Toch vind ik dit een lastige afweging. Ik begrijp het probleem van je nicht volledig! Het zou hier ook een enorm probleem opleveren. Maar ik vind zo'n verklaring van een arts ook een beetje dubieus, om eerlijk te zijn. Dat het jochie chronisch verkouden is en dat het in ieder geval tot een paar maanden geleden geen corona was, is duidelijk. Maar ook iemand met een chronische verkoudheid kan corona oplopen. En zeker een jong kind met een chronisch neusverkoudheid, zal toch op aardig wat plekken z'n sporen achterlaten. Als hij dus onverhoopt wèl corona krijgt, kan hij wel aardig wat mensen besmetten. Terwijl de ouders van andere kinderen hun kind laten gaan in het vertrouwen dat hun kind daar redelijk veilig zit, omdat er geen mensen met klachten zijn. Het zou denk ik voor een paar van mijn collega's ook echt wel een punt zijn. Die zijn 60+ (officieel op papier geenbrisicogroep, maar kijk maar de grafiek en je weet genoeg). Twee van de drie zestigplussers hebben de (mantel)zorg voor iemand die wel in de risicogroep zit. Zij hebben getwijfeld wat verstandig is om te doen. En zijn nu toch tot de beslissing gekomen om voor de klas te gaan. Uit plichtsgevoel / verantwoordelijkheidsgevoel. En omdat ze vertrouwen hebben dat dankzij alle maatregelen de risico's toch klein zijn. Om dan vervolgens toch snotterende kinderen te moeten ontvangen? Omdat een arts een brief schrijft 'de afgelopen 2 jaar was het geen corona'. Maar dat zegt toch niks over de komende weken of maanden? Juist kinderen hebben bij corona vaak geen (extra) klachten. Hooguit verkoudheidsklachten. Juist bij die kinderen die altijd als snotteren, ga je dus echt het verschil niet zien. Maar het normaal 'veilige' snot, bevat dan ineens wel virusdeeltjes. Nogmaals: ik snap het dilemma. Het is heel heftig als je kind langere tijd niet naar de opvang of school kan. Maar ik vind het ook best heftig om dan maar van andere ouders, kinderen en leidsters / leerkrachten te vragen om dat risico te dragen.
Ik snap hun dilemma, maar hierbij geldt ook wat @tupp zegt. Hoe weten ze (incl de huisarts) dat hij, naast zijn hronische verkoudheid nu of volgende week ook covid-klachten heeft? En dat zijn nies en snot dan virusdeeltjes bevat die verspreid worden. Wordt ie nu regelmatig getest, zodat de arts met een onderbouwing schriftelijk kan verklaren dat hij geen covid heeft?
Hier ben ik het mee eens. Dat is juist de reden dat iedereen die ook maar enige klacht heeft thuis moet blijven. En natuurlijk zijn er uitzonderingen die te lijden hebben onder het beleid. Het is heel rottig voor dat kind en die ouders. Maar de groep gaat hier toch echt voor het individu. Ik vind wel dat school dan mee moet denken en ook echt zelf actief dat kind moet gaan onderwijzen op afstand. Het kan niet zo zijn dat dat kind dan geen onderwijs meer krijgt. Daar zijn dan vast ook wel oplossingen voor te bedenken want er zijn meer kinderen structureel thuis die nu niet naar school kunnen gaan.
Ergens snap ik de regel van blijf bij verkoudheid of hoesten thuis. Maar op langere termijn lijkt het mij wel een onhoudbare regel. Ik ben zelf iemand die vrijwel altijd een beetje hoest. Ik ben daar al aan gewend, met open raam of airco voel ik dat gelijk aan mijn keel. En ik moet gewoon werken. Pas met koorts mag ik thuis blijven. Ik vind dat gewoon heel dubbel. Ik mag dus wel hoestend werken (supermarkt), maar ik mag niet hoestend boodschappen doen? ik snap de scholen heel goed, die willen geen risico’s lopen. Maar hoelang zal dat zo blijven? Ik vind wel dat ze daar naar moeten gaan kijken voor de langere termijn.
Ik kan me gewoon niet voorstellen dat die regel lang blijft. Nu misschien nog tot de zomer maar vanaf september gaat zoiets gewoon niet meer. Er zijn kinderen die verkouden zijn (zeker kleine kinderen) van september tm maart. Die kan je niet zo lang thuis laten blijven. Daarnaast moeten we gewoon niet vergeten dat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met het virus. De regels die er nu allemaal zijn, zijn er namelijk niet gekomen om het virus uit te roeien maar om ervoor te zorgen dat de zorg het aan kan. Dus ik geloof dat ook deze regels straks versoepeld zullen worden. In ieder geval bij alleen een verkoudheid dus zonder verhoging/koorts. In dat laatste geval vind ik sowieso dat kinderen niet op school horen maar dat is weer een andere discussie
Zo heb ik dus net contact gehad met de juf van mijn oudste. Zowel hij als ik hebben dit jaar veel last van hooikoorts. Jeukende ogen, niezen, maar ook een hoestje... Ik heb dus maar contact opgenomen met school om te vragen wat het beste is om te doen, mag hij komen of niet? De juf wist het zelf ook niet zeker, dus ze zou gaan overleggen en ik word vandaag nog teruggebeld.
Natuurlijk is dat op langere termijn niet vol te houden, maar dit gaat ook gewoon over maatregelen nú, niet langere termijn.
Hier is het simpel: ongeacht de mogelijk andere oorzaak weet je niet of er niet óók covid-19 bij zit, zeker bij kinderen die vaker symptoomloos covid-19 hebben. Dus verkoudheidsklachten? Dan blijf het kind thuis. Ook al heeft het kind al jaren hooikoorts of chronische verkoudheid - niemand die zonder test kan beoordelen of er niet óók covid-19 bij is gekomen. Een kind met symptoomloos covid-19 maar wél hooikoorts, verspreidt met niesen etc dus mogelijk corona.
ja dat begrijp ik wel, maar niemand weet toch hoelang. En hoewel ik het begrijp vind ik het wel dubbel. Overal gelden weer andere regels. Daar word ik wel beetje moe van. Ik heb geen gebruik van de noodopvang. Omdat ik door moet werken, pas bij koorts mag ik thuis blijven. Maar als mijn kind hoest of beetje snottert word je gelijk gebeld om op te halen. Dat is toch bijna geen doen dan? Zelfs als je niet verkouden bent is het normaal dat je een snotterige neus kan krijgen als het buiten wat fris is.
Dochter heeft deze week nog huiswerk, maar het is nog minder dan normaal. Het was al niet veel soeps, maar nu helemaal niet meer. Geen contact, geen filmpje, gewoon een paar bladzijden rekenen en spelling en lezen in eigen boek. Ik ben benieuwd hoe het volgende week gaat zijn, dan zullen ze toch flink aan de bak moeten op school om nog een beetje op het niveau van eind groep 4 te komen.
Ja vind ik ook wel hoor. Mijn zoon zat vanmorgen ook met een volle neus maar komt echt door de hooikoorts. Gelukkig werkt zijn neusspray goed. Blijft lastig van elkaar te onderscheiden.
Ik bedoel te zeggen dat kinderen van 0 tot 4 jaar doorgaans alle seizoenen met een vieze neus lopen. Hoe willen ze dat gaan doen? Dan kan er geen enkel kind naar de opvang. Ik zou er als ouder niet heel blij van worden. Mijn zoon was van 0 tot 4 jaar chronisch verkouden en zou dan nooit naar de crèche hebben gekund. Is in deze leeftijdsgroep niet werkbaar.
Ja dat vind ik ook hoor. Ik begrijp dat ze voor nu deze regel vasthouden, je moet ergens een grens stellen maar dit kunnen ze niet eindeloos blijven hanteren. Als mijn kinderen weleens een goede verkoudheid hebben lopen ze gerust twee weken te snotteren of te kuchen, lijkt mij niet de bedoeling dat ze straks in de toekomst dan maar eindeloos thuis moeten blijven. Voor nu begrijp ik deze regel maar is op de langere termijn niet werkzaam.
Ik denk dat er zat zijn die niet chronisch verkouden zijn hoor, en wie weet is het juist met snotneuzen thuishouden dat kinderen in die leeftijd minder verkouden worden! Collega van me is zo blij dat ze de afgelopen weken haar zoon thuis heeft kunnen houden, was sinds hij naar kdv ging constant ziek... In de periode thuis niet! Zij hoopt dan ook door verkouden kids thuis te houden, haar zoon ook gewoon weer niet constant ziek is!
Dit zegt het RIVM Ik voel mij niet lekker, kan ik wel naar school? Kinderen, ouders/verzorgers en onderwijspersoneel blijven thuis bij: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 graden Celsius) of koorts. Bij 24 uur klachtenvrij, mogen kinderen, ouders/verzorgers en onderwijspersoneel weer naar school. Kinderen (en ouders) blijven ook thuis als iemand anders in huis verkouden is en koorts heeft. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag uw kind weer naar school. Lijkt me toch duidelijk of niet?
Nadeel is natuurlijk wat al gezegd is: Je kind fietst smorgens in de kou naar school (zeker als het zoals gisterennacht rond het vriespunt is) komt op de relatief warme school en je neus gaat lopen... euh? Net zo na buitenspelen. Maar er is natuurlijk een verschil met continue blijven snotteren en na dit soort situaties - maar lastig is het wel voor docenten en ouders. Je kan je kind smorgens zonder klachten of wat dan ook op school afn zetten en later gebeld worden dat hij hoest of snottert.. tja... Ach ja. We zullen het zien.