Verschil BE - NL aantal uren werken als vrouw/moeder

Discussie in 'De lounge' gestart door Ansel, 14 jan 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Sinds ik (als Belgische) actief ben op dit forum ben ik al geregeld verschillen tegengekomen tussen België en Nederland (van sommige verschillen was ik vroeger al op de hoogte, maar zeker niet van allemaal). Ik vind het meestal ook wel interessant om lezen. Twee landen, naast elkaar, dezelfde taal, maar toch ook weer heel anders.

    Eén verschil dat vaak in het oog springt, is het verschil tussen wat als vrouw (of misschien correcter: als moeder) gebruikelijk lijkt te zijn aan werkuren. Verbeter me als ik de plank zou misslaan, maar ik heb het idee dat het als vrouw in Nederland (eens er kinderen zijn?) eerder gebruikelijk is om niet voltijds te werken (of om volledig thuis te blijven). In België heb ik dan weer het gevoel (als ik rondom mij kijk) dat best veel vrouwen (tussen de leeftijd van 20-45 jaar) voltijds of 4/5de werken.

    Nu vroeg ik mij (puur uit interesse) af waar dit verschil aan zou kunnen liggen? Heeft het te maken met een verschillende cultuur/verschillende gewoontes & tradities (je neemt (al dan niet onbewust) over wat je de cohorte boven jou hebt zien doen, wat je je leeftijdsgenoten ziet doen, …)? Of heeft het een stuk te maken met de manier waarop de samenleving voor de rest is ingericht? In België gaan (de meeste) kinderen vanaf 2,5/3 jaar naar school (pakweg van 8u30 tot 15u30). De meeste scholen voorzien ook in voor- en naschoolse opvang. Dit maakt dat de drempel voor ouders misschien iets lager is om veel te blijven werken? Vóórdat kindjes naar de kleuterschool gaan, is er de mogelijkheid tot crèche (of werken met een onthaalmoeder). Ik ken verschillende crèches in de buurt waar baby's/peuters minimaal drie dagen per week gebracht moeten worden (als je een plaatsje voor je kind wilt)...

    O.b.v. het forum hier heb ik geleerd dat de kleuterschool in Nederland pas later start? Op 4 jaar als ik het goed heb? Ik zie hier ook geregeld de term 'peuterspeelzaal' passeren: dit komt vóór de kleuterschool, maar o.b.v. verhalen hier heb ik het idee dat het niet gebruikelijk is/niet de bedoeling is dat kinderen hier vier of vijf volledige dagen naar toe gaan? Of klopt dit niet?

    Hoe duur alles rondom je is zou ook een rol kunnen spelen in hoeveel ouders werken, maar of dat nu opmerkelijk verschilt tussen BE en NL... Dat durf ik niet te zeggen.

    En misschien zijn er nog wel heel andere factoren die spelen, waar ik me totaal niet van bewust ben.

    Een lang verhaal ondertussen (sorry :p) en jullie kunnen hier (waarschijnlijk) ook geen sluitend antwoord op geven, maar ik ben wel eens benieuwd naar wat jullie hierover denken. En wie weet, zijn er wel dames op dit forum die zowel in België als Nederland hebben gewerkt/gewoond :-D

    PS: Toch maar even voor de volledigheid/zekerheid, ik zeg niet dat het éne systeem beter is dan het andere, gewoon anders... :)
     
    MyMiracle, Lamode, GossipGirlxoxo en 5 anderen vinden dit leuk.
  2. Vogelmeisje

    Vogelmeisje Fanatiek lid

    3 mei 2010
    1.036
    303
    83
    Wat een leuk topic, dat vind ik ook wel interessant als Nederlandse:)
    In mijn geval; ik werk part-time (27 uur in 3 dagen) en maak bewust de keuze om op de andere 2 dagen smiddags er te zijn voor de kinderen. Omdat ze Dan Rustig bij kunnen Komen(school is veel prikkels en nso ook), afspreken met vriendjes etc Maar ook omdat ze Maar 1 keer Klein zijn en ik er enorm van geniet . Samen een spelletje te doen, te kletsen, te lachen.
    Voor mij is dit de ideale balans.
    Zo Ben ik als vrouw actief in de maatschappij, Kan ik mijn andere capaciteiten ook gebruiken en ik haal voldoening uit mijn werk.
    Maar ook; wie doet het huishouden? Niet de kaboutertjes.. dat doe ik op de 'vrije' dagen.

    Het Kan een Groot verschil zijn als je moet werken voor de hypotheek en lasten om rond te Komen.
    Of je een huishoudster hebt/wilt.
    Of dat je een gezin bent of een BAM.


    Oftewel keuzes maken met wat ik belangrijk vindt in het leven en hierin een balans vinden is de reden.

    Ik Ben trouwens benieuwd hoe jij hierover denkt.
    Leuk om andermans reacties te gaan lezen. Ieder mens is anders met andere behoeften dus ik denk dat dat in NL ook enorm verschilt.

    Is het in Belgie'gek' om parttime te werken?
     
    GossipGirlxoxo, Ansel en hummeltje5 vinden dit leuk.
  3. Romy1234

    Romy1234 Actief lid

    16 sep 2017
    486
    339
    63
    Vrouw
    Het is inderdaad anders. Ik ken beide culturen wel een beetje omdat ik 5 jaar in Leuven gestudeerd heb en we tegen de grens aanwonen.

    Ik denk dat er een aantal dingen meespelen:
    - financieel: Ons kindje gaat naar een Belgisch kinderdagverblijf net over de grens. Waarom? Omdat het een stuk goedkoper is. Verschil is 30 euro per dag met een Nederlands kinderdagverblijf. Dit kinderdagverblijf heeft 2 locaties. Op de locatie waar onze dochter zit, werken bijna alleen Nederlandse begeleiders en zitten Nederlandse kinderen. Op de andere locatie zitten belgische kinderen met belgische begeleiders. We profiteren dus vooral van het financiële voordeel.
    Brengen wij onze kindjes 5 dagen weg dan zijn we financieel veel meer kwijt. We krijgen kinderopvangtoeslag maar de hoogte daarvan is afhankelijk van hoeveel men verdient. Soms loont t gewoon niet om meer te gaan werken omdat de opvang te duur is. Ik weet niet hoe dat in België is?

    - Cultuur: in België zijn mensen het gewoon om 4 a 5 dagen te blijven werken en de kinderen dus ook echt die 4 a 5 dagen weg te brengen. Ik denk dat het voor moeders dus misschien ook moeilijker is om minder te gaan werken omdat dat afwijkt van de norm. Misschien worden ze erop aangekeken. Daarnaast gaan ze in België inderdaad veel eerder naar school en zijn de opvanglocaties erop ingericht dat kindjes veel vaker komen. In Nederland gaan kindjes met 4 haar school vaak van half 9 tot 2 met continurooster en de peuterspeelzaal mag met 2 jaar. Maar dat is 2x 3 uurtjes per week.
    Het is dus gewoon echt anders ingericht. In Nederland is het zo ingericht dat het fijner is om parttime te gaan werken en in België is juist alles zo ingericht dat vrouwen fulltime kunnen blijven werken.

    Maar echt, persoonlijk zou ik er echt niet aan moeten denken mijn kindjes zo vaak weg te brengen. Ik kan ze gewoon niet missen en wil ze zien opgroeien. Ik vraag me wel eens af hoe Belgische moeders dat doen. Want emotioneel zijn we natuurlijk allemaal vrouwen.
     
    Mammavantwee en Ansel vinden dit leuk.
  4. snoes79

    snoes79 Fanatiek lid

    9 jun 2014
    1.312
    1.192
    113
    Tja, je beeld is duidelijk.
    Het gros van de Nederlandse vrouwen gaat parttime werken als moeder. In België is dat fulltime of inderdaad 4/5.
    Het is voor een deel cultuur, maar ook voor een deel hoe makkelijk het Belgische systeem is.
    De crèche kost in vergelijking met Nederland echt bijna niets, de dagbedragen in België zijn bijna uurbedragen in Nederland. Ook is het naar school gaan met 2,5 veel makkelijker en goedkoper als in Nederland. De peuterspeelzaal is meestal 1 á 2 ochtenden in de week en ook niet gratis.
    In België worden op school warme maaltijden aangeboden. Veel kinderen eten dus warm tussen de middag, dus stress van koken valt ook weg.

    En dan is er nog de opvang op school, bij onze school hoef je daarvoor niet aan te melden. Als je om 16 niet op school bent dan gaat het kind naar de opvang. Dit kost €0,50 per kwartier. De opvang gaat hier vanaf 16 in, in Nederland zijn er al massa’s scholen met continu rooster, dat betekend dat de school zo maar eens om 14 al gedaan kan zijn. Je betaald al veel per uur, en dan ook nog twee uur per dag langer. En de kinderen kunnen dan ook nog 4 uren per dag in een opvang zitten........

    Ik ben Nederlandse en woon in België. De kinderen zijn hier geboren en voor werk heen en weer verhuisd van en naar Nederland. De kinderen hebben 4 jaar in Nederland op school gezeten en bso. Ik weet nog wel dat ik enorm schrok van de opvangprijzen in NL. Ook afkrijg je toeslagen. In België kun je belasting terugkrijgen van opvang.
     
    Ansel vindt dit leuk.
  5. Novi

    Novi Niet meer actief

    Ik kan alleen voor mezelf spreken. Mijn moeder was thuisblijfmoeder. Dat wilde ik niet, omdat ik financieel onafhankelijk wil zijn. Maar fulltime werken wil ik ook niet, omdat ik het belangrijk en fijn vind om een groot deel van de zorg voor mijn kinderen zelf te doen.
     
    Ansel en hummeltje5 vinden dit leuk.
  6. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    22.501
    13.794
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    #6 hummeltje5, 14 jan 2020
    Laatst bewerkt: 14 jan 2020
    Peuterspeelzaal is in NL soms vanaf 2 jaar, soms vanaf 2,5 (en dacht ook soms vanaf 3, maar dat weet ik niet zeker meer). Het is iig. afhankelijk van waar je woont.
    Hier is het vanaf 2. Overigens ben je niet verplicht je kind hier naartoe te doen en je bent ook niet verplicht je kind dan vanaf de leeftijd van (in ons geval) 2 jaar te doen.
    Kindjes zonder bijzonderheden gaan doorgaans 2 ochtenden.
    1 ochtend is vaak net te weinig om wat te kunnen betekenen voor je kind.
    PSZ is voor alle kindjes.
    Kindjes die bijv. een taalachterstand hebben krijgen een zgn. VVE-indicatie (vroegtijdige voorschoolse educatie) en kunnen daardoor 4 dagdelen naar de PSZ. Twee dagdelen worden er dan vergoed (ik geloof door de gemeente).
    Edit: sinds dit jaar is het geen 3 uur per dag meer, maar 4 uur p.d. dat kindjes op de PSZ zitten minimaal. Dit heeft te maken met dat kindjes met VVE-indicatie meer uren aangeboden moesten krijgen en automatisch krijgen dus alle kindjes dit.
    Er bestaan trouwens PSZ& waar tussen de middag een warme maaltijd aangeboden wordt hoor. Vaak zitten ze dan nog 1 uurtje langer op de PSZ.
    Ook KDV& bieden meestal wel warme maaltijden aan. Sommigen serveren dit dan 's middags, sommigen om 17 uur.

    Kinderdagverblijf (KDV) is voor kindjes van werkende of studerende ouder(s). Die kunnen 5 dagen gebracht worden als het werk-/studeerschema van de ouder(s) dat vraagt.

    Kleuterschool begint idd. vanaf 4, maar ook dit is geen verplichting.
    Je kind is pas leerplichtig vanaf de eerste dag nà de maand waarop je kind 5 is geworden.
    Doorgaans is het wel gebruikelijk om ze met 4 al te laten starten op school. Meestal zijn ze er ook erg aan toe dan.
    In overleg met de ouders wordt voor de 4-jarigen besloten of ze meteen fulltime gaan, of dat ze bijv. beginnen met alleen de ochtenden. Andere opties zijn ook mogelijk.

    VSO/TSO/BSO slash NSO (voor-/tussen-/buiten- slash naschoolse opvang) is hier ook dus daar zouden de verschillen niet aan liggen denk ik. Al weet ik niet hoeveel vergoeding je in België krijgt tov. Nederland?

    Vwb. wel of niet fulltime werken als mama: geen idee of dat een cultuurding is. Persoonlijk kan ik zeggen dat ik niet zo gauw de keuze zal maken om kinderen op de wereld te zetten, om ze vervolgens nauwelijks te zien.. (maar ieder zn ding).
    Maar snap ook wel dat je die keuze niet altijd kùnt maken (bijv. als je partner ineens er van door gaat en jij wel fulltime móet gaan werken om alle kosten te betalen).
     
