Dus eigenlijk willen ‘jullie’ dat elke leerkracht hier nu gelijk maar een oplossing bedenkt voor het lerarentekort? ik denk niet dat de meeste leerkrachten of docenten een oplossing hebben. Ze zien wel een probleem, ze ervaren werkdruk en ze weten dat op het VO 20% procent meer betaald wordt. Maar waarom moeten zij nu hier op een plek al ZP (of all places) jullie moeten vertellen hoe ze het in de politiek moeten gaan oplossen? Leerkrachten zijn opgeleid om les te geven, jullie kinderen voor te bereiden op hun toekomst. Dit willen ze graag, maar dit wordt ze bijna onmogelijk gemaakt. Ze hebben niet eens tijd genoeg om 30 kinderen in de klas aandacht te geven, laat staan om het probleem rond het lerarentekort hier op te lossen. Daarnaast dat gezeur over hun salaris! Ze werken zich het apenzuur... steken er veel vrij tijd in en ze verdienen veel te weinig voor de belangrijke taak die zij hebben: nl jullie kinderen leren lezen en schrijven 3n rekenen. Leren voor zichzelf op te komen en leren hoe ze samen moeten werken en spelen. Ze troosten ze als ze verdrietig zijn en plakken een pleister op de knieën van jullie kinderen. Dus ja! Ze verdienen zeker een beetje meer salaris. Ik vind het zo respectloos hoe er hier tegen en over leerkrachten gesproken wordt. Er wordt nu gestaakt voor meer geld, structureel meer geld, dat betekend dat er elk jaa4 een hoger bedrag moet komen, zodat die lesassistent een vast contract kan krijgen en dat de conciërge ook kan blijven. Een gymdocent in huis en een muziekleraar! Dat kost dan al per school per jaar bijna €300.000. Aan één jaar extra hulp in huis heb je helemaal niets! Helemaal niet nu er op de scholen in de steden per school 2fte aan leerkrachten open staat. En ook van mij een nee! Ik heb geen oplossing, ik ben geen minister! Ik heb geen onderwijswetenschapoen gestudeerd, ik heb geen verstand van beleid maken op landelijk gebied.
Serieus? Hoe kansloos ben je dan... Eerst gooi je olie op het vuur en als het vuurtje eenmaal brand ga je er water op gooien..
'Wij' willen helemaal niks, er wordt hier letterlijk gevraagd om een inhoudelijk gesprek, zodat begrip wordt gecreëerd voor de stakingen. Het is heel gebruikelijk dat een sector zelf zijn verandering initieert, doelstellingen formuleert en de weg ernaartoe uittekent. En daarbij: er wordt gesteld dat hogere salarissen het tekort op lange termijn gaan oplossen. En blijkbaar ook andere problemen in de kwaliteit van het onderwijs. Nogmaals mijn vraag: is dat echt onderzocht? En zijn de oroblemen dan ook echt opgelost? Als structureel iemand bijkomt, maar de rest blijft zoals het is? (Passend onderwijs, administratieve druk, enkel vrouwen in het vak, parttime, invalwerk, geen prestatiemeting/ontslagmogelijkheid in de cao enz enz) Dit (en vast nog tig meer) zijn allemaal vragen die het onderwijssector echt zelf moet stellen en aangeven wat de toekomstperspectief moet worden. Ik vind juist dat jij de leerkracht in je reactie ontzettend naar beneden haalt en onderschat. Jullie zijn hoog opgeleide mensen met hbo denk- en werkniveau! Natuurlijk ben je in staat om te denken in structurele oplossingen en veranderingen, en niet alleen in problemen. Als ik ergens in actie voor kom wil ik daar tot op de bodem het fijne van weten. Huidig beleid heeft jullie in problemen gebracht. Dan is het echt noodzakelijk om te begrijpen hoe het (oa financieel) beleid opgezet is om vervolgens te bedenken wat wel het gewenste beleid, en dit ten slotte te gaan eisen.. Dat doen alle andere (stakende) sectoren ook..
Volgens mij is dat de vraag ook helemaal niet, volgens mij is de vraag: wat hebben leerkrachten nodig om het gevoel te krijgen dat ze gewaardeerd worden en dat ze hun werk weer goed kunnen doen? Beleid maken is een andere tak van sport, maar daarvoor geldt wel: GIGO, oftewel Garbage In, Garbage Out. De input moet helder zijn, anders krijg je iets waar je vrij weinig aan hebt.
@amdaa Ik ben geen leerkracht. Ik heb zeer veel respect voor de leerkracht. Ik vind dat leerkrachten meer verdienen dan dat ze krijgen, financieel maar ook in respect en begrip. Ik heb geen oplossingen, ik weet niet wat ze precies nodig hebben, ik hoef daar ook helemaal niet eens over na te denken. Ik wil daar niet eens over na denken. Ik ben docent, ik heb het (meer dan) goed, ik staak niet en verdien goed. Ik heb geen last van ‘mondige’ ouders, ik heb leuke leerlingen, klassen van 22/28. Ik heb PB-uren (50 extra vrije uren per jaar). Zoals je kunt lezen werk ik op een prima school, voor een prima organisatie.
Zolang leraren blijven roepen dat het zo zwaar is en de werkdruk zo hoog is etc etc word dit probleem in stand gehouden. Op deze wijze gaat er niemand meer voor het onderwijs kiezen, al verdienen ze een miljoen.
Ik werk ook maar heb een halve dag vrij genomen dus vanmiddag gaan we lekker het bos in als het droog blijft.
Bij de oudste staken ze niet dus die is gewoon naar school. De jongste is vrij maar daar hadden ze op de voetbal gelukkig een opvang dag. Het valt me dit keer op dat heel veel sportverenigingen bij ons in de buurt een vorm van opvang hebben (voetbal, hockey, scouting)
Er zijn meer van zulke scholen. De school van mijn kinderen is er ook zo een. Waarom gaan verschillende scholen op zulke stakingsdagen niet op heidag om te brainstormen hoe bepaalde problemen aangepakt kunnen worden. Structurele oplossingen ipv brandjes-blus-oplossingen. Nu vind ik het allemaal weinig creatief. Er moet toch veel meer uit te halen zijn? Op onze school hadden ze een soort van wedstrijd georganiseerd: wie bedenkt de tip voor verlaging werklast. Daar zijn bruikbare ideeen uitgekomen. 2 van mijn ideeen zijn ook geimplementeerd.
Wij genieten volop van deze 2 extra dagen! Zoon mocht met een vriendje mee zwemmen bij Centerparcs. Dochter heeft veel meer tijd voor huiswerk dus ook lekker vrije tijd vandaag. Zij vermaakt zich met de jongste oppaskindjes. Straks halen we 2 oppaskindjes uit school die wel moesten (zelfde school als mijn kinderen). En morgen gaan we naar een speelboerderij. Zalig en mijn kinderen komen hier enorm van bij.
Ik heb bij de leerkrachten van onze kinderen om huiswerk gevraagd. Wij vermaken deze dagen dus met ‘thuisonderwijs’. Ik wil niet dat onze kinderen de dupe worden van de stakingsdrang bij onze school.
Ik heb gisteravond en vanochtend vroeg gewerkt zodat ik daarna met oudste naar de stad kon. Hij had nodig nieuwe broeken nodig en we zijn even ergens wat gaan drinken. Middelste is gewoon op school en jongste op de opvang. Lang geleden dat we 1 op 1 tijd hebben gehad, dat is dan wel het voordeel. Maar ik vind de staking nog steeds stom.
M'n kinderen moesten gewoon naar school. Leraren hebben besloten toch maar niet te staken. Een deel wilde sowieso niet staken en andere deel ging niet staken omdat ze niet doorbetaald kregen.
Ik vraag me toch echt af waar het collectief gemiep van hard werken vandaan komt. Als we met zn alle maar vaak en hard genoeg roepen dat we het zo zwaar hebben dan krijg je het ook gewoon zwaar. hier hebben ze vandaag de school om 1 uur gesloten. En morgen de hele dag dicht. Alleen hebben ze een studiedag verschoven naar morgen. Dus dat vind ik dan wel prettig.
Wij zijn vandaag met mijn zus en kinderen gezellig naar een binnenspeeltuin geweest. Ik ben gebroken maar de kinderen ook. Geslaagde dag.
Niet doorbetalen van salarissen verricht inderdaad wonderen. Want twee dagen loon missen is toch pijnlijk. Hier wordt alles helaas doorbetaald en dat staat gewoon in de krant. Bij een collega worden de salarissen van de leerkrachten niet doorbetaald en die school is gewoon open. Wij moeten morgen nog zien te overbruggen. Ben wel benieuwd wanneer de volgende staking ingepland staat.
Hier een heerlijk dagje uit: Eerst ontbijten bij de Hema, Naar de kapper met de jongste, Filmpje gekeken in de bios, Daarna naar de Mac, 1 uurtje gesprongen. Toen naar huis omdat de kinderen nog moesten sporten. Drukke dagje zo maar wel leuk. morgen eerst uitslapen dan naar opa en oma