Wij sparen nu al €75 per maand per kind voor hun studie later. Dan hebben we als ze gaan sparen al wat klaar staan. We willen voor alle drie de kinderen hun studie betalen (hebben onze ouders ook voor ons gedaan).
Wij sparen dus beide 50 per maand zodat we dat aan onze dochter kunnen meegeven als ze het huis uit gaat. Hoe onze situatie nu is betalen we ook gewoon haar school en 10 lessen voor haar rijbewijs ofzo als dat erop aankomt. Ik moest zelf vanaf dat ik 16 was thuis alles zelf betalen. Tot de tandarts aan toe. Ik wil dat simpelweg niet voor mijn dochter.
Heb jarenlang 0,000 gehad. Eind vorig jaar een eerste groot bedrag gekregen omdat het ouderlijk huis verkocht werd en ik een deel daarvan kreeg. Onlangs is mijn oma overleden dus dan komt er ook nog wat deze kant op en net mijn helft van de woning verkocht aan mijn ex. Dus op korte tijd veel geld binnen. Nu een huis vinden en een hele inboedel aankopen en dan zou ik nog graag 50k achter de hand houden. Leen liever iets meer en een serieuze buffer dan alles in het huis te pompen.
Ja maar het is erg dubbel. Het is allemaal geld met een zwart randje aan hé. Het geld van het ouderlijke huis is omdat mijn vader jaren geleden overleden is - hij was amper 59 en overleed jaren voor mijn kinderen geboren zijn. Had veel liever mijn vader nog gehad dan die som te ontvangen. Vervolgens mijn oma die overleden is (eerlijk ze was wel al bijna 94 en geen levenskwaliteit meer) en het geld voor de uitkoop van het huis is omwille van een verbroken relatie ... Maar er gaat dus nog heel wat buiten ook. Owv de kinderen willen we dicht bij elkaar blijven wonen - in een helaas dure regio rond Brussel. En ik zou idd goedkoper op appartement kunnen gaan wonen, maar ik wil niet dat de kinderen de dupe zijn van de beslissing van hun ouders.
Ja dat snap ik. Je had liever de mensen levend teruggekregen. Hoever moet je bij de vader in de buurt blijven wonen? In Nederland is dat max 15 km tot 18e jaar. Vaak verhuizen de ouders of 1 erna wel.
We willen voor elkaar en de kinderen op fietsafstand blijven (en in BE is dat minder dan in NL denk ik ). Echt zo kort mogelijk, binnen een paar km eigenlijk...
wij sparen 50 euro p/maand voor studie en beetje beleggingsgeld in de hoop dat dat wat aangroeit, maar de beleggingen zijn nu helemaal ingestort en ik verwacht dat ik de komende jaren mijn inleg niet terug krijg laat staan aangroeien
Ex koopt het huis uit om hier voor altijd te blijven en ik plan ook wel hier in de regio te blijven, ook al liggen mijn roots elders. Wordt de 4e verhuis in 15 jaar - ben er wel klaar mee. Dus niets ifv leeftijd van de kinderen We waren niet getrouwd of wettelijk samenwonend, dus moeten ook niet via de rechtbank passeren. Werken nu obv goodwill naar elkaar toe. Ken dus ook de regels/voorwaarden niet omtrent de woonplaats voor kinderen na scheiding (voor zover ze hier bestaan). Maar ken genoeg gescheiden ouders die tientallen kms uit elkaar wonen, ook met een week-om-week regeling, dus denk niet dat het zo strikt is...
nee, daar zou ik niet aan mee betalen. dat zullen ze zelf op moeten lossen. ik kan niet even 600-700 euro per maand extra missen.
Studentenkamers zijn wel flink duurder geworden. 700 is wat veel voor kale huur (ten zij grote kamer van 30m2 oid), maar in Utrecht is het niet heel makkelijk om iets te vinden onder de 400. Toen ik ging studeren was het aanbod tussen 200 en 300 euro vrij groot.
Dus dan spaar je voor zeg 4 jaar, en dan ben je 34K daarvoor nodig, plus rijbewijs, plus studie. Ik hoop voor je dat het lukt!
Dat lukt wel. Bij veel studies kan je niet echt naast werken. Ik vind het belangrujk dat hij zich rustig op zn studie kan concentreren en niet met n schuld achterblijft. Daarna zal hij echt zelf aan de bak moeten. Ik ga geen schenkingen dien zodat hij en evt partner een huis kan kopen of bv een huwelijksreis betalen. Natuurlijk wel de standaard leuke dingen zoals verjaardag en kerst. Ook ga ik tenzij uitzondering mn auto niet uitlenen aan hem. Gewoon doorsnee zeg maar wel voor bv een verhuizing.
Sorry, ik rekende er nog energie enz bij maar dat is natuurlijk meestal all-in. Maar met een gemiddelde kamer in bijv Amsterdam zit je al tussen de 550 en 600 euro. Echt flink aan de prijs. Wat dat betreft heeft m'n collega het slim gedaan met haar studerende zoon. Ze hebben samen met de ouders van zijn vriend garant gestaan voor de hypotheek van een appartement met 3/4 slaapkamers. Zoon en vriend wonen daar dus en de andere 2 kamers worden verhuurd. Van die kosten kunnen ze de hypotheek betalen en de boodschappen. Slim gedaan. Als de ene wil verhuizen dan krijgt de ander de optie om het over te nemen. Wil diegene niet dan wordt de boel verkocht. Bij verkoop heeft zoon later meteen een opstapje naar een evt andere woning. Ze investeren zo in wezen in vastgoed. In tegenstelling tot huren waarbij je het geld daarna gewoon kwijt bent. M'n kinderen mogen later een studie in de buurt gaan zoeken en met het OV gaan. Is dit op 1 of andere niet te doen of willen ze persé op kamers voor de leuk dan zoeken ze maar een baan. Ik betaal studie en rijbewijs en/of iets van inboedel voor een nieuw huis (als dat tegen die tijd nog kan) en de rest kunnen ze voor gaan werken. Niks mis mee. Ik heb m'n rijbewijs zelf moeten betalen. Hetzelfde met een vervolgopleiding en dingen als een brommer, computer en later inboedel van het huis. We zijn nergens mee geholpen omdat het geld er niet was. Ik en m'n zusjes zijn er echt niet slechter door geworden.