    Ansel vindt dit leuk.
  7. zeilbootje

    zeilbootje Fanatiek lid

    15 jan 2014
    2.771
    1.363
    113
    Ik werk zelf 36 uur over 4 dagen, maar word er vaak op aangekeken omdat dit in Nederland ‘te veel’ is voor een moeder van 3. Voor mijn baan is het echter wel wenselijk.

    Ik heb er 2 die 2 dagen naar een kinderdagverblijf gaan en 1 dag naar oma. De oudste gaat 1 dag naar de BSO en 2 middagen naar oma.

    Het lastige vind ik dat de kinderopvang duur is (geen idee hoe dat in België is), maar wij betalen voor 2 kinderen kinderdagverblijf 1500 euro (2 dagen) per maand. En de BSO kost 170 euro per maand voor 1 middag en vakantie dagen. We krijgen wel wat terug van de belastingdienst gelukkig.
     
    Ansel en Salentein vinden dit leuk.
  8. PenF

    PenF VIP lid

    20 aug 2009
    8.387
    2.241
    113
    Vrouw
    Coach
    Dordrecht
    Ik kan alleen kijken hoe ik het ervaar hier in Nederland. Ik werkte toen de kinderen klein waren wel maar 3 dagen, meer dagen schoot niet op qua opvangkosten. Daarna heb ik vanaf dat ze 4 zijn t/m afgelopen zomer alleen gewerkt tijdens schooltijden. Nu werk ik sinds september fulltime. Ik ga om 7:15 uur de deur uit en kom tussen 18:00 en 18:30 uur weer thuis.Ik krijg hier vaak commentaar op en ook mijn man hoort veel negatiefs. De kinderen gaan niet naar de opvang. 'smiddags zijn ze een uurtje maximaal samen thuis dan komt mijn man thuis. Elke woensdagmiddag heeft man een snippermiddag om er voor de kinderen te zijn.

    Wij hebben ervoor gekozen het zo te doen omdat het werk voor mijn man lichamelijk steeds zwaarder wordt. Ik verdien ongeveer net zoveel als hij maar ik kan nog meer groeien qua salaris. Op den duur is het ook de bedoeling dat mijn man 4 dagen gaat werken. Voor ons werkt dit al hebben vaak vrouwen wel commentaar dat ik zo weinig thuis ben.
     
    Ansel vindt dit leuk.
  9. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    22.501
    13.794
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Klinkt als een gevalletje van 'hoe je het ook doet, je doet het toch nooit goed' :rolleyes: :|
    Ik zou het iets meer begrijpen als je kinderen onder de 4 had en je zou fulltime werken (al snap ik dat niet iedereen hier zo over denkt, en is het ook niet altijd een vrijwillige keuze zoals ik in mn vorige post al aangaf), maar wat is er in hemelsnaam mis met hoe jullie het regelen? o_O
     
  10. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.160
    35.820
    113
    Mensen moeten gewoon altijd wat te zeuren hebben.
     
    Salentein vindt dit leuk.
  11. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.187
    113
    Ik heb nooit fulltime gewerkt, ook niet toen ik nog geen kinders had XD Ik heb graag tijd voor mezelf en ik werk 20 uur omdat ik de leukste collega’s heb van allemaal. Van thuiszitten zou ik lijp worden, maar van 5 dgn voor de baas beulen zou ik ook lijp worden.

    Ik geloof niet dat het uitgemaakt had als ik 20km verderop in België had gewoond ;)
     
    Ansel en hummeltje5 vinden dit leuk.
  12. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    #12 Neilia, 14 jan 2020
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 jan 2020
    Van wat ik heb begrepen is de opvang in België ook goedkoper.
    Hier betaal je per uur €8,- nog wat.
    Je krijgt dan een vergoeding ter hoogte van je salaris.
    Maar zoals ik: ik werk 19,5 uur per week verdeeld over 3 dagen.
    Mijn kinderen gaan hierdoor 2 dagen naar de opvang/bso.
    Die krijg ik voor 3 kinderen vergoed en betaal een gedeelte zelf.
    Die 3e dag gaan ze naar mijn moeder omdat de opvang/bso dan niet vergoed word
    Maar je betaald hier sowieso voor een volledige dag opvang 07:30 tot 18:30 dus 11 uur.
    bso is van 14:00 tot 18:30
    Ook al kom je ze om 16:00 uur halen.
    dat zou betekenen dat ik 2x 11 uur en 1x 4:30 uur zelf moet betalen per week.
    dan kan ik net zo goed niet werken ;)

    Ik zou het liefst thuisblijven omdat mijn partner 5 dagen van huis is en ik dus de kinderen + huishouden en dan ook nog mijn werk alleen doe.
    Geeft soms een hoop stress en dat vind vooral de oudste erg lastig.
    Die sowieso ook een hekel heeft aan de bso.
     
    Ansel vindt dit leuk.
  13. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    13.669
    18.736
    113
    Vrouw
    #13 Neuzeke, 14 jan 2020
    Laatst bewerkt: 14 jan 2020
    Ik denk idd een deel door de regeling van de schooluren en de opvang.
    Als ik dat hier op het forum lees, is dat gewoon heel anders geregeld
    Over de prijs valt mss ook wat te zeggen maar aangezien niet iedere Belg hetzelfde betaald en ik hier onlangs las dat in Nederland er toch ook grote verschillen zijn in startprijs en de toeslagen, in combinatie met toch wel een verschil in belastingen op loon, valt dat verschil mss wel mee op het einde van de rit?

    Ik werk sinds de kinderen tussen 0 en 32 uur. Waarvan de periode dat ze niet naar school gaan ik het minste werk, zodat we niet veel opvang nodig hebben. Eens ze naar school gaan werk ik tussen 08u30 en 15u en hebben we geen opvang nodig
     
    Ansel vindt dit leuk.
  14. medj1983

    medj1983 Fanatiek lid

    12 jun 2012
    3.201
    509
    113
    Hier beetje best of both worlds. We hebben een eigen bedrijf, daarin werk ik ongeveer 24 uur per week. Ik kan het zelf indelen, dus in de middag kan ik de kids zelf halen en met ze naar gymles, zwemles etc. Ik vind het fijn dat ze niet naar een BSO hoeven omdat dat niet zo bij mijn kinderen past, qua energie enzo. Daarnaast werk ik nog één a twee keer per week bij een sauna, gewoon omdat ik een horeca achtergrond heb en er even lekker uit ben. Maar.. het is wel druk allemaal bij elkaar.
     
  15. Theezeefje

    Theezeefje Fanatiek lid

    13 okt 2014
    3.709
    4.026
    113
    Overijssel
    Vind het gewoon oplichting! Hier zou de regering wat aan moeten doen! Lekker makkelijk uren maken. Hier gewoon flexibele opvang/bso en je betaalt per kwartier. Je kunt zelf bepalen wanneer ze komen en wanneer je ophaalt ( tenzij ze een daguitje hebben in de vakantie dan de hele dag. Geen extra kosten voor dat uitje trouwens)
    En als ik inboek voor 18:00 kan mijn zoon daar de volgende dag terecht.
     
  16. RoosAnne

    RoosAnne Actief lid

    23 feb 2018
    210
    197
    43
    Vrouw
    Voor buitenschoolse opvang in Nederland kun je, afhankelijk van je inkomen, een deel vergoed krijgen. Maximum uurprijs voor de BSO is dan wel 7,02 euro. Voor dagopvang is dat 8,17 en voor een gastouder 6,27. Gaat een opvangorganisatie daarboven zitten, dan betaal je dat verschil zelf. Mijn ervaring is dat opvang daar dan ook geregeld boven gaat zitten. In principe krijg je alleen kinderopvangtoeslag als je beiden werkt. Er zijn uitzonderingen. Het aantal uren waarvoor je toeslag krijgt is afhankelijk van de minstwerkende partner. Ik deed een proefberekening op de site van de Belastingdienst. Als de minstwerkende partner standaard 20 uur werkt, krijg je voor maximaal 61 uur per maand kinderopvangtoeslag. Gebruik je minder kinderopvang, dan krijg je alleen voor het daadwerkelijke aantal afgenomen uren toeslag. Houd je daardoor nog wat over, dan mag je dat later nog wel opmaken.
    Bij een gezamenlijk toetsingsinkomen tot 24,610 euro krijg je 96% van de kinderopvangkosten terug bij het eerste kind. Daarna gaat het langzaam aan totdat je bij een toetsingsinkomen van 189,679 nog 33,3% van de gemaakte kinderopvangkosten terugkrijgt bij een eerste kind.
    Bij een tweede kind en volgende kinderen gaat dat veel langzamer naar beneden van 96% naar 67,6%.

