Maar dat betekent niet dat school het niet kan regelen met de bso. De scholen hier hebben de noodopvang tot nog toe in ieder geval onder gebracht bij de bso’s.
Gewoon stap voor stap is toch goed? Als je van thuis uit werkt is het toch al een mooi begin dat ze enkele uren weg zijn? Toch beter dan wat het nu is?
Uit hygiëne oogpunt misschien wel. Maar ik heb het over ontwikkelingsmogelijkheden voor kinderen. En dan denk ik dat elke dag 3 uur school beter is dan Om en om school en thuis.
Alles kan. Maar er staat duidelijk bij dat de BSO voor buiten de schooltijden is. Dat is dus het uitgangspunt.
Ik bedoel, stel dat A drie dagen in het onderwijs werkt, zeg maandag, woensdag en vrijdag en partner B werkt vijf dagen. Nu kunnen ze de drie dagen dat A werkt de zorg en alles delen en de dagen dat A niet werkt doet A het. Als A straks voor de klas moet op de reguliere werkdagen en zijn of haar kinderen gaan dinsdag en donderdag naar school, dan heeft A die dagen ‘niets’ te doen, maar B moet op de andere drie dagen alles opvangen. Dat lijkt mij wel een verzwaring. Maar is natuurlijk gewoon iets wat kan, zal niet miljoenen keren voorkomen oid. Zat er gewoon over na te denken.
100% weet ik niet zeker natuurlijk. Maar ik ga er vanuit dat ze het zo bedoelen. Ik heb jaren bij het Rijk gewerkt, dat helpt ook. In de eerste alinea staat heel duidelijk: Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei open op een aangepaste manier. Leerlingen krijgen ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij thuiswerk. Dat is was ze bedoelen met hele dagen onderwijs. Dat kan voor een deel ook nog bestaan uit thuisonderwijs. Juul zegt dat ze niet begrijpt dat de scholen niet gewoon volledig opengaan. Ik denk dat dat niet eens zozeer te maken heeft met de klassen maar meer met de organisatie er omheen. Want je krijgt dan meteen een grotere toestroom van volwassenen (ouders) in één keer bij de breng- en haalmomenten.
Omdat de onderzoeken die er nu liggen niet kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren met de besmettingen als elke school weer dagelijks tjokvol met kinderen en leerkrachten zit. Eerst kijken wat er gebeurt als je halve klassen hebben en er zo minder kruis besmettingen kunnen plaats vinden. Zodra dit goed gaat dan kunnen de maatregelen wellicht meer versoepeld worden. Daarom blijft voortgezet onderwijs ook nog langer dicht. Eerst kijken welke effecten deze versoepelingen opleveren en dan verdere stappen.
Ja dat kan. En dan zet ik mijn situatie ernaast met een partner die veel meer dan fulltime nu werkt in een vitaal beroep en ik die dus alles moet doen incl meer dan fulltime thuis werken. Dan is de situatie toch wel iets eerlijker verdeeld dan qua situaties. Waarbij ik me goed besef dat er geen ideale situatie is hoor. En anderen het nog veel zwaarder hebben. Maar het is een beetje je gedachten laten gaan over diverse situaties. Zo is het natuurlijk voor de kinderen ook. De kinderen thuis zonder fatsoenlijk thuisonderwijs die gaan erop vooruit met halve dagen school. Terwijl anderen met goed afstandsonderwijs er dus misschien wel op achteruit gaan. Maar dat hou je toch. De overheid probeert het zo te regelen dat het het beste is voor iedereen.
Hygiene is inderdaad een 3e factor. Daar zal sowieso extra in gefaciliteerd moeten worden. Zowel in materiaal als in personeel.
Voor een grote school lijkt het me fijn dat je je leerlingen over twee dagdelen verspreid. Minder contact tussen leerlingen en meer overzicht voor de leerkrachten. Daarbij lijken mij de kernvakken nu de belangrijkste vakken die aangeboden moeten worden. Knutselen, tekenen, topo e.d zou vanuit huis kunnen. Voor de kernvakken ga je niet hele dagen naar school, dus is het prima te doen in ongeveer drie uur tijd. Het is goed om eerst met elkaar de nieuwe situatie te verkennen. En het lijkt me niet verstandig om meteen vol gas te gaan. Stap voor stap.
