Dagelijks sterven er 700 kinderen aan het RS-virus

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Mooiezomer, 12 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Mooiezomer

    Mooiezomer Fanatiek lid

    22 apr 2017
    2.048
    874
    113
    Vrouw
    Elke dag sterven er wereldwijd 700 kinderen aan het RS-virus. Dat is een relatief onbekend verkoudheidsvirus dat kan overslaan op de luchtwegen, met soms gevaarlijke gevolgen. In ontwikkelingslanden is het virus na malaria de grootste oorzaak van zuigelingensterfte, maar ook in Nederland belanden elk jaar zo'n tweeduizend kinderen in het ziekenhuis.

    "Bijna alle ouders die bij ons in het ziekenhuis komen, zeggen dat ze nog nooit van het virus hebben gehoord", vertelt kinderarts Louis Bont van het UMC Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal. Hij organiseert een internationaal congres over het RS-virus in Ghana om de bekendheid van het verkoudheidsvirus te vergroten.

    Jaarlijkse epidemie
    Het RS-virus is volgens Bont vooral gevaarlijk voor jonge kinderen. Om besmetting te voorkomen is het belangrijk dat ouders er meer over weten. "Jaarlijks ontstaat er vanaf november een epidemie, die duurt ongeveer tot maart", legt de kinderarts uit. Het virus zit in de neus en keel van geïnfecteerde personen en kan overgedragen worden door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten.

    Omdat het virus meerdere uren buiten de mens kan overleven, kunnen handen en voorwerpen zoals speelgoed ook een bron van besmetting zijn. "Als een oudere broer of zus in de winter met een snotneus thuiskomt, kun je het best allemaal even je handen wassen om besmetting te voorkomen", aldus Bont.

    Een vaccin voor het RS-virus is er nog niet. En omdat er geen behandeling is, wordt er weinig op getest. "Daardoor herkennen huisartsen het virus vaak niet", zegt Bont. "Daar moet verandering in komen."

    UMC Utrecht vraagt aandacht voor RS-Virus
    Dat er meer aandacht moet komen voor het RS-virus vindt ook Sanne van Barneveld. Haar zoontje Thijs kreeg het virus toen hij 5 weken oud was. "Het begon met slecht drinken en slecht slapen. Daarna ging hij hoesten, werd hij neusverkouden en begon hij heel benauwd te worden."

    Toen Van Barneveld met Thijs naar de huisarts ging kreeg ze te horen dat het zo'n vaart niet zou lopen en dat haar zoon nog beschermd werd door antistoffen die hij bij zijn geboorte van haar heeft meegekregen. Ze voelde zich niet serieus genomen.

    Tien dagen aan beademing
    Uiteindelijk kwam Thijs op de intensive care terecht. "Dat was een verschrikkelijke periode", vertelt Van Barneveld. "Je staat zo machteloos naast dat bed. Als ouder kun je niks meer doen. Alles ligt in handen van de artsen en Thijs moest zelf het virus uit zijn lichaam krijgen. Dat was het meest heftige. Dat je hem zo hard ziet werken voor zijn leven."

    Er was een moment waarop Van Barneveld bang was dat het niet goed zou komen. Thijs werd van het regionale ziekenhuis verplaatst naar de intensive care. "Toen zeiden artsen: we moeten nu naar de operatiekamer om hem te beademen, anders redt hij het niet. Hij heeft toen nog tien dagen aan de beademing gelegen."

    Van Barneveld heeft zich na Thijs' ziekte aangesloten bij het RSV-patiëntennetwerk. "Het RS-virus hoort gewoon in het rijtje van kinderziektes. Mensen die bijvoorbeeld verkouden op kraamvisite gaan moeten weten dat ze heel voorzichtig moeten zijn of beter niet kunnen gaan."

    NOS
     
  2. zara1983

    zara1983 Fanatiek lid

    1 nov 2013
    1.158
    477
    83
    NULL
    Vaccinatie bestaat wel. Wordt enkel gegeven aan de hele kwetsbare jonge baby's, als prematuren enz.
     
  3. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.311
    1.048
    113
    Hier oud en nieuw met dochter nog geen 3 maanden oud doorgebracht in het ziekenhuis, rs ,ze had het echt zo moeilijk qua ademhalen en het volledige herstel duurde weken. Rot virus maar het is lastig voorkomen met opvang /school / oudere broer etc. Hele afdeling lag toen vol met kindjes met rs ,de 1 zieker dan de andere.
     
  4. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.449
    3.779
    113
    Hier ook zo'n kindje met RS. 3 weken oud was hij en we kwamen er nog bij toeval achter omdat hij alleen wat minder dronk.
    5 dagen later lag hij op de IC aan allerlei toeters en bellen. Meer voorlichting voor zowel ouders als doktoren zou fijn zijn want wij hadden er echt nog nooit van gehoord, ook in onze omgeving niet. Gelukkig is alles goed gekomen maar dat was een periode van een hoop angst en stress.
     
