Hier is duidelijk meer aan de hand dan alleen maar rauw en vegan eten. Het onthouden van voeding over hele lange tijd waarschijnlijk en dan maakt het niet veel uit welke voeding dat dan was Toen mijn kinderen 1 waren hadden ze ook periodes van heeeeel slecht eten. Dan ging er ook niet veel meer in dan een beetje brood en een halve aardappel maar dat konden ze best lang volhouden en toch nog groeien en niet ziek zijn.
I know Het was meer een hypothetische vraag omdat iemand stelde dat je met een gezond dieet nooit supplementen nodig hebt.
Klopt. Bij een gezond dieet is het idd niet nodig. Calcium is prima via de voeding binnen te krijgen bijvoorbeeld door koemelk te drinken of bladgroenten zoals spinazie te eten. Foliumzuur zit in oa broccoli en boerenkool. En zolang mensen daadwerkelijk genoeg buiten komen ipv in kantoren of op school binnen te zitten kan je zelfs hier in Nederland genoeg vitamine D aanmaken. En daarnaast kan je dat ook via je voeding binnenkrijgen.
Wat baseer je dit op? Bijna alle ouderen slikken calcium. Als het is zoals jij zegt wordt ze wel een ander dieet geadviseerd. En jij hebt dus geen foliumzuur geslikt tijdens je zwangerschap? Richtlijnen zeggen over vitamine D overigens ook iets anders. Kan me niet voorstellen dat hier zoveel onderzoek en geld aan besteed wordt als het enkel een kwestie is van anders eten.
Het punt is dat het voedingscentrum er van uit gaat dat niemand voldoende groenten,fruit,vlees, vis en volkoren granen eet en niemand voldoende buiten komt. Zelfs hun eigen aanbevelingen zijn daarop gebaseerd. Was een poos terug dat de hoeveelheid groente die wordt aanbevolen omhoog ging van 200 gram naar 250 gram. Meteen werd er al bij vermeld dat ze eigenlijk die hoeveelheid hoger willen zien maar dat veel mensen dat dan te veel vinden. Het probleem is dat mensen liever voor makkelijk gaan dan voor gezond. Een pilletje slikken is makkelijker dan voldoende gezond eten. En nee ik heb idd geen extra vitamines geslikt. En nee de kinderen krijgen ook geen vitamine D. Ze zijn genoeg buiten en eten gezond en gevarieerd. ( beter dan ik zelf soms, ik snoep iets te vaak). Hoe het hier in de omgeving zit met ouderen en calcium weet ik niet. Wel dat huisartsen liever een pil voorschijven dan ouderen leren welke voedingsmiddelen gezond zijn ( met bijvoorbeeld hulp van een diëtist) We zouden zo veel meer kunnen doen met eten om gezonder te zijn dan wanneer we maar alsmaar naar pillen grijpen. En dan bedoel ik nu specifiek dingen zoals vitamines en mineralen. Niet echt noodzakelijke medicatie.
Overigens kan het best zijn dat het aanbevelen van slikken van calciumtabletten in de toekomst verranderd. het vergroot de kans op hart en vaatziekten in tegenstelling tot calciuminname via voeding. En er zijn ook twijfelsof het überhaupt nut heeft. https://www.ad.nl/nieuws/calciumpillen-verhogen-risico-op-hartkwaal~a4a22865/ https://www.google.nl/amp/s/www.knack.be/nieuws/gezondheid/groeiende-twijfel-over-nut-van-vitamine-d-en-calciumpillen/article-normal-88461.html.amp
Heb je ook betrouwbare en vooral wetenschappelijke bronnen dan AD? Want AD zelf kan ik en niet betrouwbaar en wetenschappelijk noemen
Ik ben geen wetenschapper.Maar waarom zou een krant die een arts aan het woord laat niet betrouwbaar genoeg zijn? Feit is dat ons lichaam niet gemaakt is om alleen maar plantaardig en dus eenzijdig te eten. Zeker kinderen in de groei niet.
AD is en blijft natuurlijk een medium, net zoals zwangerschapspagina, de Volkskrant of het NOS journaal. Degene die de uitspraken doet is zoals je kan lezen een arts.
Zelfs als je de hele dag naakt buiten zou ronddartelen, maak je in NL niet genoeg vit D aan buiten juli/augustus.
Hoe kom je erbij dat plantaardig eten eenzijdig is?? Daarnaast omdat er een interview staat is dit dan meteen 100% waar? Je weet neem ik aan dat journalisten verhalen vaak verdraaien of mooier maken dan het is en vaak niet volledig de waarheid is?
Ik denk dat het best mogelijk is om volwaardig, veganistisch te eten. Het lijkt me alleen een enorme uitdaging met, met name jonge, kinderen om ervoor te zorgen dat ze alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Proteïnen kan je ook uit noten en peulvruchten halen, maar lang niet alle kinderen eten dat graag en in voldoende hoeveelheden. Als je vegetarisch eet, kan je dat aanvullen met een plakje kaas of wat yoghurt. In de plantaardige melksoorten zit bijna altijd veel minder proteïne dan in koeien/geitenzuivel, met uitzondering van sojamelk, maar daarvan zijn grotere hoeveelheden ook niet goed voor jonge kinderen.