Broer en zus in zelfde klas

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Madeliefje06, 29 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.387
    4.670
    113
    V en M beginnen in februari op school. De vraag die me blijft bezighouden is of we ze bij elkaar in de klas zetten of allebei in een andere kleutergroep. Met school ga ik hier nog over in gesprek, maar ik hoor graag ook echte ervaringen.

    Iemand hier ervaring mee? Waarom hebben jullie juist wel/niet gekozen voor bij elkaar in de klas?

    Hoeft niet per se over een meerling te gaan! Het kan natuurlijk ook een klein leeftijdsverschil zijn.
     
  2. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.260
    3.497
    113
    Mijn zusjes zijn 2-ling, inmiddels natuurlijk volwassen, maar zij hebben de hele basisschool tijd bij elkaar in de klas gezeten. Bij ons was er vroeger maar 1 kleuterklas, dus in een aparte klas was geen optie.
    Wel heeft mijn moeder altijd bij de leerkracht aangegeven om ze uit elkaar te houden, dus in de kleuterklas allebei in een ander kleur groepje en in de hogere klassen hun plekje allebei aan de andere kant van de klas.
    Mijn zusjes hadden hun eigen vriendinnen en ook wat gezamenlijke vriendinnen. Pas op de middelbare school gingen ze echt uit elkaar toen de 1 naar de HAVO ging en de ander naar het VMBO.

    Ik denk dat het ook heel erg van het karakter van je kinderen afhangt. Zijn ze erg close met elkaar, zijn ze verlegen of open en sociaal, in staat om snel zelf vriendjes/vriendinnetjes te maken. En wat zouden ze zelf willen als je het ze vraagt? Niet dat je daar je keuze op moet baseren, maar wellicht kan dat nog meespelen in je keuze.
     
    Zana28 vindt dit leuk.
  3. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.409
    23.919
    113
    Ik heb alleen ervaring als juf. En ik heb zelf maar één keer gezien dat het goed ging. Die jongetjes kwamen ook goed los van elkaar en gingen ook hun eigen weg in de klas en kregen eigen vriendjes. Alle anderen tweelingen bleven te veel aan elkaar hangen en soms belemmerden ze elkaar zelfs in het contacten maken met anderen. Deze kinderen werden uiteindelijk na de kleutergroep alsnog uit elkaar gehaald.

    Maar het is wel heel erg kindhankelijk (en afhankelijk van de band die ze hebben) en stimulans vanuit ouders om de wereld te verbreden kan natuurlijk mee helpen. Dus het kan ook wel het proberen waard zijn en gewoon goed in de gaten houden en bij een de overgang naar een andere groep alsnog uit elkaar halen, mocht blijken dat het niet werkt.

    Wat willen ze zelf? En wat zegt je eerste gevoel?
     
  4. Ann85

    Ann85 Bekend lid

    15 okt 2011
    689
    289
    63
    Lekker bij elkaar in de klas laten. Je merkt snel genoeg of het werkt of niet. Ze bij voorbaat al uit elkaar halen gaat ook tegen het "natuurlijke tweeling gevoel" in.
     
  5. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Als ze in feb starten houdt het in principe in dat ze in groep 0 starten (zo heet het op onze school, houdt in dat ze na de grote vakantie "nog" een vol jaar groep 1 doen)

    Lijkt mij prima om ze van feb tot aan de grote vakantie bij elkaar in de groep/klas te laten zitten. Tegen de grote vakantie aan hebben jullie en de juf/meester wel in de gaten of dit goed gaat of dat het beter is om na de grote vakantie ze beide in een andere klas te plaatsen.
     
    Elsss en merah vinden dit leuk.
  6. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.042
    113
    Vrouw
    Bij ons op school is beleid geen familieleden bij elkaar in de klas zodat ze hun eigen identiteit goed kunnen ontwikkelen. Met 4 kleuterklassen is daar ook ruimte zat voor. (En natuurlijk zijn er uitzonderingen, als kinderen uitstekend los van elkaar functioneren dat je niet eens door hebt dat t familie is, is het geen punt)
    Mijn man en zijn zus zaten wel bij elkaar in de klas, maar hebben ze wel vlot veranderd. Thuis hadden ze al strijd om aandacht, maar op school ging dat vrolijk verder. Als 1 bij de juf stond, wist de ander niet hoe snel ie er ook heen moest. Die waren zo op elkaar gefocust dus dat werkte niet.

