Taboe? Niet werken ben je dan nog wel iemand

Discussie in 'De lounge' gestart door 1981Mama, 30 mei 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Ladies,

    Niet bedoeld als reltopic dus ik hoop dat we het netjes kunnen houden ;)

    Er lijkt een taboe te rusten op niet werken of niet kunnen werken. Iedereen die zich voorstelt ook op tv bij kwissen en zo vertelt over zijn beroep.

    Als je laat vallen dat je niet werkt, omdat je voor de kinderen zorgt, niet kan werken of werkloos bent, of het is niet noodzakelijk (bijv flink verdienende partner, rijke fam etc), ben je dan nog wel iemand voor de maatschappij?

    Welke reacties krijg je, hoe reageer je er op?
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. one of kind

    one of kind VIP lid

    14 feb 2006
    22.139
    276
    83
    Als alleenstaande mama werd ik ook vaak in een hokje geplaatst.
    Mensen kunnen zo makkelijk commentaar leveren.
    Maar wacht maar tot het hun gebeurt.
    Ik probeer me er minder van aan te trekken, mensen hun mening.
     
  3. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.713
    1.522
    113
    Vrouw
    Thuis
    Over taboe gesproken....ik ben een alleenstaande moeder in de bijstand....hele bakken shit krijg ik soms over mij heen!Ik voel me echt wel "iemand" gelukkig al verveel ik me soms te pletter, zeker nu mijn vrijwilligers werk stil ligt.Normaal gesproken help ik mensen met hun geldproblemen op lossen (laagdrempelig) maar huisbezoeken gaan nu gewoon niet.
    Door gebrek aan passende kinderopvang (en betaalbare) ziet het er naar uit dat mijn huidige situatie nog wel een paar jaar duurt...
     
    one of kind vindt dit leuk.
  4. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.879
    16.218
    113
    Als iemand vraagt wat mijn beroep is, gooi ik er altijd maar gelijk uit dat ik afgekeurd ben. Eerlijk gezegd merk ik geen negativiteit, eerder oprechte belangstelling en vooral een soort van medeleven.

    Ik heb dus nog nooit een negatieve ervaring gehad en voel mij echt wel ‘iemand’ in deze maatschappij, ik voed namelijk 2 kinderen op die ik zo goed mogelijk de maatschappij en het leven in wil sturen. Dat is mijn -hopelijk- positieve bijdrage.
     
    GossipGirlxoxo, Maslov, MyMiracle en 3 anderen vinden dit leuk.
  5. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ik werk sinds een jaar niet en heb positieve reacties gehad, maar ook heel negatieve. Persoonlijk heb ik daar sch*t aan, maar leuk is anders.
    Je kunt jezelf op heel veel andere manieren ontwikkelen dan alleen werk en voor mijn kinderen is dit het beste nu en voor mijzelf ook. Heeft ruim een jaar geduurd voor ik me weer wat beter begon te voelen, was helemaal op.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  6. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ik denk dat dat ook wel anders is dan wanneer iemand wel kan werken, maar er voor kiest dat niet te doen. In jouw geval, kun je er ook niet zoveel aan doen natuurlijk. Weet ik niet hoor, vermoed ik.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  7. one of kind

    one of kind VIP lid

    14 feb 2006
    22.139
    276
    83
    Maar vaak als mensen niet aan de buitenkant zien waarvoor je afgekeurd bent, hebben ze nog hun oordeel klaar.
     
    masami, Maan14, Zonnestralen en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.879
    16.218
    113
    Klopt en bij mij zie je dus niks aan de buitenkant. Maar ik denk doordat ik het gewoon heel erg duidelijk en niet twijfelachtig breng, mensen dan eerder geneigd zijn er geen oordeel aan te hangen.
     
    GossipGirlxoxo, Maslov en Neuzeke vinden dit leuk.
  9. Katelynn

    Katelynn Bekend lid

    11 apr 2019
    575
    376
    63
    Vrouw
    Achterhoek
    Ook ik werk niet! Heb er eigenlijk ‘nog’ geen negatief commentaar opgehad (ben van fulltime werken naar niet meer werken gegaan). De commentaren die ik kreeg variëren maar waren eigenlijk allemaal positief. Wat ik veel gehoord heb is ‘ik wou dat ik dat kon toen ik kinderen kreeg’. Maar ook ‘ik zou dat nooit kunnen , de hele dagen thuis zitten met mijn kinderen’ of ‘daar heb ik geen geduld voor’.

    Maar ongeacht wat de reden is vind ik zeker dat je nog wel iemand bent in de maatschappij. Ik ontwikkel mezelf nog steeds , misschien minder snel en op een ander niveau dan ik altijd gedaan heb maar dat stoort mij niet. Ook ik kom nog gewoon buiten en heb ik ook nog een sociaal leven , het is ook echt niet zo dat ik maar wat aan klungel thuis!

    De een heeft nou eenmaal andere prioriteiten dan een ander , en voor sommigen is het gewoonweg geen keuze. We moeten gewoon allemaal wat liever zijn voor elkaar. Wat voor de een werkt werkt niet perséé voor een ander.

    Maar we zijn allemaal heel goed in ergens wat van (moeten) denken , maar waarom moet het dan vrijwel altijd negatief zijn. En soms is het misschien gewoon beter voor deze mensen om niks te zeggen!
     
  10. Micchan

    Micchan VIP lid

    24 jan 2012
    22.458
    2.258
    113
    Vrouw
    Wenen
    Ohja wel herkenbaar, ik heb wel wat negatieve reacties gehad. Maarja, jammer dan, spijt heb ik absoluut niet!

    Als je niet kunt werken lijkt het me vervelender om opmerkingen te krijgen, omdat het dan geen keuze is geweest.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  11. Kat1981

    Kat1981 Fanatiek lid

    7 dec 2009
    1.910
    1.664
    113
    Geschiedenisactrice in een museum
    Brabant
    Ook al werk ik zelf wel, ik vind niet dat het wel of niet bijdragen aan de maatschappij ermee te maken heeft of je wel of niet buitenshuis werkt. (ja, ik ben een van diegenen die vind dat thuusblijfmoeder en volledig voor het huishouden zorgen ook werken is)

    Mijn insziens draag je meer bij aan de maatschappij als je:
    -gewoon vriendelijk bent tegen anderen.
    -je rotzooi niet op de straat gooit.
    -eens een keer iets voor een ander doet, zorgt, of voor opkomt.
    -als je kinderen hebt: je kinderen opvoedt tot stabiele, gelukkige en sociale volwassenen of in ieder geval je best doet je kind voor te bereiden voor een volwassen leven. En het goede verbeeld voor je kind te zijn.
    -gebruik maakt van je talenten.
     
    BloemNH, GossipGirlxoxo, Chelsey88 en 11 anderen vinden dit leuk.
  12. 1991Mamavanvier

    1991Mamavanvier Fanatiek lid

    1 apr 2020
    1.689
    1.292
    113
    Vrouw
    Mijn man is volledig afgekeurd... En krijgt hier vaak begrip voor, ik echter... Ik werk... Liefst zoveel mogelijk uur.. Nu dus tussen 20-30 uur, en krijg dan vaak "oh jeetje, wil je dit allemaal wel met 4 kinderen ect..." :| uuh ja, why not?
     
  13. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    11 jun 2018
    5.312
    4.385
    113
    Vrouw
    Als je om een bepaalde reden niet kan werken dan is het niet anders. Ik kan me voorstellen dat het vooral frustrerend is voor diegenen die wel heel graag iets willen doen. En volgens mij doen velen dat ook op alternatieve manieren. Een bepaalde baan hebben is zeker niet de enige manier om iets bij te dragen. Ik hoop toch zeker dat we in een tijd leven waar ook iemand die niets kan bijdragen er toe doet.

    Als iemand niet wilt werken om wat voor een reden dan ook (bv om bij de kinderen te zijn) terwijl diegene wel kan werken, moet daar zeker ruimte voor zijn. Ik vind het wel de verantwoording van diegene om te zorgen dat men niet afhankelijk wordt van staatssteun, bijvoorbeeld doordat een partner genoeg verdient. Ik zie ook niet in waarom iemand dan er maatschappelijk niet toe zou doen. Er zijn vele thuisblijf ouders die andere dingen doen waar de maatschappij baat bij heeft zoals mantelzorg, hulp op school, vrijwilligerswerk, helpen op sportclubs etc.

    Iemand die wel kan werken, dit niet wilt en bewust een uitkering probeert te regelen.. Daar heb ik weinig goede woorden voor over. (Uitzonderingen daar gelaten als er bv 24/7 gezorgd moet worden voor iemand etc).
     
    GossipGirlxoxo, floppie888, Maslov en 10 anderen vinden dit leuk.
  14. Nehneh

    Nehneh Niet meer actief

    Ik krijg geen opmerkingen en doe nog genoeg. Zoals veel helpen op school etc. Dat kan ik ipv werkende ouders doen zodat de kinderen toch nog kunnen schoolzwemmen etc.

    Ik voel mij alles behalve bezwaard dat ik niet werk. De tijd die ik heb met mn kinderen is mij zoveel meer waard dan wat iemand van mij vind:rolleyes:.

    Daarbij, al mn vriendinnen werken niet, of werken heel weinig:roflmao::D.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  15. lovemy2kids

    lovemy2kids Fanatiek lid

    3 nov 2010
    2.458
    1.407
    113
    Ik heb een periode ook graag thuisblijf moeder willen zijn, maar dat was toen financieel niet haalbaar.
    Nu overigens nog steeds niet, maar heb nu een (althans dat vind ik) geweldige baan en vind het heerlijk dat ik kan en mag werken!
    Nu zou ik het heel erg vinden om thuisblijf moeder te zijn..
    Als mensen niet kunnen/willen/mogen werken om wat voor reden dan ook vind ik prima hoor.. heb ik geen oordeel over..!
     
    RobinBird vindt dit leuk.
  16. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Ja krom hè ... mijn man werkt 100 uur per dag voor mijn gevoel en hij krijgt ALTIJD....Ow wat een goede man heb jij, alles voor zijn gezin, etc. Ik ben ooit na mijn scheiding van Man1 veel gaan werken om rond te kunnen komen en kreeg daar altijd gezeur over :|

    Ik kan hier thuisblijven....maar ik zou niet weten wat ik een hele dag moet doen :roflmao: Ik werk 20 uur per week nu en ben volledig bij met Netflix, mijn huis is compleet steriel, Dochters verstoppen zich al als ze mij weer aan horen komen want die zien mij al te veel, tuin is super strak, ik help op school mee en rag nog de auto af als ze naar hun clubjes moeten. Daar nog 20 uur bij doen....daar word ik vast niet gezelliger van :roflmao:

    Maar ieder voor zich hoor! Mijn Zus is al jong volledig afgekeurd, hartziekte en die krijgt nooit gezeur. Wel toen ze nog auto reed, dan parkeerde ze op een invalide plaats en stapte dan uit..hoeveel mensen er dan wat lelijks zeiden, amazing. Terwijl ze gewoon een invalide kaart heeft.
     
  17. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.449
    4.618
    113
    Sinds mijn achttiende moeder, raakte zwanger net na m’n eindexamens. Nooit aan een vervolgopleiding begonnen. Wel laagdrempelige baantjes gehad, altijd parttime en als bijverdiener niet als kostwinner.

    Ook als alleenstaande moeder met vijf kinderen in de bijstand gezeten met de schuldenberg van m’n ex als een molensteen om m’n nek. Kwam de eerste jaren na m’n scheiding de regeling steeds niet in omdat hij als hoofdelijk aansprakelijke niets deed om het op te lossen. Gelukkig uiteindelijk wel en ik werd toegelaten tot de wsnp.

    Dat betekende dus drie jaar lang verplicht fulltime werken. Een keuze die ik nooit zou hebben gemaakt als het überhaupt een keuze was geweest.

    Maar ik heb ervoor gekozen om er het maximale uit te halen en heb in die drie jaar, zonder diploma’s en werkelijke werkervaring, een mooi begin gemaakt aan iets dat een carrière mag heten. Inmiddels is dat hele traject achter de rug, maar ik zou nooit meer bij huis willen zitten. Verdien inmiddels een bovenmodaal inkomen en dat is erg welkom met het formaat van ons gezin. Wel overweeg ik om een dag minder te gaan werken dmv ouderschapsverlof.

    Ik heb nooit het idee gehad dat ik “niemand” was, toen ik bij huis was met een uitkering. Andersom voel ik me nu wel completer. Er wordt een ander aspect van mij aangeboord als ik aan het werk ben, het is een verrijking op mijn persoonlijkheid.

    My two cents. ;)
     
    YaelStone, NiVa0230 en Zoe123 vinden dit leuk.
  18. Maev

    Maev VIP lid

    4 dec 2014
    6.071
    5.553
    113
    Ook ik ben afgekeurd, heb er positieve en negatieve reacties op gekregen. Ik heb nog heel lang (aantal jaar) door proberen te werken tot ik fysiek helemaal niet meer kon. Vooral om die reden veel negatieve reacties gekregen. Ik zou bij mijn man zijn omdat ik dan vanuit financieel oogpunt niet meer zou hoeven werken. Ik zou me te afhankelijk maken van mijn man etc etc. Mijn man is allang blij dat ik nu helemaal gestopt ben, hij vond het vooral moeilijk om te zien wat voor aanslag ik op mijn lijf pleegde. Wel aan het kijken wat ik alsnog wel zou kunnen maar helaas is dat beperkt en kan ik er nooit een volledig inkomen uit halen, nog niet eens de helft. Op het niveau waar ik zat ga ik sowieso nooit meer komen dat is fysiek onmogelijk.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  19. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Is het een vraag aan moeders die niet werken of aan iedereen?

    Er vanuitgaande dat het aan iedereen is: Het zal mij (met een parttime baan) echt een zorg zijn wat anderen doen. Moeten ze echt helemaal zelf weten. Als iemand zich er maar goed bij voelt. Dat geldt natuurlijk voor het geval het een keuze is! Als je wilt werken, maar het om wat voor reden niet kan of juist als je moet weken, maar dat liever niet zou willen, dat lijkt me rot.
     
    Kanarie vindt dit leuk.
  20. Waxinelichtjes

    Waxinelichtjes Fanatiek lid

    22 jun 2018
    3.695
    4.231
    113
    Vrouw
    Op het laatste stukje na moet ik wel enorm lachen om jouw post:roflmao:
     
    Cindy1977 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina