Ik heb een vraagje. Als iemand heftig gedrag vertoont bij autisme of andere beperkingen dan komt het voor dat je iemand even moet fixeren. Mijn zoon verteld dat de juf in zijn klas armen van kinderen draait. Ze pakken vast bij de pols en draaien dan de arm naar buiten. Best ver naar buiten mijn zoon heeft het voorgedaan. De kinderen (wordt gedaan als kinderen "erg stout" zijn) roepen dan heel hard dat het pijn doet en dat ze bijna hun arm braken. Nu zullen ze als kind wel snel gaan zeggen dat het pijn doet en dramatiseren. Maar toch blijf ik me afvragen of de juf het bij aanspreken niet kan steken op dat het een fixeer techniek is. En ze het zachtjes doen. Weet ik veel op welke manier ze dit verhaal van mijn zoon verklaren. Mijn zoon is nu heel bang dat het ook bij hem gebeurd en probeert zo lief mogelijk te zijn. Ook probeert hij steeds bij zichzelf hoever zijn arm kan draaien voor het echt pijn doet. Hij heeft al ontdekt dat overdag het niet pijn zal doen maar s avonds wel want dan "is hij minder" lenig. Ik wil er zeker met de juf over in gesprek gaan maar ben ook bang dat ze zich "eruit" praat. Ik geloof mijn zoon wel namelijk het zal misschien minder heftig zijn dan dat het eruit ziet maar als je iemand echt even vast moet pakken dan mag dat toch alleen om te fixeren en moet het toch geen pijn bij die persoon doen? Wie heeft er ervaring met gedrag en fixeren vanuit je beroep?
Ik werk in de gehandicaptenzorg en heb 6 jaar binnen complex gewerkt waar we dagelijks technieken moesten toepassen en wekelijks trainden. Wij hebben nooit armen verdraaid. Onze technieken waren er vooral op gericht om klappen en trappen te ontwijken, de cliënt naar een andere ruimte te vervoeren (ook hier geen verdraaing), of als het echt niet anders kan, iemand op de grond te fixeren. Maar bij alle technieken wordt de cliënt geen pijn gedaan. Dit is in iedersgeval niet de bedoeling. We oefende dit ook altijd op elkaar. Zo kon je aangeven wanneer iemand te hard zou knijpen of iets dergelijks zodat dit in t echt niet voorkomt. Ik kan me dus niet voorstellen dat dit echt een techniek is die vandaag de dag toegepast mag worden binnen de zorg of het onderwijs (bij de politie kan ik me er nog iets bij voorstellen). Bij kinderen lijkt me dit al helemaal uit den boze omdat de kracht van de juf veel groter is en het bij elk kind verschilt hoever je een arm kan verdraaien zonder dat het schade brengt dus dat is voor haar niet in te schatten.
Ik denk dat het niet eens uitmaakt wat de juf nou in werkelijkheid doet, maar hoe je zoon er op reageert. Hij is bang, hij doet zo lief mogelijk, en oefent bij zichzelf tot hoever de juf eventueel kan gaan. Daar zou ik naartoe sturen, want ik ben bang dat het een welles nietes spelletje gaat worden wat de juf nou in werkelijkheid bij haar klas doet als kinderen ‘heel stout’ zijn. En ik zou dit dus niet alleen met haar bespreken, maar ook met iemand anders van school. Te bizar dit.
Nou dit inderdaad! Wij mogen absoluut geen fixatie middelen meer gebruiken.(vvt) En krijgen inderdaad ook scholingen hoe wij agressief gedrag kunnen ontwijken.
Dit dus! Ook hier moet ik vaak fixeren maar toch zeker nooit een arm verdraaien! Dat is niet oke! En ook al zou maar een fractie van het verhaal wel kloppen, dan is het nog niet oke.
Dank je zeg! Heel duidelijk ja. Vanmiddag gesprek. Juf gaf wel aan dat het niet goed ging met klasgenoot en hij naar een andere ruimte moest worden gebracht. Maar dan weet ik in elk geval dat er geen techniek is waarbij het voorkomt. Hopelijk kan ze vanmiddag mijn zoon gerust stellen en is het echt anders dan hij nu zegt
Dank je wel voor jullie reactie! Ik hoop dat ik alert genoeg ben om op een goede manier het hierover te hebben. Ik ben al snel zo een trol die zich snel met een kluitje in het riet laat sturen.
Raar verhaal. Ik zou dit met de juf bespreken, want als het echt zo is, is het zeker niet oké. Niet wat de juf doet, maar de reactie van je zoon ook niet. Hij zou op school niet bang moeten zijn dat de juf hem pijn doet. In welke groep zit je zoontje?
