Ik snap dat geen enkele leerkracht klaar is om 14.15 uur. Ik neem aan dat een fulltime contract ook gebaseerd is op een 36/40-urige werkweek. En de overuren worden toch gecompenseerd door de vele vakantieweken (ten minste, dat is wat ik leerkrachten zelf vaak hoor zeggen als je aangeeft dat ze zoveel vakantieweken hebben). Je zou er als leerkracht natuurlijk ook voor kunnen kiezen om tijdens de vakanties te werken, zodat je tijdens de lesweken wat minder/geen overuren hoeft te maken. Ik bedoel, 5 vakantieweken per jaar is natuurlijk voldoende. Op onze school zijn de klassen vrij klein (25 kinderen per klas ongeveer), er is een gymleraar die elke klas 2x gymles geeft per week, een muziekjuf 1x per week en een conciërge. Het geld is er dus wel degelijk, want waarom zou het op onze school wel kunnen en op andere scholen niet? Sinds dit schooljaar wel meer last van een lege invalpoule, dus dat er tekorten zijn dat snap ik. Maar in welk werkveld zijn er geen tekorten?
Fulltime in VO is gebaseerd op 42 uur per week. 2 uur per week voor je vakanties... En idd wordt er een beetje overwerk ‘verwacht”, maar geen 8 uur per week. Ik weet niet hoe het qua urentabel en normjaartaak geregeld is in het PO, maar zal niet veel verschillen. Mijn dochter zit gelukkig ook op zo’n school, wij wonen in een dorp en de problemen zijn hier ook (nog) niet. De problemen van de tekorten zijn voornamelijk in de drie grote steden. De leerkrachten die er zijn kiezen nu voor de luxere scholen in de dorpen en de randgemeenten en niet voor de ‘lastigere’ scholen in de steden.
Even over die Vierdaagse lesweek. Laatst over gelezen en hoe men dit bedacht heeft in ik meen Amsterdam was echt geen slecht idee. Op 4 dagen de ‘echte’ onderwijsvormen. En dan op de vijfde dag ict, sociale vaardigheden, sport, culturele vorming, natuur, muziek, etc door specialisten. Prima plan naar mijn idee. De leerkracht hoeft zich minder alles te verdiepen en de werkdruk is minder.
Denk dat ik voor mezelf ga beginnen als opvang voor elke derde dinsdag van de maand. En nu serieus, ik geloof niet dat ze met actievoeren staken bedoelen. Met structureel staken neemt niemand ze nog serieus uiteindelijk. Hier heeft de gemeente het goed opgepakt. De gymzaal was 2 dagen open met springkussens en sport en spel onder begeleiding van jeugdwerkers. Het is natuurlijk geen opvang maar wel leuke dagbesteding.
Kwaliteit van het onderwijs meet je niet in aantal uren. Was het maar zo simpel. Wat zijn precies de oorzaken van de huidige problemen? Waar ligt de kern? Geloof jij werkelijk dat alle huidige problemen opgelost worden met een salarisverhoging? En dat jouw kind dan ineens 'goed onderwijs' gaat krijgen?
Dus 2h extra uren per week moet in de norm de vakanties compenseren? 2h x 41 schoolweken = 82h per jaar Daarmee compenseer je 2 fulltime werkweken. En de rest van: 12wkn schoolvakantie - 2wkn gecompenseerd - 5wkn gebruikelijke vakantie - 2wkn werken in de vakanties = 3 overgebleven weken? Die 8 uren extra per week (boven de 42h!) kunnen ze dan zeker 15 weken per jaar volmaken voordat ze bij een gewone fulltime werknemer aankloppen met termen als 'overwerk'.
