HET recept voor zachte wafels

Discussie in 'De lounge' gestart door Lindawen79, 26 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lindawen79

    Lindawen79 Bekend lid

    9 apr 2019
    896
    628
    93
    Vrouw
    jaja.. weer die tijd van het jaar.
    Ik ben op zoek naar het recept voor zachte, echt lekkere, wafels :D

    Tot nu toe 3 recepten proberen te maken... eerste niet lekker qua smaak, 2e waren ondanks exact het recept te volgen toch best hard geworden ondanks goed bewaren :(
    3e recept bakt vreselijk en komen maar half uit de pan. Smaak.. ook niet echt lekker.

    Na de omgekeerde appeltaart, monchoutaart met banaan en kersen en lavacakejes heb ik veel zin om dit weekend wafels te gaan bakken.

    Alvast bedankt!!
     
  2. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Wij hebben een wafelijzer van Lidl(met hartjespatroon), heb zelf gemerkt dat het ijzer zelf veel verschil maakt! Deze kan je op 5 verschillende standen zetten. Ik houd zelf van krokant maar mijn man wil ze altijd zacht, dus voor mezelf rooster ik het nog even in de koekenpan.

    Voor wafels gebruik ik gewoon een pancake-recept. Bijvoorbeeld deze: https://m.joyofbaking.com/breakfast/Pancakes.html daarna dakpansgewijs op een bord leggen. Ik leg dan velletjes keukenrol/een theedoek eronder ofzo. Niet op een rooster laten afkoelen, zo worden ze juist hard.
     
    Lindawen79 vindt dit leuk.
  3. Saar88

    Saar88 Actief lid

    28 apr 2014
    280
    162
    43
    Vrouw
    Venlo
    Dit is het recept van mijn moeder en oma. Ze bakken al meer dan 30 jaar deze lekkere zachte wafels :)

    RECEPT Wafels (18 tot 20 platen van 5 hartjes)

    1 liter melk
    4 eieren
    2 pakken bakmeel
    1,5 pond boter (750 gram)
    4 zakjes vanille suiker
    1 pond lichtbruine basterdsuiker (500 gram)
    1/2 pond suiker (250 gram)
    1/2 flesje rum (uit het bakschap)
    1/2 fles advocaat
    snufje zout (afgestreken theelepeltje)
    50 gram anijs (poeder)
    rozijnen (500 à 600 gram)


    Boter laten smelten

    Anijs in de melk roeren
    Alle suiker en zout met 4 eieren mixen
    Rum en advocaat toevoegen
    Als alles goed gemixt is melk met anijs toevoegen
    De gesmolten boter toevoegen.
    Als laatste de rozijnen erdoor roeren met een houten lepel.
    Beslag klaar en het bakken kan beginnen
     
    Lindawen79 vindt dit leuk.
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    @Saar88 TS is zwanger dus een recept met alcohol daarin lijkt me niet echt de bedoeling ;)
     
  5. Lindawen79

    Lindawen79 Bekend lid

    9 apr 2019
    896
    628
    93
    Vrouw
    @citroenrasp :D klopt... dat had ik in gedachten al weg gelaten ;)
     
  6. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.394
    5.298
    113
    Wafels bak je toch gaar? Dan is de alcohol echt wel eruit lijkt mij. Denk dat de rum en advocaat wel wat voor de smaak doet. Ik heb tijdens zwangerschappen ook wel stoofvlees met rode wijn enzo op, daar zit in ieder geval echt geen alcohol meer in na bereiding.
     
  7. Suzy85

    Suzy85 Fanatiek lid

    16 apr 2016
    2.364
    2.822
    113
    Informatiebeveiliging
    Provincie Utrecht
    Nee hoor, zo snel vervliegt alcohol echt niet. Na een kwartier koken, zit nog ongeveer 40% van de alcohol erin. Dus ik verwacht dat je in wafels meer dan dat overhoudt.

