En als ik naar de situatie van mijn dochter kijk, dan heeft zij ook echt recht op 6 weken vakantie (1ste VO). Haar lessen gaan namelijk gewoon door. Weliswaar online, maar alles vindt plaats, behalve gym. En extra huiswerk, dus ze is onwijs druk. Ze leeft echt toe naar haar vakantie, dat je je haar (en andere) niet ontnemen. De vakantie verkorten is naar mijn inziens echt niet de oplossing. Ze zullen ook naar andere oplossingen moeten kijken. En persoonlijk vind ik dat ze nu te weinig kijken naar al die andere mogelijkheden. Ik hoor vooral wat er niet kan, maar wat kan er eigelijk wel? Hoe krom is het dat kinderen tot 12 buiten mogen spelen, maar er niet een plan bedacht kan worden hoe er in kleine groepjes les kan worden gegeven? Te rigide en te weinig creativiteit wat mij betreft.
Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb. Maar ergens stond er iets in de trant van: hoe kan een oudere juf het voor zichzelf okee vinden om voor een klas met kinderen te staan zonder haar eigen kleinkinderen te zien. Ik denk juist dat ik het omgekeerde niet uit zal kunnen leggen aan mijn kleuters. Waarom kan hij zijn oudere juf wel zien, maar niet zijn opa en oma's die hij mist. Die hij veel liever zou willen zien.
Een kleinkind kan toch zijn opa en oma zien mits het op afstand is? Ik denk toch niet dat een kleuter met zulke levensvragen rondloopt.
Mijn kleuters zullen opa en oma's gewoon om de hals vliegen. Ze zijn nog helemaal niet bezig met afstanden van meters, centimeters etc. Ze houden van knuffels en voorlezen. Als oma over de vloer komt dan pakken ze snel een boek en kruipen ze op schoot. Daarbij hebben ze vaak al gehandeld voor dat ze nadenken. Op dit moment is de wereld duidelijk, ze zijn thuis omdat er teveel mensen ziek zijn. Zodra er dingen veranderen en anders zijn dan ze waren gaan er gaten komen die vooral de oudste wil gaan opvullen. We hebben de grootste moeite gehad met nieuwe situaties. Alleen al kleine dingen op school monde uit in een nachtelijke onrust. Ik denk wel dat het heftig gaat zijn als hij terug keert op school en het heel anders is dan hij het achter heeft gelaten. En als er mondkapjes gedragen gaan worden dan vrees ik dat hij niet meer wil gaan slapen. Gezien het gedrag van mijn oudste denk ik dat het voor hem echt het beste is om terug te keren zodra de rest weer normaal is voor hem. Daar zal ik dan, zover ik kan, ook voor gaan zorgen. Dan komt de keuze om wel of niet af te spreken bijvoorbeeld bij de grootouders te liggen. Maar afstand houden zal er niet in gaan zitten. Daarbij vond ik iets wat ook al gezegd is op tv ook pijnlijk. Wat als hij valt en de juf troost hem niet. Wat als zij afstand moet houden? Zou hij dan nog hetzelfde gevoel voor haar hebben, of zal hij zich afgewezen en onbelangrijk voelen? Ik gok het laatste. Wat mij betreft wachten ze de volledige resultaten van het onderzoek af voor ze kleuters weer naar school laten gaan.
Ik schreef al in een ander topic dat ik mij niet kan voorstellen dat de kleuters als eerste groep zullen starten. Al moet ik zeggen dat mijn zoontje overal, ook bij opa en oma, prima de afstand houdt. We blijven buiten, in de tuin en houden afstand. Voor mij persoonlijk is het om het even, heel fijn voor zijn ontwikkeling dat hij weer naar school kan, maar thuis vind ik het ook prima gaan. Een schoolvakantie inkorten of zo houden? Mijn oudste zal zich heus wel kunnen vermaken, maar heel eerlijk? Hij ziet dit al als vakantie. We knutselen, maken oefeningen (die hij leuk vindt), doen veel spelletjes en veel buiten spelen enz. Dus als we tot en met augustus thuis blijven zoals de oorspronkelijke vakantie, dan zal het in september aardig tegenvallen in groep 3, na 5 maanden ‘vakantie’. Maar ook dat went wel weer.
