Donderdag hoorde mijn vader dat het bedrijf waar hij werkt per 1/1 stopt en overgenomen wordt door een bedrijf dat 150km verderop staat. Personeel gaat mee. Mijn vader gaat per 1/6/2020 met pensioen en ziet de periode van 1/1 tot en met 1/6 niet zitten qua reizen naar het nieuwe bedrijf. We hebben de bond ingeschakeld en zij geven aan dat als hij niet mee wil, hij ontslag moet nemen maar geen recht heeft op WW. Ook heeft hij 4 maanden opzegtermijn... Wat kunnen we doen? Met de nieuwe werkgever in gesprek om te kijken of er voor de 6 maanden een regeling te treffen is? Anders?
Vragen om een vaststellingsovereenkomst en dan vragen of ze in de papieren willen zetten dan het initiatief om te ontbinden bij werkgever ligt. Hij behoud dan WW recht Lullige is wel dat de werkgever ook een opzegtermijn heeft. Ik neem aan dat dat termijn ook minimaal vier maanden is...
Ik denk dat het simpelste is dat hij het gewoon 6 maanden uitzingt. In gesprek gaan kan altijd, maar juridisch heeft hij geen opties. Dus het moet echt van overleg komen. Hij zou voor kunnen stellen dat hij de helft thuis werkt maar kan je ook voorstellen dat de nieuwe werkgever geen precedent wil scheppen. Wat ik in zo'n situatie wel eens heb geregeld was dat we voor de 'oude' werknemers vervoer werd geregeld van het het oude pand. Dan moet je nog steeds lang reizen maar hoef je niet zelf te rijden. Of openbaar vervoer?
Ik heb geen idee van de regelgeving in deze maar kunnen ze personeel echt 'dwingen' om 150 km verderop te gaan werken? Dat is echt niet naast de deur. Ik zou dat toch eens even goed uitzoeken. Misschien heeft hij best wel ergens recht op. Daarnaast vind ik de termijn waarop dit gaat gebeuren echt belachelijk kort. En anders is een vaststellingsovereenkomst in overleg met het bedrijf misschien een optie inderdaad. Hangt de opzegtermijn van de werkgever niet af van de opzegtermijn van de werknemer? Als die gewoon 1 maand is voor de werknemer , dan is de opzegtermijn voor de werkgever 2 maanden dacht ik. Edit: ik zie dat Juul75 al heeft gezegd dat dit blijkbaar zo kan. En zei heeft volgens mij verstand van dit soort dingen, dus dan zal ik het helaas wel mis hebben.
Helaas voor je vader kan zit gewoon. In wezen mag hij ‘blij’ zijn dat hij z’n baan houdt. In gesprek gaan kan altijd natuurlijk. Hopelijk willen ze met hem mee denken.
Thuiswerken is geen optie want het gaat om een baan als vrachtwagenchauffeur. Hij moet dus echt naar het bedrijf toe, daar laden en vervolgens het land door om te lossen en daarna de vrachtwagen weer terugbrengen en zelfstandig met eigen vervoer naar huis. Een vaststellingsovereenkomst is iets om uit te zoeken.
https://www.intermediair.nl/arbeidsvoorwaarden/arbeidsovereenkomst/als-je-bedrijf-verhuist-ben-je-niet-altijd-verplicht-om-mee-te-gaan?utm_referrer=https://www.google.com/ https://www.juridischloket.nl/werk-en-inkomen/arbeidsvoorwaarden/werkplek/ Beetje zitten googlen.. misschien kan je hier wat mee? Je kan ook eens wat info inwinnen bij rechtsbijstand?
Dank voor het meedenken. Als hij jonger was, was hij meegegaan hoor. Maar hij is bijna 66 jaar en had de hoop de laatste 6 maanden tot aan zijn pensioen nog leuk te werken. En dan zit je niet te wachten op een verhuizing en 150 km enkele reis rijden. Eerste stap ik denk ik dat hij in gesprek moet gaan en wellicht aan moet sturen op vaststellingsovereenkomst.
Ik zou wel juridisch advies inwinnen als jullie voor een vaststellingsovereenkomst willen gaan. Daar zitten namelijk best wat addertjes. Wat betekent 6 maanden eerder stoppen bv. voor zijn pensioen? De laatste loodjes wegen daarbij het zwaarst en leveren het meeste op.
Volgens mij gaat hij met één vaststellingsovereenkomst niet eerder met pensioen, hij zit dan in de ww tot aan dat hij met pensioen gaat...
Ik bedoel ook niet dat hij eerder met pensioen gaat. Maar wat de consequenties zijn voor de opbouw van zijn pensioen.
Klopt....alleen zijn je inkomsten minder met ww. Dat betekend ook vaak dat je pensioen wat lager wordt. Verder vind ik het onverantwoord. Een vrachtwagen chauffeur zit al de hele dag op de weg. En daar komt dus nu prive nog even minimaal 2,5 uur aan reistijd bij.
Klopt.... momenteel werkt hij van 5u ‘s ochtends totdat het werk gedaan is. De ene keer is dat 15u en de andere keer is dat 19u. Als je dan snel thuis bent, is het (eigenlijk niet maar vooruit...) te accepteren. Maar met de reistijd er bij is het onhaalbaar.
Hoeveel uren werkt hij op een dag? Je hebt ook een minimaal aantal uren dat je thuis in rust moet kunnen zijn ipv van einde werktijd tot begin werktijd.
Staat er niets in de cao voor oudere werkgevers? Ik denk echt dat hij anders zijn tijd moet uitzitten. Heeft hij misschien nog veel vrije uren? Dat ze die in kunnen zetten. Dat hij bv alleen korte ritten doet? Dat een deel van zijn reistijd in zijn werkuren valt.
Maakt hij trouwens al gebruik van zijn oude mannen dag? (sorry ik weet echt niet hoe de term officieel heet)
Dat zijn dus vijf maanden waarbij die 150 km reisafstand zou zijn. Heeft hij nog vakantiedagen staan die niet opgenomen zijn waardoor hij effectief al eerder zou kunnen stoppen met werken?
Ik heb ff dingen zitten uitzoeken. UWV vindt een reistijd van drie uur op een dag (in totaal, dus heen en terug bij elkaar opgeteld) acceptabel. Als het onder die uren blijft staat je vader niet sterk voor een ontbinding van de arbeidsoverkomst met behoud van zijn rechten. Maar buiten dat: Zit in de arbeidsovereenkomst van jouw vader een wijzigingsbeding? Zo ja, dan mag de werkgever zomaar de standplaats wijzigingen. Zo nee, dan sta je sterker om te weigeren en eventueel een transitievergoeding te eisen. Verder wordt er vaak in deze situaties afgesproken dat de extra reistijd voor kosten van de werkgever is. Dus als je vader eerst 10 minuten reistijd had en nu 1 uur en 10 minuten enkele reistijd dat hij dan twee uur per dag minder hoeft te werken met behoud van zijn salaris. Misschien kan hij zulke afspraken maken?
laden ze nergens anders? anders is er misschien de mogelijkheid om de vrachtwagen mee naar huis te nemen en vanuit huis naar de eerste laadplek te rijden.
Lastige situatie. Ik weet dat er helaas veel 'normaal' gevonden wordt in zo'n situatie en dat er weinig aan te doen is. Bij onze organisatie zijn ook wel eens afdelingen naar de andere kant van het land verhuisd en weet wat voor een impact dat op een gezin kan hebben. Ik denk dat je vader beter in gesprek kan gaan met zijn werkgever. Als hij al tegen zijn pensioen aan zit, heeft hij waarschijnlijk ook al behoorlijk wat jaren voor deze werkgever gewerkt, dus neem aan dat hij dan ook wel enige credits opgebouwd heeft dat ze mee willen denken in zijn geval. En kunnen ze in overleg afspraken maken voor deze korte periode. Misschien is er een andere standplaats voor de vrachtwagen mogelijk die dichterbij huis is (of halverwege). Of inderdaad kan hij de vrachtwagen mee naar huis nemen. Misschien kan hij gedetacheerd worden bij een bedrijf dichterbij. En als niets mogelijk is, zullen ze hem kortere ritten aan moeten bieden zodat hij toch aan zijn rijtijdenbesluit kan voldoen. Als ze dat niet doen, kan je vader hier werk van maken en daar zal een werkgever zeker niet op zitten te wachten.