Ik werk niet op de ic, maar het eerste voorbeeld (chemo en stamcel) is mijn realiteit: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/chemo-uitgesteld-transplantatie-afgeblazen-in-de-ziekenhuizen-voltrekt-zich-een-schaduwcrisis~b9d4efb4/?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20200330|ochtend&utm_content=Chemo+uitgesteld,+transplantatie+afgeblazen:+in+de+ziekenhuizen+voltrekt+zich+een+schaduwcrisis&utm_term=120599&utm_userid=&ctm_ctid=059e7c034f2c0d9f2fbf61958b54e721
Hier vandaag weer gewerkt. Zou eigenlijk de coronapool ingaan, maar was niet nodig. De druk is er in het ziekenhuis, maar er is nog steeds ruimte om op te schalen. Ook is de rust er nog steeds.
Wij hebben de verkoever al deels omgebouwd naar IC voor onze niet corona patienten. Op de echte IC hebben we namelijk alleen 1 persoonskamers met sluis. Die gebruiken dus voor de corona patienten en inmiddels 4 cohortafdeling. Sinds vrijdag hebben we op de SEH hulp van militaire verpleegkundigen en volgens mij helpen die ook bij het draaien van de patienten. Dat schijnt ook wel een intensieve klus te zijn, die elke 6 uur gedaan moet worden.
Onze ic is vandaag ook cohort geworden, het was niet meer vol te houden met bijv het omkleden en snel hulp verlenen. Ja dat omdraaien zijn bij ons 5 verplegers voor nodig, al die kabeltjes recht houden en de zuurstof niet perongeluk afsluiten. Mooi die hulp zeg!
Ja zeker. Ook via onze pool, waren er genoeg omloops op de afdelingen en was de werkdruk behapbaar. Ik vind het wel ‘mooi’ dat we dit zo snel met elkaar hebben kunnen opzetten.
Ik ken de arts van de laatste dame, die man slaapt al een paar weken niet meer vanwege het feit dat hij al zijn patiënten moet afbellen. Dus inderdaad ook de oncologische patiënten die zonder een bepaalde operatie hoe dan ook zullen overlijden. De beste man heeft zelfs nog erger stennis staan maken bij de directie, maar zijn patiënten hebben nu eenmaal een lagere levensverwachting dan corona patiënten, dus die gaan voor. En zo gaat het volgens mij nu overal in Nederland, hoe lullig het ook is.
Wat verschrikkelijk Cin! Maar kan deze zorg niet gecentraliseerd worden? Dat patiënten doorgestuurd worden naar ziekenhuizen waar nog wel plek is? Dat ALLE zorg nu landelijk wordt gecoördineerd, want vanuit media lees ik nog erg veel verschillen tussen de ziekenhuizen en provincies. Gisteravond las ik bijv dat in sommige regio's zorgmedewerkers hun meeruren verplicht moeten opnemen omdat ze het nu op andere afdelingen zo rustig hebben dat er geen werk is. Terwijl in sommige ziekenhuizen in Brabant gepensioneerde zorgmedewerkers aan de slag gaan, en mensen gratis verblijven in vakantieparken na lange diensten zodat ze niet op en neer naar huis hoeven. Kan hier landelijk niet wat meer coördinatie komen? Om het komende 2-3 maanden ook behapbaar te houden?
In ons ziekenhuis is ook sprake van overcapiciteit qua personeel. Maar je kunt nu eenmaal niet al het ziekenhuispersoneel op de verpleegafdelingen neerzetten. Ik kan daar ook maar alleen als omloop aan de slag.
Nogmaals, het gaat niet altijd om de plek. Ook in het AVL zullen bepaalde behandelingen niet doorgaan. Dat gaat zeker niet op voor alle maligniteiten, maar als je naar mijn tak van sport (leukemie) kijkt dan gaat alles via vaste protocollen waarop patiënten behandeld worden. Met een vast aantal dagen ertussen. Als er ergens een kink in de kabel zit (bv het wel of niet beschikbaar zijn van een donor), dan gaat het hele feest niet door, of loopt vertraging op met alle risico’s van dien. de oplossingen zijn niet zo simpel denk ik. Je kunt niet een patiënt die reeds in een traject zit zomaar overschuiven naar een ander ziekenhuis. Net als dat je personeel niet zomaar uit kunt wisselen.
Het zal inderdaad liggen aan de ziekte en wat nodig is. AVL zal vast ook dingen niet doen, in ieder geval operaties die niet spoed zijn, daar ben ik er zelf een van. Gelukkig niet meer ziek, dus helemaal te begrijpen dat ze daarmee wachten. Ze gaan wel verschillende patiënten overnemen zodat kankerbehandeling door kan gaan. Dat heb ik in nieuws gelezen.
Ik begrijp zeker dat het niet simpel is. En ik weet dat de oplossingen van een leek bij lange na niet realistisch zijn. Maar ik bedoel meer in het algemeen: zoveel mogelijk op landelijk niveau kijken wat WEL gerealiseerd kan worden? Ook in uitwisseling van het zorgpersoneel. Ergens gok ik dat uitwisseling van bestaande verpleging tussen Limburg en Brabant minder ingewikkeld moet zijn dan inwerken van kantoormensen of actrices die ooit zorgopleiding hebben gedaan en nu in Uden mensen gaan verplegen.. En aangezien we nu ziekenhuizen krijgen in hotels em concertzalen zijn we de grenzen van bestaande protocollen toch al lang voorbij, toch?
Bij verplegend personeel is elders inwerken denk ik idd een minder groot probleem, maar specialistische behandelingen, dat zie ik niet zo snel uitwisselbaar.
Maar dat zijn geen ziekenhuizen, meer zorghotels/verpleeghuizen. De zorg is daar minder complex dan in een ziekenhuis en kun je waarschijnlijk ook meer met verzorgenden doen.
Ja dat snap ik, maar mijn punt: kunnen daarvoor niet nu zorgmedewerkers worden ingezet die anders hun meeruren moeten opnemen, in plaats dat zorgmedewerkers op 1 plek geen werkzaamheden hebben, en op andere plek mensen van buiten de zorg ingezet worden? Hoeft toch niet voor precies dezelfde taken te zijn?
Nog een vraag.... wordt er, naast (medisch) defensiepersoneel, ook nog personeel van andere organisaties ingezet nu bij de ziekenhuizen die nu zo vol liggen en waar echt nood aan de man is. In bepaalde provincies is het super druk en in andere juist niet. Helpt personeel van ziekenhuizen uit de rustige provincies bijv uit bij de drukke ziekenhuizen?