Heftige ruzies tijdens zwangerschap. Bang voor gevolgen.

Discussie in 'Gezondheid' gestart door N12345, 5 jun 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. N12345

    N12345 Lid

    5 jun 2020
    16
    4
    3
    Man
    Beste leden,

    Ik (de man) lig enorm wakker van het volgende: mijn vrouw en ik hebben heftige ruzies gehad een aantal keer (rond de 6e en de 7e week van de zwangerschap). Dit is niet dagelijks geweest overigens.

    Deze twee ruzies uitte zich in schreeuwen, woedeaanvallen van haar, en uiteindelijk huilen.

    Ik ben enorm bang dat deze paar stress piekmomenten funest zijn geweest voor de baby (in het eerste trimester) en direct hersenschade heeft ontwikkeld (bijv. Laag IQ)

    Is deze angst gegrond of maak ik me te veel zorgen? (Mijn vrouw heeft naast die twee momenten nooit stress)

    In afwachting van jullie reacties verblijf ik.

    Groet
     
  2. linkiepinkie

    linkiepinkie Niet meer actief

    Ik ben geen specialist maar denk eerder dat het om langdurige stress gaat wat niet goed is voor het kindje. Ik ben de eerste maanden ook wel eens flink uit mn slof geschoten door de hormonen. Ook bij mijn 1e zwangerschap. Geloof niet dat dat invloed heeft (gehad) op de gezondheid van het kindje. Dus zou me niet teveel zorgen maken! Denk dat het meer invloed heeft als de vrouw langdurig stress heeft, hoge hartslag, bloeddruk etc.
     
  3. N12345

    N12345 Lid

    5 jun 2020
    16
    4
    3
    Man
    Maar ook schreeuwen en huilen? Dat baart mij zulke zorgen. Het was geen ruzietje als in: 'verdikkie, ruim je rotzooi nou eens op'
     
  4. sejh1988

    sejh1988 Bekend lid

    28 jun 2016
    763
    458
    63
    Taalvrijwilliger, activiteitenbegeleider (vrijwill
    Ik heb tijdens mijn eerste zwangerschap flinke psychische problemen en stress gehad. Na de zwangerschap een flinke postnatale depressie. Onze zoon heeft een flinke lastige gestart gehad maar is nu een blije gezonde peuter.

    Wat ik wil zeggen is dat stress zeker niet goed of gezond is, ook voor haarzelf, maar zeker niet gelijk ernstige schade zal veroorzaken.

    Is er een mogelijkheid om in de toekomst dit soort heftige ruzies te voorkomen?
     
  5. N12345

    N12345 Lid

    5 jun 2020
    16
    4
    3
    Man
    Ja we hebben normaliter geen ruzie en zeker geen heftige zoals deze. Het zal niet nog eens gebeuren hebben we gezworen.
    Ben alleen erg bang dat die ene keer al funest kan zijn voor zo een foetus.
     
  6. sejh1988

    sejh1988 Bekend lid

    28 jun 2016
    763
    458
    63
    Taalvrijwilliger, activiteitenbegeleider (vrijwill
    Ik kan me heel goed voorstellen dat je ongerust bent, het is allemaal zo kwetsbaar en klein. Maar voor schade op zulke grote schaal is meer nodig dan een flinke woede uitbarsting of twee :) Ik denk dat je er gerust op kan zijn!
     
  7. Sammetje83

    Sammetje83 Bekend lid

    27 okt 2016
    943
    613
    93
    Vrouw
    Stress is alleen schadelijk als het om voortdurende stress gaat. Iedereen heeft wel eens last van stress of ruzie. Dan zouden er geen gezonde kindjes meer geboren worden. Je hoeft dus echt niet in te zitten over een ruzie. Het zal vast nog wel eens gebeuren met al die hormonen die om jullie oren vliegen.
     
  8. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.449
    4.619
    113
    Allereerst; wat mooi om te lezen dat je zo bewust in de zwangerschap van je vrouw staat! Menig man zou dit bij haar neerleggen.

    Hoewel het ontwikkelen van een kind een combinatie van nature en nurture is, denk ik echt niet dat twee keer een (heftig) stressmoment meteen jullie kindje beschadigt. Zeker niet op deze vroege termijn. Echt, geen zorgen daarin.

