Valt me hier ook op ja (woon vlakbij een gebouw vd uni) - veel studenten zien hun kot meer als verlengstuk van hun thuis bij papa en mama. En hebben ook zelf gewoon een auto, gaan meest nog om ook met vrienden van thuis ed. Toen ik studeerde had echt niemand een auto, iedereen ver van huis en je kamer is echt je nieuwe woning, kwam nog weinig bij mijn ouders. Dus ik denk dat het betalen van een kot/kamer daar ook mee te maken heeft, in NL is het de weg naar zelfstandigheid (=zelf alles regelen) in Vlaanderen iets noodzakelijks om je studie zo goed mogelijk te volgen (=ouders betalen). En Vlamingen hebben veel meer geld dan Nederlanders. Ook omdat de grote uitgaven (huis, auto, zorgkosten, belasting op vermogen enz) veel goedkoper zijn. En omdat ouders beiden fulltime werken. Collegegeld, reiskosten en de kamers zijn trouwens in Vlaanderen ook goedkoper, helpt ook weer mee. Maar werken als student is juist in die periode is super belangrijk denk ik. Als ouders kun je wel denken “ik wil dat hij zich op zijn studie kan concentreren”, maar juist door te werken doe je sociale contacten op buiten je studie. Die helpen je misschien wel aan een baan later. Het is goed voor wat doorzettingsvermogen, leren samen te werken. En het is veel beter voor je CV. Wie wil er nou iemand aannemen die alleen maar heeft gestudeerd 4 jaar lang? Alleen een werkgever die wanhopig is mensen te vinden. In de techniek misschien.. Dus eerlijk gezegd doe je je kind meer een plezier door ze niet financieel helemaal aan het handje te houden.
Volgens mij ga je hier in Vlaanderen ook niet zomaar op kot. Degene die in mijn omgeving op kot gingen dat was puur omdat ze te veraf woonden van de plek waar ze studeerden. Anders was het gewoon op en af met openbaar vervoer. Niet voor het plezier.
De stand is hier: 12000 gewenst volgens Nibud Momenteel 30k op spaar en 19k in aandelen maar dat laatste tel ik meestal niet mee. Maar heb van de zomer een andere auto nodig wat denk ik 10.000 gaat kosten. Voor de kinderen staat er 3000 klaar als ze 14 zijn. Dan hebben ze 4 jaar de tijd om te bewijzen dat ze met geld om kunnen gaan en krijgen ze als ze gaan studeren een maandelijkse toelage van ons voor studie. We hopen over een aantal jaar kleiner en stedelijker te gaan wonen voor o.a. studie van de kids. Hier is geen universiteit aan te reizen. 4 jaar geleden naar een heel groot nieuwbouwhuis verhuisd en nu 1.5 ton overwaarde. Hopelijk is die overwaarde er dan nog en houden we maar een hele kleine hypotheek over, mijn man wil dan maar 3 dagen gaan werken en daarnaast als hobby een eigen bedrijfje of zoiets. Maar voor nu denk ik: eerst die recessie maar eens afwachten, wie weet hoe de wereld er over 5-10 jaar uitziet...
Ik dacht dat er bedoeld werd dat de kinderen gewoon alles zelf maar moesten betalen als ze op kamers gaan. Jij hebt het over iets bijdragen. Dat vind ik ook niet abnormaal. Het is hier gewoon wat anders precies. Dat is niet bêter of slechter. Gewoon anders.
Als het zo zijn zoals jij het las zou het wel gemeen zijn, je kunt er natuurlijk niks aan doen als je net een studie wil doen die niet in de buurt is.
Daarom dat ik dus vroeg of kinderen die dan wel kunnen thuis blijven ook kost en inwonen moeten betalen .
Even voor de duidelijkheid: wie bedoelen we met "ze"? In mijn geval: ik zou bijdragen maar zeker niet alles betalen. Gewoon om de simpele reden dat dat ook niet kan. Ik ben alleenstaand met 2 kinderen. Ik zou niet naast m'n eigen huur enz ook nog kamerhuur kunnen betalen. Want zodra je de 1 dat gunt dan moet je het de andere ook gunnen. Maar ik doelde meer op mamalizzy die volgens mij EN studie EN kamer/huis wilde bekostigen. Tja en dan is het dus jammer. Niet en en. Dan zullen ze moeten werken om hun kamer te bekostigen. En ja, in het geval dat ze een studie kiezen waarvoor ze op kamers moeten omdat het niet met ov te doen is, hebben ze pech.
Maar ik neem aan dat je dan net zoveel zou bijdragen als dat je zou doen als ze nog thuis zouden wonen en niet helemaal niks meer omdat ze op kamers gaan? Volgens mij was dat een beetje de vraag. En wij kunnen ook niet én collegegeld én huur betalen straks. Dat is minimaal 700 euro per maand, we hebben 3 kinderen, zou je op een gegeven moment 2100 euro per maand kosten hebben. Dus tja, op kamers willen/moeten betekent ook hier dat ze dan zelf zullen moeten bijdragen/lenen. Is niet anders.
Wij sparen 50 euro per kind per maand. Als ze 18 zijn zouden ze dan zo'n 10.000 euro hebben. We weten nog niet waar dit naartoe gaat. Ligt eraan wat ze gaan doen in hun leven denk ik. Ik denk dat we tegen die tijd gewoon met ze gaan overleggen. Ik kon naast mijn studie gewoon werken, ik woonde thuis (betaalde wel kostgeld) en betaalde mijn studie zelf. Mijn vriend had een zware studie en kon niet werken naast zijn studie. Zijn studie was ook duur (priveschool) en heeft moeten lenen bij de bank voor zowel de studie als de huur van zijn studio, als voor levensonderhoud.
Wij hebben vroeger collegegeld en kamerhuur van onze ouders gekregen. Kamerhuur was in mijn geval nog iets van 230 euro. Ik werkte er in de eerste jaren zo'n 8 uur per week naast, in vakanties meer, en tijdens de coschappen op oproepbasis via het uitzendbureau. (Als co hoorde je pas bij het begin van het coschap wanneer je vanaf dat moment dienst had). En ja, ik heb dingen moeten laten schieten doordat ik erbij moest werken. Je kan als student bijvoorbeeld op hoog niveau gaan roeien, of allerlei bestuurs- en commissiewerk doen. Ik heb genoeg commissies gedaan en een parttime bestuursjaar naast mijn studie en baantje, maar dat kon wel alleen dankzij het feit dat ik makkelijk leer. En de echt intensieve trajecten konden dus niet omdat er ook nog ergens geld vandaan moest komen. En voor je CV en je persoonlijke ontwikkeling zijn dat soort functies vele, vele malen belangrijker dan een willekeurig bijbaantje. Wij en de oma's sparen voor de kinderen, zodat ze een aardige buffer hebben voor iets bijzonders wat ze willen ondernemen als deel van/naast hun studie of een grote bijzondere aanschaf. Als het goed is zijn we tegen die tijd ook in een financiele positie om te zorgen dat ze met een beperkt baantje rondkomen. Alleen maar studeren en niksen/feesten zal niet graccepteerd worden.
Ik ken trouwens ook een meisje dat geneeskunde heeft gestudeerd en uit een gezin met 13 kids komt. Die ouders hadden geen geld om wat bij te dragen uiteraard. Maar je komt er wel. En dat zal ook zijn als je ouders wat meer bijdragen idd, maar werken ernaast is hoe dan ook goed Als geneeskunde student kun je natuurlijk ook wel weer werken ih ziekenhuis wat goed is op je CV en minder commissiewerk oid doen als dat door tijdsgebrek niet lukt. Mijn moeder zei altijd: het is niet wat je kent, maar wie je kent. Dat geldt voor veel sectoren zo, mensen leren kennen, baantjes en bestuursdingen is belangrijker dan alleen maar hoge cijfers halen.
Mijn ouders hebben 6 kinderen, mijn moeder werkte niet. Zij hebben ook niets mee betaald qua studie oid, omdat ze daar geen geld voor hadden. We zijn er allemaal niet minder van geworden, hebben inmiddels alle 6 een koophuis/gezin/vaste baan. Het is mooi als je je kinderen kan helpen, maar als dat niet kan dan komt het ook wel goed.
Ik heb nooit gespaard. Simpelweg, een gat in de hand. Ik heb afgesproken dat ik nu echt geld opzij ga leggen. Ik wil over een aantal jaar toch wel een koopwoning en moet dan wel spaargeld hebben.