Ik vind het kiezen van een huisdier wat lastig. Dwz wij hebben boerderijkatjes gehad en een raskat. Waarbij de raskat echt voor eeldig was opgevoed. Voor niks en niemand bang, heel sociaal, lief, kwam nooit op het aanrecht en eigenlijk ook niet op de tafel ook al lag er eten. De boerderijkatjes kregen we toen ze een week of 9 waren. Super lieve beestjes maar wel een andere tak van sport om zo maar te zeggen. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om mijn kat een nieuw huisje te gunnen. Ze woont nu bij mijn zus en is een echte verwende prinses geworden. Krijgt veel aandacht en er is eigenlijk altijd wel iemand thuis daar. Qua kosten is er behoorlijk wat aan verbouwd. Dat was met de boerderijkatjes van mn ouders veel minder. Maar een deel was pech. Ze heeft een baarmoederonsteking gehad die eerst is behandeld met een paar ab kuren. Toen moest ze gecastreerd worden. En een poes castreren is echt heel duur. Iets van 300 euro. ze heeft ooit haar poot gebroken die onder narcose gezet is. Was ook al met al iets van 500 euro. Er zijn ooit een paar dure scans van haar hart gemaakt omdat ze epileptische aanvallen kreeg. Waarschijnlijk een onsteking in de buurt van haar evenwichtsorgaan. Want gek genoeg ging het met een AB kuur over. Was toen ook 600 euro verder. Het is een binnenkat dus vaccineren deden we niet. Alleen haar nestenting en een rabies vaccin gehad omdat ze uit Frankrijk komt. Ze is bijna 13 nu. En ondanks een klein hartruisje (wat wel normaal is als ze ouder worden) mankeert er verder weinig aan. T is een lief beestje en elke cent dubbel en dwars waard. Maar goed ook een konijn kan ziek worden en ineens een dikke dierenarts factuur opleveren. Goed kattengrid en de bak 2x per dag schoon scheppen en je ruikt het niet. langharige katten verliezen hun haar in plukjes kortharige katten die verliezen alles overal. En verder is het afwachten wat je krijgt net als met kinderen, de meeste zijn lief maar soms...
Wij zijn heel blij met onze twee katten (twee vrouwtjes, nu 10 maanden oud) ze zijn sinds oktober als kitten bij ons. We hebben gekozen voor twee uit een nestje bij een gezin met jonge kinderen vandaan, ze waren dus al goed aan mensen en kinderen gewend. Toen ze bij ons kwamen heb ik heel veel tijd alleen met ze doorgebracht, met liquid snack (van vitacraft) en veel geduld en vooral rust zijn ze heel lief geworden. We merken nu wel dat ik echt hun baasje ben, uitgebreid knuffelen en ongegeneerd op de rug om hun buik te laten aaien doen ze alleen bij mij, maar de kinderen en mijn partner krijgen kopjes en likjes en mogen ook aaien. Daarbij doen ze nooit lelijk tegen de kinderen (2x 3 en 1x 6 jaar oud) ondanks dat er echt wel aan staarten wordt getrokken en lelijk tegen ze wordt gedaan. Ze zijn erg gezellig, drentelen de hele dag om ons heen en kunnen naar buiten maar zijn savonds en met lelijk weer liever binnen. Als kitten waren ze veel samen, nu leven ze beetje langs elkaar heen, ze wassen elkaar af en toe wel en liggen wel naast elkaar soms. Toen ze nog niet gesteriliseerd waren en een maand of 8 werd er wel veel gevochten, na de sterilisatie was dat weer voorbij. De kattenbakken stinken wel, die doen we echt sochtends en savonds leegscheppen en de buren hebben geklaagd over poepen in hun tuin. (Hebben we opgelost door een schotje tussen de shuur en de schutting en een kattenbak buiten.) Afgelopen week is een van de twee ziek geweest en kotste ze en had diarree, precie sop zolder, de enige ruimte waar vloerbedekking lag.. Maargoed ze is weer beter en dat is ook weer gestopt. Kosten tot nu toe: 75 per kitten voor de aanschaf. Wormenkuur elke 3 maanden, vlooienband elke 8 maanden en natuurlijk voer en kattengrind. Krabplanken aan de muur (boven en beneden) en de kattenbakken en speeltjes enz (niet zo duur allemaal). Sterilisatie was hier 250 euro voor twee vrouwtjes, inclusief eertse inentingen. Alle vervolginentingen 30 euro voor 1 poes, de tweede poes 25 euro. Onze vorige kat hadden we minder geluk mee. Ging te vroeg weg (eigenaar had gelogen over de leeftijd) had meteen al diarree en was aan de ene kant heel lief maar kon ook opeens vals doen en in je arm/been/hand en zoontje zijn hoofd bijten. Zij moest echt naar buiten maar we hadden toen nog geen tuin. Ze plaste alles onder wat van ons zoontje was. Toen wij hoorden dat we nog twee kinderen erbij kregen hebben we een ander huisje voor haar moeten zoeken (waar ze overigens wel super blij en gelukkig werd).
@suus1983 wij vinden BioKats erg fijn als grint. En dan de Micro variant, dat zijn wat kleinere korrels.
hier catsan dat gaat wel oke, iemand anders hier had tiger ofzo? (ff teruglezen) ga ik ook eens proberen. Dr is er ook nog een met "babypoeder lucht" ofzo. Die hebben we ooit in t begin gemaakt. Was heel fijn grit, klonterde goed maar stuifde bij ons als een malle.
Veel katten gehad hier. 1 x een binnenkat, maar dat nooit meer. Ik ben erachter gekomen dat de meeste katten (uitzonderingen daar gelaten) echt gelukkiger zijn als ze buiten kunnen ravotten. De katers waren liever dan de poezen, waarom geen idee.... in een gezin met kinderen zou ik een kater nemen.
Ik heb 2 Ragdolls. Geweldig ras! Super lief en aanhankelijk. Relaxte dieren en geweldig met kinderen. Ik heb een kater en een poes, allebei super lief, ik merk daar echt geen verschil in. Een kater castreren is wel goedkoper dan een poes steriliseren. Het zijn binnen katten maar hier komen ze ook in de tuin. Wij gebruiken het Peewee kattenbak systeem. Ideaal! Geen stank en geen plasjes uitscheppen maar alleen de onderbak legen eens per week (en regelmatig een sopje uiteraard) ook heel zuinig in gebruik.
2 ragdolls hier en nog geen seconde spijt gehad, en dan ben ik van nature een hondenliefhebber. 2 katers, gekocht toen mijn jongste anderhalf was. Wij hebben echt heel veel plezier van ze. Ze zijn ontzettend lief, eentje speelt wat liever dan de andere. Maar het is heel gezellig om ze in huis te hebben, veel knuffelde en komen af en toe lekker bij je liggen. Mijn kinderen zijn echt dol op de katten en andersom.
Ik heb een mannetjeskat uit het asiel gehad. Voor hele jonge kinderen is het een leerschool om met dieren om te gaan. Onze kat was mishandeld voor hij in het asiel kwam en had op straat geleefd. Dat heeft zijn sporen nagelaten. Door de stress kreeg hij op latere leeftijd blaasgruis en nierproblemen. Hij werd dement, waardoor hij ondanks castratie toch nog heel agressief werd. Dat zat er sowieso wel in, jagen en vechten met andere katten. Hij had nogal een persoonlijkheid maar het was een heel dankbaar beest. Elke dag gaf ik hem precies op dezelfde tijdstippen eten en dat voelde hij ook precies aan. Toen ik zwanger was wilde hij altijd maar bij me op schoot. Dat was heel lief. Ik ben in het ziekenhuis bevallen. Ik had het gevoel dat hij graag bij de bevalling had willen zijn. Het was heel erg leuk om een kat te hebben. Soms kwam hij knipogen, kopjes geven, hele verhalen miauwen en zo ontstond er een heel gesprek als ik terug miauwde. Als ik nu in de dierentuin bij katachtigen kom dan doen hun bewegingen mij nog altijd aan onze huiskat denken.
Het grote voordeel? Met een beessie in de buurt voel je je beter ! (Oud liedje van kinderen voor kinderen, voor de kenners) In oktober 2018 ging ons oude broze incontinente poes dood en ik was er wel even klaar mee dacht ik. Al het dweilen, oppas regelen als we een paar dagen weg wilden, alle haren.. Maar in het voorjaar van 2019 merkte ik dat ik helemaal niet meer zo lekker in mijn vel zat. Ik dacht dat het door mijn chronische ziekte kwam, of door stress van m’n werk... maar na de zomervakantie haalde mijn zoontje ons over om weer een kitten te nemen ... en toen brak er een geweldige tijd aan! Ineens voelde ik me zoveel beter en wist ik weer wat ik al die tijd gemist had. Het is hartstikke leuk om naar haar capriolen te kijken, hoe ze speelt met de kinderen, hoe heerlijk ze slaapt bij ze in bed...knuffelen op schoot, iemand die wacht op je als je thuiskomt... ik ben verliefd! Het is net als met de keuze voor nog een baby... je kan het doodanalyseren en denken “luiers zijn duur” En “het kost zoveel tijd” en “wat nou als ie iets mankeert” ... maar uiteindelijk is het toch een oergevoel wat je drijft en is het geen rationele beslissing.
Nu 1 ex-kater. Tot september vorig jaar hadden we nog een poes erbij. Helaas was de poes veruit de liefste van de twee voor de kindjes. Niet dat onze ex-kater niet lief is hoor, maar hij heeft gewoon niks met kinderen. Beiden zijn overigens niet opgegroeid met kinderen dus het ligt (soms) letterlijk aan de aard van het beestje of een kat wel of niet met kinderen door één deur kan (al heeft opvoeding en socialisatie ook zéker grote invloed op het wel of niet slagen van de band met de kinderen). Kattenbakluchtjes hebben we geen overlast van. We hebben een dicht trapgat, dat te klein en onpraktisch is om er een opbergkast van te maken, maar uitermate handig dienst doet als plaats voor de kattenbak. Onze kindjes zijn 2,5 en 4. Ik vind een huisdier sowieso een verrijking voor kinderen, maar dat hoeft i.m.o. niet persé een kat te zijn hoor. Onze kindjes geven de kat te eten, stoppen m af en toe een likje yoghurt toe en "helpen" met de kattenbak, dwz. grit aanharken. Snoepjes geven we maar mondjesmaat, maar ook dat is heel leuk voor de kinderen en zo wordt onze kat toch nog een klein beetje minder schuchter na al die jaren. Speeltjes doet onze kat niet echt iets mee. De grootste hinder die wij hebben ondervonden is kattenplas op de bank. Zowel bekende als onbekende anti-geur middeltjes helpen daar niet tegen. Dus een stoffen bank bijv. is niet zo handig. Daarnaast hadden we met onze wijlen poes de laatste 1,5- 2 jaar veel ongemakken door ouderdom. Zo piestte ze regelmatig in huis (dieren komen hier gelukkig alleen in de woonkamer). Hebben dat ook enkele keren met ontlasting gehad. En ze had dementie waardoor ze soms niet meer wist waar ze was en dan klaaglijk ging miauwen. Maar goed, dat zijn over het algemeen toch wel kwaaltjes die je pas bij oudere katten tegenkomt en ik neem aan dat je niet voor een hoogbejaarde kat kiest Veel werk hebben we niet echt aan de kat: 2x per dag eten geven, 1x p.d. water verversen, kattenbak doen wij zelf 1x p.w. Verder een jaarlijkse DA check. Inentingen laten wij vanaf volwassen leeftijd (8 jaar) meestal om het jaar doen (normaliter is een jaarlijkse cocktail); omdat we een echte binnenkat hebben die niet vaak buiten komt (en àls ie buitenkomt gaat ie hooguit naar de steeg en niet verder), maar zo wel een miniscule opbouw blijven behouden ter voorkoming van heftige verschijnselen mocht ie ooit een keer het eea. krijgen. En verder natuurlijk oppas regelen voor vakanties (een vast iemand/adres is een uitkomst). Bij aanschaf zou ik persoonlijk altijd eerst info vragen bij een asiel in de buurt. Niet alleen geef je een beestje een goed tweede (of derde, vierde, etc.) leven, maar ook zitten katten daar vaak al langer zodat de medewerkers goed hun karakter leren kennen en zo goed in kunnen schatten of een bepaalde kat wel of niet goed bij jullie woon-& werksituatie past. Je kunt je ook op een wachtlijst laten zetten mocht er op dat moment geen (geschikte) kat zijn. Mijn tweede keus zou zijn een raskitten bij een geregistreerde (!) fokker te halen. En NÓÓIT via MP/FB/etc. bij onbekenden een beestje weghalen. Ik wil niet meewerken aan broodfok. Sowieso in alle gevallen de tip om een beestje naar JOU toe te laten komen mocht je voor een nestkitten kiezen.