    Langdurige, ernstige stress kan absoluut gevolgen hebben voor het “nurture” deel in de ontwikkeling. Gezien jouw post echter, heb ik ook daar geen zorgen om, alleen al om wat ik net in m’n eerste alinea aangaf.

    Wat belangrijk is, in basis, is om twee dingen te beseffen. Je vrouw verandert. Hormonaal, wat maakt dat ze een andere manier van reageren heeft en dat ze een lichaam heeft dat op chemisch niveau voor langere tijd gewoon anders werkt. Ongemakken nog daargelaten.

    En ten tweede: dat het helemaal niet gek is dat ook jíj verandert. Mannen (betrokken mannen) die een baby krijgen, hebben hogere levels prolactine in hun lichaam. Het zogeheten “meezwangeren” is geen verzonnen modeverschijnsel. Ook jij krijgt op jouw manier last van beschermingsdrift en nesteldrang.

    Alleen daar waar zich dat bij een vrouw veelal uit in in een bubbel kruipen, op een roze wolk klimmen en spulletjes kopen, uit zich dat bij een man vaak op ander praktisch vlak. Een man gaat overal gevaren en beren op de weg zien en kan zich zorgen gaan maken over bijv. praktische en financiële kwesties.

    Klinkt misschien generaliserend, maar vanuit evolutionaire oorsprong logisch. De man is de jager/verzamelaar die voorziet en beschermt en de vrouw zet het nageslacht op de wereld, voedt en verzorgt.

    Dat is er nog lang niet uitgeëvolueerd. ;)

    Mijn advies, in de algemene zin van het woord... Als je je bewust kunt zijn van deze verschillen bij elkaar, zowel de tijdelijke als de per definitie bestaande biologische, kun je elkaar wellicht beter vinden en herhaling van de stressfactoren verminderen of voorkomen.

    Gefeliciteerd met jullie gezinsuitbreiding!
     
    Babyaapje en Dubbeltje82 vinden dit leuk.
  9. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.044
    113
    Vrouw
    En na de geboorte van t kindje, want slapeloze nachten kan je al flink doen flink doen bekvechten om iets knulligs als de vaatwasser open laten staan of wedstrijd wie t meest moe is.

    De ontploffingen tijdens de zwangerschap zijn een goede voorbereiding :p

    En idd: relatief periodes van piekstress is niet erg. T is vervelend maar niet schadelijk. Lijf kan wel wat hebben, ook als t een kind draagt. Anders was de mensheid allang uitgestorven
     
    Sammetje83 vindt dit leuk.
  10. Lieverding

    Lieverding Fanatiek lid

    9 jun 2019
    1.202
    453
    83
    Vrouw
    Het heeft geen invloed op je kind. Gaat om langdurige stress en pas later in zwangerschap
     
  11. N12345

    N12345 Lid

    5 jun 2020
    16
    4
    3
    Man
    Het was overigens niet week 5 en 7 maar week 8 en 10 besef ik me zojuist. Zijn de gevolgen dan nog erger?
     
  12. sejh1988

    sejh1988 Bekend lid

    28 jun 2016
    763
    458
    63
    Taalvrijwilliger, activiteitenbegeleider (vrijwill
    Er zijn geen gevolgen, het gaat echt om langdurige stress. Je vrouw zal de komende 9 maanden (en daarna Wss ook) heus nog een keer ontploffen ;)
    Ik vind je betrokkenheid enorm lief maar probeer het los te laten anders krijg je een zware dobber de komende 9 maanden :)
     
    N12345 vindt dit leuk.
  13. Dubbeltje82

    Dubbeltje82 VIP lid

    7 jan 2011
    11.704
    3.815
    113
    Vrouw
    ik ben het eens met @sejh1988 . Door hormonen (of hormonsters/horrormonen zoals ik ze ook wel eens noem) kun je als zwangere soms ineens op standje oorlog staan. Oh wat heb ik in mijn andere 2 zwangerschappen mijn (arme) man uitgeschreeuwd zeg! Daarbij was ik bij de eerste prenataal depressief en had toen een stressvolle baan. Met het kindje was/is alles goed gegaan.

    Ik vind het ontzettend lief hoe betrokken je bent. Gebruik dat om haar te steunen en af en toe die woedetornado over je heen te laten komen. Mamabeer bewaakt haar kleintje goed.
     
