Ik denk niet dat je werken op school kunt vergelijken met de zorg voor wat betreft bescherming. Als een leerkracht heb je contact met telkens dezelfde groep niet zieke (als het goed is, daar moet dan wel goed naar gekeken worden) leerlingen. Ok, die 1,5m regel zal niet lukken -binnen het klaslokaal-, als er nu gezorgd wordt dat die leerlingen verder geen/nauwelijks contact hebben met andere leerlingen van dezelfde school (lastig, maar niet onmogelijk), valt het toch best wel mee qua wisselende contacten? In een supermarkt werken lijkt mij persoonlijk veel gevaarlijker. En in de zorg al helemaal (mijn zoon wordt opgevangen trouwens, die mensen uit de zorg en onderwijs hebben geen bescherming en werken ook door met een doelgroep waarbij je de hele dag lichamelijk contact hebt, alle lof voor hoe ze dat opgezet hebben trouwens). Maar goed, ik werk zelf in geen van deze beroepen en ik kan me best voorstellen dat mensen bang zijn. Ik vind het alleen niet terecht als je er echt goed over na denkt.
Past beter in het niet nieuws topic, maar hoe zie je dat voor je? Bij een kleine school kan het misschien, maar hier zitten er rond de 1000 kinderen (eerder meer dan minder) in het schoolgebouw?
Niet tegelijk pauze en ook verschillende start- en ophaaltijden? Ik weet het ook niet precies, mijn dochter zit op speciaal onderwijs en ik weet ook niet hoe zij dat dan moeten organiseren, daar zitten ook weer kinderen van verschillende klassen in dezelfde taxi’s. En een gedeelte van de kinderen is zelf risicogroep (hoewel het schijnt dat zelfs die over het algemeen niet heel ziek worden van corona). Uiteindelijk kunnen we de samenleving niet 1 of 2 jaar op slot houden en zal het onderwijs hoogstwaarschijnlijk de eerste maatregel zijn die versoepeld gaat worden. Dit bedenk ik niet zelf hoor, dat heb ik op verschillende nieuwssites gelezen.
Dat is nu gedeeltelijk al zo (pauze helemaal, nog meer splitsen kan amper, dan moeten ze tot 17.00u naar school ), brengtijden zijn ook al verschillend ivm verschillende scholen, maar daar zou nog wel iets in te behalen zijn. Maar het blijven 1000 kinderen in een gebouw. Ik zeg ook niet de scholen tig jaar dicht houden, ik zeg alleen dat bepaalde opties niet altijd kunnen en dat je dat dus ook mee moet nemen in de overwegingen.
Ja, dat is ook zo. Ik weet ook helemaal niet of in de landen waar de scholen weer opengaan (zoals Denemarken) extra maatregelen genomen worden op dat gebied? Of misschien gaan ze weer terug naar de situatie voor corona? Daar is daar vast ook over nagedacht en zou natuurlijk door Nederland naar gekeken kunnen worden (hoe gaat het daar, lijkt scholen openen een nieuwe piek te veroorzaken of niet? etc.)
In Sweden zijn scholen nooit dichtgegaan (basisonderwijs dan). Er zijn ook overigens genoeg ouders hier in NL die aangeven om hun kinderen niet te gaan brengen.
Weet je, daar heb dan begrip voor. Maar hier mag je dus wel naar een woonboulevard of een bouwmarkt (en daar houdt echt niet iedereen zich aan die 1,5 m afstand), de grenzen zijn gewoon open maar de kinderen mogen niet naar school. Maar goed ik sta daar kennelijk anders in.
In China lopen de besmettingen op. Van 33 vrijdag naar 99 zondag. Was ook wel te verwachten lijkt me?
Nog in het nieuws, 1/3 van zwembaden mogelijk failliet als het lager gaat duren. Ze hebben nu ook om financiële steun gevraagd. Wie een kind op zwemles heeft, mogelijk is het zwembad dan failliet
Dit. En wat te denken van de andere mensen in vitale beroepen nu. Ik roep maar even een paar: brandweer, supermartktpersoneel, politie.... Die moeten ook gewoon hun werk doen. Testen krijgen ze niet, beschermingsmateriaal ook niet of niet adequaat, doorwerken enkel bij koorts niet.