Misschien kan je de punten die jij graag wilt bespreken even op een briefje schrijven en meenemen zodat je niet onder de tafel gepraat word.
Hier vanuit mn beroep ook veel te maken met fixeren. Armen draaien is uit den boze! Holding is vast, maar pijnloos. Is op jouw zoon's school een verzwaringsvest niet een beter alternatief?
Dan denk ik dat je er best vanuit kunt gaan dat het helemaal verhaal klopt. Wat bizar dat een juf dat doet. Ze moet zich dan wel echt een radeloos voelen. Geen andere oplossing zien om de leerling rustig te krijgen. En je weet natuurlijk ook niet precies wat die leerling doet, maar als iemand boos is kan die behoorlijk sterk worden. Maar goed, dan nog is dit natuurlijk niet de manier.
Mag echt niet. Klinkt als een overstrekking en is absoluut geen techniek die is toegestaan of zodanig wordt aangeleerd.
Hier een juf die ook te maken heeft met fysieke agressie in de klas (speciaal onderwijs) goed dat je al in gesprek bent gegaan met de juf/school. Kan me goed voorstellen dat dit ook voor de andere kinderen heftig is om te zien. Ook wij brengen leerlingen die een time out nodig hebben soms naar een time out ruimte. Komt gelukkig niet vaak voor maar kan wel. Wij hebben geleerd middels een cursus omgaan met agressie en geweld hoe we een leerling kunnen begeleiden in zo’n geval. En dat is zeker niet door een arm te verdraaien. Soms moet je een leerling tegen zichzelf en zijn omgeving beschermen waardoor hij if zij uit de klas moet. Deze maatregelen zijn ook met ouders besproken en ouders stellen we ook altijd op de hoogte als deze situatie zich voordoet. Verder sta ik altijd met een assistente of zorgmedewerkers in de groep. Maar leerling tm 14 jaar (bij mij) zijn soms enorm sterk. Succes en hopelijk komt er na een gesprekje met de juf een beetje rust voor je zoontje
Wat opviel is dat mijn zoon heel open kon zijn maar ook durfde. Hij had al tegen de juf gezegd dat als ze dat bij hem zouden doen papa gezegd had dat hij dan ervoor zou zorgen dat hij een andere juf krijgt. Ook heeft zoon al heleboel keer met de juf erover gehad dat hij dat niet leuk vond. Juffen hebben de techniek voorgedaan. Ze proberen een kind eerst verbaal mee te nemen. Dan aan de hand. Is het kind zo "boos" dat het gaat schoppen en slaan dan wordt het met de ene hand onder de arm gepakt en met de andere hand aan de pols waarbij de duim van het kind naar buiten wijst. Alleen als op dat moment het kind zo wild is dat ze hierbij de controle nog niet hebben wordt de hand iets verder gedraaid. Wat voor mij belangrijk was is dat dit getraind is en afgestemd op de kinderen. De juf gaf aan dit ook echt heel vervelend te vinden en ze het ook altijd bespreken achteraf. Dat mijn zoon zo open durfde zijn geeft voor mij wel vertrouwen aan. Ook samen uitgelegd dat het bij hem nooit nodig zal zijn omdat zijn boosheid zich nooit zo uit dat anderen in gevaar kunnen komen. Hij durfde ook andere dingen te zeggen die hem dwars zaten voor mij wel een goed gesprek. En de gevoeligheid waar mijn zoon zoveel last van heeft hoort helaas bij zijn problematiek dus zal hij toch mee om moeten leren gaan.
Leerkrachten (in ieder geval die in het regulier onderwijs) zijn over het algemeen niet geschoold voor het gebruik van degelijke technieken. Is het niet zo dat de juf ‘gewoon maar wat doet’? Misschien om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren? Neemt niet weg dat als dat zo is en je zoon er bang voor de juf van wordt, het tijd is voor een gesprek en toelichting van de kant van de juf. Ben benieuwd hoe het gesprek gegaan is.
Ik had je reactie net gemist. Heb je een goed gevoel aan het gesprek over gehouden? (Lijkt wel zo in deze reactie?) En het gaat niet om regulier onderwijs of wel?
Misschien de juf even informeren dat en fixatie met pijnprikkel (hand iets verder draaien) dus echt echt niet mag. Ben wel benieuwd welke methode ze gebruiken, heeft ze daar een naam van gezegd?
Precies dit leren wij op school ook (ZMLK school) Het mag nooit zo zijn dat het kind pijn heeft. Je zou eens aan directie kunnen vragen of er een protocol over is. Dit zou je eventueel ook op website kunnen vinden van school.