Ooit zo'n ding gekocht en één keer uitgeprobeerd, waarna dat dure apparaat in de kast is beland. Nu ik aan het opruimen ben kom ik hem weer tegen in mijn 'verstop-je-nutteloze-spullen' kastje en ja hoor, weer gevuld met fruit staat het ding op mijn aanrecht te ratelen. Iemand die het regelmatig gebruikt? Wat kan je er allemaal mee?
Zelf hebben we er geen, maar heel veel mensen om ons heen wel. Maar dan specifiek voor paddenstoelen. Ze plukken er in het najaar (met name cantharellen in de streek waar wij wonen) en slaan ze gedroogd op. Behalve dat en fruit, kan ik ook niks bedenken.
Ik had er nooit van gehoord. Wat gebeurt er met het fruit na het drogen? Krijg je dan een soort krokante fruit chips oid?
Dat mis ik dus, de cantharellen uit het bos Maar paddenstoelen dus, als ze in de aanbieding zijn hier in dat geval, groot inslaan en drogen.
Bekijk bijlage 643523 Dit is er over van twee waspeentjes. Volgende keer in de lengte schaven, dit zijn minuscule stukjes
Ik droog er regelmatig tomaatjes is voor door de pasta of op de pizza (semi droog) of als snack. En verder maak ik weleens appelchips met wat kaneel en bietenchips is ook heerlijk. Maar eigenlijk is mijn apparaat daar wat te klein voor (simpel instap modelletje), waardoor ik maar kleine porties kan maken en het zo op is. Dus ik benut nog niet alle mogelijkheden.
Wij drogen altijd Dijkmanszoet appels. Dat zijn geen appels om zo op te eten en we kunnen ze hier alleen op de markt nog bestellen, maar mijn oma deed dit vroeger drogen op de moederhaard in de keuken. Dit kon dan bewaard worden voor de winter en werd gegeten als stamppot met bruine bonen, worst en spek. Zo super lekker!!
Ik heb nou een laagje banaan, laagje peer en laagje appel er nog in, maar met kaneel was natuurlijk een super goed idee geweest. Naturel zijn ze erg zuur aan het worden. Bekijk bijlage 643525
Klinkt heel lekker allemaal. Hoe bewaar je dat gedroogde fruit? En met groente ook lekker, twijfel of ik mijn dochter zo aan de groente en meer soorten fruit krijg omdat de structuur dan anders is. Of verlies je dan ook voedingsstoffen bij het drogen? Hoe lang ben je ongeveer bezig met drogen van groente / fruit?
Alleen vocht. De smaak blijft behouden, voedingsstoffen ook lijkt me. Je bewaart het net als bijvoorbeeld gedroogde abrikozen die je in de winkel koopt. Je kunt er ook noten mee drogen las ik in de handleiding, zelfs ook vlees als je dat eerst voorkookt. Moet nog heel wat uitzoeken.
Je kan ook nog kruiden drogen en wat ook lekker is, bedenk ik me net, schillen van citrusvruchten (zonder het wit) en dat vermalen als poeder. Is ook een lekker smaakmaker voor bv sladressing, stoofgerechten, sauzen oid.
Las ook ergens iets over bladgroenten die je kan vermalen tot poeder en als basis voor groene smoothies gebruiken.
Klinkt interessant. Ga me er van de week eens in verdiepen. Is het een apperaat in de maat neemt super veel ruimte in of valt het mee?
In de zomer wordt er bij ons gedroogt: heel veel verse kruiden Pepers Tomaten Snijbonen Courgette Uitgeholde courgette en aubergine (wordt later weer gekookt en gevuld met gehakt om dolma te maken) Abrikozen Appels Ik koop zelf vaak ook nog gedroogde bananen, mango's en aardbeien.
Ja, dat klopt. Ik heb bv een bus gedroogde spinazie staan (gekocht, niet zelf gedroogd). Dus dat zou zeker ook kunnen.
Ik vind het best wel een groot ding, waar ik maar weinig product uit kan halen. Maar ik heb een ronde en dat vind ik sowieso niet zo praktisch. Je heb ook hele mooi rechthoekige, waarbij de producten op schuiflades gaan, maar die zijn soms nog wat groter.