Werken in de gehandicaptenzorg...

Discussie in 'De lounge' gestart door Esmy, 21 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Esmy

    Esmy Bekend lid

    27 jun 2016
    505
    56
    28
    NULL
    NULL
    Ik zit eraan te denken om de overstap te maken van de ouderenzorg naar de gehandicaptenzorg. Ik ben op zoek naar wat ervaringen.
    Heb een leuke vacature gezien op een groep met clienten met ernstig verstandelijke beperking. Zijn verder wel mobiel.
    Kan iemand mij hier meer over vertellen en ervaringen?
    Ook hoe dit werk lichamelijk is. Ouderenzorg begint me te zwaar te worden lichamelijk.
    Ben benieuwd.
     
  2. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.678
    2.001
    113
    Vrouw
    Wat ontzettend leuk dat je aan de gehandicaptenzorg denkt! :D:thumup:

    Ik werk in de gehandicaptenzorg als begeleider op een activiteiten centrum met EMB cliënten.

    Lichamelijk is het (in ieder geval op het AC) prima te doen. Ligt er ook wel aan op welke groep. We hebben 2 ouder wordende groepen en daar is meer zorg als bijv. Op mijn groep (autisten).

    Wat ik merk is dat het op wonen wel zwaar is. Vooral gezien de enorme tekorten. Alleen staan op een groep van 15 cliënten is (helaas) geen uitzondering. En deze cliënten moet je dus ook wassen en in of uit bed halen. Dat is wel erg pittig ook al zijn ze mobiel. Je bent behoorlijk aan het rennen en vliegen, maaltijd bereiden, cliënten begeleiden en daarnaast heb je ook nog de huishoudelijke taken.
    Wij hebben woningen bij ons die draaien op 3 man vast personeel en de rest (vaste) flexers en uitzendkrachten. Alle bijbehorende taken komen dus op het vaste personeel terecht.

    Op het AC is het verloop minimaal. Dat komt door de regelmatigheid van het werk, minder zorg, minder administratie en een goede bezetting over het algemeen.

    Ik zout je adviseren om eens een dag mee te lopen bij een groep om te kijken of het iets voor je is. De gehandicaptenzorg staat te springen om mensen dus zij zullen jou graag een kijkje in hun 'keuken' gunnen!

    Ik vind het werk dat ik doe erg leuk. De doelgroep is een mooie uitdaging om mee te werken. Vooral als je ziet wat je met sommige cliënten op kunt bouwen.

    Het nadeel vind ik de enorme tekorten op de woningen en de vaak gebrekkige communicatie tussen wonen en dagbesteding. Dit werkt ook door op de cliënten helaas. Dokters en tandartsbezoeken worden steeds vaker bij ons gelegd, net als begeleiden bij een ziekenhuisbezoek, kapper enz. Hierdoor komen onze activiteiten vaak in de knoei en dat is jammer want dat treft de hele groep van mij dus.
    Maar om te zeggen dat een cliënt niet naar het ziekenhuis kan voor onderzoek omdat mijn cliënten zwemmen op het programma hebben staan... Dat kan ik ook weer niet maken.
    Of een cliënt die bijna een jaar moet wachten voor ze geholpen kan worden aan haar slechte gebit.
    En zo zijn er tal van voorbeelden waardoor ik regelmatig baal van mijn werk.
    Maar ja, als ik ermee stop is er weer een vast gezicht weg voor ze. Ik ben heel blij als ze aan het eind van de dag naar huis gaan en ze in ieder geval een leuke dag hebben gehad. Dat heb ik dan toch weer voor ze kunnen doen. :)
     
  3. Baby2020

    Baby2020 Lid

    26 mei 2019
    92
    31
    18
    Vrouw
    Ik heb 11 jaar in de gehandicaptenzorg gewerkt en heb vorig jaar mijn vaste contract opgezegd.

    Ik heb altijd met heel veel plezier in de gehandicaptenzorg gewerkt. Ik begon bij clienten met een complex meervoudige beperking en dit vond ik erg leuk, maar wel lichamelijk zeer zwaar. Ik kan ook clienten die konden lopen (en enkelen niet) maar dat was ook erg pittig qua lichamelijk werk. Het contact met de clienten en hun families vond ik erg leuk en daardoor heb ik het ook heel lang gedaan. Na een aantal jaren ben ik intern een opleiding gaan doen tot verpleegkundige en daarna ben ik naar een groep gegaan met clienten met hechtings- en gedragsproblematiek. Daar vond ik het ook erg zwaar, terwijl alle clienten zich met ADL zorg etc zo goed als zelf konden redden. De bezuinigingen maakten het heel zwaar, wat mijn voorganger ook zegt: veel werken met onbekende uitzendkrachten en hierdoor veel wat op jouw schouders terecht komt. Clienten zien jou als hun veilige haven en hierdoor werd het mentaal erg zwaar, naast dat clienten regelmatig escaleerden (en dat werd alleen maar meer). Hierdoor kon ik het werk niet meer volhouden en ben ik iets anders gaan doen.