    Oke, nou ben ik klaar. Vind dit veel te leuk:roflmao: Mijn bron is trouwens belastingdienst en rijksoverheid.
     
    Ansel en Neuzeke vinden dit leuk.
  17. consider

    consider VIP lid

    24 jan 2008
    14.024
    1.850
    113
    Provincie Groningen
    Mijn kinderen zijn alweer iets ouder ( 11 en 8 jaar). Maar toen de kinderen kwamen ben ik minder gaan werken zodat ze niet 5 dagen per week naar de opvang hoeven.

    Inmiddels zou ik echt wel meer willen werken, maar dit is gewoon niet haalbaar. Mijn man is door zijn werk door de week niet thuis waardoor ik dan alles alleen moet doen.
    Als ik pas om 18u thuis ben, dan nog moet koken, eten, helpen met huiswerk en iedereen douchen dan zit ik elke dag pas om 21u.
    En dat trek ik gewoon echt niet 5 dagen in de week.
    Daarnaast hebben de kinderen ook nog hun sport welke niet in het weekend is en de bso hier brengt kinderen ook niet naar sport.
    Ik ben gaan werken onder de schooltijden van de kinderen en dat geeft echt veel rust.

    Ik geloof wel dat als school en opvang beter op elkaar aangesloten zijn, de opvang flexibeler is en minder zou kosten....moeders meer uren zouden werken.
     
    Ansel vindt dit leuk.
  18. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Nederland is niet ingericht op twee (bijna) fulltime werkende ouders. Daarnaast vindt een groot deel van de Nederlanders dat het onwenselijk of ongezond is voor kinderen om twee fulltime werkende ouders te hebben. En daarmee is een mooie vicieuze cirkel ontstaan.
     
    Ansel, YaelStone, Salentein en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  19. Hopmarjanneke

    Hopmarjanneke VIP lid

    10 jul 2008
    13.548
    524
    113
    Vrouw
    Docent Frans (in opleiding)
    Duitsland
    Het is echt cultuur gebonden zou ik zeggen. Wij wonen in Duitsland, hier is het heel gewoon om als moeder 2-3 jaar volledig ouderschapsverlof te nemen. Dit wordt het eerste jaar voor 67% doorbetaald en je baan/werkplek is voor 3 jaar "veilig". Hier nog behoorlijk traditioneel, dus moeder is thuis, danwel werkt meestal alleen in de ochtenduren (onder schooltijd dus).
    Opvang is hier overigens ook niet superduur.

    Ik betaalde voor 5 ochtenden Kindergarten (8-12 uur ongeveer) iets van 100 euro, terwijl ik in NL: voor drie dagen KDV (24 uur) even 800 euro bruto mocht neerleggen (na toeslag iets tussen de 200 en 250 euro geloof ik)

    Wij hebben het minder traditioneel opgelost toen er kinderen kwamen: ik ging van 36 naar 32 uur, partner in eerste instantie van fulltime naar ongeveer 28 uur in wisseldiensten. Na 1 jaar is hij volledig thuis gebleven en draagt nu al bijna 11 jaar fulltime de zorg voor onze beide dochters.
    Wij zijn hier heel tevreden mee, zeker omdat de kinderen hier van af 1. Klasse (groep3) al huiswerk mee krijgen en hierin ook begeleiding nodig hebben.
     
    Ansel en hummeltje5 vinden dit leuk.
  20. 1986Lynn

    1986Lynn Fanatiek lid

    3 sep 2009
    2.636
    379
    83
    ..
    Wij wonen in NL. Ik werk 36 uur in 4 dagen en mijn man 32 uur in 4 dagen. Krijgen eigenlijk nooit commentaar of opmerkingen. We verdienen goed en hebben daardoor hoge opvangkosten. Maar dat is hoe het nou eenmaal werkt en ook prima. Ik vind werken leuk en ben daardoor ook een veel leukere mama.
     
    Ansel en hummeltje5 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina