Algemeen moestuinieren topic

Discussie in 'De lounge' gestart door MinnieMouse94, 24 apr 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    #1 MinnieMouse94, 24 apr 2020
    Laatst bewerkt door een moderator: 24 apr 2020
    Volgens mij zijn moestuinen helemaal van nu en zijn veel mensen er mee bezig. Ik wil me er ook in gaan verdiepen en het lijkt me leuk hier een algemeen topic van te maken voor de moestuinliefhebbers, of je nu een beginner bent of een gevorderde, om elkaar te inspireren en verder te helpen.
    Bekijk bijlage 649016
    Plaatje voor de inspiratie. :)
     
    marina kl en Paardenbloem vinden dit leuk.
  2. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Zoals ik dus al zei, ik ben me aan het verdiepen in het moestuinieren. Als het goed is, heb ik over een tijdje een heel mooi plekje voor een moestuintje, maar omdat ik het zo leuk vind en niet kan wachten met wat uit te proberen, heb ik vorig weekend aardbeienplantjes gepoot en een tomatenplant. Ik vind het helemaal leuk om ervoor te zorgen en de kinderen mee te nemen in dat proces.
    Ik denk wel dat het voor mij een proces van vallen en opstaan gaat worden, haha. Zo had ik het hele 'dieven' bij tomatenplanten niet goed begrepen en heeft mijn tomatenplant nu dus geen enkel blad meer. :roflmao:
     
    Zuul en Vero0504 vinden dit leuk.
  3. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Hier een gevorderde.
    Helaas door knieblessure weinig kunnen doen aan gereedmaken van de tuin.
    Maar met een beetje geluk kan ik maandag aardappels zetten. Ruim te laat, maar beter iets dan niets.
    Verder staat mijn tomaten komkommer, pompoen, pootuien, kapucijners en sla ook al klaar. Alleen nog geen goede grond om ze erin te zetten. Na het frezen maandag hoop ik van wel.

    Verder weer veel gezaaid. Zal binnenkort ook wel de kop op steken.
    Is boerenkool en rode bieten.
     
    marina kl en Paardenbloem vinden dit leuk.
  4. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Leuk topic! Ik heb een klein stukje van onze tuin waar ik aardbeien, tomaten en een courgette in zet. Daarnaast nog wat potten met paprika, Chili peper en een komkommerplant. Helaas een kleine tuin dus verder geen ruimte. We hebben daarnaast nog een appelboom in de voortuin en achter een druif en rode bes. Op dit moment staat de tafel in de woonkamer nog vol met tomaten en komkommerstekjes haha. Die gaan binnenkort de grond in en ik geef een deel weg.
     
  5. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.702
    4.199
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Ik heb een moestuin bij een vereniging gehad. Helaas had ik echt te weinig tijd in combinatie met alle andere verplichtingen dus ik heb hem opgezegd en ga alleen in eigen achtertuin dit jaar wat moestuinieren.

    ik heb sowieso aan vaste planten/bomen:
    - diverse fruitbomen, diverse soorten appels, peren (hand en stoof), pruimen, kersen.
    - blauwe bessen, zwarte bessen en rode bessen
    - frambozen (standaard en gele herfst framboos)
    - rabarber en heeeel veeeeel aardbeien.
    - druiven

    Ik moet nog gaan zaaien. Ik heb niet een grote lap grond over voor de andere dingen maar denk aan sperziebonen, palmkool en diverse sla soorten. Wellicht nog een plekje vinden voor courgette: ontzettend makkelijk en zoooo leuk!! :)
     
  6. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.127
    1.926
    113
    Wij zijn vorig jaar klein begonnen ivm ruimtegebrek, dit jaar hebben we flink wat m2's. Aardappelen, wortels, prei, ui, rabarber: check. Watermeloen heb ik nog binnen staan en we hebben twee fruitboompjes geplant. Vorig jaar zijn al onze aardbeien en slablaadjes opgegeten door slakken :cry: Mocht iemand tips hebben op dat gebied, graag!!
     