    Je kan t altijd eerst proberen of je zegt nu al dat ze aan elkaar kleven dat je de bui op school ook al ziet hangen
     
  7. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Geen ervaring met eigen kinderen, maar wel als leerkracht. Ik heb op een hele kleine school gewerkt waar drie leerjaren in een lokaal zaten. Daar kwam het wel vaker voor dat broertjes en zusjes bij elkaar in de klas/lokaal zaten. Mijn ervaring is dat dit prima gaat. Meestal zoeken ze elkaar niet echt op in de klas.
    Op de school waar ik nu werk zitten een aantal tweelingen, die worden bewust wel bij elkaar in de groep geplaatst (tenzij ouders nadrukkelijk anders wensen). Maar broertjes en zusjes met een beetje leeftijdsverschil in principe niet (bijvoorbeeld oudste in groep 2 en jongste groep 0).
    Op de school van mijn kinderen zitten in de kleuterklas ook een paar broertjes en zusjes. Omdat dat maar 1 kleutergroep is ontkom je daar niet aan, maar ook daar is het volgens mij geen probleem.
    Ik zou ze denk ik wel gewoon bij elkaar plaatsen, tenzij blijkt dat ze elkaar belemmeren in dingen, dan wellicht uit elkaar halen.

    Bij een meerling is het natuurlijk wel iets anders dan bij broertje en zusje met iets leeftijdsverschil. Die zullen ook niet de gehele schoolperiode bij elkaar blijven, maar vaak maar een deel van een schooljaar.
     
  8. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.637
    2.373
    113
    Vrouw
    Wat wil jij voor ze? Jij kent je kinderen het beste.
     
  9. Zana28

    Zana28 Actief lid

    29 dec 2010
    369
    46
    28
    Ik weet niet wat het officiële beleid is op school, ik zie verschillende dingen. Vaak met tweelingen, en een keer tweeling met nog een kind dicht erop. Sommige gaan samen in één groep, sommige worden direct gesplitst of pas later.
    Aan het begin van groep 5 kwam een meisje van een tweeling in de groep van mijn zoon, volgens mij had ze samen met haar tweelingzus de boel daar op stelten gezet in de andere groep, kort na de herfstvakantie was ze opeens weer terug naar de andere klas, volgens mijn zoon kon ze geen vriendinnen vinden in de klas, de juf heeft er niets over laten weten aan de andere ouders, nog niet eens dat ze weer weg was.
    Een ander meisjes tweeling zit volgens mij vaak bij elkaar, maar die lijken mij ook echt heel rustig. Ik zou naar de eigen kinderen kijken en kijken, hoe ze met anderen omgaan en dan met school bespreken wat mogelijk is. Misschien kun je later altijd nog switchen, hier zijn verschillende groepen deels meermaals door elkaar gehuseld, omdat er minder aanmeldingen waren voor de school en ze daarom niet meer zo veel groepen konden maken....je hebt nooit garantie dat de groepsindeling de hele tijd hetzelfde blijft...
     
  10. olleke

    olleke Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    4.577
    3.804
    113
    Bij ons op school worden ze niet bij elkaar gezet, zodat ze elk hun eigen ontwikkeling doorlopen.
    Zou bij mij ook de voorkeur hebben.
     
  11. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.704
    42.533
    113
    Mijn kinderen hebben heel wat tweelingen in de klas gehad;)
    Beleid is hier dat ze bij elkaar gaan behalve als ouders bezwaar hebben. "Gewone" broers en zussen gaan juist wel uit elkaar.
    Ik denk dat beide kinderen samen in verschillende jaren zeker 7 tweelingen in de klas gehad hebben en dat ging/gaat bij allemaal prima. Tweelingen die ik ken in de bovenbouw zitten nog allemaal bij elkaar en gaan compleet hun eigen weg.
     
    amdaa vindt dit leuk.
  12. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik adviseer je contact op te nemen met nvom.

    Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar dit onderwerp, en de gedachte dat het per definitie beter is om meerlingen uit elkaar te halen is obv onderzoeken hartstikke achterhaald.

    https://www.nvom.nl/kc-art/samen-apart-naar-school-standpunt-nvom/
     
    MinnieMouse94 en tuc vinden dit leuk.
  13. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ot: mijn kinderen hebben altijd bij elkaar in de groep en in de klas gezeten en dat gaat helemaal prima.

    Ze hebben ieder hun eigen vrienden, doen totaal verschillende sporten en hebben door de jaren heen totaal verschillende karakters ontwikkeld.
     
  14. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.933
    7.855
    113
    Vrouw
    Ik heb het er van de week nog over gehad met school. Ivbm weinig leeftijdsverschil. Hier zetten ze kinderen samen op verzoek en anders apart. Het is een kleine school, waardoor dat niet in elk leerjaar zal gaan lukken.

    Als ik naar mijn eigen kinderen kijk dan heb ik liever dat ze in ieder geval eerst apart van elkaar hun draai op school gaan vinden. Daarna zou het denk ik nog wel samen kunnen als dat nodig is.
     
