Mijn oudste van 8 gaat matig op school. Oa door een vermoeden dyslexie. In groep 3 zijn we gestart met Bouw! Tutorlezen. Onwijs saai en ouderwets in vormgeving. Het was een worsteling. Maar na een paar maanden stopte het ineens. De juffen vonden het niet meer nodig (of hadden geen tijd meer). Nu in groep 4 komt het dubbel hard terug (achterstand in lezen/spelling) en willen ze weer opnieuw starten. Wie heeft ervaring met dit programma en heeft het voor jullie kinderen iets opgeleverd?
Mijn zoon heeft daar ervaring mee als begeleider (ja omdat juf daar geen tijd voor had, hebben ze bovenbouwkinderen opgeleid om dat te doen). Het ging via instructies op de computer en hij had een vast kind om te helpen. Ik zal eens aan hem vragen wat hij van vond en hoe het gegaan is.
Gevraagd, zoon is wel positief over al vond hij oefeningen wel saai. Het jongetje ging ook goed vooruit. Zoon is op een gegeven moment mee gestopt omdat hij het helpen niet meer leuk vond en liever zijn eigen werk ging doen. Het oefenen was op de computer en bij vragen hielp zoon mee.
Onze alle 3 kinderen zijn vanaf groep 6 begeleider in bouw-lezen. In groep 6 werkten ze samen met kinderen in groep 3, nu in groep 7 met kinderen in groep 4. Ik weet dat het best intensief is. Ze zitten 3x per week een half uur met een vast kindje, en begeleiden deze met verschillende oefeningen. Wat ik ervan hoor gaat het met name over technisch lezen, en dat ze ook 'niet bestaande' woorden lezen om klankencombinaties te oefenen. Wellicht dat jullie thuis kunnen aanhaken op deze oefeningen?
Ja wij werken er ook mee op school. Onze ervaring is wel dat het vooral effectief is voor kinderen eind groep 2 (risicolezers) en groep 3. Vanaf groep 4 is het wel heel simpel en saai. Bij ons gaan ze dan over op Flits tutorlezen, is van dezelfde uitgever (Lexima). Wij werken met onderwijsassistenten en studenten als tutor. Vind het voor bovenbouw kinderen wel een leuk klusje, maar een beetje zonde van hun eigen onderwijstijd.
Wil je eens vragen hoe oud dit jongetje was? Mijn dochter is al ruim 8 en behoorlijk slim. In haar beleving is het programma echt voor kleuters of eventueel net groep 3. Zijzelf zit nu in groep 4.
Vorig jaar moesten we dit inderdaad ook een paar keer per week thuis doen (en met de klassenassistent 2x per week op school). Het ging echt niet verder dan het continu herhalen van dezelfde 1 lettergreep-woorden: de p van pop, de k van kan etc etc. Mijn dochter kende de rijtjes al snel uit haar hoofd. De oefeningen waren ook steeds dezelfde: ‘neee! Niet weer die met die hemdjes!!!’
Onze dochter vindt het inderdaad echt vreselijk saai. Het lijkt me dan dus ook heel lastig om vol te houden. Ik zal eens informeren naar dat Flits. Mogelijk vindt school dit ook een optie. Dank voor de tip!
Ik ben zelf onderwijsassistent en bij ons wordt het inderdaad vooral gebruikt bij leerlingen eind groep 2 en groep 3. Hooguit het afmaken van een deel van het programma in groep 4, maar ik snap heel goed dat je dochter het saai vindt in groep 4, zeker als ze er eigenlijk al mee gestopt is, en dan weer zou moeten beginnen.
Ik ken het jongetje, hij zat toen inderdaad in groep 3. Zoon zegt dat moeilijkheidsgraad van bouw behoorlijk laag is, groep 2 niveau ongeveer, als je net begint met lezen. En het wordt niet moeilijker. Dus ik begrijp wel dat voor een slim kind het moeilijk vol te houden is. Lastig hoor. Zijn er geen andere mogelijkheden voor je dochter om te oefenen?
Het niveau gaat wel steeds omhoog, maar het ligt er heel erg aan hoe bepaalde tussentoetsen gemaakt worden, als dat goed gaat, worden namelijk delen overgeslagen die de leerling al beheerst. Ook als de leerling start met Bouw, wordt door middel van een toets bekeken bij welke les de leerling moet gaan starten.
Onze zoon heeft het vorig jaar in gr 5(!) nog gekregen. Dat was iets nieuws en school dacht dat het wel goed zou zijn voor de moeilijke lezers. Alleen is het programma echt enorm kinderachtig voor die leeftijd. Het past beter bij gr 3 en misschien begin gr 4, maar ik denk dat het voor de gemiddelde 8-jarige echt te kinderachtig is. Geen idee of het geholpen heeft. Zoon leest nu wel beter, maar dat ligt zeer waarschijnlijk aan iets anders wat tegelijkertijd liep en omdat hij de Donald Duck ontdekt heeft en nu heel veel leest.
Ik heb begrepen dat het programma na de kerstvakantie flink veranderd is. In ieder geval de lay-out, geloof ik. Ik zal eens aan m'n zoons vragen wat er veranderd is. Jongst leest ermee omdat hij in groep 2 zit en oudste is begeleider van een jongere leerling.
Ik wil idd gaan onderzoeken of er geen andere mogelijkheden zijn. Omdat onze dochter ook ass heeft komt ze toch niet in aanmerking voor vergoeding van een dyslexie-test, dus dan zijn we (denk ik) minder gebonden aan goedgekeurde trajecten. Daar komt bij dat de diagnostiek van dyslexie bij (hoog)begaafde kinderen erg lastig is, dus de kans dat er iets uit een test komt is een stuk minder. Dat laatste heeft school ons ook al voor gewaarschuwd. Erg naar vind ik dat, want als ze op deze reguliere school wil blijven, dan zal er goede begeleiding moeten komen, maar zonder officieel label lijkt dat erg moeilijk...
Al betaal je zelf de test en niet de gemeente en komt daar dyslexie uit, dan wordt begeleiding ook niet vergoed. Met ass of adhd krijg je vaak ook geen behandeling vergoed, al gaat de test via de gemeente. Ik kan me hier zo kwaad om maken, zo krom allemaal. Mocht je interesse hebben, ik heb dit destijds allemaal voor mijn dochter uitgezocht en ik heb haar laten testen bij een bureau dan aanzienlijk goedkoper was dan de rest, aan alle voorwaarden voldeed en precies hetzelfde bood dan die dure testbureaus. Mijn dochter is MB. School moet wel een half jaar extra begeleiding hebben geboden op het gebied van lezen en spelling en aan kunnen tonen met welk resultaat. Toen ze haar dyslexieverklaring had, kon school via het samenwerkingsverband extra begeleiding geven. Heeft helaas weinig uitgehaald, hier hielp de ib-er daarmee die ook weinig verstand of ervaring daar mee had bleek in de praktijk. Maar goed, dat zou ook anders moeten kunnen.
Ai. Meen je dat serieus, dat zelfs al wordt er dyslexie vastgesteld, dat je dan nog geen begeleiding vergoed krijgt? Dat is toch bizar? Vanmorgen met de juf gesproken over die vergoeding. Zij wist dat dus helemaal niet dat dat in combi met bv ass niet op gaat. Zij denken dat ze Bouw! moeten doen ivm de vergoeding. Ze zou het verder voor me uitzoeken. Als je me de gegevens wilt sturen van dat bureau waar jij je dochter hebt laten testen, dan heel graag!
Alleen onderzoek naar en de behandeling van EED (ernstige enkelvoudige dyslexie) wordt vergoed. En dat is inderdaad een probleem i.c.m. autisme, adhd e.d. Een enkele keer lukte het om een leerling er tussendoor te laten glippen, maar dan moest je wel kunnen aantonen dat tijdens de interventieperiodes op school, de ass / adhd echt 'onder controle' was. En je moet dus genoeg interventieperiodes hebben, met minstens 1 uur (individuele) begeleiding per week, bovenop de gewone leeslessen. Bouw-lezen is een goedgekeurde interventie. En dan moet het kind ondanks die extra hulp alsnog EV-scores halen. Ik snap ergens wel dat ze een einde wilde aan de wildgroei van dyslexie-verklaringen en -behandelingen. Maar 't is nu weer een beetje doorgeslagen naar de andere kant. Onze oudste heeft automatiseringsproblemen (zowel technisch lezen, spelling, rekenen). Maar hij scoort nèt te goed om voor een onderzoek naar EED in aanmerking te komen. Best wrang. Wij gaan hem waarschijnlijk zelf laten testen. Ik prijs mezelf gelukkig dat wij het onderzoek zelf kunnen betalen. En de behandeling ook, mocht er dyslexie uitkomen. Maar ik vind het ongelooflijk oneerlijk dat deze hulp alleen voor kinderen van 'rijkere' ouders mogelijk is. Ik heb ook leerlingen van wie de ouders dit gewoon niet kunnen betalen. Overigens kun je, zolang dyslexie niet aangetoond is, via de huisarts wel een verwijzing aanvragen voor logopedie. Die kunnen ook helpen bij problemen met lezen en spelling. Dat wordt vergoed vanuit de basisverzekering en voor kinderen geldt geen eigen risico. Ik heb het trouwens nagevraagd: de oefeningen van bouw zijn niet veranderd. Dus als ze dat saai vond, is dat nog steeds zo. Aan de andere kant: oefeningen in technisch lezen (woordrijtjes) zijn altijd wel saai, of je nou bouw pakt of iets anders.
Als je zelf moet betalen heb ik goede ervaring met bureau ECLG (afname kan door heel NL, zelf alleen ervaring met WISC-V bij dochter) Hier staat hun informatie over dyslexietest vergoeding in combibatie met ASS, misschien heb je er iets aan. https://www.eclg.nl/dyslexie-kind/vergoeding-gemeenten
Ik heb vanuit mijn werk hier ervaring mee. Zelf zou ik bij een leerling in groep 4 niet meer starten met Bouw. Dat is echt voor het beginnende lezen (groep 2/groep 3). School kan veel meer programma's/methodieken inzetten die volgens het dyslexieprotocol mogen. En die voor je dochter veel interessanter zijn. Want ik vind het super belangrijk dat je dochter leesplezier (zover mogelijk als je het zo lastig vind) heeft/houdt. Wat is het niveau van je dochter (AVI/DMT?). Wat zijn haar interesses? Connect Vloeiend Lezen of Ralfi lezen kan een goede methode zijn. Daarbij kan er aangesloten worden op haar interesses, dus teksten/boeken kiezen die zij graag zou willen lezen. Daarnaast kan er ook geoefend worden op woordniveau (Flits lezen), maar dat zou ik nooit alleen adviseren omdat dat heel saai wordt. Verder kun je soms wel met ASS een onderzoek binnen de vergoedingsregeling aanvragen. Moet je wel heel goed kunnen aangeven, bijv. door verklaring van een arts, dat de leesproblemen niet lijken voort te komen vanuit ASS. Bij ADHD heb je bijv. kinderen die met medicatie zich voldoende kunnen concentreren, die kunnen dan met een verklaring van arts alsnog onderzoek binnen vergoedingsregeling krijgen (en de behandelingen, als er dan dyslexie vastgesteld wordt). Ook kinderen die meerbegaafd zijn kunnen wel gediagnostiseerd worden. Alleen zie je bij deze kinderen dat het vaak langer duurt voor zij een diagnose krijgen, omdat zij veel compenseren door hun verstand (tekstbegrip inzetten dus). Zij halen dus (nog) geen E-scores, maar vaak wel D-scores. Dat is heel frustrerend, maar als je dit uitlegt aan je kind, helpt dat vaak al. School kan het kind ook in bepaalde opzichten wel behandelen als een leerling met een diagnose dyslexie (denk aan groter lettertype etc.). Daarvoor hoef je echt niet te wachten tot diagnose. Ook kun je onderzoek buiten vergoedingsregeling aanvragen. Behandelingen worden dan niet vergoed. Maar... bij dyslexie blijven leeskilometers echt het belangrijkste om vooruit te komen, dus daar kan school ook veel in betekenen. En wat ik ook wel eens zie, is dat school en ouders beiden de helft van het onderzoek betalen in dit soort gevallen. Zou ik zeker navragen welke mogelijkheden er zijn.