Ik hoop dat die testen volgen op het moment dat duidelijk is voor hoe lang die immuniteit werkt. Bij bijv. Levenslang zou een groot deel van NL weer het normale leven op kunnen pakken (of denk ik te simpel?)
Ik vind dit zeer positief nieuws al besef ik me dat het weekend de meldingen wat kan vertekenen omdat in het weekend niet alles word gemeld. Man denkt dat ze al strenger gaan selecteren. Wie mag wel en wie mag niet naar de ic en vandaar lagere cijfers? Wat denken jullie? Ik wil geloven dat de maatregelen vruchten af beginnen te werpen.
Ik zeg een filmpje van een land waar de aantallen aanzienlijk lager lagen. Enige verschil met 'ons" was dat iedereen verplicht met kapje de straat op moest. Niet perse om jezelf te beschermen maar om anderen zo min mogelijk te besmetten. En aan de cijfers te zien lijkt het toch te werken.
Ik ben dank dat als mensen horen dat het veel beter gaat ze de regels minder op gaan volgen "want het valt allemaal wel mee.
Al veel gehoord van mensen om mij heen dat buren gewoon lekker doorgaan met ontvangen van visite en verjaardagsfeestjes inclusief de drie Nederlandse zoenen op de wangen. Als ze mogelijk toch de regels van wie wel en wie niet op de ic moeten gaan hanteren dan mogen ze van mij die mensen als eerste gaan uitsluiten, zodat andere mensen die dalijk anders geselecteerd worden voor uitsluiting gewoon opgenomen kunnen worden. Maar helaas valt daar niet op te controleren.
Ik denk dat ze mog niet strenger dan tot nu selecteren, maar bv zaterdag las ik dat er ook tientallen van de ic af mochten. De maatregelen helpen, en daarbij hopelijk nu meer mensen per dag eraf ipv erbij. Ik las het op nos ook zo: Het aantal coronapatienten is met 25 opgelopen tot 1385. Ik denk dat er niet maar 25 bij zijn gekomen, maar 25 het verachil is tussen degenen die opgenomen moesten worden en degene die van de ic af gegaan zijn.
Interessant artikel uit NRC: ideeën over exitstrategieën. Je wordt er niet vrolijk van. Want: 1 ze hebben nog geen idee hoe 2 het gaat sowieso erg lang duren (langer denk ik dan de meeste van ons -tot nu toe- voorzagen. Het gaat over 1 à 2 jaar) Het artikel is te groot om in 1 keer te plaatsen, ik probeer het in twee stukken te hakken.
Nu een tijger in Amerika besmet met Corona. Besmet door zijn verzorger die het heeft. En een kat in Brussel besmet ook via zijn baasje besmet. Dus dieren kunnen het ook krijgen en doorgeven. Best schokkend. Dit op het nieuws vernomen.
Ik denk ook dat het werkt. Zeker als je het mondkapje opzet, dan je handen wast en het huis uit gaat. Dan is het virus grotendeels van de handen gewassen, ze raken de mond niet aan en dus ook minder kans dat ze het virus overzetten op het pinapparaat, liftknop, winkelkar,... Nog beter is inclusief handschoenen. Als je dan hoest verspreidt het virus ook minder snel. De enige reden waarom het hier wordt afgeraden is omdat ze het te laat hebben besteld. Helemaal veilig is het niet maar wel veiliger. Als de mensen zich 100% aan de regels houden zou het weinig verschil uitmaken maar dat doen mensen niet. Afstand houden is voor heel veel mensen moeilijker dan de eerste 50 cijfers van het pi nummer opnoemen.
ALS je een mondkapje gaat dragen, moet je je twee dingen constant blijven realiseren: - Het is niet ‘in plaats van’ andere maatregelen, het komt erbij! Het gebruik van een mondkapje helpt alleen om verspreiding te voorkomen als je je daarnaast nog steeds houdt aan alle andere maatregelen van social distancing. Zodra je gaat denken dat je weer meer mag, omdaje toch een mondkapje draagt, zul je juist het virus weer sneller gaan verspreiden. - Het mondkapje is vooral bedoeld om anderen te beschermen, niet jezelf. Voor veel maatregelen geldt dat je het niet alleen doet om jezelf te beschermen, maar ook ter bescherming van anderen. Voor mondbedekking geldt in zeer hoge mate dat je dit doet om anderen te beschermen. Je moet je echt realiseren dat het je niet helpt om zelf minder binnen te krijgen. Het zorgt er vooral voor dat als je zelf ongemerkt drager bent, dat je het virus dan minder verspreidt.
Dat is ook 100% waar. Het is ook vooral om anderen te beschermen en de afstand regels horen hetzelfde te blijven. Ik denk dat heel veel mensen denken dat ze nu hooikoorts hebben. Hebben ze ook als ze er bekend mee zijn maar misschien hebben ze er ook een lichte vorm van corona bij zonder dat ze het weten dus met af en toe een kuchje blijven ze niet thuis. Als ze dan een mondkapje opzetten en zich houden aan de regels is wel iedereen meer beschermd. Iedereen die 2 keer hoest op een dag denkt dat het niks is. Ook denk ik dat als veel mensen een mondkapje dragen het mensen iets meer afschrikt. Dat mensen meer bezig zijn met de Social distancing. Je wordt er constant aan herinnerd als je het ziet dus je let er meer op.