    Ik vind de gehandicaptenzorg prachtig werk en ik sluit niet uit dat ik ooit terug ga, maar dan moet er zeker meer personeel op de woningen staan, moet ik betere diensten kunnen werken (niet alleen maar korte diensten), en een beter salaris.
     
  4. Mien30

    Mien30 Fanatiek lid

    6 jul 2015
    1.714
    468
    83
    Vrouw
    Ik heb 17 jaar in de ghz zorg gewerkt op een zevb groep. Als je de clienten eenmaal kent krijg je er zoveel voor terug. Lichamelijk was het soms best pittig. Ik kan er zoveel over vertellen maar dan wordt het een heel lang verhaal. Ik zeg: gewoon doen!
    En zoals eerder gezegd, de tekorten zijn op dit moment zo nijpend. Ik zou gewoon bellen, aangeven dat je interesse hebt maar niet bekend bent en graag een keer mee wil lopen.
    Mocht je vragen hebben, pb mag altijd!
     
  5. Gootje1988

    Gootje1988 Fanatiek lid

    5 apr 2017
    4.847
    2.845
    113
    Hier ook integraal begeleidster. M'n vaste cliënten (6) ouder wordende met ook licht gedrag.
    Super leuk en makkelijk in m'n eentje te doen.
    Hebben lange diensten en ontbijthulp.
    Ik moet wel zeggen dat ik door het gedrag van de cliënten smetvrees heb gekregen voornamelijk op m'n werk. Thuis weet ik het onder controle te houden.
    Ik zeg doen!
     
  6. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Ik werk zelf niet in de gehandicaptenzorg. Mijn vriend wel. Dit zijn mensen met een behoorlijke beperking, ze functioneren op het niveau van een jong kind. Als je iets wilt doen dat lichamelijk minder zwaar is dan zou ik hier niet voor gaan. Hij komt geregeld uit zijn werk met de krassen en andere verwondingen op zijn armen. Ook wel eens een scheur in zijn shirt, spierpijn etc.
    Wellicht een mildere doelgroep? Ik denk dat het vooral goed is om van te voren te bedenken aan welk type en in welke mate handicap je denkt. Want daar zitten natuurlijk ook veel verschillen in qua lichamelijke belastbaarheid voor jezelf.
     
  7. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.646
    5.680
    113
    Voor de dames die er werken. Ik heb 9 jaar geleden spw opleiding afgerond, daarna ben ik verpleegkundige gaan leren wat ik nu al 5 jaar doe. Ik ben er dus een beetje uit qua spw maar de gehandicapten zorg heeft mij altijd enorm getrokken. Zou ik er met mijn diploma's nog in komen? Mijn doelgroep zou dan wel zijn de licht verstandelijk gehandicapten, op een woongroep of activiteiten centrum het liefst. Als kind ging ik altijd al mee met mijn moeder die daar werkt, dan draaiden wij mee op de woning of gingen we mee met een activiteit. Ik werk nu in de ouderen zorg en vind het ook pittig, na een eventuele zwangerschap wil ik een switch maken.
     
  8. CindyJessie

    CindyJessie Bekend lid

    21 mei 2012
    802
    15
    18
    Ik heb 11 jaar in de gehandicaptenzorg gewerkt, kwam ook uit de ouderenzorg.
    Het werk is heel divers, qua doelgroepen. Je zou inderdaad eerst eens kunnen meekijken.
    Sommige doelgroepen zijn lichamelijk erg zwaar, ook door de hoge werkdruk.
     
  9. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.544
    3.057
    113
    Ik doe een opleiding in de gehandicaptenzorg.
    Eerst op een woongroep met NAH gewerkt en nu op een servicegroep met lvb.
    Woongroep vond ik erg pittig, het onregelmatige vond ik wel leuk maar het is gewoon hard werken.
    Je stond met zijn 2en op de groep en (bijna) iedereen moest geholpen worden in/uit bed.
    Nu werk ik op een dagbesteding, en dat vind ik zelf veel fijner.
    Minder zorg, meer begeleiding.

    Ik zou gewoon eens bellen naar een werkgever in je regio om te vragen of je een dagje mag meelopen.
    Bij ons zou dat geen probleem zijn, en staan te "springen" om nieuw personeel.
     
  10. Louise11110

    Louise11110 Niet meer actief

    Ja natuurlijk kom je er nog tussen. Ze willen graag verpleegkundigen!
     
  11. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.678
    2.001
    113
    Vrouw
    Ja hoor met een spw diploma kom je gewoon binnen.
    Ook al is je opleiding wat 'veroudert' (Ik heb zelf ook spw trouwens ;)) het tekort is zo groot dat je er echt wel binnen komt! Doen :thumup::D
    En de combi met verpleegkunde is helemaal prima!
     
  12. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Ik heb spw gedaan en de pabo en ben gestopt als leerkracht. Ik werk nu in de ghz.

    Maar ik doe er wel een opleiding naast...

    Ik werk met lvb. De emb groep trekt mij niet. Ik werk op een woongroep, werk daar altijd in mijn eentje met 10 bewoners.

    Daarnaast werk ik in de ambulante zorg en ben daar persoonlijk begeleider voor een aantal clienten.

    Super leuk! Helemaal blij met mijn overstap.
     

Deel Deze Pagina