Thanks voor jullie reacties! Het lastige is wel een beetje dat het nu een gedeelte voortuin is, dus als wij onze voortuin gaan doen, moeten zei er eigenlijk ook wat mee, anders ziet het er helemaal niet meer uit in het midden is een soort pleintje met er om heen hele oude betonnen u profielen, en verderop staat een boompje op de erfgrens. Dus wellicht even melden dat we aan de gang gaan met de voortuin, met de vraag wat ze met dat boompje willen, hij blijft in ieder geval niet op de zelfde plek staan.. maar ben een beetje bang dat dat weer zo'n discussiepunt word, net als de muur in de achtertuin...
Oh ja, dan moet je wel in overleg. Ik zou dan vragen of zij ook willen veranderen en anders aanbieden om het pleintje netjes op de erfgrens af te werken. Dan maar een half pleintje. En vragen of ze dat boompje willen houden en dat voor ze op de nieuwe plek zetten. Een beetje geven en nemen blijft het. En toch gaan voor twee aparte tuinen! Ik snap ook werkelijk niet dat iemand het rampzalige idee kan hebben: laten we er gezellig 1 grote tuin van maken. Moet je dan ook gezamenlijk onkruid wieden? Want ja anders is de ene helft net gedaan en de andere helft staat nog vol onkruid. (Zoals nu bij ons)
Vermoeiend zulke mensen. Ik zou meedelen dat jullie de tuin gaan opknappen (met die woorden breng je het als een vooruitgang) en dan vraag je meteen of zij die u-profielen rond het boompje/pleintje van jullie kant nog willen hebben en je ze anders naar de stort brengt (ah, weer positief, je biedt ze wat aan en geeft ze een keus ). Kun je ook vragen of zij het boompje willen, omdat jullie op die plek wat anders doen. Kortom, misschien krijgen ze zo het idee dat ze zelf ook nog wat te zeggen hebben, maar dat is ook wel de grens en geen verdere discussie over de plantenkeuze enz. Dat zou ik hoogstens meedelen. Willen ze een eenheid, dan kunnen zij dezelfde planten kiezen.
Ik denk dat overleg in het algemeen prima is, maar als je al een vervelende ervaring met hen hebt gehad over dingen waarin ze eigenlijk helemaal geen recht hebben tot klagen, dan zou ik ze niet te veel ruimte meer geven tot protest. Bij bepaalde mensen is het zo dat hoe meer ruimte je ze geeft, hoe meer ruimte ze nemen (en verwachten voor de volgende keer). Dus misschien enkel overleg over zaken waar je niet onder uit komt (het boompje - willen jullie dat op jullie grond?) en dan gewoon je eigen ding doen. Beginnen ze met protest, heb dan een mantra klaar (vriendelijk maar kordaat: Tja, het is natuurlijk onze eigen grond hè! Of ´Tja buurman, smaken verschillen nu eenmaal!) die je telkens herhaalt, zodat het in ieder geval duidelijk is dat je niet openstaat voor discussie.
In ons vorige huis hadden we ook een gedeelde voortuin en ik moet zeggen dat ging prima. Het was inderdaad zo dat de ene maand wij het bijhielden, de andere maand de buren. Zonder daar echt afspraken over te hebben. In geval van TO zou ik het gesprek aangaan met jullie plannen en vragen of ze daarin meegaan, zo niet zal je de tuin echt in 2en moeten opdelen
Volgens mij zijn dit type mensen, mensen die je geen ruimte moet geven. Het is toch jullie huis? Hoezo gaan de buren dan bepalen of je wel of niet een dakkapel plaatst of een andere kleur op je kozijnen wil? En hoezo doe je dat in overleg? Hebben zij meer betaald dan ofzo? Ik snap dat niet hoor. Ik zou alleen heen gaan als je een hek wilt plaatsen op de erf scheiding. Daar heb je toestemming voor nodig. Maar niet om je tuin aan te pakken.
Ook niet als je een gezamenlijke tuin hebt? Want dat zou ik als buur wel best storend vinden, als mijn buren zonder aankondiging die gedeelde voortuin slopen. Is toch anders dan wanneer je al twee aparte voortuinen had. Ook al is het jouw grond, het is toch een gedeelde opgezette tuin. Dan is melden toch wel het minste.
