Deels ter geruststelling van patiënten. Deels ook omdat artsen wel steeds desinfecteren, als het goed is. Maar de patiënten en bezoekers natuurlijk niet altijd. Stukje bewustwording, misschien ook wel.
Wijzen jullie bijvoorbeeld patienten (of zijn het clienten bij een verloskundige?) Op die extra hygiene na handen schudden? Of geven jullie extra adviezen? Is al bekend of zwangeren ook tot de risico groep behoren?
Nee. We wijzen ze er niet op: het is beleid onder personeel. Er hangen bij ons letterlijk overal pompjes met handalcohol. In de kamers, elke twee meter op de gang. Ze zijn ook nog met sensor: dus je hoeft ze niet aan te raken. Altijd al “verplicht” is ontsmetten voor en na iedere patiënt. Nu merk ik dat ik het tussendoor ook veel doe. Bijv: ik ontsmet, haal een patiënt uit de wachtkamer, schud handen. Onderweg naar de behandelkamer ontsmet ik in de gang. Dat gaat gewoon vanzelf. Ik ontsmet (Altijd al) na lichamelijk onderzoek en ga ik daarna bijv even overleggen of iets tegen verpleging zeggen, doe ik het bij verlaten van de kamer weer. Al met al dus vaker dan normaal. Bij een bevalling is het natuurlijk altijd al zo dat je vaker handen wast (voor we de kamer uit gaan) en daarna ontsmet. Ook heb ik dan veel meer beschermende kleding aan.
Wat betreft de zwangeren is er inmiddels een “studie” gepubliceerd waar ze 9 zwangeren/bevallingen met corona hebben opgevolgd. 1 kindje had het virus na bevalling en werd binnen een dag ziek. Maar dat verliep heel mild. Ze zien niet overduidelijk meer zwangeren dan niet zwangere vrouwen die (ernstig) ziek zijn. Dus ze lijken vooralsnog niet éxtra gevoelig. edit: er zijn nog geen beschrijvingen over afwijkingen op echo ofzo. Zoals bij bijv Zika. Dus dat is ook een geruststelling. Onze gynaecologen zijn nog niet zo onder de indruk. Het virus wordt serieus genomen en er worden plannen gemaakt hoe we handelen. Bijv: welke kamer de patiënt komt. Dat er vast personeel op de kamer is en blijft (normaal lopen we veel in en uit, tot het moment supreme dan) - de sluiswerking, welke beschermende kleding. Welke operatiezaal en ook welke route ernaar toe. Enz. Het zit er allemaal al goed ingedrild, want bij mama met waterpokken doen we dit ook allemaal. Waterpokken is potentieel heel gevaarlijk voor newborn babys - en we willen absoluut niet dat de baby van mama B via personeel besmet raakt als mama A waterpokken heeft. Waterpokken is een virus dat door de lucht verspreid wordt (en lang blijft hangen) en dus VEEL besmettelijker is dan corona dat door druppelbesmetting gaat.
Hier ook en voor mij ook volkomen logisch maar hier op het forum gelezen dat dat zeker niet in elk huishouden het geval is.
Ik hoop het ook, maar ik acht de kans vrij klein, iig op korte termijn. Het RIVM heeft al gezegd dat ze dat pas doen als er voldoende aanwijzingen (lees besmettingen) zijn waardoor te concluderen is dat Nederland zelf ook als brandhaard gezien kan worden. De grote grap is alleen dat ze verhoudingsgewijs natuurlijk nooit veel gevallen gaan vinden van besmettingen in eigen land omdat deze mensen niet getest worden. Nu vinden ze deze alleen maar als ze daadwerkelijk opgenomen worden in het ziekenhuis, maar dat zullen er altijd veel minder zijn dan de mensen die het wel hebben en niet opgenomen worden...
Ik mag sowieso hopen dat ze de combinatie van klachten bedoelen, elke Brabander met een snotneus kan toch niet thuisblijven? Ik vind het sowieso nog al wat.
Ja zag net hetzelfde bericht op rtl nieuws en daar staat: Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis! Dat kan toch niet? En voor hoelang dan?
Ik zie dat ze nu in Noord-Brabant vanaf morgen een steekproef gaan doen. Ik neem aan dat dat betekent dat ze ook mensen gaan testen die niet ziek zijn, niet in het buitenland zijn geweest etc.
Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. 'Dit betekent: blijf thuis', staat er in een bericht op de site. 'Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen.' Het RIVM start vanaf morgen een steekproef naar het virus, 'om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen'. Van het grootste deel van de patiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste patiënten zijn in Italië geweest, of hebben contact gehad met een bevestigde patiënt. Van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie, schrijft het RIVM. Hier staat duidelijk of en niet hoesten en koorts
Eerder werd koorts juist losgekoppeld van de rest, lijkt me gek als het nu wel weer een voorwaarde is voor verdenking van een eventuele besmetting.