Verstandig. Weet niet of iemand het al gezegd heeft maar meestal is het voor een kat echt niet plezierig bij 2 honden te moeten leven. Of er moet al van jongs af aan goed gewend/getraind zijn, zowel bij de honden als de kat. Vaak zie/hoor ik dat katten zich afzonderen of constant buiten blijven omdat de honden er achteraan gaan of gewoon een streepje voor hebben als de eigenaren "hondenmensen" zijn.
Ik ben opgegroeid met katten. De kattenbak stinkt bij ons niet, we hebben de kattenbakvulling van de plus met een luchtje. Eten hebben we van royal Canin. Van goedkoop eten en goedkoop kattenbakvulling kan het erg stinken. Wij hebben een kater en een vrouwtje. We hebben ze uit het asiel en zijn gesteriliseerd. Ze zijn beide aanhankelijk maar de kater toch het meeste. Zo'n kat als je niet zegt dat je weggaat werkelijk bij de deur zit te wachten. De kater weet wanneer het Koffietijd is om heerlijk bij je te liggen. Onze zoon is inmiddels 6 en weet er goed mee om te gaan. De kater zoekt onze zoon het meeste op en liefst wanneer het niet kan. Tijdens het bouwen op de spullen te liggen, bij priegel werk steeds kopjes geven haha. Bennekom opgegroeid met een hond maar daar moet je de tijd voor hebben om zo veel uit te laten en zorgen dat je iemand in de buurt hebt die op je hond kan passen wanneer je weg bent. Voor de katten hebben we wanneer we weggaan een automatische voerbak en familie die het komt vullen en komt knuffelen
Nee, dat was geen doen. Ze klimmen over de hoogste schutting heen, en aan een riem zitten ze in no time vast of hangen ze zich zowat op.
Wij hebben twee katten (nou ja, officieel, eentje is overgelopen naar een overbuurvrouw) en zijn beide heel verschillend. De “overloper” is een einzelgänger, maar die andere.. dat is echt een mega kroelkip, altijd vrolijk en er is heel veel voor nodig wil hij uithalen. Kattenbak wordt niet tot nauwelijks gebruikt, we wonen langs weiland en sloten en zij doen daar hun behoeften. maar ja.. zoiets weet je niet van te voren natuurlijk. Karakter is altijd afwachten.
Ik heb een poes Nee grapje. Wij hebben een kat. Zie bijlage. Ik denk dat het het beste is wat wij de kinderen hebben kunnen geven. Het is zo leuk voor ze en ze leren veel van hem. Goed; ze halen ook rottigheid door hem uit (Elmi mag het óóók ) maar het is fantastisch. De bak staat in onze bijkeuken; stinkt niet. Grit van De Aldi. 1 euro voor een zak en na heel veel testen was deze het beste. Wij hebben er geen werk aan. Hij gaat ook naar buiten, vooral als de kinderen in de tuin zijn. Hij speelt dan echt met ze. Elmo brengt echt leven in huis en het is zó gezellig. Tuurlijk moet je je kinderen leren dat ze niet te wild met hem om moeten gaan. Luc trok hem laatst aan zijn staart omhoog Het enige nadeel is dat de kosten hoog kunnen oplopen bij de dierenarts en als je op vakantie gaat. Dat vind ik altijd zo sneu. Gelukkig houden alle buren heel veel van Elm, dus als wij weggaan, komt hij bij iedereen in de tuin en wordt hij geaaid. Wij geven hem alleen droogvoer. Zak van Smølke. Kost 15 euro maar is vaak in de aanbieding. Doen we een maand mee. Eerlijk? Ik zou er 2 nemen. Mocht niet van mijn man maar als het aan mij had gelegen O ja. Misschien ken je iemand in het asiel of iemand die katten opvangt om thuis te laten socialiseren. Dat hadden wij met Elmo ook. Heeft de eerste 8 weken bij een opvanggezin gezeten met allemaal honden en andere katten. Wij kregen Elm dus al helemaal ‘klaar’ mee naar huis. Nooit in de gordijnen gehangen of geplast in huis. Doen hoor! Je hebt er zoveel plezier van!