  15. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.387
    4.670
    113
    Bedankt voor al jullie reacties! Wisselend maar ik heb er zeker iets aan.

    Het is meer ook door de verhalen die ik lees dat het juist wel goed/niet goed is, dat ik erover na ga denken. Anders had ik hetzelfde gedacht als @pluk . Mijn eerste gevoel zegt namelijk bij elkaar. En dan kunnen we na een halfjaar zien hoe het gaat. Maar misschien is dan scheiden ook weer lastig. 1 moet dan naar een hele andere klas natuurlijk... Er zijn drie kleuterklassen. Vanaf groep 3 is er steeds maar 1 groep per leerjaar. Dus dan zouden ze, als het gewoon loopt, weer bij elkaar komen.

    V is wel redelijk op M gericht. Ze zitten natuurlijk op de psz nu ook bij elkaar. Ze is best verlegen en zal niet snel uit zichzelf met anderen spelen. Maar als ze met M en andere kindjes is, kan ze op dat moment M wel ‘loslaten’. En als we ergens zijn zonder M of als hij ziek is op de psz, doet ze dit wel weer heel makkelijk. Hij trekt zijn eigen plan wel en speelt makkelijk met andere kinderen. Dus om hem maak ik me geen zorgen.

    Ik heb het niet aan ze zelf gevraagd. Dat kan ik nog wel doen na het gesprek op school. Op school is er in ieder geval geen regel dat ze niet bij elkaar mogen.

    Ik ga jouw link zo even bekijken @amdaa
     
  16. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.387
    4.670
    113
    En waarom heb je dan liever dat ze apart beginnen? Door karakter? Hoe ze nu met elkaar zijn?
     
  17. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.933
    7.855
    113
    Vrouw
    Ze gaan vaak de strijd met elkaar aan. Vooral de jongste van de twee is erop gebrand om alles beter te doen dan zijn broer. De oudste vind nu een beetje zijn draai in groep 1 en de ander start over een paar maanden. Als dat in dezelfde klas zou zijn dan vrees ik dat hij een tunnelvisie op zijn broer behoud. Hij bijt zich vast in uitdagingen.
     
    Madeliefje06 vindt dit leuk.
  18. esklessebes

    esklessebes VIP lid

    23 mrt 2014
    6.457
    3.313
    113
    Mijn eigen ervaring is dat mn zus en ik een aantal jaar bij elkaar in de klas hebben gezeten. Daarna apart naar de middelbare en daar heb ik toen wel moeite mee gehad. Denk ook dat het meespeelde dat ik naar een school ging waar niemand van mn klas heen ging. De klas waar ik in terecht kwam was ook een halve klas van een andere school van groep 8.

    Mijn zoon en nichtje schelen 10 mnd hebben gekozen om ze niet bij elkaar op de psz te doen. Zij gaan om en om van dag en komen ook niet bij elkaar in de kleuterklas. Doordeweeks zijn zij al vaak genoeg samen. (Zelfde oppas en dan ook nog daarnaast).

    Weet dat er een jongens tweeling ook gescheiden zit op school.

    Geen idee wat beter is hoor, wat is jouw eigen gevoel erover? Weet ook niet of het anders is als het j en m is of m, m of j, j.
     
  19. smax

    smax Fanatiek lid

    15 feb 2018
    1.939
    1.037
    113
    Vrouw
    Mijn kinderen hebben een half jaar bij elkaar in de klas gezeten vorig jaar.

    Dat ging boven verwachting goed.

    Alleen nu zit de oudste in groep 3 en de ander nog bij de kleuters (ze schelen anderhalf jaar).

    De juffen zeiden al na twee weken dat hij zich los van zijn zus veel beter ontwikkelt, vrijer is, eigen vriendjes maakt.

    Hier op school zitten de tweelingen bij elkaar in de klas (kleine school).
     
  20. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Dit. Ik ben lid van de vereniging en heb de special hierover gekregen, volgens mij heel interessant maar nog niet in verdiept, want hier geen issue, er zijn maar 4 groepen op de school in ons dorpje. Ook wel blij mee, alles in mij 'roept' voor nu ook dat die meiden echt nog bij elkaar horen te zijn. Op het kdv zitten ze ook samen in de groep en dat gaat prima. De oudste zat daar wel altijd op een andere groep dan de jongsten en ik hoop dat zij straks over gaat naar groep 3 (is van 2 oktober en kan dus ook zijn dat ze nogmaals groep 2 gaat doen), want dat lijkt me dan weer helemaal geen goede match, die drie samen in dezelfde groep.
     

Deel Deze Pagina