Dat is ook de grote zorg van Gommels, ook dat mensen op gegeven moment gaan vinden dat ze "lang genoeg binnen hebben gezeten". Ik hoop echt dat we ons niet rijk gaan rekenen nu. Lage IC opnames zijn ook veroorzaakt door al strengere selectie. Er worden actief gesprekken gevoerd met zwakkere patiënten, waardoor "mensen zelf al minder voor IC kiezen, wat de afdelingen wat lucht geeft" (aldus Gommels gisteravond). Ondertussen zijn we door Duitsland aangemerkt als "risicoland" en gaan aan die kant ook grenzen dicht voor particulieren deze week. https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10406996/duitse-grenscontroles-definitief-ingevoerd
Wat je man denkt is vooralsnog niet aan de orde nu. Gelukkig niet! Dat gaat pas in bij fase 3 en we zitten in fase 2 nu al een poosje. Met alle opschalingen redden we het tot nu toe iig. nog om in fase 2 te blijven.
Ik denk dat er mogelijk nog winst te behalen valt is door te bepalen wie wel en wie niet naar de IC mag. Ze weten nog niet het precieze Sterftecijfer, maar dit lijkt rond de 40 en 50% te zitten. Bijna de helft overleeft de ov dus niet of sterft vlak daarna. Als je nauwkeuriger kan bepalen welke factoren van invloed zijn op overleving of niet, zou dat heel veel kunnen schelen in de IC capaciteit. Of andersom geredeneerd, als je de IC capaciteit houdt zoals nu, dan kun je twee keer zoveel besmettingen/zieken aan En zou je dus de maatregelen iets kunnen terugschroeven zonder dat je de IC capaciteit hoeft aan tepassen
Ik heb me dat dus ook bedacht, want in België dalen de IC-cijfers ook, maar niet zo sterk als in Nederland. Dus volgens mij speelt er echt nog wel iets anders mee dan alleen maar dalende besmettingen.
Ik vind dat artikel over die exit-strategieën trouwens wel erg pessimistisch. Het is natuurlijk goed dat er nagedacht wordt over scenario's, maar de kans dat er binnen afzienbare tijd een vaccin komt en wss al vroeger een werkzaam antiviraal middel, is echt wel groot. Er zijn nu al talloze kandidaat-vaccins die getest kunnen worden. Dergelijke denkwijzes maken het alleen maar aanlokkelijk om te beginnen denken zoals enkele posts hierboven : wat als we minder mensen proberen te redden, dn kunnen we meer zieken aan en zijn we hier sneller vanaf. Economie is belangrijk, akkoord, maar ethiek is mij ook heel wat waard en ik vind niet dat we al zo ver in het failliet van onze maatschappij zitten om te verantwoorden dat we vinden dat niet meer iedereen recht heeft op levensreddend handelen. Die mensen die je in die hypothetische situatie laat ziek worden en laat dood gaan omdat je ic-capaciteit het aan kan, zodat jij sneller terug een wijntje kan drinken op een terras, hadden misschien gered kunnen worden als er gewacht was tot er een werkzaam antiviraal middel was. Ik kan alleen maar hopen dat we hieruit komen zonder onze basiswaarden te verloochenen, en met grote lessen voor de toekomst.
Ja, deze trend vermoedde ik al een tijdje vanwege o.a. de cijfers van stichting NICE (IC-opname cijfers). Waar aanvankelijk een evenredige trapsgewijze oploop zichtbaar was in de leeftijdsverdeling van patiënten op de IC's, met de top bij de zeventigers, is dat al eventjes anders nu. https://www.stichting-nice.nl/covid-19-op-de-ic.jsp Procentueel nemen de zestigers duidelijk toe, terwijl de hoeveelheid zeventigers procentueel afnemen (laatste paar dagen van 37% naar 35%). Tachtigers waren er al weinig, nu maar 3% en negentigers zijn er niet. Ik vermoed dat deze cijfers niet hetzelfde zijn in andere (Noord-)Europese landen als bijvoorbeeld Duitsland. Ik snap dat de overlevingskansen afnemen naarmate leeftijd stijgt, maar tegelijk ben ik bang dat we in Nederland vanwege onze lage IC-capaciteit mensen ook gewoon minder kans geven. En beslissen dat je niet naar de IC gaat als je al vreselijke pijn hebt en oververmoeid bent door het gevecht tegen Covid... dan is het makkelijker overtuigen om te stoppen met vechten. Geen arts die dat met iets anders dan goede en humane intenties zal doen, maar tegelijk zorgt een tekort aan bedden wel voor eerder alternatieven bedenken bij allen. Vreselijke morele dilemma's. Ik trek het me aan voor Nederland als geheel, maar privé maak ik me echt zorgen om mijn vader in de 70 in Noord-Brabant, als ik de zeventigers op de IC als geheel procentueel nu zie dalen.
Wat ik begrepen heb is er echt geen sprake van "mensen overtuigen om niet naar IC te willen", maar meer de keuze geven en gesprek aangaan. Maar je ziet in de verdeling inderdaad dat het aantal opnames van mensen boven de 70 afneemt, terwijl sterfte% van deze leeftijdsgroep tov totaal steeds hoger wordt.