Je kan rekening houden met de buren op verschillende manieren. Bv. door zo weinig mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken, of even te melden wanneer je een feestje geeft oid. Maar rekening houden met hoe jij jouw huis/tuin wil verbeteren/aanpassen/verven/beplanten/bestraten/etc. is in mijn ogen niet nodig. Je hebt tenslotte flink betaald voor dat huis en die grond, en dat maakt het jouw goed recht om daarmee te doen wat je wil (binnen de wettelijke regels natuurlijk). Ik zou het dus melden dat je de voortuin gaat aanpakken en gaat scheiden. Als het geen gedeelde tuin was geweest, had ik al helemaal niks gemeld. En de zaken die overleg vragen zoals dat boompje zou ik dan bij hun laten. Dus ‘dat boompje gaat weg van die plek. Willen jullie daar nog wat mee doen?’ Edit: en vooraf zou ik me nog even inlezen in de regels omtrent erfscheiding. Je staat sterker in je schoenen als je weet waar je het over hebt en ook weet tot hoever je in je recht staat.
Ben ik de enige die de buren wel enigszins begrijpt? Uiteraard is communicatie van groot belang, maar ik vind het heel lelijk als een 2-onder-1 kap verschillende kleuren kozijnen e.d. heeft. Dakkapel vind ik niet storend, maar verschillende kleuren wel.
Dat mag natuurlijk best en is ook begrijpelijk, smaken verschillen tenslotte. Wie zegt ook dat de buren gelijk hebben in hun kleurkeuze. Misschien is de nieuwe kleur ook wel veel mooier. Als ze die eenheid weer terug willen, kunnen ze altijd er nog voor kiezen hun eigen kozijnen ook te verven. Het gaat er in mijn ogen om, dat je als eigenaar van een huis zelf die keuze hebt. Zo hebben de buren ook dus de keuze welke kleur hun kozijnen hebben. Lijkt mij niet meer dan redelijk dat de ‘nieuwe’ buren die keuze ook mogen maken. Als het een groter huizenblok is, kunnen mensen ook van alles vinden van de kleuren en kozijnen van de buren, maar dan verwacht toch ook niemand dat je daarom niet je eigen huis mag aanpassen. Ik heb ook buren waar een aantal een andere kleur voordeur hebben. Mooi is het zeker niet en ik zou daar niet voor kiezen, maar het is en blijft hun huis en hun keuze (tot op de hoogte dat daar natuurlijk een bepaalde regelgeving voor is).
Nee hoor. Ik sta er precies zo in. Wij gaan dit jaar de boeidelen van ons huis vervangen. We zijn nu in overleg met de buren of zij ook gaan en welke kleur we doen. Want 1 ding vind ik belangrijk dat de 2 onder 1 kap een eenheid blijft uitstralen. Het aanzicht van mijn 2 onder 1 kap wordt niet alleen door mijn huis immers maar ook door die van de buren
Ik snap in jouw geval niet waarom de buren zeuren.. boeiend wat mijn buren in hun voortuin doen, welke kleur hun kozijnen zijn..
Oude mensen in een twee onder één kapper vinden het soms lastig omdat het huis een andere uitstraling dan krijgt en daarmee hun huis ook
Nou nee eigenlijk niet. Je bedoelt dat je zeg maar een twee onder 1 kap woning hebt? Of rijtjes? Nee ik zou dat echt niet overleggen. Mijn tuin. En alles op mijn grond zou ik niet van vragen wat ze er van vinden. Tenzij ik iets heel geks zou gaan doen. Maar als ik gewoon normaal mn tuin wil doen, nee. Dat ga ik niet overleggem
Ik vind het wel logisch om te overleggen, aangezien het nu een gedeelde tuin is. Ik zou het ruim op tijd al eens laten vallen dat jullie het anders willen en dan een aantal weken later in overleg gaan.
Ik zou het ze mededelen. Maar wel met de opmerking dat als ze zelf misschien een idee hebben voor herinrichting jullie best openstaan om het aan te horen. Misschien hebben ze wel een goed/leuk idee. Nee zeggen kan altijd.
Volgens mij ben ik de enige die zich afvraagt waarom een gedeelde voortuin veranderd moet worden. Het is een voortuin die er waarschijnlijk oké uitziet. Waarom daar geld aan verspillen als de buren het waarschijnlijk toch niet willen. Het is niet dat je daar in de zomer gaat zitten.
Een voortuin is het aangezicht van de woning als je komt aan rijden. Wij hebben onze voortuin het eerste jaar dat wij hier kwamen wonen ook al aangepast. Ik begrijp het wel dat je je huis en tuin naar eigen smaak wilt aanpassen.
Wij zitten wel veel in de voortuin, kunnen de kinderen lekker buiten op de stoep spelen. Ook is het soms in de achtertuin veel te warm om buiten te zitten. Dus ik snap wel dat je er iets aan wil doen. Ook is het altijd het eerste wat je ziet als je thuis komt.