Dank je! Dit benoemde ik ook al eerder! Elke sector staat onder druk, ook de techniek bijvoorbeeld. Het is niet normaal hoeveel vacatures er zijn! Zelf ben ik werkzaam bij een wijkteam en het is echt moeilijk om aan personeel te komen. Een vacature staat al ruim 1 jaar open, maar gewoon geen geschikte kandidaat.... De vergrijzing is echt zichtbaar en voelbaar! En dat is NIET ALLEEN IN HET ONDERWIJS. Mentaliteit en houding moet echt veranderen. Steeds meer eisen, meer luxe voor minder. Ik heb een man die staat 5 dagen in de week om 5.00 uur op. Begint om 6.30 werkt tot 15.30/16.00 ook wel eens langer. En is rond 17.00 weer thuis. En mag dan ook nog eens 2 avonden van 18.00 tot 22.00 naar school. En als ik zie wat hij verdient dan zou je je als stakende leraar moeten schamen. Het is een gewoon regulier HBO salaris. En ja mijn is zich er van bewust dat zijn inkomen normaal is voor een Mbo functie. Misschien weer eens even allemaal met beide benen op de grond en realistisch zijn over je inkomen. Denk een keer in oplossingen en zet je schouders er gewoon onder! Deze negativiteit werkt door in negativiteit. Werkdruk kan je verlagen, ga met elkaar intern brainstormen waar tegen aan gelopen wordt en denk samen na over oplossingen die hier bij kunnen helpen. Wat is werkdruk, wat verstaat iedereen in het team hieronder? Ga hier over met elkaar in gesprek! Alleen door zelf en samen te veranderen, kan je oplossingen creëeren. Be Positive! Staken helpt niet, zelf actie ondernemen en je geplande studiedagen hiervoor gebruiken helpt wel. Het kost je inzet, maar levert je heel veel op!
Ik lees nu al een paar keer dat het geld besteed kn worden aan bv een gymdocent, muziekdocent en conciërge. Maar waarom is dat nodig? Wat is er mis met een gymles van de juf/meester op de basisschool? Waarom moet er een muziekdocent komen? En waarom een conciërge? Dat is toch gewoon een luxe om te hebben op een basisschool of niet?
Omdat de leerkrachten nu met passend onderwijs er zo'n administratieve last bij hebben gekregen dat dat qua uren eigenlijk niet meer haalbaar is. Wanneer leerlingen gym van de gymdocent krijgen en muziek van een muziekdocent hebben zij tijd om die administratie te doen, zelfde met de congiërge. Dingen als kopiëren kosten enorm veel tijd. Bovendien vind ik vakken als muziek en gym e.d. wel belangrijk om van een professional te krijgen, ook op de basisschool.
Jij vind dat belangrijk, maar is het dat ook?het conservatorium zit vol met mensen die vroeger muziekles gewoon van de juf/meester kregen totdat ze naar het VO gingen waar het door een vakdocent gegeven werd. wat moet er tegenwoordig nog gekopiëerd worden? Alles gaat via het digibord en met ipads/laptops. En dan nog, een kopieermachine is rete snel en dat zou ook nog een leerling kunnen doen.
Hier gelukkig geen ipad school en er wordt nog veel op papier gedaan. Vind ik ook belangrijk. En ik vind het zeker geen goed idee dat leerlingen congiërgewerk moeten doen. Goede gymlessen is al heel vaak het belang van aangetoond. Dat is niet enkel mijn mening.
@Mammielove De meeste conciërges doen meer dan kopiëren. Ze zijn ook vaak de receptionist en de telefonist. Ze halen boodschappen, doen klusjes, kapotte tafels, stoelen, beamers, lichten, digiborden, deuren die klemmen, wc’s schoonmaken (na spugen kind bijvoorbeeld), opruimwerkzaamheden. Houden de absentie bij en bellen ouders na als kinderen te laat zijn. En ik vergeet vast nog veel meer! De mensen die ik ken op het conservatorium of in mijn geval die piano gestudeerd hebben, hebben dit niet geleerd van hun basisschooljuf hoor. Daar zit ‘iets’ meer achter. En gymlessen mogen niet alle leerkrachten geven, het is een specialisatie in de opleiding of je bent ALO docent (1eGraads Gymdocent).
Hier ook geen iPad school hoor, maar kopieerwerk valt ook dan reuze mee Nah, waarom is het wel een goed idee om Jantje met adhd als loopjongen te gebruiken, maar Marieke die zo graag wilt helpen mag niet even wat kopiëren. Hoe ging dat vroeger dan allemaal? Ik wist tot de brugklas niet wat een conciërge op school was hoor, en vele met met niet denk ik. Je gaat het nu steeds vaker zien, en als daar budget voor is; prima. Is dat er niet, is het ook gewoon goed, voor mij is het echt een luxe voor school.
Wij hadden vroeger wel een conciërge en op een gegeven moment zelfs 2 + een mevrouw die het kopiëren en de telefoontjes deed. Waren allemaal Melkert banen. Muziek en gymleraar hadden we dan weer niet, dat deden de meesters zelf (jaja ik heb bijna alleen maar meesters gehad! dat zie nooit meer) Wel was de meester van gr 8 echt niet goed in muziek en gaf dan gr 7 Engels, en de meester van gr 7 kwam dan met zijn gitaar naar gr 8. Prima oplossing