Mijn beide kinderen zijn geen hoogvliegers op school. Mijn jongste is sociaal ook niet al te best. Ze is ontzettend schuchter, moet heel lang wennen aan een bepaalde situatie voordat zij zichzelf echt laat zien. Voor haar zou het dus ook op sociaal gebied heel goed zijn om weer naar school te gaan. In de zomervakantie naar school is wat mij betreft prima. Al hoop ik dan wel dat dit in goed overleg gebeurd in verband met de al reeds opgenomen vakantie dagen maar goed we zien wel
Als ik puur naar m'n dochter kijk, mogen ze dit jaar zelfs de gehele zomervakantie afschaffen Of hooguit 2 weken vakantie..
Ik zou het helemaal prima vinden als ze de zomervakantie inkorten met een week of 2. Hier zijn ze elke dag tot 12 uur met school bezig. We hebben nog een enkele opdracht open staan van afgelopen week, maar zijn verder keurig bij. De laatste opdrachten die ze nog moeten maken we komende week gewoon. Ze spelen minstens 5 uur per dag buiten en ik hoor ze bijna elke dag het woord vakantie zeggen. Hier zijn ze al volledig zen na deze periode en is 6 weken echt niet nodig.
Persoonlijk zou ik het jammer vinden. Het zou betekenen dat wij als gezin pas in de meivakantie of zomer 2021 gezamenlijk vrij zijn. Nee mijn verlof kan niet verzet worden, dat geeft problemen met de bezetting. Aan de andere kant is deze zomer toch anders dan andere zomers. Ik moet ook maar kijken of mijn verlof door kan gaan. Voor dochter zal het zolang de schooldagen niet al te lang zijn niet zoveel uitmaken. Aan de andere kant blijft die ook net zo lief nog een tijdje thuis.
En er zijn echt heel veel mensen die liever gewoon gaan werken dan weken thuiszitten zonder weg te kunnen. Mijn broer is vrijgezel en woont alleen in een appartement. Mijn zus en haar vriend hebben geen kinderen, en hun huis is al helemaal tiptop af. Zij gaan echt liever gewoon werken in de zomer als het alternatief is om thuis te zitten zonder op vakantie te kunnen. En zo zijn tig mensen die met deze maatregelen echt wel kunnen ruilen met ouders qua weken/dagen mocht het zo ver komen. En dat "klussen rondom bet huis". Wij doen al weken niet anders. Hebben andere mensen (die niet in de zorg werken) nu ook niet veel meer tijd over? Mijn man werkt nu zeker 50h per week en ik minstens 45 vanuit huis (van normaal 32), maar toch hebben we ALLE overige tijd nu om alles in huis te doen wat we wilden. We hebben bijna alle klusjes af, tuin zag er nooit zo perfect uit, zolderkamer verbouwd, komend weekend speelkamer verven en ombouwen.. En daarnaast fietsen we uitgebreid elke dag na het avondeteb, spelen zoveel gezelschapsspellen dat kinderen het een beetje zat beginnen te worden. Sporten samen thuis, bakken van alles... We hebben normaal gesproken een hartstikke druk leven, dus zijn gewend om onze dagen zo effectief mogelijk te besteden. Nu nog steeds. Als ik naar mijn kinderen kijk, worden zij echt niet blij van niks doen. Dochters gaan in de meivakantie zelfverzonnen werkstukken maken. Omdat ze zeeën van tijd hebben, en geen kant op kunnen. En nog blijven er zeeën van tijd over.
Ik werk niet. Daarom kan ik me er niet druk om maken. Voor werkende ouders die niet tegelijkertijd vakantie kunnen opnemen lijkt het me frustrerend. Maar ik kan me aan elke situatie aanpassen en mijn man is flexibel qua vakanties
Het is ook frustrerend.. Mijn man en ik werken beide en allebei hebben we crusiale beroepen. Dus weinig flexibiliteit helaas. En voor jullie is het inderdaad ontzettend gunstig! Maar zou dat voor meer mensen zo zijn?
