Deze is ook zo mooi grafisch weergegeven: https://www.straitstimes.com/multimedia/graphics/2020/02/spore-virus-cases/index.html?shell
Ik was in Chamonix vorige week, daar struikelde je over de Russen. Die gingen ook skiën in de gebieden net over de grens in Italië en de Aiguille du Midi op met allemaal Noord Italianen en mensen die daar rechtstreeks vandaan kwamen. Lijkt me stug dat daar nu geen extra besmettingen uit voortkomen.
Zijn die cijfers erg belangrijk? De mensen die het advies “bel uw huisarts” zouden hebben opgevolgd, volgen ook het advies “blijf thuis bij klachten” waarschijnlijk wel op. En wie niet thuisblijft, hoort waarschijnlijk ook tot de categorie die de huisarts er niet voor zou bellen. Ik wil er maar mee zeggen, dat de verspreiding volgens mij niet noemenswaardig sneller of langzamer gaat, wanneer je ieder ‘verdacht geval’ de huisarts laat bellen. Het zorgt hooguit voor een verdere overbelasting van de huisartsen (waar toch al een hoge werkdruk is door tekorten!)
Mwa, wij weigeren toch ook gezonde mensen uit Iran of China? Voor andere landen of vluchtmaatschappijen is iemand uit een 'risico-gebied' gewoon een verhoogd risico. Gezond of niet
Ik zag op NOS staan dat ze zeggen mensen met lichte klachten uit risico gebied blijf gewoon thuis hoef je niet eens de huisarts voor te bellen. Verreweg de meeste gevallen genezen spontaan. Er staat bij dat als je klachten erger worden, koorts boven 38 dat je dan wel moet bellen
Ik weet niet of je van de ‘oudere’ generatie bent...ik verwacht als jij dat denkt dat we een heel eind op dezelfde leeftijd zitten Je had inmiddels al door dat het een sarcastische opmerking was nu gaan we veilig thuis bellen voor @Poolvos
Vandaag toevallig in twee ziekenhuizen in Friesland geweest.. In het ene ziekenhuis kreeg ik een hand en in het andere ziekenhuis niet..
Klopt maar wij laten bijvoorbeeld wel alle Nederlanders uit risicogebied terugkomen. Die man woont in Portugal en mag niet naar huis, maar al die Nederlanders wel. Krom toch.
Ik merk onder mijn collega’s ook extreme verschillen en dat is dan in hetzelfde ziekenhuis. Er zijn er een aantal die echt paniek hebben en het liefst thuis zouden blijven. Ik geef gewoon een hand, ga voor het koffie drinken, fruitpauze, gewone pauze enz extra goed de handen wassen en desinfecteren en dan gewoon weer door. Ik kreeg vanmiddag ook de opmerking ow u collega daar en daar geeft geen hand en blijft op afstand. Probeer dan ook uit te leggen dat ieder anders reageert op dit virus en dat het ook aan ieder is om daar respectvol mee om te gaan!
Hier ook gewoon handen gegeven. Ik zit daarna ook aan het gezicht van de patient en op korte afstand van de patient, dus de kans op overdracht is er toch en daarom gebruik zoals altijd handalcohol. wij hadden we patienten die geen hand gaven vandaag en dat vind ik ook prima.
Zware benauwdheid, pijn bij ademhalen, vermoeden van longontsteking en alleen maar zieker worden ipv op lijken te knappen.
Merkte wel wat meer irritatie onder de patiënten onderling, zodra er iemand hoesten, geïrriteerd zuchten en met de rug ernaartoe gaan zitten enz enz Ik denk zo, zolang ik met aan het protocol hou als het gaat om de hygiëne is mij niks te verwijten. Ik neem aan dat ze deze protocollen niet voor niks zo maken.
Die cijfers zijn in zoverre belangrijk dat je daarmee het verloop, besmettingsgraad en mortaliteit kunt bepalen. Het is een nieuw virus, dus je weet nog niets. Voor de jaarlijkse griep is een tijd geleden de Nationale Griepmeting in het leven geroepen. Daar werd alles op geregistreerd van de mensen die meededen. Welke of geen klachten, temperatuur, duur, of je er voor thuis bleef of naar de huisarts ging, ook waar je woonde. Dat is jaren gemonitord, vandaar dat ze nu heel veel weten hierover. Van corona weten ze straks nauwelijks iets, omdat alleen de eerste patiënten en ernstige gevallen genoteerd zijn. Vanaf vandaag wordt iedereen in de categorie mild niet meer genoteerd, terwijl dat wel veel zegt over de ernst van het virus en hoe het zich verspreid. Het zorgt ervoor dat er juiste protocollen kunnen worden gemaakt en beleid voor de lange termijn, mocht het virus een terugkerende ongenode gast worden. Dus eigenlijk was het wel belangrijk dat ze alles goed zouden registreren.
Hier ook eind december / begin januari echt griep gehad met keelontsteking en longontsteking eroverheen. Begon met koorts en overal spierpijn, wat keelpijn en snotverkouden. Toen ik dag 5 nog koorts had, maar niet op leek te knappen en echt pijn op de borst bleef houden bij ademhalen ben ik naar de dokterspost gegaan. Maar als dat benauwde niet erbij was gekomen had ik gedacht aan een keelontsteking tgv de griep (virus) en had ik nooit gebeld want daar kunnen ze toch niets aan doen.
Hier vandaag niks gemerkt in het patiëntencontact. Al mijn patiënten gaven handjes en ook mijn collegae lijken nog amper met het virus bezig te zijn. Ik heb zelf ook gewoon handjes gegeven en dezelfde hygiëne toegepast als altijd (voor en na patient handalcohol, wassen na toilet en voor pauzes/eten of bij zichtbaar vuil maar dat was vandaag niet aan de orde).
Ja ik was vooral verbaast dat de dokter die geen hand ‘mocht’ geven daarna wel zonder handschoenen de patiënt aanraakte. Dan had je ook een hand kunnen geven.
Ik merk wel echt dat mijn handen al reageren op de desinfect, gevoelig huidje nu in de avond maar flink smeren...
Ik vind dat ook dom maar hij zal vast goed geinformeerd en geadviseerd zijn door mensen die ervoor geleerd hebben en meer verstand er van hebben dan jij en ik, en die uitspraken daarop baseren.