Een gazon is dan ook helemaal geen (groot) onderdeel van een ecologische of wilde tuin. Gazon is net het stomste plan om te zetten in een onderhoudsarme tuin.
Ik doe dat altijd met een verfkrabber, onkruid tussen tegels weghalen. Die verfkrabber heb ik met ducktape aan een bezemsteel gezet. Gaat als een speer.
je hebt van gardena een speciaal mesje. Zet je aan de bezemsteel van hun en dat gaat nog beter. Dan trek je ze met wortel en al eruit.
bij een boomkweker vragen om een spuit met glyfosaat. Dat is een groeistof. Als je er te veel van in de plant spuit dan groeit hij zichzelf dood en dat wil je nu juist. Het geeft geen schade aan het milieu of andere planten die er staan.
Huh? Glyfosaat is Roundup. Waarschijnlijk carcinogeen voor mensen, een hoogst toxisch voor de natuur. Je geeft vreemd advies.
dan zal ik het verkeerd spellen denk ik. Als je hier bij een kweker om vraagt weten ze wel wat je bedoelt. Wat ik bedoel blijft echt in de plant en niet in de natuur. Je moet het ook in de plant injecteren en niet op de grond strooien of gieten. Wij hebben het ooit een keer gehaald voor net zo’n soort plant die niet weg te krijgen was. Daarna nooit meer dus weet niet precies meer hoe het heette. Ik dacht dus glyfosaat maar blijkbaar vergis ik me.
Ja, elke kweker of boer weet inderdaad wat je bedoelt als je glyfosaat vraagt. En zal je met plezier vertellen dat het niet schadelijk is, maar wel perfect om ongewenste gewassen te vernietigen.
Zoals hierboven al uitgelegd hebben wij dit een tijd geleden een keer meegekregen (gekocht) met uitdrukkelijk erbij vermeld dat dit geen roundup was en echt in de plant zelf bleef niet in het milieu. Ik neem aan dat kwekers roundup ook niet meer gebruiken nu het al jaren verboden is? Ik heb me dus vergist in de naam en waarschijnlijk iets heel anders mee gekregen. Anders zal het ook niet verkocht mogen worden aan particulieren. De verpakking heb ik allang niet meer dus die kan ik jullie niet laten zien. @Beheer kunnen jullie de betreffende reacties verwijderen om vervuiling van het topic van ts tegen te gaan nu het veranderd in een discussie of ik wel of geen giftige troep aanraadt.
Waarom zouden ze dat doen? En roundup is verboden toch? Of alleen onder die merknaam? Edit. En aangezien ik weet dat jij pro wilde tuin bent. Als je dan toch een bestrate tuin hebt. Heeft het onkruid dan nog enige functie? Serieuze vraag!
Boeren zijn vaak nog van de oude stempel en vinden dat alle regels niet van toepassing zijn «want dat gebeurt al jaren zo». Ik denk dat ik je vraag niet goed begrijp. Heeft onkruid een functie in een tuin met tegels? Ja, dezelfde als elders: het zorgt voor biodiversiteit die goed is voor andere dieren. Maar het gaat vooral om het omgekeerde: bestrijden van onkruid met chemische middelen betekent gif dat in de natuur terechtkomt. Via het grondwater, of via de insecten die dat gif met zich meenemen.
“Onkruid” (het is een naam die wij geven aan planten die wij niet op een bepaalde plek willen hebben) heeft absoluut een functie! Alle planten hebben een functie. Het is de manier van de natuur om een bepaalde disbalans weer goed te maken. Bijv: de lange dikke wortels van een paardenbloem halen voedingsstoffen heel diep uit de bodem. In de bovenste laag is er een tekort aan die voedingsstof. Als de paardenbloem sterft blijven de stoffen die het bovenhaalt weer achter in de bovenste laag. Zo is het met veel onkruiden en als er van een bepaald soort erg veel is, dan kun je er zelfs op die manier achter komen welke stof er te kort is. Als dit vervolgens aanvult, gaat dat onkruid vanzelf weg want er is geen functie meer voor. Er kan dan wel een andere plant voor terugkomen. De natuur werkt in principe met successies. Als je een braak liggend stuk land hebt en je het lang genoeg laat liggen dan volgen bepaalde planten zich op. Het is een proces wat zich herhaalt. De natuur wil namelijk geen braak liggend land en gaat het bedekken om het bodemleven te beschermen. Welke planten dat zijn ligt aan waar je op de aarde bent. Bijv: eerst komen er onkruiden, dan grassen, daartussen komen op een gegeven moment struiken, dan volgen de kleine boompjes en vervolgens de grotere, en uiteindelijk groeit er een bos. Het begint allemaal met een gezonde bodem! Ons voedselsysteem is er afhankelijk van.
Dat laatste snap ik heel goed. Ik stelde de vraag omdat je aangaf dat een gazon zo goed als niets toevoegt dus vroeg me daardoor af of dat onkruid tussen de tegels dat wel deed. Bedankt voor je antwoord.
Dank je, mijn vraag ging dan echt om onkruid tussen de voegen van een volledig betegelde tuin en niet een braak liggend stukje grond. Maar neem aan dat de functie hetzelfde blijft?
Ja. Het vult tekorten in de bodem aan. Toevallig hebben we deze week de helft van tegels uit de tuin gehaald. (Vorige bewoners hebben er 25 jaar gewoond, alles bestraat met vieze grindtegels) maar onder die tegels leeft een enorme wereld aan diertjes, microben, etc etc.
Heel concreet bij tegels is het voordeel van onkruid daar dat het de grond losser houdt en dus meer doorlaatbaar maakt. Tegels en bestrating is o.a nefast voor de natuur, omdat het ervoor zorgt dat hemelwater daar niet of nauwelijks in de bodem geraakt. Onkruid tussen de voegen zorgt ervoor dat water beter in de bodem raakt.