    N12345 vindt dit leuk.
  14. N12345

    N12345 Lid

    5 jun 2020
    16
    4
    3
    Man
    Ja het erge is. De ruzies zijn gekomen door mijn gestress. Ik ben enorm bang dat ik iets mis heb gedaan. Ik lag er weken wakker van dat ik een avondje voor de zwangerschap teveel gedronken had (1,5 maand voor de zwangerschap). Door mijn onzekerheid kregen we die ruzies. Gelukkig heb ik nu van artsen gehoord dat alleen dagelijks veel drinken schade kan aanrichten aan je sperma en dus het kindje. Alleen nu heb ik dus die andere zorg weer van de ruzies...
     
  15. N12345

    N12345 Lid

    5 jun 2020
    16
    4
    3
    Man
    Het kindje is gewoon met normaal gewicht geboren? En later ook in de ontwikkeling?
     
  16. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.302
    5.920
    113
    Vrouw
    Misschien kun je je zorgen eens bespreken met de verloskundige, zodat zij wat zorgen kan wegnemen mbt alcoholgebruik voor de zwangerschap en de invloed daarvan. Want ik denk zelf dat het niets beïnvloed alsin.. het lichaam had anders de cellen allang afgestoten als deze zodanig beschadigd waren. Maar ik denk dat een professional het je beter kan uitleggen. Zij zijn er ook voor de man!

    Ik heb ook echt wel schreeuwende ruzie gehad, met pieken. Mede door verhuizing en verbouwing, gaf veel stress. Maar gelukkig nooit aanhoudend.. Je kan na zo’n moment ook prima tegen je kleintje praten in de buik, soort troosten. Dat het allemaal goed is. Het gaf mij rust om dat te doen.
     
    N12345 vindt dit leuk.
  17. sejh1988

    sejh1988 Bekend lid

    28 jun 2016
    763
    458
    63
    Taalvrijwilliger, activiteitenbegeleider (vrijwill
    Ben je eerder bekend met dit soort angsten? Want ik kan mij goed voorstellen dat dit enorm belastend voor jullie beiden moet zijn. Het is super dat je zo betrokken bent maar wekenlang slecht slapen is wel erg heftig en niet bevorderlijk voor jullie beiden.

    Er is buiten genetische ea afwijkingen flink wat voor nodig om een foetus schade aan te doen. Is het een optie om er eens met iemand over te praten? Zoals iemand al
    Opperde misschien met de verloskundige?

    Een kindje krijgen is enorm spannend en om elk hoekje loert wel een beer. Maar die 9 maanden zijn zo voorbij en dan breken nieuwe spannende maar zulke leuke tijden aan!

    En nogmaals, mijn 1e zwangerschap stond ik stijf van de stress, heftige bevalling en een flinke postnatale depressie. Mijn 2e zwangerschap (en ook de borstvoedingperiode erna) heb ik medicatie geslikt. Beide kindjes zijn gezond geboren, met een goed gewicht (onze dochter was ruim 4kilo!) en ontwikkelen fantastisch!
     
    N12345 vindt dit leuk.
  18. N12345

    N12345 Lid

    5 jun 2020
    16
    4
    3
    Man
    Ja het is een bekend probleem van mij. Gelukkig kan mijn partner er goed mee om gaan en weet dat ik me onnodig overal druk om maak.
     
  19. sejh1988

    sejh1988 Bekend lid

    28 jun 2016
    763
    458
    63
    Taalvrijwilliger, activiteitenbegeleider (vrijwill
    Dat is fijn! Probeer te onthouden dat hormonen echt heftig kunnen zijn en zij dus nu wel eens anders kan reageren dan anders. Bespreek je onzekerheden met de verloskundige, zoals iemand al zei, ze zijn er ook voor de man!

    En hoewel ik echt niet zo van de roze wolk ben probeer toch te genieten waar het kan, het is zo bijzonder.
     
    N12345 vindt dit leuk.
  20. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Hier is het 2x 9 maanden echt 3e en 4e wereldoorlog geweest. Serieus. Heftige trajecten, met veel spanningen en stress en extreme woede aanvallen van mij.

    2 gezonde, heel relaxte kinderen gekregen :rolleyes: misschien als reactie op mij? Haha.

    Nee probeer het te beperken.. stress is nooit goed. Maar maak je ook niet te druk! Want dat levert ook weer nieuwe angst en stress op.
     
    Ann1981, citroenrasp en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina