jaja.. weer die tijd van het jaar. Ik ben op zoek naar het recept voor zachte, echt lekkere, wafels Tot nu toe 3 recepten proberen te maken... eerste niet lekker qua smaak, 2e waren ondanks exact het recept te volgen toch best hard geworden ondanks goed bewaren 3e recept bakt vreselijk en komen maar half uit de pan. Smaak.. ook niet echt lekker. Na de omgekeerde appeltaart, monchoutaart met banaan en kersen en lavacakejes heb ik veel zin om dit weekend wafels te gaan bakken. Alvast bedankt!!
Wij hebben een wafelijzer van Lidl(met hartjespatroon), heb zelf gemerkt dat het ijzer zelf veel verschil maakt! Deze kan je op 5 verschillende standen zetten. Ik houd zelf van krokant maar mijn man wil ze altijd zacht, dus voor mezelf rooster ik het nog even in de koekenpan. Voor wafels gebruik ik gewoon een pancake-recept. Bijvoorbeeld deze: https://m.joyofbaking.com/breakfast/Pancakes.html daarna dakpansgewijs op een bord leggen. Ik leg dan velletjes keukenrol/een theedoek eronder ofzo. Niet op een rooster laten afkoelen, zo worden ze juist hard.
Dit is het recept van mijn moeder en oma. Ze bakken al meer dan 30 jaar deze lekkere zachte wafels RECEPT Wafels (18 tot 20 platen van 5 hartjes) 1 liter melk 4 eieren 2 pakken bakmeel 1,5 pond boter (750 gram) 4 zakjes vanille suiker 1 pond lichtbruine basterdsuiker (500 gram) 1/2 pond suiker (250 gram) 1/2 flesje rum (uit het bakschap) 1/2 fles advocaat snufje zout (afgestreken theelepeltje) 50 gram anijs (poeder) rozijnen (500 à 600 gram) Boter laten smelten Anijs in de melk roeren Alle suiker en zout met 4 eieren mixen Rum en advocaat toevoegen Als alles goed gemixt is melk met anijs toevoegen De gesmolten boter toevoegen. Als laatste de rozijnen erdoor roeren met een houten lepel. Beslag klaar en het bakken kan beginnen
Wafels bak je toch gaar? Dan is de alcohol echt wel eruit lijkt mij. Denk dat de rum en advocaat wel wat voor de smaak doet. Ik heb tijdens zwangerschappen ook wel stoofvlees met rode wijn enzo op, daar zit in ieder geval echt geen alcohol meer in na bereiding.
Nee hoor, zo snel vervliegt alcohol echt niet. Na een kwartier koken, zit nog ongeveer 40% van de alcohol erin. Dus ik verwacht dat je in wafels meer dan dat overhoudt. Overigens...ook bij stoofvlees en stoofperen ed blijft altijd wat alcohol achter. Na een uur of 2 koken, is 90% van de alcohol verdampt, maar niet alles. En daarna neemt het alleen maar heel langzaam af en schijnbaar blijft er altijd wel wat alcohol achter.
Ik maak ze zonder hoor, no worries. Staat in supermarkt bij de bakbenodigdheden wel rum aroma.. maar dat zal wel niet zo lekker zijn als echte rum. Ik ga vanavond aan de slag
Recept van mijn moeder, bakt ze al 35 jaar zo: Voor 30-40 kransen hartjes 1kg basterdsuiker 1kg bloem 1kg blue band boter, gesmolten 1kg eieren, gesplitst 4 zakjes vanillesuiker 3 eetlepels slaolie Basterdsuiker met eidooiers mixen, gesmolten boter erbij. Bloem, vanillesuiker en slaolie toevoegen en als laatste de stijfgeklopte eiwitten er doorheen vouwen.
Hoeveel alcohol er overblijft, heeft niet zozeer alleen met de kooktijd te maken, maar vooral met hoeveel vocht er verdampt (er verdampt meer alcohol dan water omdat alcohol een lagere kookthemperatuur heeft), aangezien bij wafels bakken het meeste vocht juist wel verdampt, weet ik niet of deze bewering waar is (die 40 % gaat over het koken van een saus, niet over bakken). Maar, het zekere voor het onzekere nemen, kan misschien geen kwaad en rumaroma werkt vast ook. En daarbij, als ts zelf de wafels bakt en de alcohol wel allemaal verdampt, krijgt ze misschien stiekem dan teveel binnen ervan tijdens het bakken, dus beter toch maar niet.
Geen idee, wij gebruiken geen alcohol (ook geen vanille-extract e.d), maar zo snel vervliegt alcohol niet dus ik denk niet dat je als zwangere zo'n risico moet nemen.
Hihi... als ze een succes zijn dan zijn grote hoeveelheden hier zo op! Eerst maar eens met de helft proberen. Denk dat ik dan mijn buurvrouw van 94 ook een paar wafeltjes ga brengen.
Haha wij bakken juist nooit wafels, is voor ons echt een einde jaars-ding dus gaan we all out we maken meestal 5 van deze baksels en dan delen we ze uit bij familie En over de alcohol, excuses had niet gezien dat ts zwanger is. Je kunt zeker rum-aroma gebruiken. Als je de advocaat weglaat zou ik er wel op letten dat het mengsel niet te droog/dik wordt. Je kunt dan evt extra melk toevoegen. Zelf doe ik er de laatste jaren ook wel eens cacaopoeder bij, en dan ook wat extra melk anders worden ze te droog (voor mijn smaak)
Mocht je de snelle maar ook heel lekkere variant willen: Cakemeel 2 pakken Extra vanillesuiker ( 2 of 3) ook dubbel Dubbele dosis melk/ water
https://m.joyofbaking.com/breakfast/YeastWaffles.html deze maak ik ook wel eens. Doe er dan wel iets meer suiker in dan het recept aangeeft.