En wat betreft de zomervakantie inkorten, ik hoorde dat sommige werkgevers al aangeven dat de geplande zomervakanties niet zomaar ingetrokken kunnen worden. Er zijn namelijk zat bedrijven etc waar gewoon doorgewerkt wordt nu. Ze willen dat de werknemers een paar weken niet op het werk zijn, even afstand kunnen nemen van het werk (wat heel gezond is) en daarnaast zitten ze er niet op te wachten dat al die vrije dagen in het najaar worden opgenomen of dat werknemers allemaal dagen mee gaan nemen naar volgend jaar. En door de economische problemen die er al zijn en nog meer komen is uitbetalen van die uren ook niet echt een optie. Als dan de zomervakantie ingekort wordt of de meivakantie afgeblazen loop je daar weer tegenaan.
Mijn oudste kan alleen via een Google document contact opnemen met de juf, als je 3 uur later antwoord krijgt is het snel... Mijn jongste heeft helemaal geen mogelijkheid om contact op te nemen met haar juf. Zij doet behalve af en toe gynzy kids ook niets digitaal. Ik kan haar juf wel mailen, maar ook dat antwoord duurt lang. Zelf kan mijn jongste nog niet mailen. De 2 dagen per week dat ze op school zitten, wordt er buiten gespeeld of gamen ze op de chromebooks. De school belooft hier wel elke keer verbetering in, maar er gebeurt tot op heden dus niets mee. Die dagen moeten ze bij mij dus nog eens inhalen in de rest van de week. Vooral bij mijn dochter verwacht school een hoop instructie, van het introduceren van kwartieren, zowel analoog als digitaal, tot aan getallen lijnen met sprongen. Dat zal waarschijnlijk per school verschillen, maar ik heb het gevoel dat onze school denkt dat alle ouders thuiswerken of uit hun neus zitten te eten.
Conclusie: dringend advies aan onderwijssector om zo snel mogelijk voor tenminste komende weken een zo eenduidig mogelijke landelijke thuisonderwijs aanpak op te zetten. Er zijn nu belachelijk veel verschillen tussen scholen. Dit is prima aan te pakken op grote lijnen vind ik (als: welke vakken thuis per leerjaar, hoeveel uur verplicht per dag, wel/geen nieuwe stof aanbieden ed). Details kunnen dan prima verschillen, maar dan krijgen alle kinderen tenminste evenveel les.
Dat en gewoon na de meivakantie weer naar school Een half jaar niet naar school zou belachelijk zijn. Vakanties gewoon zo laten, ben alleen bang dat buitenlandreizen er niet in zitten. Misschien met 6 weken geen school en ook veel in huis en tuin en blokje om zoals nu, worden besmettingen weer wat geremd.
Hoeveelheid uren voorschrijven is het enige waar ik het niet mee eens ben. De ene pakt het sneller op dan de ander. Maar wellicht zijn er maar enkele leraren nodig om filmpjes, niet alleen voor hun school maar voor veel meer leerlingen in te zetten. Ipv veel die eigenlijk hetzelfde onderwerp doen. Waardoor de tijd om vragen te beantwoorden beter benut zou kunnen worden.
Dit ja. Ik heb het idee dat veel leerkrachten zelf het wiel aan het uitvinden zijn. Als de ene leerkracht een instructievideo maakt over een les van een bepaalde methode dan zou een ander die gewoon moeten kunnen gebruiken. Eigenlijk zou je Nuon best mogen verwachten dat degenen die die lesmaterialen hebben gemaakt hier het onderwijs in steunen door video’s met uitleg per les te maken bijv.
Belachelijk. Van de school dan. Zou eigenlijk ergens een melding van gemaakt moeten kunnen worden. Scholen mogen en kunnen gewoon niet verwachten dat ouders les gaan geven. Een beetje begeleiding of ondersteuning hooguit.
Ik werk parttime, dus op de dagen dat ik niet werk, ben ik gewoon thuis, en kan onze kinderen dan wel begeleiden bij hun thuiswerk. Op de dagen dat ik werk, is mijn man zoveel mogelijk thuis aan het werk. Maar echt les geven is dan niet mogelijk. Maar ze zijn ook wel eens een uurtje of zo alleen. Meer dan normaal. Tja, tis niet anders.
Ik persoonlijk ervaar het ook niet als vakantie hoor maar mijn kinderen dus echt wel! Normaal gesproken heb ik altijd vakantie, tbm met schoolgaande kinderen Dit is nu echt wel even heel erg pittig. Maar de jongens doen alleen maar leuke dingen, worden de hele dag vermaakt en maken tussendoor wat huiswerk. Daarna gaan ze spelen, later naar bed, we eten wat vaker een ijsje bijv. Straks zal vakantie ook niet perse als vakantie voelen als we nergens naar toe kunnen.. dan liever wat extra werkjes van school en een beetje in ritme blijven.
Daar zijn ze al gewend om computers te gebruiken. Hier vraagt de middelbare school sowieso een laptop als het kind daarheen gaat.
Dat klopt hoor, maar normalitair zitten uiteindelijk alle kinderen van hetzelfde schooljaar in Nederland even lang op school. Of ze nou vóór of achterlopen: norm uren onferwijs blijft gelijk. Ze hoeven dan zeker niet even lang over dezelfde stofaanbod te doen.
Ik werk volledig thuis nu, maar begeleid de kinderen niet urenlang met hun schoolwerk hoor. Want ben overdag zelf aan het werk. Maak wel tijd om vragen te beantwoorden, maar zit niet erbij als ze aan het werk zijn. Maar ik denk dat wij geluk hebben dat kinderen hier in de bovenbouw al bijna volledig digitaal onderwijs volgen. Iedereen heefr ook zijn eigen laptop op school, en nu thuis. Qua werkwijze in basisaanbod verandert niet zoveel, behalve dat ze live uitleg van de juf missen. En mogelijkheid on direct vragen te stellen.
Ja dat is een vervelend iets. Want vaak gaat het wel zo dat er niks anders aangeboden wordt en dat een kind zich dus stierlijk zit te vervelen. Mij heeft dat ontzettend gedemotiveerd op school tot het punt dat ik komen opdagen niet meer kon opbrengen. Ik hoop dat ze hier nog een keer over na gaan denken.
Wat bedoel je precies? Ik zie onwijs veel verschillen. En dat is jammer. Terwijl leerdoelen landelijk redelijk gelijk zijn. Op zich zou vanuit onderwijsbond of de ministerie van onderwijs makkelijk een overkoepelende richtlijn kunnen worden opgesteld. Al is het om duidelijke kaders te geven waarbinnen de scholen hun thuisonderwijs kunnen vormgeven volgende weken. Er is binnen 2 weken een richtlijn opgezet hoe men om moet gaan met keuzes welk leven gered gaat worden op de IC's. Dan lijkt me dit niet een onmogelijke opgave..
Er zijn inderdaad hele grote verschillen. En het is zeker niet onmogelijk om een richtlijn op te zetten maar ik zie het dus in praktijk niet gebeuren. Ik hoor ook vanuit sector zelf niemand over. Persoonlijk vind ik ook dat er zo goed als geen aandacht wordt besteed aan wat het met kinderen geestelijk doet om weken lang thuis te zitten.
Dat valt op zich wel mee hoor. Ik ben lid van verschillende facebookgroepen van onderwijs en als je ziet hoe leerkrachten door heel Nederland elkaar ondersteunen is dat echt fantastisch! Maar onderwijs is ook maatwerk. Niet alle instructiefilmpjes die gemaakt zijn voor Wereld in Getallen groep 6 kan ik gebruiken voor míjn groep 6. Omdat ik leerlingen heb die op een aparte leerlijn zitten, omdat zij de taal niet goed beheersen of om een andere reden. Een goede leerkracht levert ook maatwerk. En dat kost tijd. Inmiddels ben ik er zo handig in geworden mijn instructies op te nemen, dat het me meer tijd kost om het goede filmpje bij de goede les te zoeken, dan zelf het filmpje te maken en op de Classroom te plaatsen. Iemand anders merkte iets op over de verschillen tussen scholen. Er zijn ook (in elk geval regionaal) bestuurlijke afspraken gekomen omtrent thuisonderwijs. Er wordt wél nieuwe stof aangeboden, de zorgleerlingen worden extra gemonitord en er worden geen tellende toetsen afgenomen. Dit is in de hele regio zo, bij meerdere stichtingen. Maar ik ben het met je eens als je kijkt naar de enorme verschillen. Die verschillen zullen er echter altijd al geweest zijn. Die heb je namelijk overal. De ene school doet het op een andere manier dan een andere school, net als dat de ene bouwvakker anders werkt dan een andere bouwvakker. Of dat je over het ene ziekenhuis meer tevreden bent dan over het andere ziekenhuis. Dat zal ook niet veranderen. Welk plan of protocol je er tegenaan gooit.