Wat hier altijd hielp (en nog steeds, want ze is 6 jaar en eet nog steeds slecht) is 'opeten en laten liggen'. Ik schep eten op en als ze het echt niet lust/wil, dan schuif ik aan de ene kant van haar bord wat ze mag laten liggen en aan de andere kant wat op moet. Ik zorg ervoor dat ik wat extra opschep en dat 'laten liggen' wat meer is dan opeten. Zo heeft ze het gevoel dat ze er iets over te zeggen heeft. Een strijd maak ik er niet van, dan eet ze maar niet. En voor tussendoor smoothies maken met groente (spinazie, boerenkool of iets dergelijks) er in. Als er maar banaan bij zit, dan proeven ze de groente niet en krijgen ze het toch binnen .
Onze zoon was ook zo. Geen groente, geen brood, geen kaas geen dit, geen dat. Mijn man kon er niet zo goed tegen maar ik bracht hem gerust naar bed zonder avondeten. Hij at vaak wel overdag's dan erg goed. Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen en nu op bijna 6 jarige leeftijd eet hij als een bouwvakker meestal. Soms zit er een mindere dag tussen maar er zijn ook dagen dan gaan er 3 gebakken eieren met spek als ontbijt in, tussen de middag 2 sneeën brood (vaak met kaas nu) en wat fruit. Bakje chips of snoepjes. En om 4 uur komt meneer al wanneer we weer gaan eten. Ik maakte me er niet zo druk om. Eten doen ze wel als ze honger hebben. Maar ik ben wel zo: Als je geen honger of trek hebt in je "gewone" eten, dan heb je ook geen zin in een bakje chips, snoep of ander lekkers.
Ik kwam laatst de term ARFID tegen; feitelijk is het een eetstoornis/voedselfobie, waarbij kinderen een angst voor voedsel ontwikkeld hebben en veel stress ervaren bij het proeven van of zelfs denken aan eten. Ik denk dat ons zoontje dit ook heeft, helaas... Elk hapje wat hij proeft, kokhalst hij weer uit. 'Veilig' eten slikt hij wel gewoon door, dus het is niets fysieks. Ik probeer me er daarom maar op in te stellen dat het lang gaat duren, deze 'fase'. Ik blijf alles aanbieden en probeer er geen druk op te leggen, maar lastig is het wel!
Heel lastig inderdaad, hier ook een kind die al problemen maakt alleen al bij het voorstel om iets te proeven. Gek genoeg is het natuurlijk geen probleem om onbekende snoepjes te proeven..
Zelfs snoep en koek gaan hier heel wisselend; genoeg dingen die leeftijdgenoten heerlijk vinden die hij echt niet eet. Maar inderdaad: ik zie het afgelopen jaar meer groei in de soorten zoetigheid die hij lust dan in de gezonde happen. Terwijl hij dat irritant genoeg alleen buitenshuis aangeboden krijgt...
Met onze dochter nooit problemen gehad. Zoon echter wel lastige eter met de avondmaaltijden. Ik probeer er geen strijd van te maken maar merk dat ik het wel vervelend vind dat hij weinig tot geen groente eet. Fruit is geen probleem maar rauwe groente wil hij ook niet. We proberen van alles uit. En onze zoon krijgt nu ipv stuk vlees een groente schijf. Dit eet hij wel. Sommige dingen lust hij wel dan eet hij gewoon mee. Verder lust hij graag soep met een broodje stippen. Ik probeer altijd wat verse soep achter de hand te hebben voor als hij weer drama maakt. Bij onze zoon speelt ASS en dat zal ook van invloed zijn op zijn eetgedrag.