Ja maar niet elke school(bestuur) pakte dat zo op. Die legden de verantwoordelijkheid hiervoor buiten zichzelf. Daarom dat men dat extra goed heeft omschreven o.a. op vraag van de POraad.
Of als beide ouders een vitaal beroep hebben, dan moet dat kind drie dagen naar de opvang wat hij anders niet zou hoeven. Maar goed, individuele gevallen ed, wat je schrijft: ze doen hun best.
Dat is dus ik nog onduidelijk. So heeft vaak naar 10 kinderen ofzo ik een klas Sbo toch al snel 15/18 ( klas zoon 17) Regulier 25 tot zelfs 33 ( regulier nichtjes en neefjes) Dus wellicht daarom deze regel . Maar ook sport. Veel sporten werken met groepjes 8/14 of 10/18 Tot 12 mag lekker los met voetbal. 12+ enkel overtrappen ? Klimsport moet je wel samen ( doet dochter e n is gemengt kwam leeftijd en op niveau) . De helft mag wel, helft thuis?? Zo meer sporten . Waar is de uitzondering ( bijv school leeftijd maakt niet uit) van wat wel mag en wat niet. 12+ basisschool mag wel samen gymen, buiten spelen maar ja school niet sporten en buiten spelen met 1,5 meter maatregel ? Logisch . En mogen kinderen tot 12 ook weer naar opa en oma? Geen risico toch ?
Ik weet niet of ze de verantwoordelijkheid buiten zichzelf legden, dat gevoel heb ik namelijk niet bij de scholen van mijn kinderen. Ze hebben zich gericht op het geven van thuisonderwijs, de opvang ed werd door de bso gedaan zodat dat thuisonderwijs mogelijk was. Ik neem aan dat ze dat met de bso’s besproken hebben en dat kinderen daar vast ook schoolwerk konden doen. Maar geen idee, want ik heb mijn kinderen dus thuis gehouden.
Slob zegt nu: we beginnen niet met alle kinderen naar school, we beginnen met de helft. We gaan met de scholen kijken hoe dit in te vullen. Bijv door creëren waar meer ruimtes waar les gegeven kan worden (voorbeelden: gymlokaal, kantine, zolder). Obv zijn uitspraken zie ik veel meer ruimte voor invulling van "de helft", bijvoorbeeld: - een klas verdelen over 2 lokalen en dan de hele klas een halve week naar school en halve week thuisonderwijs. Dus de hele klas tegelijk naar school. Lijkt me fijner voor de kinderen en voor de leraren. Docenten uit risicogroepen kunnen dan het thuisonderwijs deel volledig opvangen misschien?
Ben trouwens voor thuis onderwijs voor de duidelijkheid en structuur. En eventueel 1 dag per week school voor extra vakken buiten de gewone instructie lessen . Mijn zoon gaat voorlopig nog niet . Dat 2/3 uurtjes per dag ook handig. Zeker met meer kids op een school. Heel de dag taxi rijden omdat ze natuurlijk niet tegelijk gaan . Ga elke dag heen en terug en 10 en 12 op en neer en kan je zeggen dat is pittig . 5 dg per week. Maar straks realiteit voor veel ouders. Nog meer Gaos dan nu denk ik
Ik hoop dat ouders geduldig wachten wat scholen voor plan hebben en als dat besluit er straks is ze er niet teveel over vallen. Het is onmogelijk om aan ieders wensen te voldoen, ik hoop dat daar vooral veel begrip voor is straks. Ze zullen er vast alles aan doen om het voor iedereen zo 'comfortabel' mogelijk te maken. Maar accepteer ook dat dat niet altijd lukt. Ik ben in ieder geval blij dat ik nu niet in hun schoenen sta, niet vanwege de aanpak in deze situatie dat lijkt me juist een uitdaging. Maar wel om straks de reacties van ouders te krijgen die het er misschien niet mee eens zijn. Hopelijk valt dat mee.