Ik probeer echt zo min mogelijk weg te gooien, maar soms ontkom ik er niet aan. Ben verder niet zo panisch als de houdbaarheidsdatum verstreken is, van de week hadden we melk 4 dagen over datum, was echt nog prima.
Oud brood gaat nr de dierentuin bij m'n moeder (maar ga nu eena broodpap maken, klinkt als een wentelteefje uit de oven). Melk drink ik niet (alleen amandelmelk) en Griekse Yoghurt gaan hier met liters per week. Nooit over datum. Vlees vries ik altijd in, koop ook altijd 50% korting vlees. Vleeswaren over datum (enkele keer) geef ik aan poes. Het enige wat ik wel eens weggooi zijn restjes avondeten van het bord, korstjes die keihard zijn geworden. De rest geef ik altijd mee aan m'n moeder, die geeft het aan gezinnen die het niet breed hebben. Dan moet je denken aan pakken Wereldgerechten die ik niet lekker vind maar natuurlijk nog 5 van heb staan, zakjes kruiden oid.
Vleeswaren van de slager staat geen datum op. Doordat het vers is en er geen conserveringsmiddelen in zitten is het echt kort houdbaar ( maar wel veel smaakvoller)
Gaat niet om vies van iemand zijn, gaat erom dat via het bestek speeksel en bacterieeen in het voedsel zijn gekomen en de kans op bederf dus groter is. Alles wat hier op een bord heeft gelegen gaat de kliko in ( al gebeurddat bijna nooit met die veelvraten hier)
Ik koop fruit voor de hele week. Ze mogen noemen waar ze zin in hebben. Dat fruit eten ze die week op. Is iets op, dan pakken ze maar iets anders, want daar hadden ze zelf om gevraagd. Overrijpe bananen pureer ik door de melk. Heerlijk!
Wij gooien ook wel een hoop weg. Ik eet geen 2 dagen achter elkaar hetzelfde, dus gaat het weg of als het genoeg is, in de vriezer. En de hond krijgt wel een wat restjes aardappel/rijst/pasta/sommige groenten.
Om hoeveel speeksel gaat het nu? Ze spugen er toch niet in? Ik ken de adviezen, maar ik vertaal die naar het praktische.
Nooit geweten. Wij doen er ongeveer een week mee en dan smaakt en ruikt het gewoon nog goed. Er is ook nog nooit iemand ziek van geworden. Ik ben gewoon echt voor je zintuigen gebruiken ipv klakkeloos een datum volgen. Daarmee voorkom je zó veel verspilling.
wij verspillen nauwelijks, vries veel in, en vind juist het koken met restjes het allerleukste wat er is. Restjes van de kinderen gaan naar onze kippen. Ik neem ook wel eens maaltijden die we over hebben mee naar mensen van wie ik weet dat ze wat minder te besteden hebben
Misschien doe je het al, maar sinds ik het fruit in de groente lade van de koelkast bewaar (niet de bananen) gaat het veel langer mee.
Nou ik ben wel vies van mijn (stief) kinderen. Wat kunnen die kwijlen.. 1&5 maar noway dat ik van hun bord eet
Ik kan het gewoon niet. Ik geloof echt wel dat het nog goed is na die datum maar stel ik pak een pak melk en ik schenk het in een glas en zie dat het is gaan klonten of dikker van structuur is geworden dan ga ik spugen. En raak ik maanden geen pak melk meer aan. Vandaar dat zuivel hier op of een dag na de datum weg gaat. Bij openen van zuivel probeer ik die datum er ook op te schrijven zodat ik weet wanneer iets 3 dagen open staat. Ik koop al veel in kleinere verpakkingen (halve liters vla en yoghurt, toetjes en kwark in portie verpakking, houdbare melk ook wel in portiepakjes van 200 ml)
Het is hetzelfde idee als dat je niet met een gebruikte vork in een pot augurk prikt of een gebruikte lepel in een pot mayonaise. Door ook kleine beetjes speeksel of andere bacterieen uit de mond bederft eten gewoon sneller.
Ergens geloof ik dat het met vleeswaren uit de supermarkt nog wel kan, dat zit vol conserveringsmiddelen en dat ziet er inderdaad nog goed uit na die dagen. Vers van de slager en zonder conserveringsmiddelen zie je het goed dan verkleurt het echt na een dag of 3 en na een dag of 4 ruik je het ook. Pas nog op dag 4 na openen leverworst op brood gedaan. Het was iets verkleurd maar dacht het kan nog wal want het rook nog oke. Maar na 1 hap proefte het toch wat zuur. Dan gooi ik het meteen ook weg.
Ja hoe jullie dat zeggen, weet ik niet. Hier zijn het schellekes. Een velleke is een stukje huid dat los zit en een plak kan je krijgen op uw kaak.
Ik snap het nog niet Maar ik vermoed dat je dus het aantal plakjes bedoelt wat je wilt hebben. Hoe noemen jullie dat bij kaas? Ook schellekes?
Of ik begreep uw post mis, waar ik dit op reageerde. Want bij 6 schellekes niet snappen wat ik bedoel, lijkt mij wat gek Kheb dus eens gezocht en het mooie woord is idd een plakje .
Hier ligt bij de slager alles voorgesneden en afgewogen per ons verpakt in de vitrine. Ik vroeg me af of ik kon vragen om de helft. Jij bedoelt denk ik dat jij niet in gewicht vraagt maar in aantal "plakjes" en ik vraag me af of dat hier ook kan. Ik denk het haast wel dat ze dan vers voor me snijden zeg maar.
Het enige wat hier weggegooid wordt zijn vaak sausjes die erg lang open zijn en bijv een halve pot augurken oid. Die hebben we dan al te lang open staan en moeten weg. Voor de rest ben ik heel makkelijk qua data, ik vries het in of eet het op. Gooien daar dus bijna niets van weg.