen uit groep 8, maar ik heb gemaild en uitgelegd dat het heel belangrijk is om een goede keuze te maken voor onze oudste. Van twee van de drie scholen kreeg ik direct antwoord dat het in dat geval natuurlijk geen probleem was, de derde moet nog antwoorden. Vind ik een klein teken aan de wand qua korte lijnen, die laatste school heeft ook geen coördinator voor de open dagen die je zo kunt bereiken, loopt via de administratie. Tijdens die open lessen wil ik, als daar gelegenheid voor is, het aanspreekpunt aan de tand voelen over hoe ze omgaan met hoogbegaafde kinderen. Aan de hand van de antwoorden wil ik dan een vervolggesprek aangaan (kan ook begin volgend schooljaar zijn) om dieper in te gaan op (on)mogelijkheden en op wat het beste zou aansluiten bij onze oudste. Ikzelf neig al heel sterk naar 1 school die een speciale richting voor hoogbegaafden heeft, waar je in projecten werkt en vakoverstijgend bezig bent. Maar dat wil ik heel kritisch gaan bekijken, bij de eerste basisschool zijn we gevallen voor de mooie praatjes, die totaal niet werden waargemaakt. Ik ga dus ook op FB-groepen naar ervaringen van andere ouders vragen, heb ik bij de overstap naar de fulltime HB-school ook gedaan en dat leverde aardig wat reacties op, die een duidelijk en consistent beeld gaven. Kortom: niet over één nacht ijs gaan en zo mogelijk ook ervaringen van ouders/leerlingen te horen krijgen, anders dan de pr-leerlingen en -docenten op de open dagen.
Wat naar dat ze elke keer halverwege het jaar klaar is! Wel fijn dat ze toch ook materiaal hebben dat aanpast aan de leerling. Nog nooit van gehoord dus dat is alvast goed om te weten. Fijn dat de plusklas goed is bevallen. Hoeveel tijd mag ze hier besteden? Kan me voorstellen dat ze het gek vond dat ze gelijk huiswerk kreeg hahaha Hier past hij zich juist niet aan, voordeel is dat ze hem in ieder geval in de gaten houden.
Is een vrij nieuw programma, ze hebben een juf op school die hier erg druk mee is, daardoor mogen ze vaak nieuwe dingen uitproberen en feedback geven zodat ze verder uitgewerkt kunnen worden. De plusklas is dit jaar voor het eerst opgestart, school is er nu erg druk mee door b.v 1 leerkracht te laten bijscholen (per school) voor de hb kinderen. Als je alle kinderen bij elkaar hebt dan valt 80 % tussen de normale waarden. 10 % valt er aan de onderkant uit en daar is veel voor geregeld (extra begeleiding etc) Je hebt ook 10 % die er aan de bovenkant uitvallen en daar is dus helemaal niets voor, school is daar nu verandering in aan het aanbrengen omdat ze vinden dat deze kinderen ook recht hebben op extra begeleiding etc. Nu wonen wij in een gebied waar je niet veel school keuzes hebt (gereformeerde school, christelijke school en katholieke school, de openbare gaat na dit jaar dicht). Dus het is heel fijn dat onze school dit nu oppakt en actief mee bezig is.
Wat fantastisch dat er een leerkracht is die het zo oppakt en veel tijd en energie er in steekt. Ook een goede insteek om juist voor die kinderen begeleiden te regelen
Dank voor jullie reacties! Fijn om te lezen. Wat betreft een hb-school, die is er hier wel maar het is een gymnasium en dat zien wij niet zo zitten. Dan moet je dus verplicht een eindexamen doen in latijn of Grieks. Niks mis mee voor de algemene ontwikkeling maar zoon wil het niet en wij vinden het ook eigenlijk zonde van de tijd. Verder kan je hier technasium, het tto, Montessori, Dalton of atheneum plus volgen, cambridge engels is er ook. Er is teveel keuze eigenlijk en dat maakt het lastig. Proeflessen gaat hij ook doen dus hoop oprecht dat het zal helpen.
@pluk, dat is fijn dat iemand daar enthousiast mee aan de slag gaat en zulke dingen opzet. Dat enthousiasme werkt nog al eens aanstekelijk.
Weet hij zelf een beetje wat hij wil? Mijn dochter is bv. heel duidelijk mbt tweetalig onderwijs, dat wil ze absoluut niet. Scheelt toch alweer. Een aantal scholen hier in de omgeving staan bekend als heel strak (= star ) en extreem gericht op het cognitieve, dat valt voor ons ook af. Op die manier probeer ik het aantal scholen al wat in te perken.
Hier veel keuze, terwijl er niet eens zoveel scholen zijn. Maar deze scholen bieden wel vanalles, tweetalig, hb-profielschool, maar ook bijzondere onderwijsvormen als aparte afdeling binnen regulier. Ook veel extra begeleiding, tussenjaar, huiswerkvrij, weet ik wat.
Echt heel fijn als het kind het al zelf weet! Hier wil mijn zoon dus geen klassieke talen en geen technasium. Het tto lijkt hem wel leuk, evenwel als moderne vreemde talen en beta vakken. Volgens mij is hij ook wel toe aan het vo, ik hoop dat daar in ieder geval meer uitdaging ligt/komt. Vandaag mocht hij op de computer spelletjes spelen omdat er niks meer voor hem te doen was
Mijn zoon zit 1 dag per week op hb onderwijs. Geen idee of je daar wat aan hebt? Je bent in elk geval welkom om een pb te sturen.
Hier de jongste ook. Oudste dochter heeft zelfs twee verschillende scholen fulltime hb-onderwijs gehad maar zit inmiddels op het VO.