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.708
    42.542
    113
    Ja heerlijk! Hier een moestuinfan.
    Ik ben nu de verticale moestuin uit het inrichten, een eetbare wand. De plantjes ervoor ben ik binnen aan het opkweken en gaan half mei ongeveer naar buiten.
    Over een paar weken wordt onze tuin helemaal opnieuw gedaan en daarna wordt de border ook als moestuin ingericht.
    _20200423_100807.JPG

    DSC_1311.JPG
     
  8. Susy

    Susy Lid

    18 mrt 2020
    59
    65
    18
    Vrouw
    Wat leuk dit topic. Ben een beginneling. Heb me er voor het eerst in verdiept en ben een maand geleden begonnen met binnenshuis zaaien van tomaat, bloemkool en broccoli. Heb gisteren de eerste opgekweekte plantjes in de tuin gezet (bloemkool en broccoli). Paar weken geleden aardappels gepoot en aardbeienplantjes geplant. De cherrytomatenplantjes staan nu buiten in de kas.
    Verder hebben we een kers een appelboom een rodebessenstruik , een frambozenstruik en een perzikboompje.

    Hoop binnenkort nog meer groente te kunnen zaaien zoals komkommer en snijbonen.
     
  9. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    13.992
    18.696
    113
    Leuk! Onze tuin is niet zo groot maar hebben wel veel muur, dus we zijn van plan om aan een muur allemaal bakken te bevestigen met eea aan kruiden/groenten etc. We hebben nog een hoek waar best wat past maar willen daar kippen of konijnen gaan houden. Verder heb ik zelfs wat dingen in de keuken staan :D zoals het hergroeien van lente-ui en sla en groeien van tuinkers.

    Wat we nu in de tuin hebben is alleen nog maar laurier, mandarijn en aardbei. De mandarijn pas geplant dus zal nog wel even duren tot dat een boom wordt vermoed ik :roflmao:. Verder hebben mijn schoonouders (we delen aan de andere kant een tuin met ze) een grote citroenboom, abrikozenboom en eea op de grond zoals wilde spinazie en munt. Verder heeft mijn schoonvader een groot landgoed en heeft daar olijfbomen, cactussen (met cactusvruchten dus), enorm veel rucola (groeit hier bijna als onkruid) en volgens mij ook veel amandelbomen. Maar daar komen we niet echt vaak omdat het niet echt naast de deur is. Hij neemt wel geregeld iets mee voor ons. Vooral die cactusvruchten heeft ie echt ontzettend veel en is bijna niet tegen op te eten. :o: misschien maak ik er komend najaar maar jam van ofzo.
     
    marina kl en Vitamientjuh vinden dit leuk.
  10. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Na alle ervaring van de afgelopen jaren en ervaringen van medetuinders op de moestuinvereninging, zijn het de blauwe slakkenkorrels van de welkoop/boerenbond.
    Werken als een tierelier.
    Iets anders kan ik niet aanbevelen, hoe graag ik ook zou willen.

    Ik heb 200 m2 bij de vereniging.
    Wel het geluk dat ik in de flevopolder woon. Deze twee are kost me nu 32 euro per jaar aan pacht.
    Dus goed te doen. In de randstad kost het veel meer.
     
    rijo vindt dit leuk.
  11. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    @citroenrasp Ik zat me dus echt af te vragen hoe je een citrusboom levend wil houden.... tot ik zag dat jij het was..... Hahahaha. Aan de andere kant van de Middellandse zee is het weer toch anders.... hahaha
     
  12. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Oh goede deal! Hoeveel werk heb je aan zo’n stuk grond? En heb je dan niet veel te veel groente? Of geef je veel weg?
     
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    13.992
    18.696
    113
    Haha ja, in Nederland gaat dat helaas niet. Hoewel ik laatst las dat bijvoorbeeld vijgen gewoon kunnen groeien in het Nederlandse klimaat, dat wist ik dus echt niet! Wat ik hier trouwens wel mis en (niet te verbouwen is) zijn spruitjes, champignons smaken ook niet echt.
     
  14. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ik heb een fijne moes&bloementuin naast het huis van ongeveer 18m2. Ik groei er bramen, frambozen, kruisbes rabarber, erwten, bosui, wortel, radijs, sla, bietjes, pompoen, courgette en tomaat. Qua bloemen lathyrus, dahlia's, scabiosa, cosmea en zonnebloemen.
    En ook nog 2 appelbomen en 2 perenbomen in de tuin.

    Met de kruisbes ben ik echt superblij dat ik 'm heb laten zitten, want ik wilde m eigenlijk weg doen. Die zit dit jaar echt vol besjes. Ik denk dat ik er 100 van de struik kan halen als alles goed doorgroeit. Vorig jaar waren het er max 20.

    Iemand van jullie ervaring met hoeveel jaar na aanplanten de perenbomen gaan bloemen? Ik begreep via google dat het wel 5 jaar kan duren :p
     
    citroenrasp en Poolvos vinden dit leuk.
  15. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Oh wat een leuk topic!

    Wij hebben een helling in de tuin vol met framboos. We hebben drie kersenbomen en drie appelbomen, maar de laatstgenoemde zijn nog klein (2jr geleden geplant)dus nog geen appels.

    We hebben ongeveer 5m2 met aardbeien en drie flinke rabarberplanten.

    Binnen zijn we nu tomaat, prei, broccoli, bonen, sla aan het opkweken. Maar hier in Zweden kunnen we voorlopig nog niet veilig uitplanten. Dus we moeten overpotten want ze zijn intussen echt te groot in de eerste bak :rolleyes:
    Oh en wat aardappelen en uien uitgeplant, omdat ze waren uitgelopen :roflmao: die aardappelen zijn dus geen “echte” pootaardappelen. Dus we gaan zien of dat wat wordt.
     
  16. mutsje83

    mutsje83 Lid

    1 jul 2012
    71
    28
    18
    NULL
    NULL
    Wat leuk! ik ga dit volgen. Ben echt een leek en net begonnen met zaadjes van sla, tomaat, munt. Een paar weken in van die plastic kweekbakken gedaan, maar er komt nog niets op. De bakken staan overdag buiten, in de zon en 's nachts binnen. Ik geef dagelijks water en heb speciale grond gebruikt. Hopelijk gaat het lukken! Moet dan nog wel iets zoeken om het over te poten, want we hebben nog geen ruimte gemaakt. Eerst maar eens zien of er iets opkomt.
    Ik kan dus alle tips gebruiken :)
     
    Marsepein vindt dit leuk.
  17. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.708
    42.542
    113
    een paar weken al? Want sla en tomaat komt echt heel snel op. Hier staat het wel de hele dag binnen achter glas. Maar met een paar dagen zagen we al dingen groeien.
     
  18. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    13.992
    18.696
    113
    Mijn ouders hadden vroeger een perenboom. Duurde inderdaad iets van 5 jaar tot er iets ging groeien.
     
    momwithcamera vindt dit leuk.
  19. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Bij ons ook binnen een paar dagen al. Ze staan nu 2-3 weken en zijn 3-5 cm hoog.
     
    tuc vindt dit leuk.
  20. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.708
    42.542
    113
    ja hier ook al groot. Eerst de zaadjes in zo'n klein biologisch afbreekbaar potje en later over geplant in zo'n plastic pot waarin tuincentra de planten verkopen.
    Ik weet dat ze daar met grote hoeveelheden weggegooid worden, dus daar gevraagd en 2 stapels meegekregen voor niks
     
    GossipGirlxoxo en MinnieMouse94 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina