Hier is de school dicht...juffen moeten komen...mogen niet werken ....moeten de school schoonmaken *smh*
Hier gaan de leraren staken in de provinciale hoofdstad. Elke leraar is verplicht. Dat vind ik dan wel fijn. Verder begint het mij nu ook wel te irriteren dat er geen concreet plan is. Dus dat er duidelijk gemaakt wordt WAT ze precies nodig hebben behalve geld. Een van mijn beste vriendinnen is lerares op onze basisschool en die geeft aan dat het bij ons erg goed geregeld is. Geen lerarentekort ( nog niet ). Het valt onder een stichting en deze stichting beheren de scholen echt als een bedrijf. Erg zakelijk maar wel heel effectief. Genoeg leraren, administratie wordt grotendeels geregeld, genoeg onderwijsassistentes. Wij betalen 25 euro per jaar per kind aan schoolgeld en verder geen bijkomende kosten ( schoolreisjes ed ). Volgens mij kan dat prima. En dan denk ik, waarom staken jullie. In de nieuwsbrief alleen maar, we willen meer geld en niet eenmalig een zak geld. De middelbare school van de oudste staakt trouwens niet.
Ook niet hoor. Mijn collega is HBO wijkverpleegkundige en die zit wel rond dat bedrag. Ze werkt geen avonden/weekenden/nachten. Werkt rond de 36 uur per week.
Bij zoon zijn school is ook alles goed geregeld. Is wel speciaal basisonderwijs dus misschien is dat anders. Constant 2 juffen in de klas, gymleraar, muziekleraar, logopediste, fysio,... S'ochtends veel leraren die het verkeer regelen of buiten staan om de kinderen te groeten terwijl in elke klas een leerkracht aanwezig is. Maar ik begrijp wel waarom ze staken. Ze hoeven niet voor hun school te staken maar om mee te doen zodat het tekort aan leerkrachten en de werkdruk op andere scholen opgelost wordt. (Dit is gebaseerd op mijn mening) Maar in het algemeen zou ik ook eens een echt plan willen zien want veel wordt er niet bekend gemaakt en zelfs veel leraren weten nog niet eens waarom ze staken.
Hierop voortbordurend.... Iedere werknemer heeft stakingsrecht. Maar als het om betaald verlof gaat, is het dus geen staking maar werkonderbreking en daarmee dus geen wettelijk recht om de (leerplichtige) kinderen de toegang tot de school te weigeren. Bij volwassenonderwijs zou dit anders zijn, maar leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Zij mogen wettelijk gezien niet zomaar thuisblijven van school. Ik vraag mij nu af... zijn de leerkrachten die 'staken' (in de zin van: betaald verlof opnemen) feitelijk gezien dan strafbaar? Want officieel hebben ze geen stakingsrecht als ze betaald verlof opnemen, maar de kinderen hebben wettelijk gezien wel leerplicht. Misschien een gekke gedachtegang, maar de geciteerde post hierboven bracht me aan het denken.... Ik heb er verder geen oordeel over hoor. Maar het was een gedachte die in me opkwam. Hier op school wordt trouwens niet gestaakt. De leerkrachten hebben hierover mogen stemmen. De meesten kozen ervoor om niet te gaan staken en gezamenlijk is toen besloten om woensdag niet te gaan staken. Met de vorige staking werd individueel gekeken wat men wilde. Dit had als gevolg dat mijn dochter naar school moest en mijn zoon een dag thuis bleef omdat zijn juf (als enige van de school) besloot te staken. Ik ben benieuwd of zij woensdag nog een ludieke actie in petto heeft.
Ik zag vanmorgen dat ze de kinderen van ons een slinger hadden laten maken met op de vlaggetjes de tekst ‘ik ben geen top-prioriteit!’. Ik vind het echt onwijs slecht dat ze kinderen van 7, die amper benul hebben waar het over gaat, in zetten voor hun zaak. Dat moet mijn dochter (6) ook gedacht hebben, want die had met dikke zwarte stift de ‘g’ onzichtbaar gemaakt!
Als ik de reacties hier lees vraag ik me af of we ons wel beseffen wat het betekend voor Nederland als het basisonderwijs aan kwaliteit af gaat glijden door het enorme personeelstekort.. het heet niet voor niets BASISonderwijs.. dat staken enorm vervelend kan zijn dat snap ik, maar dat een eenmalige klap geld geen oplossing biedt snap ik ook. Dit was pappen en nathouden, geen serieuze oplossing. Ik hoop dat mijn kinderen fatsoenlijk basisonderwijs mogen blijven krijgen, dus ik steun de leerkrachten. Ben het niet eens met het salaris argument overigens, wel dat er meer geld nodig is in het onderwijs. En nee ik werk zelf niet in het onderwijs maar in de zorg
Erg bijzonder, ik heb een collega die van ellende 2 jaar naar de thuiszorg is gegaan. Die kwam daarna heel rap terug. Naast dat rare gedoe met een mobiel waar je dan moest kijken waar je per direct naar toe mocht racen, was het salaris echt niet zoveel hoger en de werkdruk om avonden/nachten/etc te doen lag nog hoger dan bij ons. Ze deed het alleen omdat ze zo langer bij een patiënt kon blijven, deze kon leren kennen. Maar dan mag je collega in haar handjes knijpen met zoveel geld voor alleen 9-5 diensten door de week
Ja hier ook zo'n school. Er zijn dus scholen die het wél prima voor elkaar hebben. Waarom lukt het andere scholen dan niet? Is daar al onderzoek naar gedaan? Zou ik wel willen weten voordat ik ergens miljarden aan uitgeef.
Tja zal per thuiszorg organisatie verschillen. Ik ervaar die druk absoluut niet zo. Wij hebben allemaal roosters die aansluiten op ons privéleven. We mogen zelf ons rooster bepalen en de avonden en weekenden die we werken. Geen gerace.. ik werk 28 uur in de week als verzorgende IG en zit aan zo'n 2200 euro per maand excl vakantie/eindejaarsuitkering. Mij hoor je verder niet klagen. Vind het op zich een prima salaris. Maar niet in verhouding met wat een basisschool onderwijzer volgens de krant gemiddeld zou verdienen. (Als dat tenminste klopt) En m'n collega: zit 3 dagen van 7.30 tot 19.00 uur op het werk/kantoor.(ja echt, die rust niet voordat het werk grotendeels af is) Daarnaast doet ze nog een hoop thuis en een paar x per maand bijeenkomsten en groepjes waar ze bij verwacht wordt. Is waarschijnlijk iets anders dan waar je collega voor gesolliciteerd heeft. Dat verschilt natuurlijk ook. Mijn collega heeft misschien 4 cliënten op een dag en de rest op kantoor, dingen regelen, verantwoording afleggen aan zorgverzekeraar enz. Zij liever dan ik.....
Yup. Hier ook. En School waar m'n zus werkt en de school waar m'n neefjes op zitten (beide in een grote stad) hebben het ook prima voor elkaar. Ik snap het dan niet zo.....
Ik denk dat je het verkeerd ziet. Iedereen die hier reageert is zich heel bewust van de risico's van groeiend lerarentekort. Daarom maken we ons JUIST zorgen over de huidige acties en de mindset binnen het onderwijs. Ze zorgen naar mijn mening alleen voor nog slechter imago van de leraren, en gaan echt geen mensen enthousiast krijgen om voor het vak te kiezen. Dus het probleem kan hiermee alleen groter worden..
Dat dit het imago geen goed doet zie ik ook. Maar eigenlijk van de zotte dat het zover moet komen ipv dat de overheid eens gaat investeren. Als de leerkrachten niets doen gaat er ook geen extra geld komen, dus wat moeten ze dan?
Even jullie mening gevraagd: ik heb dus bso geregeld voor morgen. Nu hoor ik dat een ander kindje uit de klas, die normaal met mijn zoon op woensdag naar de bso gaat, wordt opgevangen door school. Ben ik nu zo dom geweest om extra bso te regelen, en te betalen, terwijl ik ook had kunnen zeggen: school succes ermee!