Ik heb een cruciaal beroep, verpleegkundige in een ziekenhuis. En bij ons worden verloven zo min mogelijk ingetrokken tot op heden. En zo veel mogelijk ook verzocht om door te laten gaan. Juist omdat anders in het najaar er veel te veel mensen wegwillen. zomervakantie voor de kinderen inkorten lijkt mij qua organisatie niet zo wenselijk. En als in mei de scholen weer beginnen zal het qua achterstanden wel meevallen toch?
En Het is ook frustrerend.. Mijn man en ik werken beide en allebei hebben we crusiale beroepen. Dus weinig flexibiliteit helaas. En voor jullie is het inderdaad ontzettend gunstig! Maar zou dat voor meer mensen zo zijn?[/QUOTE] Hier kunnen we zo onze vakantie veranderen qua weken. Ik werk als ZZP’er en bepaal m’n eigen weken en bij m’n man hoeft hij alleen te kijken of er niet teveel weg zijn. Daar zijn ze erg flexibel. Wij hebben nu week 2, 3 en 6 vrijgehouden, maar dat kunnen we nog wel veranderen mocht dat nodig zijn.
Nee absoluut niet, maar ik bekijk het vanuit eigen perspectief. Ik onderwijs een hb kind van 8:30-17:00 elke dag om maar de verplichte taken af te maken (sterke autonomie, botst veel, weigert schooltaken etc.) en een kleuter die wil leren schrijven en lezen (in 5 weken heel veel progressie geboekt) en heb een dreumes die continu aan mijn been hangt. Voor mij is deze periode ontzettend vermoeiend en wat dat betreft zou 6 weken vakantie waarin ik ze naar opa en oma kan sturen zodat we zelf bij kunnen komen, heel fijn zijn. Ik heb de ademruimte straks hard nodig, maar aan de andere kant krijg ik dat ook wanneer ze weer naar school gaan na de zomervakantie. Man werkt 60upw achter de computer, dus ook dat drukt op mijn schouders omdat hij normaal gesproken niet thuis is en alles nu rondom zijn pauzes gepland moet worden. Ik mis de vrijheid die ik voorheen had, maar geniet van de tijd en de vooruitgang die ik met de kinderen heb/boek. Van mij mag dit nog even zo doorgaan ondanks de druk die er op mij staat, maar ik ben blij dat ik er niet naast hoef te werken. Mijn kinderen lopen geen achterstand op qua lesmateriaal, eerder werken ze vooruit omdat ik die tijd voor ze vrij heb, en daar mag ik heel blij mee zijn. Maar ik besef me ook dat het heel anders had kunnen zijn. Groot respect dan ook voor ouders die beiden moeten werken en daarnaast hun kinderen onderwijzen. Ik zou het niet kunnen.
Er is helemaal geen sprake van het inkorten van de zomervakantie. Het is een ‘eventueel (wat zouden we eventueel kunnen doen) advies van EEN Onderwijsraad. Er is nergens sprake van. Er zijn meerdere onderwijsraden: de PO-raad, de VO-raad, MBO-raad, HBO-raad.... al deze ander ‘raden’ hebben andere adviezen. Als, en echt als dit een optie zou gaan worden, wat ik niet geloof, aangezien ze hier (omgeving Westland, Den Haag, Rotterdam) bezig zijn met opties als zomerschool (op semi-vrijwillige basis), moet dit eerst langs de onderwijsbonden, de MR en OR’s. Wij zijn bezig met 3 scenario’s uit te schrijven en te bedenken. En dit scenario is nog nooit gevallen. Zoveel leerlingen lopen er niet achter. De meeste leerlingen doen gewoon hun best en gaan verder. Leerlingen die wel op een bepaald vak achter (gaan) lopen, kunnen naar de zomerscholen of worden volgend jaar begeleidt naar het juiste niveau.