    Overigens...ook bij stoofvlees en stoofperen ed blijft altijd wat alcohol achter. Na een uur of 2 koken, is 90% van de alcohol verdampt, maar niet alles. En daarna neemt het alleen maar heel langzaam af en schijnbaar blijft er altijd wel wat alcohol achter.
     
    Ysabella vindt dit leuk.
  8. Lindawen79

    Lindawen79 Bekend lid

    9 apr 2019
    896
    628
    93
    Vrouw
    :D Ik maak ze zonder hoor, no worries. Staat in supermarkt bij de bakbenodigdheden wel rum aroma.. maar dat zal wel niet zo lekker zijn als echte rum. Ik ga vanavond aan de slag ;):thumup:
     
  9. Tante Truus

    Tante Truus Actief lid

    14 jul 2014
    352
    117
    43
    Recept van mijn moeder, bakt ze al 35 jaar zo:

    Voor 30-40 kransen hartjes
    1kg basterdsuiker
    1kg bloem
    1kg blue band boter, gesmolten
    1kg eieren, gesplitst
    4 zakjes vanillesuiker
    3 eetlepels slaolie

    Basterdsuiker met eidooiers mixen, gesmolten boter erbij. Bloem, vanillesuiker en slaolie toevoegen en als laatste de stijfgeklopte eiwitten er doorheen vouwen.
     
    Lindawen79 vindt dit leuk.
  10. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.394
    5.298
    113
    Hoeveel alcohol er overblijft, heeft niet zozeer alleen met de kooktijd te maken, maar vooral met hoeveel vocht er verdampt (er verdampt meer alcohol dan water omdat alcohol een lagere kookthemperatuur heeft), aangezien bij wafels bakken het meeste vocht juist wel verdampt, weet ik niet of deze bewering waar is (die 40 % gaat over het koken van een saus, niet over bakken). Maar, het zekere voor het onzekere nemen, kan misschien geen kwaad en rumaroma werkt vast ook. En daarbij, als ts zelf de wafels bakt en de alcohol wel allemaal verdampt, krijgt ze misschien stiekem dan teveel binnen ervan tijdens het bakken, dus beter toch maar niet. ;)
     
  11. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Geen idee, wij gebruiken geen alcohol (ook geen vanille-extract e.d), maar zo snel vervliegt alcohol niet dus ik denk niet dat je als zwangere zo'n risico moet nemen.
     
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113
    Wat noemen jullie trouwens grote hoeveelheden zeg :oops: ik bak regelmatig wafels maar echt niet zóveel!
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  13. Lindawen79

    Lindawen79 Bekend lid

    9 apr 2019
    896
    628
    93
    Vrouw
    Hihi... als ze een succes zijn dan zijn grote hoeveelheden hier zo op! Eerst maar eens met de helft proberen. Denk dat ik dan mijn buurvrouw van 94 ook een paar wafeltjes ga brengen. :thumup:
     
  14. Saar88

    Saar88 Actief lid

    28 apr 2014
    280
    162
    43
    Vrouw
    Venlo
    Haha wij bakken juist nooit wafels, is voor ons echt een einde jaars-ding dus gaan we all out :) we maken meestal 5 van deze baksels en dan delen we ze uit bij familie

    En over de alcohol, excuses had niet gezien dat ts zwanger is.
    Je kunt zeker rum-aroma gebruiken. Als je de advocaat weglaat zou ik er wel op letten dat het mengsel niet te droog/dik wordt. Je kunt dan evt extra melk toevoegen.

    Zelf doe ik er de laatste jaren ook wel eens cacaopoeder bij, en dan ook wat extra melk anders worden ze te droog (voor mijn smaak)
     
  15. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    1 dec 2015
    2.830
    5.566
    113
    Mocht je de snelle maar ook heel lekkere variant willen:
    Cakemeel 2 pakken
    Extra vanillesuiker ( 2 of 3) ook dubbel
    Dubbele dosis melk/ water
     
    Rylie en Lindawen79 vinden dit leuk.
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.370
    21.748
    113

Deel Deze Pagina