Zoals de titel al zegt. Heeft iemand hier ervaring mee? Gedwongen opnemen doen ze niet zomaar meer. Wat zijn de eisen? Hoe erg moet het zijn? Wat kunnen wij er als buitenstaanders aan doen? In ons geval gaat het om ernstige depressie en een grote kans op zelfdoding.
Misschien iemand die hiermee te maken heeft op werkgebied? Ben vooral op zoek naar wanneer kan dit wel en wanneer niet en wat heeft er allemaal mee te maken. Het gaat niet per se om ervaringsverhahen, meer hoe dit in elkaar steekt.
Het is eigenlijk heel ‘simpel’ ondanks jouw zorgen kan jij als familie nooit iemand op een gesloten afdeling krijgen, dat gaat via zorgverleners en de rechter moet akkoord geven. Iemand komt niet op de gesloten afdeling omdat hij -misschien- een gevaar voor zichzelf is in jullie ogen. Klinkt heel naar, maar er moet eerst wat gebeuren voordat dit door derde besloten word. Persoon X kan wel zelf beslissen opgenomen te worden, meestal is dat dan op de open afdeling. Vergeet niet dat een gesloten afdeling er alleen is zodat het acute gevaar gestabiliseerd kan worden. Dit betekend meestal 2 weken intern en daarna weer naar huis om thuis te wachten op vervolg behandeling. Het is dus een tijdelijke pleister op de wond en niet de oplossing. Als je begrijpt wat ik bedoel. nog ter aanvulling: Op de gesloten afdeling krijg je ook niet gericht een behandeling wat aangepast is op jouw klachten. Je krijgt bezigheidstherapie en er word gekeken welke hulp je het beste kan krijgen voor na de gesloten afdeling.
Het moet meestal eerst fout gaan en dan kan er gedwongen worden opgenomen. Om vervolgens binnen enkele weken weer thuis te zijn... zeker als men dat zelf heel graag wil.
Als je gedwongen opgenomen moet worden krijg je een In Bewaring Stelling. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dwangindezorg.nl/gedwongen-opname/inbewaringstelling-ibs&ved=2ahUKEwjSk6H5_9_nAhWB66QKHX39BKwQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw0k9ulMJiBQho9h8kqp-LGq&cshid=1582197260519 https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/Opname/universitair_centrum_psychiatrie/Gedwongen-opname/IBS/Paginas/default.aspx https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/Opname/universitair_centrum_psychiatrie/Gedwongen-opname/Paginas/default.aspx Hier wat linkjes die uitleg geven.
Gelukkig hebben wij een andere ervaring. Al klopte het eerste wel helaas bij ons, al was gevaar voor de maatschappij wel een vrij vlotte manier om rechtelijke machtiging te krijgen voor verplichte opname via ggz. Om diegene er langer te houden is diegene wilsonbekwaam verklaard en vertegenwoordiger aangesteld. Nu 2 jaar verder en nog steeds verplicht gesloten opname.
Je kunt als familie zeker wel een rechterlijke machtiging (en) aanvragen. Of die wordt gegeven is dan afwachten. Ik heb ooit een casus gehad waarbij een moeder de RM aanvroeg. Deze is ook afgegeven en dochter is een tijdje opgenomen geweest. De rechter zal uitspraak doen of er voldoende grond is voor RM. Maar de regels zijn sinds januari verandert. Nog niet genoeg in verdiept om precies te weten hoe het nu werkt.
De reacties kloppen hier niet. Sinds 1 januari is er een nieuwe wet waardoor je als familie een behandeling/opname aan kan vragen via de officier van justitie. Je kan die informatie online vinden. Ibs en rm bestaat niet meer. Men kan oa tegenwoordig zelfs dwangbehandeling thuis krijgen. Dus lees je in via de overheid en dan kan je dit zelf als buren/fam etc een aanvraag doen. https://www.dwangindezorg.nl/wvggz/zorgmachtiging/procedure
Wat een fijne verbetering! Is beter dan bij ons de route politie -> pych ziekenhuis -> rechter -> crisis afd ggz
dat kan ook nog steeds hoor, maar het is voor naasten makkelijker geworden om dit te doen. Er zijn behoorlijk wat veranderingen.
klopt en de verandering in de gehandicaptenzorg wet zorg en dwang ben ik wel bekend mee met alle veranderingen, maar dus niet bij deze wet. het zal inderdaad fijner zijn als familieleden meer kunnen betekenen in dit proces.
Feit blijft alleen dat hij helemaal geen hulp wil en niemand om zich heen laat. Dus dat bemoeilijkt alles enorm.
Dit maakt t moeilijker maar juist door de wvggz kun je nu als naasten dan ook een aanvraag bij de ovj doen en kan de ggz ingezet worden. Als vrijwillige zorg ambulant dan niet mogelijk blijkt moet verder gekeken worden naar bv opname.
Ik werk in de GGZ. Er is een app: WvGGZ. Daar kun je zien aan welke criteria men moet voldoen en hoe de route is. Misschien maakt het dat wat inzichtelijker.
Fijn dat de wetten hierin zijn gewijzigd, werd tijd ook dat het lijntje korter gemaakt werd. Puzzelstukje; veel sterkte in deze rotte situatie. Weet hoe het is als je iemand wil helpen, maar degene wil zelf niet en je loopt overal tegen dichte deuren aan! Hou vol...!
thnx! Ik heb de app gedownload, mijn moeder ook. ik heb vandaag ook met 113 gebeld. Maar zij kunnen er ook niet veel meer over zeggen. het gaat niet om iemand met een gezin in ieder geval. Dus er zijn geen kinderen in het spel, gelukkig maar. bedankt voor alle reacties, het is echt een rottige dag geweest, het is echt een moeilijke situatie, al jaren eigenlijk. Maar de strijd is bijna verloren en dat maakt mij echt verdrietig...
Daar zijn toch lange wachtlijsten voor? Tenminste dat is wat je overal ziet, leest en hoort tegenwoordig?