De dak en thuislozen moeten de weg dan ook weten te vinden. Anders maken ze er ook geen gebruik van. Ik begin mij af te vragen hoe groot het gedeelte is dat op 18 jarige leeftijd vanuit de jeugdzorg op straat komt.
Ik mag toch aannemen dat de meeste jongeren dan of een baantje hebben of een studie volgen. Hier staat wel wat meer info. Heb dus niet de indruk dat mensen aan hun lot worden overgelaten zodra ze 18 worden. https://www.akj.nl/18-jaar-en-dan/
https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/jongeren-uit-jeugdzorg-zijn-oververtegenwoordigd-in-de-daklozenopvang
Helaas wel, soms word er verlenging aangevraagt tot 23 maar vaak ook niet. Denk dat @Iertje81 hier wel wat meer over weet.
Ik denk inderdaad (zoals iemand hier al zei) dat het grootste deel van NL niet eens weet hoe het écht gaat als je ver onder de armoedegrens leeft. Er zijn altijd zoveel vooroordelen, en dan vaak van mensen die het goed hebben, en thuis goed hadden. In het artikel staat ook dat praten over menstruatie moeilijk gaat. Als jij je ouders -die al niet veel te besteden hebben- niet durft te vertellen dat je ongesteld bent geworden? Als je dakloos bent? Als je ouders elke cent om moeten draaien om eten te kunnen kopen? Want ja, deze mensen bestaan echt. Ik ken persoonlijk iemand. Ze wordt overal gekort vanwege schuld (wat ook niet geheel haar eigen fout is), instanties gaan zo ver dat ze niet eens het minimum overhoudf. Mag dit? Nee. Vecht ze er tegen? Ja. Talloze keren, maar er was elke keer wel wat. Ze wordt nergens aangenomen omdat ze te oud is, ze werkt wat zwart bij en daarvan haalt ze boodschappen. Er komt steeds meer armoede, van mensen die domme foute maken (FOUTEN MAKEN IS MENSELIJK), maar ook van mensen die failliet gaan, in de ziektewet komen, opgelicht worden en ga maar door. Zó geweldig is het een Nederland allemaal niet meer.
Pfoe.... lastig. Ik vind het altijd moeilijk om hierover in discussie te gaan zonder dat je meteen mensen op je dak krijgt of voordat Jeugdzorg afgefikt gaat worden. Want laten we eerlijk zijn; Jeugdzorg heeft het vaak gedaan, of in ieder geval, ligt vaak onder vuur als het met een jongere, die daar onder voogdij heeft gestaan of onder toezicht, niet goed gaat (na hun 18e). Het enige wat ik erover wil zeggen is dat jongeren niet ‘zomaar’ losgelaten worden nadat een maatregel eindigt. Maar dan gaat het wel in vrijwillig kader verder en dat moet iemand wél willen...
Ik denk dat het ook afhankelijk is van de plek waar je zit. Ik heb zelf een jeugdzorg verleden. Ik ben niet persee negatief tov jeugdzorg. Maar ik en degenen die ik ken van instellingen zijn wel in hetzelfde schuitje terecht gekomen. Veel overplaatsingen, geen opleiding kunnen volgen, na 18e in een zwart gat gevallen. En ook nu nog hebben we vrijwel dezelfde levens. Misschien dat hulpverleners het anders zien. Maar vanuit mijn ervaring is het wel zo dat je je eigen boontjes moet doppen vanaf dat je 18 bent. Het is heel lastig als alles voor je geregeld word, en als je 18 bent je zelf je financien moet zien te regelen en je dingen moet zien te betalen. Misschien is dat nu anders, dat weet ik niet.
Ik heb zelf geleden onder 'menstruatiearmoede'. Mijn vader had een goedlopend bedrijf maar toen kwam de crisis in 2005 en hadden we niets meer behalve (toren)hoge vaste lasten. Op papier verdiende mijn vader ruim dus we kregen nergens subsidie voor, nergens hulp bij. Er was simpelweg geen geld. We dronken water en melk (maar toen de melk met 4 cent werd verhoogd ging ook de melk eruit. Even om aan te geven hoe laag we zaten) Er was maandverband, maar weinig, en ik wist hoeveel het kostte en wat we er anders voor konden kopen. Ik heb daardoor een tijd lang alleen de eerste 2 dagen maandverband gebruikt en daarna overgegaan op wc papier. Het bestaat, en als je je niet kan voorstellen dat dit bestaat dan kun je jezelf gelukkig prijzen
Naar aanleiding hiervan is school hier bij de bovenbouw maandverband gaan neerleggen, hier op school heeft 10% van alle gezinnen een heel laag inkomen, soms onder de armoedegrens. Maar ‘menstruatie-armoede’ gaat over meer dan geld, het gaat ook over informatie - dus bv erover kunnen praten met je moeder of iemand anders. Ook daar gaat het soms mis, en uit schaamte gebruiken meisjes dan wat voor handen is; wc-papier bv.
Super! Hier was maandverband alleen te koop op school. Tja, en dat gaat niet werken natuurlijk als het probleem geld is. Je kon je wel melden bij de concierge of je mentor. Maar dat kun je ook niet 2 of 3x per dag doen voor 4 dagen op een rij. Dan gaan ze opmerken dat er iets is, willen ze een gesprek met jou, of erger, je ouders. Alles wat je niet wil zeg maar. Gratis neerleggen en meisjes anoniem laten is de beste oplossing. Verder inderdaad informatie verstrekken.
Zojuist de eerste pakjes maandverband en tampons in de pentry's gedaan (3 stuks in de wijk) ben benieuwd of ze er volgende week uit zijn. Stond wel een beetje gek tussen de potten en blikken groente en de knorr maaltijd gerechten.
Amsterdam. Zijn initatieven van buurtbewoners die zelf zo een huisje/kast in de voortuin hebben gezet en waar mensen houdbare etenswaren in kunnen stoppen en mensen die dan weer weinig te besteden hebben kunnen dat eruit halen. Het is dan de bedoeling dat ze 1 of een paar dingen kiezen zodat er voor iedereen wat te halen is. Er is ook iemand in de wijk met zo een huisje maar dan met boeken, daar mag je gratis boeken uithalen en anderen die de boeken uit hebben kunnen ze daar inleveren.
En wordt daar dan op een normale manier mee omgegaan? Dat je njet elke vijf minuten moet bijvullen bijvoorbeeld omdat sommige meisjes een heleboel in hun tas stoppen of zo? Ik wil niet veroordelend overkomen hoor, maar ik kan me voorstellen dat er meisjes zijn die denken; hier ligt het en thuis niet en ik heb ook nog een moeder en een zusje die het nodig hebben.
Misschien dat het dan een uitkomst zou zijn als een cup even ingeburgerd raakt als tampons en maandverband. Dan hoeft er maar weinig naar gevraagd te worden. Dan heb ik het niet over daklozen. Er moet wel een plek zijn om het te kunnen reinigen.
Maar hoe doe je dat überhaupt met zo'n cup als je geen handdouche of fonteintje bij de wc hebt/niet thuis bent? Niemand gast uit het wc hokje bij de gedeelde wastafels zn cup staan uitspoelen. En tijdens het reinigen draag je dan even niks, lek je alsnog door als je van de plee af moet. En ben ik de enige die het geen fris idee vindt als het bezoek bij mijn wastafel haar cup omspoelt? Bovendien zijn de meeste schoolmeisjes nog maagd. Die gaan geen cup inbrengen schat ik zo in.
Ik doelde eigenlijk niet op schoolmeisjes. Maar dat had ik er wel even bij kunnen zetten. Ik had gezinnen met schulden in gedachte.
Ik woon toch liever in Nederland dan in Nigeria waar er doden langs de weg liggen, er geen zorgstelsel is en ouderen nog op het land moeten ploeteren om überhaupt brood op te plank te krijgen. Ondanks dat ik jaren geleden zelf een poosje afhankelijk ben geweest van de voedselbank, weiger ik pertinent te geloven dat het zo ernstig gesteld is in Nederland. Wij kunnen gebruik maken van voorzieningen die veel landen niet hebben. In de meeste gevallen hebben mensen er zelf (deels) schuld aan dat ze zo in de penarie zijn terechtgekomen. En wat mij opvalt is dat er vaak wel geld is voor sigaretten en nieuwe telefoons maar geen geld voor eten. Uitzonderingen daargelaten, maar dit is wat ik om mij heen zie gebeuren.