Ik denk dat, als scholen open gaan, hetzij in nl hetzij in België, dat het vooral vanuit de overheid duidelijk moet zijn wat de bedoeling is. Ik ben leerkracht, en al sta ik momenteel niet voor een klas, ik zou niet bang zijn om dat te doen. Ik ben persoonlijk ook niet bang om m'n zoontje naar school te sturen. Maar de vraag is, moeten we bij het minste vermoeden van het virus zelf thuisblijven/de kinderen thuishouden? Wnt dan krijg je natuurlijk vanzelf een immens ziekteverzuim. Als ik elke keer dat ik nies moet thuisblijven, dan zit ik de helft van het jaar thuis. Als m'n zoontje elke keer moe thuisblijven als ie een snotneus heeft, dan gaat ie gewoon niet meer naar school. Dus wat is de bedoeling als de regering de scholen terug pent? Mag het virus - gecontroleerd - verder woeden, of willen we het aantal gevallen volledig uitsluiten? Overigens nog een keer, je mag in België wel je huis uit, de winkels zijn gewoon dicht en je mag niet gaan wandelen/sporten als je daarvoor eerst een heel stuk moet rijden. De regels zijn hier nog net wat minder streng dan italie/Spanje /Frankrijk.
Ik werk in de zorg en mag alleen een test als ik de symptomen heb en in aanraking ben geweest met iemand die het heeft.. en dan moet nog via vele wegen/vraagstukken of ik getest kan worden.
Dat is toch simpel? Helemaal mee eens. Ben je als leerkracht bang om ziek te worden? Dan bescherm je jezelf maar met mondkapje, desinfectie enz. Ziek gemeld voor een verkoudheid? Net als in de zorg: testen. Geen corona/koorts? Hup, weer aan het werk.
Nou, als de scholen in wat voor vorm dan ook weer open gaan is dit denk ik wel een mooi punt om overal het continu rooster in te voeren. Om 12 uur en 13 uur kunnen dan de haal/breng momenten geskipt worden, scheelt weer veel risico-contact-momenten, leerlingen eten even een broodje met de leerkracht en weer door!
Ja, hier ligt het ook nagenoeg stil. Ik heb er helemaal geen problemen mee dat scholen geen ‘fysiek’ onderwijs aanbieden, en ik kan ook heel goed snappen dat ze pas terug open willen gaan wanneer het onderwijs op een veilige manier ingericht kan worden. Vind ik zelfs verstandig. Waar ik wél problemen mee heb, is dat sommige leerkrachten de voorbije periode als vakantie hebben ervaren. Niet alle leerkrachten, niet alle scholen, gelukkig. Maar als ik kijk naar de leerkracht van mijn oudste kind, als ik de berichten lees van enkele leerkrachten in mijn kennissenkring,... Dan steekt dat wel. Leerkrachten hebben inderdaad een verantwoordelijkheid, en ik vind dat sommigen het zich nu wel erg makkelijk maken onder het mom van ‘ik kan niet werken’. Je kan wel werken, alleen op een andere manier. En dan hoef je nog niet dezelfde uren te kloppen als in ‘normale tijden’, maar gewoon bijna níet werken (en in tegenstelling tot velen in andere sectoren wél doorbetaald worden), dat klopt voor mij niet. Maar goed, ik ken ook ‘goede’ voorbeelden hoor! En heb geen idee welke leerkrachten momenten in de meerderheid zijn, ik snap gewoon dat door je ervaring je mening wat gekleurd kan zijn. Al blijf ik dat zelf wel los zien van het al dan niet terug openen van scholen (in fysieke vorm).
Even nog over het fysieke gebouw van de school. Er staan nu zoveel grote gebouwen leeg. Gymzalen, sporthallen, gemeenschapshuizen, restaurants, evenementhallen, feestzalen, kerken, gemeentehuizen, etc etc etc. Je zou ook kunnen denken aan onderwijs op een andere locatie als je daar wel goed afstand kunt houden. Is natuurlijk veel organisatie, maar waar een wil is is een weg. Dus mochten kinderen wel een besmettingsbron zijn dan kan er ook een plan gemaakt worden waarbij die ruimte wordt benut.
Ligt eraan wat voor zorg je doet. Aan een huishoudelijk medewerker worden dezelfde eisen gesteld als aan verzorging/verpleging (thuiszorg) qua ziek melden. Echter wordt deze groep niet getest en dragen ze geen bescherming omdat ze 1.5 meter afstand kunnen houden van de cliënt. Maar ondertussen maken ze wel alles schoon wat de cliënt aanraakt. Van afwas tot sanitair, gewoon het hele huis. Heel fijn als je een hoestende cliënt hebt en je mag geen medische handschoenen dragen. En dit is nog maar 1 voorbeeld. We werken met hele kwetsbare mensen maar veel medewerkers zijn ook al wat ouder. Je bericht over school iets eerder in dit topic ben ik het mee eens.