Hoeveel snijruimte in de keuken?

Discussie in 'De lounge' gestart door vlinderCN, 2 feb 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Ik denk dat @citroenrasp gelijk heeft. Als je maar niet kleiner gaat dan wat je nu gewend bent, dan red je het meestal prima.
    Ik zou wel echt rekening houden met kinderen die mee gaan koken en bakken. Sowieso vind ik het belangrijk dat ze het leren, maar daarnaast vinden veel kinderen het leuk en dan is een veilige ruimte wat verder van het vuur vaak wel fijn.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  2. Manolito

    Manolito Fanatiek lid

    12 sep 2016
    2.656
    2.108
    113
    Ik heb aan een kant 1.60 m en aan de andere kant 1.20 m. En kom soms nog ruimte tekort...
    Maar ik bak dan ook graag en veel en kook ook graag uitgebreid (veel Aziatisch met veel verschillende gerechtjes)
     
  3. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    24 feb 2017
    3.994
    3.321
    113
    Wij hebben 1,20 en ik kom nog ruimte tekort. :o:
     
  4. RobinBird

    RobinBird Fanatiek lid

    21 okt 2018
    1.317
    1.011
    113
    Haha wat grappig om te lezen hoeveel mensen tekort zouden hebben aan 1 meter!
    In mn vorige keuken had ik hooguit 50cm. Was wat krap maar redde het prima. Nu heb ik een hoekkeuken met in de hoek 2x40cm om te snijden. Voelt als zeeën van ruimte!
     
    vlinderCN vindt dit leuk.
  5. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.810
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    De 2.5 meter bar is wel aan 1 stuk, die andere 2.5 meter is opgesplitst in twee delen.
    En die ruimte is soms gewoon vol! :roflmao:
    Als je lekker aan het kokkerellen bent of hapjes aan het maken bent voor of tijdens feestjes is het zo vol!
     
    Ysabella vindt dit leuk.
  6. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.810
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Ik ga er vanuit dat je dan een klein sociale woningbouwvereniging keukentje dan had. Helaas heb je in die gevallen vaak weinig keuze. Maar als je we keuze hebt dan zou je graag meer ruimte willen hebben, lijkt mij ;)
    Als ik hier feestjes geef en een paar verschillende taarten heb staan dan is de bar van 2.5 meter snel vol. Stapeltje schoteltjes erbij en die ruimte is al vol ;)
     
  7. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.296
    17.184
    113
    Ik zou gaan voor zoveel mogelijk. Thuis heb ik vaak plek te kort. Op ons schip meer dan genoeg plek en toch staat het vaak vol :roflmao:
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  8. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Tja als mijn ene aanrecht helemaal leeg zou zijn dan zou ik een zee van ruimte hebben. Maar mijn airfryer, microgolf en keukenmachine staan er. Misschien hou ik zo'n krappe 70 cm over? Daar ligt standaard altijd een snijplank en achter die snijplank staat ook nog wat. Maar eigenlijk red ik het prima.
    Het meeste snijwerk doe ik voor het koken en dan zet ik het bord of bakje waar de gesneden dingen inmoeten op het fornuis indien nodig. Als het maar kleine bakjes zijn past het nog prima achter de snijplank.

    Tussen het fornuis en wasbak zit een hoek maar daar staat ook redelijk wat zoals koffiemachine, brooodrooster en slowcooker en mijn pot met spatels en roerlepels. Daar ligt dan meestal hetgene ik nog moet snijden.

    Aan de andere kant van de spoelbak staat helemaal aan het uiteinde een klein vuilbakje, Doosje hondenvoer en de hamstermuesli (zak was wat groter dan verwacht) Ook mijn bijvuldoosje voor het waspoeder staat daar. Maar daar kan ook nog iemand staan om te snijden, voor te bereiden.

    Misschien niet het meest praktisch maar ik ben het zo gewoon nu na ongeveer 7 jaar.
    Het is ook een council huis dus geen keuze hoe de keuken is ingericht.

    Ik had wel kunnen kiezen voor een kast in de ene open hoek zoals de meeste mensen hier maar ik heb gekozen voor een amerikaanse koelkast daar. In de andere hoek hebben we een koelkast-vriezer toren. En uiteindelijk wint de koel- en vriesruimte die ik heb het met grote voorsprong op beschikbaar werkoppervlak.
     
  9. mamameer

    mamameer VIP lid

    21 jan 2014
    8.175
    4.487
    113
    Ik gebruik meestal maar 1 kant van mijn keuken. Daar is mijn gaspit, ca 80 cm werkblad en mijn spoelbak. Ik doe alles aan die kant. Als er maar een snijplank kan liggen en wat naast kan staan is het genoeg. Ik heb nog een kant met 2,5 meter aan werkblad waar ik alleen maar wat op zet als ik echt uitgebreid kook.
     
  10. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Hier is de keuken anders ingedeeld dan gebruikelijk, namelijk in 3 delen: gasfornuis, gedeelte met spoelbak met 3 keukenkastjes en dan nog een gedeelte met enkel werkruimte plus 6 grote lades.

    en moet bekennen.. het deel met de lades is z’n 2/2,5 lang denk ik.. maar daar werk ik eigenlijk nooit aan met koken, wel handig om spullen neer te zetten als ik uitgebreid kook.

    mijn favoriete plek is de snijplank van de Ikea, daar doe ik alles op.
    https://www.ikea.com/nl/nl/p/lamplig-snijplank-bamboe-00309829/
    Dus feitelijk gezien red ik mij met die ruimte.
     
    Jo79 vindt dit leuk.
  11. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    1 dec 2015
    2.830
    5.566
    113
    Ik zou bekijken hoeveel snij ruimte te nodig hebt om met 2 personen te kunnen werken.
    De overige ruimte is geen snij ruimte maar “opslagruimte” voor hetgeen je al gesneden hebt. Hiervoor kun je ook kiezen niet de breedte maar de diepte in te gaan. Even uit mijn hoofd is een aanrechtblad 60 cm diep. Wanneer je het aanrecht 70 of 75 cm diep maakt kun je prima je bakjes achter je snij ruimte kwijt en heb je minder ruimte in de breedte nodig.
     
    vlinderCN vindt dit leuk.
  12. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Die snijplank heb ik ook voor onze nieuwe keuken gekocht.
     
  13. MissBlue

    MissBlue Niet meer actief

    Hier ruim 4 meter aan beschikbaar werkblad. We hebben net een nieuwe keuken. De oude had zo'n 2,5m aan werkruimte, dat vond ik zelf wel weinig.
    Nu we voor een nieuwe gingen, wilde ik graag een wat grotere keuken. Sowieso omdat de ruimte er is (75 m2), maar ook omdat ik graag alles mag uitstallen als ik aan het koken ben :D
     
  14. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    21 mei 2018
    5.340
    1.822
    113
    Vrouw
    Ja met een keuken van 75m2 zou ik dat ook doen ;)! We maken nu een open keuken en totale ruimte wordt 97m2 waarvan ik vind dan al een groot deel keuken bestemming.
    Bijzonder dat zoveel mensen hier zo enorm veel keukenruimte hebben.
    Denk dat we voor 1.20m snijruimte gaan, 1m diep (naast de overige aanrechtruimtes).
     
    LisbethSalander vindt dit leuk.
  15. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.802
    777
    113
    Tussen de fruitbomen
    Ik denk dat wij in totaal ongeveer 4,5 meter aan snij ruimte hebben. Daar staat ook niks op het aanrecht, we hebben nog een hoek extra van ongeveer een meter maar daar staat de fruitmand, mensenblok ed, dus niet echt vrije ruimte. En eerlijk, als mijn man aan het bakken gaat hebben we nog ruimte tekort en word de eettafel erbij gebruikt. :oops:
    Dus Ik zou zeggen, hoe meer ruimte, hoe beter
     
  16. MissBlue

    MissBlue Niet meer actief

    Wow, bijna 100 m2 woonruimte is ook lekker groot zeg!
     
  17. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.384
    21.762
    113
    Daarin zitten ook nog wel verschillen.

    Mijn keuken was echt Mini (met hoofdletter M :p) maar mijn moeder heeft ook een sociale huurwoning met minstens een dubbel zo groot aanrecht als de mijne destijds.
     
  18. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    21 mei 2018
    5.340
    1.822
    113
    Vrouw
    Oke nog een vraagje, ik besef nu pas dat de architect links fornuis en rechts wasbak heeft getekend... dat is best onlogisch en vraag me af of je als rechtshandige daar goed aan kunt wennen (gewend om met de klok mee te werken)?

    Weet nog niet wat zijn beweegreden hiervoor was.
     
  19. Charmed72

    Charmed72 Fanatiek lid

    8 mrt 2009
    1.354
    271
    83
    Vrouw
    Bij ons is ook het fornuis links en de wasbak rechts. Voor mij is dat niet onhandig en nu ik erover nadenk eigenlijk wel logisch als rechtshandige: als ik aan het koken ben en iets bij de wasbak wil doen, zal ik nooit mijn rechterarm kunnen verbranden bij die handeling. Ik reik dan nooit over hete pannen heen zeg maar.
     
  20. Mamavandrie34

    Mamavandrie34 Fanatiek lid

    4 feb 2018
    2.140
    2.225
    113
    Vrouw
    Als je daar de mogelijkheid voor hebt, zou ik een diepere aanrechtblad nemen. Ipv de standard 60cm hebben wij 70cm en dat maakt een groot verschil!
    (Iemand schreef 1m diep, dat zou voor mij niet werken want dan kan ik er niet bij, maar ik ben klein )
    Ik heb 120cm die echt als enkel werkruimte gebruikt wordt, en ik vind minder niet prettig werken (als ik elders ben). Daar staat geen apparatuur, dat staat op andere stukken aanrecht.
     

Deel Deze Pagina