  5. Vame

    Vame Fanatiek lid

    7 jan 2019
    1.021
    1.354
    113
    Vrouw
    Ja en moet elke maand herhaalt worden... En kost een hele hoop geld!
     
  6. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Dat is geen vaccinatie, er bestaat geen vaccin tegen rs virus.

    Kwetsbare kinderen krijgen preventief een medicijn toegediend met antistoffen die een heftige reactie op het virus kan voorkomen.
    En die werkt maar heel kort, daarom krijgen ze de prikken iedere r-maand toegediend.

    Kwetsbare kinderen krijgen
     
  7. Yaisa

    Yaisa Fanatiek lid

    31 jul 2013
    1.200
    1.246
    113
    Onze jongste kreeg het met 4 weken. Drinken deed ie nog prima, hij begon alleen op een gegeven moment piepend te ademen en ging opeens heel snel achteruit. ‘S avonds laat naar de huisartsenpost, daar ging het allemaal nog sneller achteruit. Kreeg eerst extra zuurstof, maar het zuurstofgehalte in zn bloed werd nog niet echt beter, waardoor ie op de ok geintubeerd moest worden en daarna met de ambulance naar het wkz. Daar heeft ie 4 dagen op de ic aan de beademing gelegen. Was echt zo heftig om mee te maken, vooral omdat ze in eerste instantie ook nog niet kunnen zeggen of ie het ergste gehad had. De 2e dag had ie zn dieptepunt en vanaf daarna ging het gelukkig beter. Maar ik heb echt een paar keer gedacht dat ik em kwijt zou raken.
    Wat betreft voorlichting. Ik wist wel van het rs virus, maar neusvleugelen ed is me bij hem helemaal niet opgevallen. We dachten echt dat ie gewoon verkouden was. Vooral ook omdat ie wel bleef drinken. Pas toen ie raar begon te ademen en echt minder alert was en zo snel achteruit ging had ik door dat ie echt veel zieker was dan er dachten.
    Ik vond het echt heel naar om mee te maken. Ik heb foto’s gemaakt terwijl ie in het ziekenhuis lag, maar ik kan er nog steeds niet naar kijken, alles komt dan weer boven.
     
  8. Madelie

    Madelie VIP lid

    14 jun 2014
    11.374
    8.468
    113
    Klopt mijn kinderen krijgen die iedere maand toegediend omdat ze extreem vroeg geboren zijn en chronisch longbeeld hebben opgelopen als gevolg van de beademing waar ze aan hebben gelegen.
     
  9. Madelie

    Madelie VIP lid

    14 jun 2014
    11.374
    8.468
    113
    Wat voegt de opmerking dat het een hele hoop geld kost toe? Als het nodig is dan is het nodig toch?
     
  10. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Jongste heeft het hier ook gehad, heftig vonden wij het.

    huisarts vertelde ons dat het echt niks had gescheeld of ze had hem op laten nemen in het ZH. Door ons adequaat handelen gelukkig kunnen voorkomen.
     
  11. Vame

    Vame Fanatiek lid

    7 jan 2019
    1.021
    1.354
    113
    Vrouw
    Dat het niet betaalbaar is om dit voor elk kind wereldwijd te regelen. Al helemaal niet in ontwikkelingslanden. Daarom zijn ze zo druk met ontwikkelen van betaalbare vaccins :)
     
    Madelie vindt dit leuk.
  12. zara1983

    zara1983 Fanatiek lid

    1 nov 2013
    1.158
    477
    83
    NULL
    Dat weet ik. Ik geef hem namelijk zelf. Maar het bestaat dus wel in tegenstelling tot wat in het bericht staat
     
  13. Yelly

    Yelly Bekend lid

    26 jun 2019
    647
    575
    93
    Adequaat handelen voorkomt helaas niet perse een ziekenhuisopname. Onze pasgeborene is op mijn aandringen doorverwezen, de huisarts zag niets verontrustends maar vertrouwde gelukkig mijn ouderinstinct. Vier uur later was baby zó ernstig ziek dat er direct toeters en bellen nodig waren. Het heeft heel weinig gescheeld of we hadden geen baby meer.
     
  14. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Je snapt toch wel dat de verspreiding van zo’n medicijn dan veel beperkter is dan als het goedkoper zou zijn? Vind je toon wat vreemd...
     
  15. Warboel

    Warboel Fanatiek lid

    8 jan 2014
    3.541
    625
    113
    Mijn dochter was een jaar toen ze het RS-virus kreeg. Ze heeft hierna nog maanden aan de Ventolin gezeten, want bij ieder virusje was het weer 'feest' in die periode.

    Ik moet er niet aan denken dat ze dit als pasgeboren baby had opgepikt.
     

Deel Deze Pagina